Izrada kućišta - čelik, al, mg, cu, ...?

poruka: 75
|
čitano: 33.825
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Izrada kućišta - čelik, al, mg, cu, ...?
Toni93 kaže...
Na suko uticnicama postoje tri zice,faza,nula i uzemljenje.tebi treba uzemljenje ili skraćeno zemlja.nju trebaš izvući iz uticnice i spojiti na kuciste.to napravis preko suko utikaca,nemoj kopat uticnicu;-).iz šuko utikaca spojis jednu živu na kuciste

Ovo je zaštita kod situacija ako ti struja probije na kuciste,ovo ti neće spasiti komponente ali ako je struja visa od 60 v spasit će te od smrti.stavi još te gume da ti spasi komponente

Ako te još šta zanima samo vici

ne ubija napon (on može biti preko 500 000V, a da ti ništa ne napravi), ubija jakost struje iznad 300mA.....

the PeRo
15 godina
protjeran
Oprostite na neznanju perosima91, ja sam mislio na ovu gradsku mrežu
17 godina
neaktivan

Ne treba se uzemljavati kućište, to se napravi preko napajanja čije je kućište uzemljeno i u dodiru s kućištem. A matiču ploču udaljiš od nosača standardnim "čunjičima" kao i na svakom drugom kućištu.

Bdw zašto uzemljivati kućište? U njemu (osim u napajanju) nema napona većeg od 12V?

9A3BMQ
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Zbog napajanja ddd (to s napajanjem nisam zna)a i uvik ti se mogu desiti neke nezgode.

bolje spriječiti nego liječiti
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A jbt, onda bolje da se obučeš u chainmail i spojiš na obližni radijator.

On topic: ne, stvarno nema potrebe za dodatnim uzemljenjem

9A3BMQ
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
A tebi nema ali meni ima smisla:-)

ako ti nije problem izvesti to onda napravi,ako ti je komplicirano izvest ne radi

Zamisli situaciju da je na produznom kablu ,pokraj kompa, skinuta malo izolacija,faza dodirne kuciste i kuciste je pod naponom, ti krenes da vidiš šta je i bumm mrtav si

sve je moguće
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Toni93 kaže...
A tebi nema ali meni ima smisla:-)

ako ti nije problem izvesti to onda napravi,ako ti je komplicirano izvest ne radi

Zamisli situaciju da je na produznom kablu ,pokraj kompa, skinuta malo izolacija,faza dodirne kuciste i kuciste je pod naponom, ti krenes da vidiš  šta je i bumm mrtav si

sve je moguće

Kad faza dodirne kućište, nastaje kratki spoj i izbacije osigurač jer je kućište uzemljeno preko napajanja. Drži se tema u kojima imaš neko konkretno znanje.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
protjeran
Da ako ima Fidovu skolopku
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nema veze fidova sklopka s tim, tj ima ali to je samo nacin kako se zastititi da te ne rokne struja...ako otvoris napajanje vidjet ces da je uzemljenje koje ide iz uticnice preko kabla za napajanje spojeno na kuciste napajanja, a posto je napajanje sarafima pricvrsceno uz kuciste, to je to...

Oblici zastite su najcesce uzemljenjem ili zna bit i sistem nulovanja, a tu je za svaki slucaj i fidova sklopka (mislim da mora i po zakonu bit) koja reagira na svaku vecu promjenu struje u kratkom vremenu i ta onda prekine fazu...fidova ne mora okinut bas ako je kratki spoj, ako recimo u tiru ukljucis neki potrosac od 2-3 kilovata opet zna iskocit fid ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 1:21 (Toni2000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Pa ja sam i rekao da treba imat fidovka.ali ako je napajanjem tako spojeno sa zemljom onda nema potrebe za onim mojim.

Ako ne stavi napajanjem na gumice xd
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

sorry kaj sam vas uveo u konfrontaciju

napajanje je definirano

radi se o XFX 850 black edition (u biti je to seasonic)

pa sad kad znate konkretnu stvar o kakvom je napajanju riječ

vjerojatno možete percipirati treba li kakvo dodatno uzemljenje kućišta ili ne

hvala

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ma i najjeftiniji kinez je uzemljen, osim ako mali kinez koji je radio na prividavanju uzemljenja nije dobio sra*ku. Ne brini se za za uzemljenje, to je riješeno u napajanju.

BTW, fidova sklopka ne detektira naglu promjenu struje, već "curenje struje". To znači, ako se struja kroz fazu i struja kroz nulu razlikuju za iznos veći od onog naznačenog na sklopki, sklopka izbaci (pretpostavka je da je ta struja onda probila na uzemljenje) što je sigurnija zaštita od samog osigurača kad je proboj dovoljno slab da ukupna struja ne prođe max struju osigurača, a dovoljan je da ubije čovjeka.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Fidova sklopka iskoči ako faza dotakne uzemljenje (ne nulu), a čak i najteži kinezi imaju uzemljenje (napajanja) inače ih nebi smjeli uvozit i prodavat.

9A3BMQ
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Imam pitanje. Gdje ima uzeti one sarafe koji dodu izmedu maticne i kucista. Jos me zanima koji prekidac mi treba za paljenje i restart kompa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

malo san pobiga od trenutnog smjera razgovora al mene tako zanima kako to cudo od kucista izgleda?????

bar neka gruba skica, vanjski izgled to jest oblik kucista, stavi nesto da vidimo taj tvoj projekt ako se nebojih da ti lian li ne drpi nacrt Namigiva

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice