Evo kolega mi se žali kako mu CPU hladnjak vrti non stop na 3200RPM i da mu je preglasno u sobi što je logično, e sad kako se to smanji u biosu da mu znam pomoći, radi se o award modular bios v6.00pg, http://img.photobucket.com/albums/v630/MULISHA/2010-10-22143008.jpg. Objasnite postepeno u koracima da znam mu smanjit brzinu na odredenu razinu, on ima fx 4100 quad core, takodjer i mene nervira kad udjem primjerice u neku igricu naglo se ventilator povecava ili kad radim nesto na browseru cim predje procesor 10% odma skace brzina okretaja iznad 1500 što je previše, jel mu mogu odredit neku brzinu od 1200 maksimalno jer ovo nije ugodno za usi. Moj je procesor isto fx 8320 eight core. Obojica imamo iste biose. Hvala na odgovorima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kažeš imate "iste" BIOS-e, dakle imate iste MB, napiši koje ploče?, drugo rješenje kvalitetan aftermarket hladnjak, ako hoćeš još dalje uloži u kvalitetno kučište, vodeno hlađenje...
Evo kolega mi se žali kako mu CPU hladnjak vrti non stop na 3200RPM i da mu je preglasno u sobi što je logično, e sad kako se to smanji u biosu da mu znam pomoći, radi se o award modular bios v6.00pg, http://img.photobucket.com/albums/v630/MULISHA/2010-10-22143008.jpg. Objasnite postepeno u koracima da znam mu smanjit brzinu na odredenu razinu, on ima fx 4100 quad core
Pa valjda ti bolje od nas znaš što imaš u BIOS setupu, zar ne? Kad već prčkaš po BIOS-u, zašto nisi ušao u "PC Health Status"? Tu bi trebao imati postavke za podešavanje ventilatora (FAN Control/Mode).
Ujedno, nisi napisao kakvo je stanje s temperaturom. Ventilator se valjda maksimalno vrti jer to zahtijeva temperatura procesora. U kakvome je uopće stanju hladnjak? Je li očišćen, ispuhan? Je li probao promijeniti termalnu pastu? Kakvo je stanje u kućištu - kakav je protok zraka? Kao što kolega reče, nek stavi drugi hladnjak. Nek provjeri recenzije, pogleda koji hladnjaci uz najmanje buke ostvaruju najbolje performanse.
..on ima fx 4100 quad core, takodjer i mene nervira kad udjem primjerice u neku igricu naglo se ventilator povecava ili kad radim nesto na browseru cim predje procesor 10% odma skace brzina okretaja iznad 1500 što je previše, jel mu mogu odredit neku brzinu od 1200 maksimalno jer ovo nije ugodno za usi. Moj je procesor isto fx 8320 eight core. Obojica imamo iste biose. Hvala na odgovorima.
- svašta.
- nemate 'iste BIOSe', nemate iste CPUe, ventilatore, postavke BIOSa itd. dok npr Awardov BIOS ili izgled ne znači baš ništa.. Kao što Ford ne zanči da imate isti auto mada možda imate jednaku ručicu mjenjača ili broj brzina.
- njegov je 4, tvoj 8, to je uz identične postavke ili računala već dovoljan razlog za višu temperaturu, time i višu brzinu, buku. Da ugradiš Atom, nebi trebao vent. Ventilator se podešava prema potrebnom hlađenju jer mu je to primarna funkcija, buka je samo nužno zlo, mijenjaj za bolje/tiše/jače hlađenje (npr vodeno) ili se navikni.
- sve o podešavanju BIOSa je u RTFMu tvoje MBO, ali preporuka, ne diraj. Treba ipak minimum znanja i razumijevanja. Kad pohvataš osnove može..