Imam jedan problemčić kozmetičke prirode a ne bi htio ništa brljati bez savjeta.Naime,imam spojena dva SATA diska spojena u ahci modu. Jedan je Hitachi,podijeljen na dvije particije od kojih je jedna bootabilna. Drugi je WDC,vodi mi se kao "E" disk i na njemu držim multimediju. Problem je što u redoslijedu diskova, windowsi ovaj WDC prijavljuju kao prvi tj DISK 0 a ova Hitachijev,koji je i bootabilan kao DISK 1 i u poretku se vodi kao drugi. Kako mogu ovo promijeniti a da ne napravim štetu? Htio bi da mi se Hitachi s C i D particijom vodi kao DISK 0. Mogu li jednostavnom zamjenom sata priključaka na ploči ili treba nešto drugo?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako, imas onaj computer managment pa tamo negdje je disk managment.
Tamo ima opcija di mozes mijenjat slova npr disc E metnes u F ili bilo koje slovo.
Isto je i za win xp i za win 7.
Ma kužim to,ali ovdje bi želio promijeniti fizički redoslijed diskova a ne slova. Recimo da fizički DISK 0 postane DISK 1 i obrnuto...
Preštekaj SATA kablove iz diska u disk.
Ak je samo kozmetičke prirode, onda nemoj ni dirati...
Inače trebaš preštekati taj prvi disk u SATA_0, a dugi u SATA_1 priključak na matičnoj.
Nema ti to veze. Nek preštekava dok mu ne bude prikazivalo pravilno.
A prikazano je krivo? Ne gubi niš ako ostavi kako je. Osim kozmetike...
Ok,hvala.pokušat ću preštekati ako bude efekta...
Imam jedan problemčić kozmetičke prirode a ne bi htio ništa brljati bez savjeta.Naime,imam spojena dva SATA diska spojena u ahci modu. Jedan je Hitachi,podijeljen na dvije particije od kojih je jedna bootabilna. Drugi je WDC,vodi mi se kao "E" disk i na njemu držim multimediju. Problem je što u redoslijedu diskova, windowsi ovaj WDC prijavljuju kao prvi tj DISK 0 a ova Hitachijev,koji je i bootabilan kao DISK 1 i u poretku se vodi kao drugi. Kako mogu ovo promijeniti a da ne napravim štetu? Htio bi da mi se Hitachi s C i D particijom vodi kao DISK 0. Mogu li jednostavnom zamjenom sata priključaka na ploči ili treba nešto drugo?
Mislim da ti je jedino rješenje reinstalacija Windows-a, tako da zaboravi na "problem kozmetičke prirode". To i nije problem Windows-a, nego primarno problem perfekcionizma korisnika; naime, Windows-i čitaju redoslijed diskova prilikom instalacije, i tako ih numeriraju u Disk Management-u. Takav raspored diskova ti nimalo ne usporava dizanje OS-a i ne izaziva nikakve probleme. Dakle, želiš li izmjenu numeracije: preštekaj kablove, formatiraj sistemsku particiju i nanovo prođi torturu reinstalacije operativnog sustava.
Ako ima netko upućeniji, neka slobodno kaže kako izmijeniti numeraciju diskova; iako, imam snažan osjećaj da bi se time nepovratno zaribala postojeća instalacija Windows-a (ili bi iziskivalo podosta posla sa editiranjem BCD-a).
Moja ti je preporuka da se maniš ćorava posla; ne traži problem tamo gdje ga nema, ako Windows-i rade, ne "maltretiraj" ih; i pomiri se s time da su ti do daljnjega diskovi numerirani na način koji tebi ne odgovara.
A da pokusas da iskljucis taj disk0 i da podignes windows bez njega, proveris da li je sistemski disk zauzeo poziciju broj 0, ugasis komp, ukljucis disk sa multimedijom i podignes sistem. I samo u BIOS-u proveri koji disk ti je dobio prioritet prilikom boot-ovanja.
Hvala na savjetima,s obzirom da ovo ne uzrokuje nikakve probleme u radu windowsa,neću više dirati ništa.Eto mislio sam da možda postoji neko fleksibilno rješenje za ovo,u protivnom,ne želim se igrati s vragom...