Sa Windows 7 na XP problem.

poruka: 38
|
čitano: 6.641
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pokušavam instalirati Windows XP na laptop već danima. Trenutno mi je gore Windows 7, ali laptop se vuče kao krepana mačka na njemu i ništa ne mogu s tim sada. Radi se o Toshiba Satellite laptopu, ne znam model trenutno, editirati ću post ujutro. Kada ubacim disk od Windows XP i rebootam, dođe mi onaj prvi screen kao pripremanje i onda to nestane i više ništa nemam. Znači samo black screen tamo stoji. Isti CD sam probao na kompjuteru koji vrti XP i radi, sa sedmicom nisam probao. Ima li netko možda ideju kako bi ovo mogao popraviti?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Sa Windows 7 na XP problem.

To je zato jer ti preko novijeg os pokušavaš staviti stariji. Ubaci windows 7 boot cd i reinstaliraj boot menager.

15 godina
neaktivan
Nemam CD od sedmice, postoji li ikakav drugi način da se to napravi?
15 godina
neaktivan

Pa skini sa interneta probnu verziju i zaprži na bootabilni dvd ili na stick.

http://desktopreality.com/installing-xp-after-windows-7/

15 godina
neaktivan
Ovdje piše ako imam u dual bootu. Ja još nisam stigao da ga uopće instaliram ako me razumiješ:).
15 godina
neaktivan

Spržio sam na DVD sedmicu i što da sada radim? Nigdje nemam opciju za popraviti taj boot managment...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
A? Kakva sedmica? Pa za instalaciju normalnog xp-a boota se cd i formatira disk... kakve veze ima boot od 7?. Znaci ti pokrenes bootanje xp-a s cd-a ali ad dode onaj plavi ekran laptop se ugasi? Ili?
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
neaktivan
Ma ne. Pokrenem bootanje, izađe mi crni ekran sa natpisom "Inspecting computer hardware" na sekundu i nestane. Onda mi tako stoji crn ekran i više ništa dalje od toga ne ide. Ne dobijam nikakav blue screen niti mi se laptop gasi.
13 godina
neaktivan
Dobro i dalje ti w7 dvd netreba jer nema veze s instalacijom os-a. E sad ak se ne varam na thoshibi je f12 za boot menu tu odaberes cd ... naravno prije tog je cd unutra. No znam da na nekim laptopima nemoze ici xp. Na mom hp-u nemoze se instalirat nikako samo vista, 7 i 8. Dali bio ikad xp?.
15 godina
neaktivan
Ne, došao je sa Vistom. Odabrao sam CD i to sve.
13 godina
neaktivan
Ako je doso s vistom nema xp-a. Mozes stavljat novije os-ove ali starije od viste NE.www.tomshardware.co.uk/forum/247223-35-hangs-setup-starting-windows
15 godina
neaktivan
Pa, to je glupost s obzirom da se sedmica vuče kao krepana mačka, a Vista je užas...
13 godina
neaktivan
Nemas izbora. Politika vjerojatno MS-A
17 godina
odjavljen
Vista nije užas, užas je ovaj m.bug sa kojeg pišem ali to nije tema.

Ne budi lijen ako želiš XP. Nađi koji je čipset i slipstreamaj drivere za hdd kontroler, po PCI DEV i VEN oznakama doznaj koji točno hardver imaš, skupi drivere po stranicama proizvođača i instaliraj taj mrtvi XP i uživaj u skoro 13 god starom sustavu jer "Vista je užas".
http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...
Pa, to je glupost s obzirom da se sedmica vuče kao krepana mačka, a Vista je užas...

E to tako ide ... ali pogledaj na Toshibinoj stranici ,možda postoje driveri za XP. Najbitnije ti je da ima drivera za mrežu ,grafiku i zvuk.

Onda ,prvo moraš obrisati disk ,ili barem prve dvije particije.

Obavezno 200 mb ''System Reserved'' i drugu na kojoj je Sedmica. To je najbolje napraviti sa instalacijskog diska Viste ili Sedmice ,jel imaš bolji pregled.

Onda možeš instalirati XP bez problema.

Naravno ,ponavljam ,preduvjet je da ima drivera za tvoj model.

Sum_of_all_fears kaže...
Vista nije užas, užas je ovaj m.bug sa kojeg pišem ali to nije tema.

Ne budi lijen ako želiš XP. Nađi koji je čipset i slipstreamaj drivere za hdd kontroler, po PCI DEV i VEN oznakama doznaj koji točno hardver imaš, skupi drivere po stranicama proizvođača i instaliraj taj mrtvi XP i uživaj u skoro 13 god starom sustavu jer "Vista je užas".

