Koji RF reciever & transmitter koristiti

poruka: 5
|
čitano: 3.248
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Koji RF reciever & transmitter koristiti

Poštovanje,

zamolio bih sve koji nešto znaju o temi RF modula (reciever i transmitter) da mi pomognu oko odabira.

Naime, trebao bih u vlastitu elektroniku dodati mogućnost daljinske kontrole uređaja.

Znači na jednoj strani bi bio daljinski upravljač s cca 10-ak tipki, a na drugoj

uređaj koji bi izvršavao zadanu komandu.

Ideja je da komunikacija bude dvosmjerna, odnosno da se na strani daljinskog

upravljača može vidjeti da li je zadana komanda uspješno zaprimljena na drugoj strani.

Funkcionalni zahtjevi su slijedeći:

- Maksimalan domet bi trebao biti najmanje 500m (više od toga je uvijek dobrodošlo)

- Brzina prijenosa podataka bi trebala biti najmanje 2400bps ~ 300Bps

- RF moduli bi trebali biti relativno maleni (max 3cm x 3cm x 1.5cm (DŠV))

- RF moduli ne trebaju biti nužno odvojeni (zasebni), znači moguće je odabrati i transciever (sve u jednom)

- Bilo bi dobro da su pripadajuće antene što manje (cca 10-ak cm), ali nije presudno ako bude i više

- sučelje s mikrokontrolerima treba biti preko UARTA (a može i I2C, ako takvo što uopće postoji)

- Moduli bi bili upravljani AVR-ovim kontrolerima atmega128 i atmega8 pa bi bilo lijepo da se poklapaju s njihovim električnim karakteristikama (napajanje   5V, a odašiljač 3-5V)

- RF moduli moraju zadovoljiti sve navedeno u praksi, a ne u nekakvim laboratorijskim uvjetima (teoretski)

Ako ste ikada koristili kakav RF modul s nekim kontrolerom koji bi zadovoljio ove uvjete, molim vas da mi napišete

oznaku modela i opcionalno sve što smatrate da bih trebao znati o tom modulu (- / +, iskustva, gdje ste ga kupili, cijena itd).

Zahvaljujem se na bilo kakvoj pomoći

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Koji RF reciever & transmitter koristiti

XBee moduli su dosta popularni...

http://www.digi.com/products/wireless/point-multipoint/xbee-series1-module.jsp#overview

Ima ih raznih vrsta i snaga, svi su medjusobno pin kompatibilni. Jednostavni za upotrebu, jeftini, brzi... Napajaju su na 3.3V, zar danas itko vise koristi 5V? 5V je tako 80's... {#}

Think locally, act globally...
15 godina
neaktivan
Čini se da zadovoljava sve navedeno, nisam još pogleda cijenu, ali to ionako planiram kad budem imao više njih na usporedbi.

Hvala

Čisto me zanima jesi li koristio koji od AVR-a? Znam skupi su...
17 godina
JohnnyPistolero kaže...
Čisto me zanima jesi li koristio koji od AVR-a? Znam skupi su...

AVR uC? Iskreno, ne kuzim ljude koji danas u 21. stoljecu koriste 8-bitne kontrolere. Kada za daleko manje love, mozes dobiti daleko brzi 32bitni procesor, npr. Cortex M0 serija:

http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=568-4953-ND

A cak i Cortex M3/M4 su jeftiniji od tih AVR cudesa...

http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=568-4793-ND

Think locally, act globally...
15 godina
neaktivan
Mislio sam na RF module.
A što se tiče tvog odgovora mislim da 8-bitni mikrokontroleri svakako imaju svoju primjenu, ali da su 32bitni jeftiniji, to nisam znao, zapravo nije mi logično, sigurno postoji i dobar razlog??
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice