Računalo se gasi - neznam razlog zaključana tema

poruka: 8
|
čitano: 2.944
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Računalo se gasi - neznam razlog
Pozdrav. Već neko vrijeme, otprilike jednom svaka dva tjedna, znači ne često, komp mi se usred rada (ili igranja) ugasi sam od sebe. Zapravo monitor se zacrni instantno, ali ventilatori ne prestaju raditi, a i indikativno plavo svjetlo na kućištu (koje se ugasi kad ugasim inače komp) i dalje radi, tako da neznam dali se računalo uopće ugasi. Kupio sam u međuvremenu (ne zbog toga) skoro sve nove komponente, procesor, rame, matičnu i monitor te su mi instalirani novi winsi, no evo sinoć i sad maloprije mi se to opet desilo. Neznam što to uzrokuje kad je skoro cijeli komp promjenjen, osim HDDova i grafičke. Što bi mogao biti razlog ili kako da ga otkrijem? Hvala

Edit-sjetio sam se da je u zadnja 2 slučaja bile upaljene dvije igre istovremeno koje koriste svaka po 0,9 do 1,0 GB rama , no ja imam 4 GB rama svekupno, nebih rekao da je to razlog
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: Računalo se gasi - neznam razlog

Sa vrlo velikom sigurnošću - grafa ti odlazi na vječna lovišta.

Osim nje, i napajanje je sumnjivac. Kada bi nabavio te dvije komponente za provjeru, lako bi doznao u čemu je problem.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
12 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Sa vrlo velikom sigurnošću - grafa ti odlazi na vječna lovišta.

Osim nje, i napajanje je sumnjivac. Kada bi nabavio te dvije komponente za provjeru, lako bi doznao u čemu je problem.

Kako bih lako doznao?

17 godina
odjavljen

Pa ako PC radi normalno sa posuđenom grafičkom, očito je problem u tvojoj. Ako sa posuđenom i dalje slika nestaje, napajanje je sumjivo. Ako sa drugom grafom i napajanjem zeza, iduća na redu je MBO.

Eliminacija.

12 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Pa ako PC radi normalno sa posuđenom grafičkom, očito je problem u tvojoj. Ako sa posuđenom i dalje slika nestaje, napajanje je sumjivo. Ako sa drugom grafom i napajanjem zeza, iduća na redu je MBO.

Eliminacija.

MBO? Matična? Nova novcata......sumnjam da je ona. Iskreno i meni je prvi sumnjivac bila grafička....ali nisam u mogućnosti posuditi ove dvije stvari, a i da mogu, gašenja su totalno random..može me sad ugasit  a nemora iduća tri tjedna. A i kao što kažem, ventilatori i dalje rade kad se ugasi a i ovo svjetlo na kućištu što označava rad računala. Da je napajanje, zar se nebi ugasilo čitavo računalo?

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 2:09 (Yoseep).
17 godina
odjavljen

Pa ako je sve bilo ok na staroj MBO, da, moguće je da i ona stvara probleme. Ali imaš garanciju tako da... Prvo moraš nabaviti grafičku ili ako imaš integriranu, probaj biti malo na njoj.

Da bi doznao detalje, probaj skroz opteretiti grafičku. Furmark ili nešto slično. Ako se onda ugasi, znaš nešto novo - sumnjiva je ili grafa ili napajanje. Ako je napajanje problem, ne mora se PC ugasiti - možda samo ne daje dovoljno struje na railu (vodu) koji napaja grafičku ili PCI-Express utor.

[edit] - jesu to idle temperature? Bez opeterećenja? Ako jesu, grafička je malo, malo povišena. Moguće da pod opterećenjem kombinacija kakvog malo lošijeg tranzistora i veće temperature (preko 70c) radi probleme.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 2:13 (Sum_of_all_fears).
12 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Pa ako je sve bilo ok na staroj MBO, da, moguće je da i ona stvara probleme. Ali imaš garanciju tako da... Prvo moraš nabaviti grafičku ili ako imaš integriranu, probaj biti malo na njoj.

Da bi doznao detalje, probaj skroz opteretiti grafičku. Furmark ili nešto slično. Ako se onda ugasi, znaš nešto novo - sumnjiva je ili grafa ili napajanje. Ako je napajanje problem, ne mora se PC ugasiti - možda samo ne daje dovoljno struje na railu (vodu) koji napaja grafičku ili PCI-Express utor.

[edit] - jesu to idle temperature? Bez opeterećenja? Ako jesu, grafička je malo, malo povišena. Moguće da pod opterećenjem kombinacija kakvog malo lošijeg tranzistora i veće temperature (preko 70c) radi probleme.

Čini se da je grafička, 99,9999999 %. Startao sam Furmark test, ugasio se monitor nakon 2-3 minute na 12 % testa od 15 minuta na temperaturi grafe od 77 stupnjeva......(pipnuo sam ju prstom, urlala je od vrućine) tada sam morao reset tipku pritisnuti ali se odmah kod učitavanja winsa i ulaska na desktop odmah opet ugasio monitor, valjda je još bila vruća. Sad je ok. Inače na slici temperatura grafe je bez ikakvih većih opterećenja, normalan rad

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 2:34 (Yoseep).
16 godina
moderator
Računalo se gasi - neznam razlog
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice