K.a.n.t.e.n.a. - konektori i kablovi?

poruka: 19
|
čitano: 13.969
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Radi se o kanteni, odnosno homemade anteni za wireless kartice. Našao sam upute kako ju napraviti i sve to je ok.

Za nju mi trebaju 3 konektora, jedan ženski koji je na kanteni, drugi muški koji je na kablu(spaja se sa onim na kanteni), i jedan na drugom kraju kabla koji se spaja sa wireless PCI kraticom.

Ova prva dva mogu biti F i N tip konektora. F tip je negdje oko 3kn/kom, a N tip 20-30kn/kom. Treći je RP-SMA.

Također mi treba kabel kojim bih povezao kantenu i wireless karticu. Običan 75ohm kabel(televizijski) dođe 2-3kn/m, a onaj malo kvalitetniji 50ohm dođe 20-30kn/m.

Namjeravam kupiti F konektore i ovaj običan tv kabel. Kabal bi bio negdje do 10m dug.

Zanima me koliki će mi biti gubitak u db, u odnosu na N konektore i 50ohm-ske kablove?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: K.a.n.t.e.n.a. - konektori i kablovi?

kalkulator 1 2

17 godina
neaktivan

Hvala, ali to mi je sve već jasno.Namigiva

Zanimaju me F konektori i kablovi; koliki je gubitak s njima u odnosu na N konektore i skuplje kablove?

HvalaSmijeh

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Zaboravi na tv-kabel - to ne valja.

Uzmi LMR-400 pigtail kabel i gubitak će biti puno, puno manji. Pogotovo na tu duljinu.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2009 11:18 (macak).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jbg skup je. Deset metar njega je oko 200kn.

Gledam po internetu, i Cavel 703B se pokazao kao najbolji 75ohm kabel.

Koliko sam tražio ima ga za kupit samo u Kerman-u u Nedelišću, a oni nemaju dostavu.

Jel ima tog Cavela gdje drugdje za kupiti, a da trgovina ima webshop i dostavu.

Malo sam razmišljao i ipak ću malo smanjiti, bude kabel negdje do 5m.

Ako nema tog Cavela nigdje koji drugi kabel preporučao za taj koji je macak naveo sam čitao da na maloj duljini i nije prigodan zato jer je veoma krut i čak može istrgnuti konektor iz wifi kartice u računalu.

Odmah kad preporučite kabel, molim vas navedite i trgovinu u kojoj ima za kupiti.Bilo bi lijepo da je kabel ispod 10kn/m. Ni lipe više.Izlanuo se

I još nešto ako kupim 50ohm kabel, dali onda moram i kupovati i N konektore(jedan je oko 20kn). Ako je tako, onda preporučujte samo 75ohm kablove.

Hvala!!!!

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2009 12:11 (SR 88).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Molim vas, bar netko.....Hitno mi je!!!!

HvalaaaaSmijeh

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Evo ti jedan kabel - PIGTAIL LMR-195, 5M, na njemu vec imas i konektore, kolko vidim tocno ovi koji tebi trebaju, a ako ti je 190kn previse neznam kaj da ti velim, ovaj obican koaksijalni je uzas zivi. Da imas malo jacu antenu onda bi mozda i proslo, ali sa kantenicom je to strava, previse ce ti zagusit signal, pogotovo na ovoj duzini koja tebi treba, doci ces skoro na isto ko da i nemas antene. Najjednostavnije bi ti bilo uzet USB wireless karticu i na nju nalemit par centimetara pigtail kabla i direktno na kanetnicu, a USB ti je 10x lakse i jeftinije produzit. A po cijeni bi vjerojatno isto proso, oko 150kn nekakva obicna USB kartica, komadic kabla i konektor (ovo naravno otpada ako ne mozes/ne znas zalemit kabel direktno na karticu)..

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I mislio sam taj, al negdje oko 3m čistog kabla....Al još mi niste odgovorili dali F konektori mogu na 50ohm kablove.Namigiva

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
SR 88 kaže...

I mislio sam taj, al negdje oko 3m čistog kabla....Al još mi niste odgovorili dali F konektori mogu na 50ohm kablove.Namigiva

Naravno da mogu (debljina kabla ti je jedino bitna), no nisu bez razloga N-konektori 25-30kn po komadu. Kablovi i konektori igraju jako veliku ulogu u kvaliteti signala, jer je frekvencija wirelessa puno veca u odnosu na recimo TV signal pa je po meni malo glupo koristit obican antenski kabel, a i obicne F-konektore, ali ako si kratak s lovom, uzmi pa probaj....

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
17 godina
neaktivan

Hvala ti, puno si mi pomogao. Znači budem uzeo 50 ohm kabel i F konektore.

E sad koji 50ohm kabel da kupim. Pošto moram još neke dijelove kupiti u Chipoteci, onda sam mislio i taj kabel preko webshopa.

Evo linka do Chipotecine ponude sa Coax kablovima:

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/323500

Kabela bih uzeo 5m. Samo nemoj neki da je više od 10kn/m.

Znači neki 50ohm kabel, a da nije više od 10kn/m. (i da je naravno sa navedene stranice)

Te koliki bih gubitak db/m imao sa odabranim kablom i koliko je gubitak na F konektorima.

Hvala unaprijed!!!Smijeh

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
SR 88 kaže...

Hvala ti, puno si mi pomogao. Znači budem uzeo 50 ohm kabel i F konektore.

E sad koji 50ohm kabel da kupim. Pošto moram još neke dijelove kupiti u Chipoteci, onda sam mislio i taj kabel preko webshopa.

Evo linka do Chipotecine ponude sa Coax kablovima:

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/323500

Kabela bih uzeo 5m. Samo nemoj neki da je više od 10kn/m.

Znači neki 50ohm kabel, a da nije više od 10kn/m. (i da je naravno sa navedene stranice)

Te koliki bih gubitak db/m imao sa odabranim kablom i koliko je gubitak na F konektorima.

Hvala unaprijed!!!Smijeh

Uzmes ovaj recimo: CAB. RG 58 C/U MIL TASKER !! 50R 5,0mm

A za gubitke ti nebih znal rec napamet, imas i kalkulatora po netu ili pogledaj stranice od wireless udruga, oni su znali testirat "obicne" koaksijalce pa vidi koji su gubici. Naravno imaj na umu da ovaj kabel iznad nije radjen da radi na 2.4GHz (wireless frekvencija) i mogo bi ti taj sav tvoj trud past u vodu, ali ja recimo nisam jos isprobaval s takvim kablovima niti F konektorima pa ti ne mogu rec jel to radi ikak ili nikak....

Ako ikak mozes uzmi LMR 195, malo je skuplji - 14kn/m, ali 10x bolje od ovih jeftinijih...

17 godina
neaktivan

Nije wireless jeftin sport, cak i sa lmr-195 kablom bi na 5m imao 3dB gubitka, to ti je 50% gubitka,

jos dodaj oko 1dB za konektore (ako koristis N-konektor i R-SMA) i imas 4dB gubitka, to je vec 60%,

pa ko je ta tvoja antena sastavljena od pringlesa i zice ili limenke od kave (inace to su ti kantene, ostale

antene kucne radinosti se zovu normalno antene) mozes zaboraviti na bilo kakav signal ili mozda malo bolji

jer je ipak koliko toliko usmjerena antena...

Za tebe bi mozda najbolje bilo da kao sto je prije receno uzmes USB wireless karticu s R-SMA konektorom (oko 150kn),

5m produznog za USB (oko 13kn) neki 30cm pigtail (oko 30kn) i N-konektor za antenu (20kn).

Znaci sve skupa 213kn. Toliko bi te doslo i 5m koliko toliko dobrog kabela i konektori, a ovako bi imao puno manje gubitke.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo gledam po internetu i dosta ljudi hvali baš taj RG-58 C/U, evo primjer:

Ako spajate vanjsku antenu koja je malo udaljena od vaše AP-a ili PCI kartice trebat će vam koaksijalni kabel... Svakako gledajte da uzmete kabel koji im 50 Ohma otpor jer se najveći gubitak događa ne zbog same dužine žice nego zbog prijelaznog otpora. Tako da ako uzmete 75 Ohmski kabel imat ćete puno veće gubitke.

Naravno tvornički kabel koji se preporuča je LRM-195 koji je cca 15 kn / metru

Postoji jedna zanimljiva alternativa a to je RG-58/Cu kabel (ali ne obični RG-58). On bi trebao biti dovoljno dobar za većinu potreba i do 15m kabela bi trebao imati dovoljno male gubitke da i vama na kraju ostane nešto signala. Cijena ovog RG-58/Cu bi trebala biti isto kao i običnog RG-58 pa samo obratite pažnju kada ga kupujete.

Znači definitivno kupujem taj. Sad mi je pamet pala još jedna ideja da kabel i žicu spojim direkt, odnosno da na kantenu stavim F konektor, a kabal direktno zalemim na konektor. Koliko je to pametno i koliko db bih uštedio time?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SR 88 kaže...

Znači definitivno kupujem taj. Sad mi je pamet pala još jedna ideja da kabel i žicu spojim direkt, odnosno da na kantenu stavim F konektor, a kabal direktno zalemim na konektor. Koliko je to pametno i koliko db bih uštedio time?

Pa ako vec mislis lemiti, cemu ti konektor, zalemi direktno...

Koju si ti antenu uopce napravio ?

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
17 godina
neaktivan

U naslovu teme piše kantena. Znači da radim kantenu. CoolNemogu spojit direkt zato jer nemogu onu žicu u kanteni pričvrstit.

Mora biti neki konektor.

Tražio sam i nigdje nisam našao koliki su gubitci ovog kabla. Dali netko možda zna?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gledao sam sad na Chipoteci RP-SMA konektore i naišao na nešto zanimljivo. Naime piše RP-SMA Z.... a kad otvorim opis slika je od muškog konektora.slike su priložene pa da vidite, koji na kraju sad da uzmem, treba mi ženski.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2009 15:16 (SR 88).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SR 88 kaže...

Gledao sam sad na Chipoteci RP-SMA konektore i naišao na nešto zanimljivo. Naime piše RP-SMA Z.... a kad otvorim opis slika je od muškog konektora.slike su priložene pa da vidite, koji na kraju sad da uzmem, treba mi ženski.

imas u protisu zenski... btw nadam se da imas klijesta za krimpanje, inace ces tesko sloziti kabel...

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2009 16:34 (drnde).
17 godina
neaktivan

A kaj mi vrijedi kad naručujem sve iz Chipoteke, naručio bih iz Protisa, ali nemaju kabel...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E a kaj kažete na Belden H1000 ili Belden H155, našao sam ih veoma jeftino. Pretpostavljam da je Belden H1000 bolji, jeli? Također sam pronašao i N konektore po dobroj cijeni. Što mislite koliki bi mi bio gubitak na 5m H1000 sa N konektorima?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice