Znima me jel moguće od obićnog kompa nekako napravit da bude kućni ili server za stranicu
Znima me jel moguće od obićnog kompa nekako napravit da bude kućni ili server za stranicu
kućni server može, ali za stranicu ne, jer trebaš nekoliko preduvjeta koji mogu značajno koštati.
sasa...u pravu si..al donekle :D
dakle, moze se koristiti neki od dynamic dns servisa ( dyndns je medju poznatijima ) .
Da bi se napravilo kvalitetno rjesenje, najbolje bi bilo imati staticku ip adresu sa relativno dobrim uploadom ( o tome sto je relativno dobar upload se jaaaako da diskutirati ) , nadalje, trebaju di diskovi u raidu, ups..itd :)
moje pitanje je: sta bi hostao?
sasa...u pravu si..al donekle :D
dakle, moze se koristiti neki od dynamic dns servisa ( dyndns je medju poznatijima ) .
Da bi se napravilo kvalitetno rjesenje, najbolje bi bilo imati staticku ip adresu sa relativno dobrim uploadom ( o tome sto je relativno dobar upload se jaaaako da diskutirati ) , nadalje, trebaju di diskovi u raidu, ups..itd :)
moje pitanje je: sta bi hostao?
pa upravo sam na to i mislio..
troškovi statičkog IP-a (optika za sinkronim upload/download), RADI polje na serveru (SAS diskovi, XEON CPU, RAM,...), UPS, ....
ali ako želi smao imati mali kućni server može i neki stari PC upogoniti. pogotovo ako stavi linux i samba (da mu radi windows share)....
@GigaGirl
Zašto TD??? jesam nešto pogriješio?
a kakav server?
i za što?
a mislim uzet kućni jer stalno gomilam i punim diskove ko lud.
Jesi razmislio o nekakvom dobrom NAS-u?
Imas torrent klijent na njemu, media stream bla bla jadla jadla...
koliko to kosta?
koliko to kosta?
zavisi nije toliko skupo
koliko to kosta?
zavisi nije toliko skupo
skupoca je relativna stvar
posto ja nemam pojma o tome,mos mi dati neki link s cijenama?
koliko to kosta?
zavisi nije toliko skupo
skupoca je relativna stvar
posto ja nemam pojma o tome,mos mi dati neki link s cijenama?
Ovisi koliko diskova zelis. Ja bih ti preporucio DLink 232. Imas 2 diska, milijardu i jedan "plugin" za njega, ekipa jos uvijek razvija nove feature za njega (os mu je linux)
zavisi kakav server oces ,
ako ces za igre da hostas server treba bolji pc.
za torrente moze slabi pc.
a za web bi mogao slabji posluzit
zavisi kakav server oces ,
ako ces za igre da hostas server treba bolji pc.
za torrente moze slabi pc.
a za web bi mogao slabji posluzit
nije istina
pa daj objasni kako bi on hostao server za npr cod5 server za 10igraca.
a ako ima neki stari pc server
pa daj objasni kako bi on hostao server za npr cod5 server za 10igraca.
a ako ima neki stari pc server
Pa doma na kompu i nebi mogao jer vjerovatno ima ADSL.
za torrente mu moze bit star pc neki pentium. a pogonit server za igre to bas nebi rekao
a zavisi internet kakav ima
Torentavat moze i preko NAS-a, a i jeftinije mu je nego standalone comp.
imam ja par pitanja.
zelio bih napravit kucni torrent server,da mi je non stop upaljen i da se downloda i uploada.komp sam mislio stavit u ostavu i spojit ga na net.tu imam problem kako da vidim ono sto prikazuje komp,postoji li neki program.drugi problem mi je hardver.koja je minimalna konfa za to pogonit.imam neki stari komp(10ak godina star) ili da uzmem nesto polovno
imam ja par pitanja.
zelio bih napravit kucni torrent server,da mi je non stop upaljen i da se downloda i uploada.komp sam mislio stavit u ostavu i spojit ga na net.tu imam problem kako da vidim ono sto prikazuje komp,postoji li neki program.drugi problem mi je hardver.koja je minimalna konfa za to pogonit.imam neki stari komp(10ak godina star) ili da uzmem nesto polovno
Za daljinski pristup možeš koristiti http://www.tightvnc.com/
onda smo uzmem neki stari komp ubacim malo diskova i windowse za server
koja je minimum konfa.imam neki stari komp otprilike desetak godina star i ima na sebi windows 98.oce moc to?
Znaci uzmem stari komp stavim u njega disk i na njega podatke.Na diak stavim taj program Home server.
I sta jos mogu znaci ne zanima me uploadanje vec da sam svoje podatke pohranim negdje?
Stisni HVALA nije teško.
koja je minimum konfa.imam neki stari komp otprilike desetak godina star i ima na sebi windows 98.oce moc to?
- može, ali imaš problem recimo zaštite. Ako ima 256MB ili više RAMa onda svakako XP, (minimum 64MB).
- drugo rješenje koje se često nudi je neka linux distra (puppy) ali je problem podrške za stari hardware. Ali ako radi može.
preko RDCa ili raznog softwarea (kao VNC) možeš sve povezati. Logičnije je RDC.
- treće rješenje je NAS ili provjeri mogućnosti svog routera. Sve ostalo preko browsera.
btw. korištenje torrenta može biti vrlo kažnjivo (ili si izuzetak s legalnim sadržajima). Dobro razmisli što radiš i dali to stvarno trebaš.
... i računalo se grije, ponekad i pregori... špajz nije najbolje mjesto.
edit: Home server, je upravo to, 'hrpa podataka' na koju se spajaš ostalim računalima i drugim uređajima (TV)... naziv je pomalo besmislen, osnova je server, može biti print, file, mail.... sad i 'Home'?? No jasno govori koja mu je namjena. Isto to može (skoro) svaki noviji router preko USB porta na koji se spoji HDD, ili DVB-t reciver s istom opcijom... -dali je potrebno novo računalo za to? Jer ovo je novi OS na osnovi windows-7, pa traži odgovarajuče računalo za ugodan rad.
- može, ali imaš problem recimo zaštite. Ako ima 256MB ili više RAMa onda svakako XP, (minimum 64MB).
- drugo rješenje koje se često nudi je neka linux distra (puppy) ali je problem podrške za stari hardware. Ali ako radi može.
preko RDCa ili raznog softwarea (kao VNC) možeš sve povezati. Logičnije je RDC.
- treće rješenje je NAS ili provjeri mogućnosti svog routera. Sve ostalo preko browsera.
btw. korištenje torrenta može biti vrlo kažnjivo (ili si izuzetak s legalnim sadržajima). Dobro razmisli što radiš i dali to stvarno trebaš.
... i računalo se grije, ponekad i pregori... špajz nije najbolje mjesto.
tnx puno,komp mi je na selu pa kad vidim koja je konfa,reci cu vam.
to za grijanje me i smeta u sobi jel mi radi cijeli dan i soba se ugrije kao u sauni
to s nas-om,di ih ima kupit?koliko su skupi?
imam router novi koji ima usb port.vrijedi li to sta?router je thomson tg782i
A kako ond spojit server i ruter preko USB?Imam kabel sa USB izlazima s obje strane jel tako treba?
A kako ond spojit server i ruter preko USB?Imam kabel sa USB izlazima s obje strane jel tako treba?
Spoji ga ethernetom. Vjerovatno ti ruter ima 4 ethernet porta (u najgorem slucaju imas 2 za net, 2 za IPTV).
Ili ako nemozes provuci kabel i imas wireless ruter kupi neku jeftinjacu od wifi mrezne kartice i zapikni, iako to nije rijesenje jer ako ce ti to medju ostalim biti file server, wireless veza ce ti biti usko grlo (brzine ocekuj 2MB/s, dok ethernet vuce oko 8MBps). Takodjer ako mozes na ruteru postavljati prioritete po prometu namjesti da ti http ima max prioritet, p2p da ima najnizi da ne gubis protocnost dok server torentira,
A jel ga mogu koristiti i za HTPC?
A jel ga mogu koristiti i za HTPC?
Ovisi koja je kanta u pitanju...
Za divx-e mozes jako stare komove gurat, a za HD ces ipak trebat nesto brze... sa grafickom koja podrzava HD
Ovako nešto :
AMD Athlon II X2 245
MSI 785GM-E51
Mushkin Essentials DDR-1333 2GB X2
Samsung SpinPoint F3 Eco Green 2TB 2X
LG GH22NS bulk
aMaze 371