Užas je ovaj forum već danima - vuče se ko krepan!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 1:33 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
Ako je doso s vistom nema xp-a. Mozes stavljat novije os-ove ali starije od viste NE.www.tomshardware.co.uk/forum/247223-35-hangs-setup-starting-windows

ne mora biti. ja imam toshiba satellite pro sa vistom gore koji je došao sa cd-om za downgrade na xp, čemu bi toshiba stavljala taj cd ak nije moguće instalirat xp umjesto viste. vjerojatno je pitanje u tome da instalacijski cd sa xp-om nema potrebne drivere za taj laptop.

17 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...

koliko memorije imaš u laptopu?

15 godina
neaktivan
Jedan gigabajt.
13 godina
Wicked_Sick87 kaže...
Jedan gigabajt.

Zato se i vuče kao krepana mačka, provjeri da li možeš nadogradit laptop sa još kojim stikom rama od 1gb preporučeno bi bilo 2gb, ako ne onda si u banani.

sdiohasoh
17 godina
neaktivan
breader kaže...
Wicked_Sick87 kaže...
Jedan gigabajt.

Zato se i vuče kao krepana mačka, provjeri da li možeš nadogradit laptop sa još kojim stikom rama od 1gb preporučeno bi bilo 2gb, ako ne onda si u banani.

sigurno ima bar još jedan slot za dodat memorije.

@Wicked_Sick87 - za oko 100 kuna možeš kupit 2GB memorije i za čas posla riješiti sporost win7. samo dobro pogledat na toshibinim stranicama specifikacije svog laptopa i koja i koliko memorije ide u njega

14 godina
Wicked_Sick87 kaže...
Ne, došao je sa Vistom. Odabrao sam CD i to sve.

Ajde mi daj točan naziv laptopa,frendica je uzela taj laptop i isti problem smo imali kod nje,i bio sam ni sam neznam na koju šemu instalirao Windows XP SP2(ažurirao na SP3) i drivere joj našao i sve sredio,ako se radi o istom modelu onda ću ti probati objasniti način,no dodat ćeš me na skype evilmage007.

Za kolegu par postova iznad

Nebitno dali je došao s Win Vista,mora moć ići XP,na svakom laptopu koji sam dobio na popravak ako je došao s Win Vista(naljepnica na njemu) išao je uvjek XP i sve je 5 radilo,samo sam se znao namučit s pronalaskom drivera.

evilmage007@gmail.com skype evilmage007
16 godina

-1GB je malo za današnje kriterije, manji problem je sam OS (win XP-Vista-Seven, pa čak i ubuntu ima minimum 512MB za live.., minimum je minimum, ne optimum). Dodaj 2GB.

-u BIOSu mora biti (za tu generaciju) opcija SATA-AHCI-IDE compatible.. i tad možeš normalno instalirati XP. Drugo rješenje je floppy s driverom za kontroler ili slipstrimanje tog drivera na install cd (to nije za početnike, sam postupak je lagan..). Ako u BIOSu nema opcije, provjeri dali postoji nioviji BIOS jer je to prije par godina bio deal MSa i proizvođača, 'poticaj', uz to se onemogućavao LAN i WLAN pod XPom.. u changelogu se mogu vidjeti upravo te izmjene.

-prije pokušaja instalacije XPa svakako provjeri dali postoje odgovarajući driveri i utilsi.

-uvjek pri ruci imaj neki live medij, npr ubuntu 10.04. Za ostale kao miniPE (win + utilsi) ili Hirens pogooglaj. Baratanje particijama za početnike je daleko lakše iz GUIa zbog intuitivnosti.

-kreiranje particija ima neka svoja pravila. Preporuka, napravi jednu 'boot' particiju od 100-512MB može i FAT/32 i extended ostatak. U extended dalje kreiraj particije po želji (jedna ili više). Primarna boot mora biti aktivna. Nakon tog svaki OS može normalno baratati s diskom. Za kompatibilnost, izradu particija i formatiranje napravi s XP medija ili ubuntua, jer Seven ima noviji NTFS, XP ga ne podržava 100%.

-btw, sedmica može raditi glatko na takvom laptopu (notebooku/desktopu..) i s 1GB, naravno, moraš podesiti OS i ukloniti 'smeće' koje glumi da je nešto korisnog. To je nastavak prve rečenice, tj OS ne troši resurse nego omogućuje aplikacijama korištenje, dok su aplikacije te koje imaju određene zahtijeve, npr browser, antivirus.. kad zbrojiš smeće i nepodešenost, svaki PC bi bio jednako spor bez obzira na OS.

-uzrok sporosti može biti i npr pregrijavanje, HDD.. tako da i to treba provjeriti-eliminirati. To je najbrže s live medijom jer eliminira sve soft uzroke.

-btw2 ... za vrijeme bootanja XPa, može bit crni ekran i do 15-30 minuta. Strpljenja, pokoji pogled na HDD diodice i osluškivanje pa tek kad si siguran da je 'smrznut' može reset, ali prvo strpljenje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 11:22 (ihush).

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-1GB je malo za današnje kriterije, manji problem je sam OS (win XP-Vista-Seven, pa čak i ubuntu ima minimum 512MB za live.., minimum je minimum, ne optimum). Dodaj 2GB.

-btw, sedmica može raditi glatko na takvom laptopu (notebooku/desktopu..) i s 1GB, naravno, moraš podesiti OS i ukloniti 'smeće' koje glumi da je nešto korisnog. To je nastavak prve rečenice, tj OS ne troši resurse nego omogućuje aplikacijama korištenje, dok su aplikacije te koje imaju određene zahtijeve, npr browser, antivirus.. kad zbrojiš smeće i nepodešenost, svaki PC bi bio jednako spor bez obzira na OS.

vrlo vjerojatno mu dio tih 1GB koristi grafička, tako da mu 1GB nije dovoljan. druga priča je obični pc koji ima svoju grafičku sa vlastitom memorijom, na njima je 1GB dovoljan (2GB bolje) , samo se treba isključiti aero

15 godina
neaktivan

Da rasčistimo teren;

Pričamo o laptopu Toshiba Satellite L40-13G (star je nekih 5 - 6 godina)

Ono u BIOSu što si rekao sam tražio jedno pola sata i nisam uopće pronašao ništa što ima veze sa hard diskom

"Slipstreamanje" mi nije uopće poznat pojam te ne znam što on znači

Ostavio sam taj crn ekran, vjeruj ili ne, jedan cijeli dan i opet ništa

Nije mi baš u planu stavljati još RAMa jer taj laptop je čisto ono da ga ponesem kada idem negdje, znači za multimediju, par igara i to je to. Pošto sam razmažen pa kod mene sve ide brzo i glatko nemam baš živaca za taj laptop pa sam ga htio spustiti na XP. Bi li pomgla neka light instalacija sedmice?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...

Da rasčistimo teren;

Nije mi baš u planu stavljati još RAMa jer taj laptop je čisto ono da ga ponesem kada idem negdje, znači za multimediju, par igara i to je to. Pošto sam razmažen pa kod mene sve ide brzo i glatko nemam baš živaca za taj laptop pa sam ga htio spustiti na XP. Bi li pomgla neka light instalacija sedmice?

To si mogao odmah navesti: dakle ,za tvoj laptop NE POSTOJE DRIVERI ZA XP.

Isključivanje nepotrebnih servisa ,isključivanje Aero tema ,micanje svih (osim onih nužnih) ''Toshiba'' programa bi pomoglo.

Druga je stvar koliko.

I da ,iako ti nije u planu ,jedino pravo rješenje je dodavanje rama.

Ili ,instalacija Linuxa ,sa nekim light desktop managerom.

Recimo Lubuntu.

Samo treba napraviti switch u glavi. {#}{#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 15:22 (kizo2703).
15 godina
neaktivan
Je li na tom Lubuntu sve moguće kao na Windowsima, znači Google Chrome, Office, League of Legends, ...?
17 godina
odjavljen

Chrome - da

Office - LibreOffice ili Office u WINEu

LoL - http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=19141 - gold znači da funkcionira poprilično dobro

Ako te zanima još koji program, pogledaj po toj bazi kako je podržan. Za 90% stvari nađeš linux alternativu a i Steam je došao...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 15:39 (Sum_of_all_fears).
16 godina
neaktivan
Wicked_Sick87 kaže...
Je li na tom Lubuntu sve moguće kao na Windowsima, znači Google Chrome, Office, League of Legends, ...?

Naravno.

Imaš Chromium veće instaliran - open source verzija Chromea.

Libre Office - ako ti nije dovoljno dobar ,uvijek je tu Wine i mogućnost instalacije ''pravog'' Officea.

League of Legends

Uostalom ,skini i probaj LiveCD ,bez instalacije pa onda zaključi.

15 godina
neaktivan
A kako ide sa driverima? Gdje njih skidam, ne vidim nigdje download za Linux?
16 godina
Wicked_Sick87 kaže...

Da rasčistimo teren;

Ono u BIOSu što si rekao sam tražio jedno pola sata i nisam uopće pronašao ništa što ima veze sa hard diskom

"Slipstreamanje" mi nije uopće poznat pojam te ne znam što on znači

Ostavio sam taj crn ekran, vjeruj ili ne, jedan cijeli dan i opet ništa

- kad bilo koji pojam nije jasan, dovoljno je dblclk i google/bing odradi ostatak (klikni ovaj ili gornji link). Jedna odo osnovnih predpostavki je da zanš neke (osnovne) stvari, alate, pojmove.. što god nije jasno pitaj (ili brže, googlaj). Nešto ipak moraš znati jer želiš instalirati OS i rješiti probleme.

- laptop (osim zvjerskih, vidi npr novi Lenovo Z500, nije zvjer više normalan, pa usporedi sa svojim, na njemu sve radi glatko pa zaključujem da OS nije krivac) nije za igre kao desktop, njegova primarna uloga je prenosivost, baterija i manja potrošnja, rezultat, osjetno slabije performanse. Za multimediju, igre, nekoliko godina.. to je slabo, jedva. Želio bi s fićom pobijediti u trci F1, možda nove gume pomognu? ..teško.

- današnja multimedija zahtjeva 3d hardware kao igre, recimo ozbiljan soft kao ACAD, AdobeAE, Video.. koriste iste resurse kao i igre, ako radi jedno radi i drugo, ili ne radi oboje.

- današnji internet je zahtijevna multimedija. Upali čisti OS, upali task manager, prati opterećenje i upotrebu RAMa. Pokreni browser, otiđi na str. jutarnji, pa na 24sata. Usporedi opterećenje i donesi zaključak. Pokreni word, excel, outlook, istovremeno... usporedi. Pokreni OS u safe modu (s mrežom), napravi iste stvari. Zaključak?

- njateži dio odgovora, light instalacija. Da i ne. Da, tj to si već trebao napraviti na sedmici, tj počistiti sistem od smeća, optimizirati. Ne, jer ako instaliraš isti soft imaš isti problem, jer nije problem windows nego ostale aplikacije uz to što takve jogurtaste verzije treba izbjegavati.

-kao hint, postoji tuneup i glary, ali ja sam protiv korištenja (dodatnog) softwarea koji bi trebao počistiti drugi (nepotreban) software. Korisnik bi to trebao znati jednako kao održavati automobil ili kućnog ljubimca..

-uz moguće hardware uzroke, kao problematičan HDD, pregrijavanje... i relativiziranje brzo-sporo (ne može se znati što je tebi ili meni brzo-sporo), nisi ništa napravio od navedenih stvari kako bi to provjerio-eliminirao.

-OS nije čudotvorac, možeš instalirati neki linux, ponašat će se podjednako kao XP-Seven, ali bar neće biti pun virusa (jer i to zna biti čest uzrok). Možeš napraviti jednak test, i na linuxu browser treba resurse, flash, java.. itd.

-dakle, ništa se neće samo od sebe riješiti. Moraš to isprobati, prihvatiti ili odbaciti savjete (mogu biti dobri i loši, pazi!) jer to je forum, za ostalo postoji servis.

-laptop s 1GB može raditi zadovoljavajuće, ali nikad neće po snazi biti ni blizu današnjim zbog procesora i VGA, RAM je samo jedna dio te priče, kao prtljažnik u automobilu. Višak ne pomaže (do 2GB nema viška, višak postoji tek iznad 4-8GB kad se razlike ne primjete), ali manjak te onemogućava i višestruko usporava.

manual za XP.

-driveri za XP.

-driveri nisu problem, za kontroler može bilo koji intel-F6 za konkretan chipset (pokriveno je od ICH7-ICH10), najviše problema je s wlan-lan, pa svejdno poskidaj prije sve.

Umjesto diskete (vjerojatno nemaš floppy) taj driver se slipstrimom / nLiteom ubaci u install.

-PC s (pre)malo RAMa je prisiljen konstantno koristiti HDD (swap-temp) što ga dodatno usporava, XP nema veze s tim jer driveri, aplikacije .. traže jednake resurse. btw Sedmca može raditi na npr 512MB (i manje) ali je to neupotrebljivo, dok XP može biti jednako neupotrebljiv.

edit: link za driver ne radi, mora se odabrati arhiva.. i na kraju jezik eng + search (do tad izgleda kao da nema drivera).

npr: wlan-XP

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 16:18 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice