Redoslijed diskova

poruka: 12
|
čitano: 1.403
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Redoslijed diskova

Imam jedan problemčić kozmetičke prirode a ne bi htio ništa brljati bez savjeta.Naime,imam spojena dva SATA diska spojena u ahci modu. Jedan je Hitachi,podijeljen na dvije particije od kojih je jedna bootabilna. Drugi je WDC,vodi mi se kao "E" disk i na njemu držim multimediju. Problem je što u redoslijedu diskova, windowsi ovaj WDC prijavljuju kao prvi tj DISK 0 a ova Hitachijev,koji je i bootabilan kao DISK 1 i u poretku se vodi kao drugi. Kako mogu ovo promijeniti a da ne napravim štetu? Htio bi da mi se Hitachi s C i D particijom vodi kao DISK 0. Mogu li jednostavnom zamjenom sata priključaka na ploči ili treba nešto drugo?

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
neaktivan
RE: Redoslijed diskova

Ovako, imas onaj computer managment pa tamo negdje je disk managment.

Tamo ima opcija di mozes mijenjat slova npr disc E metnes u F ili bilo koje slovo.

Isto je i za win xp i za win 7.

17 godina

Ma kužim to,ali ovdje bi želio promijeniti fizički redoslijed diskova a ne slova. Recimo da fizički DISK 0 postane DISK 1 i obrnuto...

www.hrphotocontest.com
17 godina
neaktivan
Redoslijed diskova

Preštekaj SATA kablove iz diska u disk.

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Ak je samo kozmetičke prirode, onda nemoj ni dirati...

Inače trebaš preštekati taj prvi disk u SATA_0, a dugi u SATA_1 priključak na matičnoj.

GMT -5
17 godina
neaktivan
Redoslijed diskova

Nema ti to veze. Nek preštekava dok mu ne bude prikazivalo pravilno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

A prikazano je krivo? Ne gubi niš ako ostavi kako je. Osim kozmetike...

GMT -5
17 godina
Redoslijed diskova

Ok,hvala.pokušat ću preštekati ako bude efekta...

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
Redoslijed diskova

Probao sam preštekati,opet ista stvar. Evo kako to otprilike izgleda. Dosta nelogično. Vidim po netu da ima dosta takvih slučajeva.

www.hrphotocontest.com
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 7:30 (BlackMoon).
Moj PC  
0 1 hvala 1
18 godina
neaktivan
BlackMoon kaže...

Imam jedan problemčić kozmetičke prirode a ne bi htio ništa brljati bez savjeta.Naime,imam spojena dva SATA diska spojena u ahci modu. Jedan je Hitachi,podijeljen na dvije particije od kojih je jedna bootabilna. Drugi je WDC,vodi mi se kao "E" disk i na njemu držim multimediju. Problem je što u redoslijedu diskova, windowsi ovaj WDC prijavljuju kao prvi tj DISK 0 a ova Hitachijev,koji je i bootabilan kao DISK 1 i u poretku se vodi kao drugi. Kako mogu ovo promijeniti a da ne napravim štetu? Htio bi da mi se Hitachi s C i D particijom vodi kao DISK 0. Mogu li jednostavnom zamjenom sata priključaka na ploči ili treba nešto drugo?

Mislim da ti je jedino rješenje reinstalacija Windows-a, tako da zaboravi na "problem kozmetičke prirode". To i nije problem Windows-a, nego primarno problem perfekcionizma korisnika; naime, Windows-i čitaju redoslijed diskova prilikom instalacije, i tako ih numeriraju u Disk Management-u. Takav raspored diskova ti nimalo ne usporava dizanje OS-a i ne izaziva nikakve probleme. Dakle, želiš li izmjenu numeracije: preštekaj kablove, formatiraj sistemsku particiju i nanovo prođi torturu reinstalacije operativnog sustava.

Ako ima netko upućeniji, neka slobodno kaže kako izmijeniti numeraciju diskova; iako, imam snažan osjećaj da bi se time nepovratno zaribala postojeća instalacija Windows-a (ili bi iziskivalo podosta posla sa editiranjem BCD-a).

Moja ti je preporuka da se maniš ćorava posla; ne traži problem tamo gdje ga nema, ako Windows-i rade, ne "maltretiraj" ih; i pomiri se s time da su ti do daljnjega diskovi numerirani na način koji tebi ne odgovara.

18 godina
neaktivan
Redoslijed diskova

A da pokusas da iskljucis taj disk0 i da podignes windows bez njega, proveris da li je sistemski disk zauzeo poziciju broj 0, ugasis komp, ukljucis disk sa multimedijom i podignes sistem. I samo u BIOS-u proveri koji disk ti je dobio prioritet prilikom boot-ovanja.

At the end of the day it's all about her - Lew Ashby www.nethitchhiker.co.cc
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
Redoslijed diskova

Hvala na savjetima,s obzirom da ovo ne uzrokuje nikakve probleme u radu windowsa,neću više dirati ništa.Eto mislio sam da možda postoji neko fleksibilno rješenje za ovo,u protivnom,ne želim se igrati s vragom...Namigiva

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 1 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice