Dakle potreban mi je nekakav regulator napona za vjetrenjaču ...ona m idaje od 1 pa do 25 volti a meni bi trebalo na izlazu biti stabilnih 5v ..struje do 2 a ,,ovisno o brzini vjetra pa bih vas zamolio za neku shemu ili savjet hvala
Dakle potreban mi je nekakav regulator napona za vjetrenjaču ...ona m idaje od 1 pa do 25 volti a meni bi trebalo na izlazu biti stabilnih 5v ..struje do 2 a ,,ovisno o brzini vjetra pa bih vas zamolio za neku shemu ili savjet hvala
Ako se ne želiš puno mučiti:
http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320906998801
On je za akumulator od 12 i 24 volti, nema baš tako nešto za 5v. Ali pitaj čovjeka, siguran sa 99% da ga može namjestiti na 5v.
A ako se želiš zbilja mučiti napravi DC DC flyback konverter, a duty cycle upravljaj PIC-om prateći izlazni napon.
Može i bez pica, pomoću komparatora, ali bojim se da nije tako jednostavno. O linearnom regulatoru nemoj ni razmišljati.
Asti to malo izgleda komplicirano...
što misliš o neštome poput ovoga :
Asti to malo izgleda komplicirano...
što misliš o neštome poput ovoga :
To je linearni regulator. Ako želiš iskoristivost od 20%, samo naprijed.
wtf..a nema neka slicna shema vece iskoristivosti..
To je dosta sofisticirana stvar, gotove sheme nema. Treba dosta znanja iz elektrotehnike (evo iskreno i ja bih se ubio da izradim takav regulator).
Uzmi ono s linka, to je jako pametan uređaj i raditi će točno što ti treba. Pročitaj opis.
Uzmi si neki gotov DC/DC. Npr. ako ti je dosta samo step-down (da radi samo sa naponima iznad 5V), uzmi ovo:
http://export.farnell.com/tracopower/tsr-1-2450/converter-dc-dc-24v-5v-1a-sip/dp/1696320?Ntt=R-78B5.0-1.0
Ako ti treba stabilnih 5V, nemoj uzimati punjace za baterije jer oni upravljaju strujom punjenja promjenom izalznog napona, a to nije ono sto tebi treba...
To je dosta sofisticirana stvar, gotove sheme nema. Treba dosta znanja iz elektrotehnike (evo iskreno i ja bih se ubio da izradim takav regulator).
Ajd nemoj plasit covjeka bezveze, pa ne zivimo vise u 20. stoljecu... 
@ante
Evo ti gotova shema, skoro ono sto si trazio, jedino radi od min. 3V (na papiru barem, mozda u praksi moze i manje)...
Na ovom linku sto si mi ga dao je samo neki popis država... eh da meni bi izlaz trebao puniti 3 baterije od 1,5v ..
Na ovom linku sto si mi ga dao je samo neki popis država... eh da meni bi izlaz trebao puniti 3 baterije od 1,5v ..
Idiotski farnel, trebas kliknut na "Farnel Export" (gore desno), pa opet na link (u medjuvremenu ne zatvaras browser da cookiji prezive).
Ako hoces punit baterije, onda ti ipak treba punjac, a ne stabiliziran izvor od 5V.
Ti specijalni chipovi su super, ali ih je dosta teško nabaviti, a i često se nude samo u SMD pakiranju. Ništa od toga nije velika zapreka, ali tu se ipak radi o početniku, a izrada dc pretvarača nije tako jednsotavna.
A i ovog iz farnela je teško nabaviti, iako je čini kao odlična stvar, baš mi treba nešto tako.
Idiotski farnel, trebas kliknut na "Farnel Export" (gore desno), pa opet na link (u medjuvremenu ne zatvaras browser da cookiji prezive).
Ako hoces punit baterije, onda ti ipak treba punjac, a ne stabiliziran izvor od 5V.
Da ali ad bih punio najpriejtreba imati 5 voli stabilnih
http://www.ebay.com/itm/1pcs-DC-DC-Buck-Converter-Step-Down-Module-LM2596-Power-Supply-Output-1-23V-30V-/251066005460?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a74b337d4#ht_4673wt_1389
a evo ovako nešto
to ti je dc-dc dakle puno veća učinkovitost a daje stabilan izlazni napon
stim da terbaš kondenzator na ulazu da malo izgladi ulaz jer nije konstantan
Treba mu još i ograničenje struje, poslije toga, to je već malo teže, ali vidim da nije nešto preozbiljno, pa može i sa lm317 u spoju strujnog limita.
Maloljetan sam i nemam baš namjeru kupovati sa e baa ..da li mi savjetujete kakvu shemu ili nesto drugo
Zamoli nekoga da ti naruči, jer to ti je zbilja bolje rješenje.
Maloljetan sam i nemam baš namjeru kupovati sa e baa ..da li mi savjetujete kakvu shemu ili nesto drugo
A da probas direktno spojit vjetrenjacu na baterije (dodaj samo diodu u seriju da struja iz baterija ne ide u vjetrenjacu kad nema vjetra)? Napon ti sigurno nece prijeci 6-7V jer bi za to trebala biti ogromna struja koju ti vjetrenjaca sigurno ne moze dati... Jedino pazi da odspojis baterije kad se baterije napune do kraja da se ne bi prepunile i zapalile... 
Nabavi alternator :D
ne bi bas htio da shebem niti baterije niti generatoric ... nekakva shema stabilizatora na 5 volti i ona punjaca koji radi na 5 v ..sto mislite o tome
Imam vec vjetrenjaču koja proizvodi 12 tj to je alternator od auta sa neo magnetima koje sam sam ugradio tj preradio ali meni treba slablaj verzija za rasvijetu okučnice ...
a sto se tice uređaja kojeg tražima za veliku vjetrenjaču koristim http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/solarni-regulator-napona-10a-12-24-oglas-2695175
kakva shema i sl ?
što mislite o ovome
Opet ista stvar, paliti ćeš do 80% energije (znači efikasnost ti ide od 15 do 70%)
Shvati dalinerni regulatori rade tako da višak energije (npr tebi treba 5 volti a vjetrenjača daje 20, višak je 15v) pretvara u toplinu
dantex što oces reci time ..to da ce mi regulator izgorit ili da mi je mala iskoristivost ...??
dantex što oces reci time ..to da ce mi regulator izgorit ili da mi je mala iskoristivost ...??
a ako mislis da ce izgorit sto mislis o ovoj prenaponskoj zaštiti :
http://solar.freeonplate.com/images/flopi_vetrenjaca_dijagram_freeonplate.jpg
samo neznam vrijednosti otpora..zenerice mogu bit 5,1 v ..
ako iden radit po ovoj shemi onda mi je stabilizator 7805...
ali mi ona stara sa lm317 izgleda puno bolje ... jer otporom reguliram napon ..
Opet ista stvar, paliti ćeš do 80% energije (znači efikasnost ti ide od 15 do 70%)
Shvati dalinerni regulatori rade tako da višak energije (npr tebi treba 5 volti a vjetrenjača daje 20, višak je 15v) pretvara u toplinu
mala efikasnost.
Pa sta me onda briga ako je meni potrebno 5 v onda mi je potrebno ...sto me briga a gubitke ...
Pa sta me onda briga ako je meni potrebno 5 v onda mi je potrebno ...sto me briga a gubitke ...
Ok, onda slobodno radi sa 317, stavi heatsink na njega obavezno, i gledaj kako energija ide u otpad... :)
Pa ako je meni potrebno 5 volti sta ja tu mogu ....