Ne koristim nikakav codec pack, zato mi je i čudno što se pojavljuju problemi... Od playera sam probao MPHC, Gom, Splash pro, Splayer... uvijek isto.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
evo i ja imam srece i pojavilo mi se ovo plavo cudo na laptopu drugi put u tjedan dana... bio bih zahvalan ako bi mi netko mogao objasnit sta bi to znacilo...hvala
Mr. Lazarus, jel može nekakva analiza ovim random BSOD-ova?
http://www.speedshare.org/download.php?id=915EB39E11
Svježa instalacija, HDTune i Memtest prošao.
Radi se o ASUS laptopu. Tako se ponaša već dvije godine koliko je star.
Mislio sam uvjek da je problem u driverima, ali štogod da napravim, uvjek se i problem nakon par dana.
Niti originalni driveri sa CD-a, niti sa weba ne pomažu.
Rastavio sam ga, shvatio sam da od početka nije bilo paste na chipsetu niti grafičkoj
(niti one gumene nalijepnice, niti "gline", nego je bio direkt kontakt sa bakrenim heatsinkom),
pa sam stavio pastu, te se manje grije i rijeđe dešava.
Također imam cooling pad tako da zraka ima, to nije problem.
Vjerujem da je pasta maknuta odmah drugi tjedan kad je bio u servisu, jer u startu nije radila pržilica,
moguće je da su tamo skinuli i zaboravili vratiti pastu etc.
Mislim da ili chipset odlazi, ili shitty nDivia grafika, jer nisu bile dobro hlađene zbog nedostatka paste.
Imaš li kakav savjet, dali možeš išta zaključiti iz tih LOG-ova?
VIdim da su neki problemi sa USB driverom, ali stvar je totoalno nasumična.
Probano sa win7 32bit/64bit, vista 32bit/64bit.
Nemam više ideje... Thx
@ don, :) -link? Gdje je log?
-btw, pastaj početni dio BSODa i konkretan model notebooka.
evo i ja imam srece i pojavilo mi se ovo plavo cudo na laptopu drugi put u tjedan dana... bio bih zahvalan ako bi mi netko mogao objasnit sta bi to znacilo...hvala
Crasha ti se driver koji ima veze sa halmacpi.dll i ntkrlnpa.exe
@ don, :) -link? Gdje je log?
-btw, pastaj početni dio BSODa i konkretan model notebooka.
LOG je u speedshare linku, tj. RAR sa LOG-ovima!
Notebook: ASUS PRO5DIN
EDIT: Popravljen link, pa vidi.
Mr. Lazarus, jel može nekakva analiza ovim random BSOD-ova?
Gledao sam na youtubeu kad je jedan lik popravljao shitty grafiku na nekom laptopu sa vrucim vazduhom. Koliko se sjecam problem je nastao zbog pregrijavanja i imao slicne simptome
Enivej, crash dump analyzer nije pronasao nikakav uzrok za [SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION (3b)]
Probaj apdejtati Asus ATK0110 ACPI utility (preko device managera), malo pogledaj kako je podesen ACPI u BIOS-u i najzad disejblaj svaki program od laptopa koji radi kao service odnosno svaki Asusov program koji radi kao service
HD Tune nije mjerilo za zdravlje HDD-a vec fabricki (WD, Seagate, Samsung..) test utility
Vrlo dobro mogu posluziti i oni alati od Hirensa. Koji antivirus imas? Da li si probao raditi samo sa driverima koje Windows stavi
Meni ovo strasno "smrdi" na fizicki kvar na chipsetu ili grafici
(postoje novi modeli, pa nagađam intel C2D i nVidia-VGA? od prije dvije godine je vjerojatno 8600-M?..)
- pregrijavanje bi bilo dobro objašnjenje (pogotovo ako je VGA nV8xxx prije dvije godine..) pa da je chipset već ''dobio po prstima'', smetnje...
- jedno od objašnjenja je i 'čudan' RAM, prolazi memtest. (hint, počisti gumicom kontakte, probaj neki drugi modul ili ako su dva, samo jedan..) ako je neki 'jači' model vrlo moguće da je dodavan RAM, možda ručno podešavanje MHz i CASa (ali notebook to obično nema)..
Ta dva objašnjenja su za fizičke kvarove / random errore koje dobijaš. = error 0xa1/0x7f-0x7e (btw, može bit BIOS-baratanje RAMom, ali sigurno si već flashnuo..)
-npr. da je sistem OCan ili pregrijavanje tad bi te greške bile očekivane.. ali, pregrijavanje si riješio (mada može ostati posljedica, kao i bugovite serije..).
- ili (nedokumentiran izvor) preinstall npr XP-SP3+sysprep (vrijedi isto za seven).... sve povezano s aktivacijom. (vrlo često za home-usere ultimaše).
prijedlog za test, jer vidim da se dešava i par puta dnevno pa pauza tjedan, zato mislim da nije hw-kvar:
-otvori ga i pobrini se za dobro hlađenje (otvorenog-na stolu..) npr sobni ventilator...
-ako bi izdržao npr 3dmark par sati, onda bez stolnog ventilatora.
=eliminiraš kvar. Ostaje isključivo soft uzrok., korisit hwmonitor (pro) za temp-log.
Naravno, test je poželjno napraviti na clean installu OSa+driver (može i generic-MS). Može bez priključka na internet..
-ako se pak dešava bez obzira na temp, tad je 91% stvar u keyu, 6% da je već chipset-VGA oštećen (možda i bug serije), 3% standardna devijacija. :)
Ovako, ja imam problem sa 4 BSOD-a. Jedan od njih je 0x0000001A, 0x0000001E, 0x00000071 i zadnji je 0x00000024. Ako netko nešto zna zahvalan sam mu! :)
Ovako, ja imam problem sa 4 BSOD-a. Jedan od njih je 0x0000001A, 0x0000001E, 0x00000071 i zadnji je 0x00000024. Ako netko nešto zna zahvalan sam mu! :)
- Problem s HDDom, bootaj s DVDa, chkdsk /r (vjerojatno je i 0x71 povezan)
- ostali su identični, na svim ultimate.. ipak, testiraj RAM, provjeri kabele, updateaj BIOS, drivere itd.. i na kraju ipak nabavi (legalan) OS.
RAM-e sam testirao i ispravni su, HDD sam testirao i ispravan je, kabeli i sve je u redu. i samo da kažem htio sam provjeriti uzroke tog crasha kao što je navedeno u tutorialu na početku, ali ne mogu uvijek mi izbaci poruku kao da su krivi symboli. Sad ne znam kako da to rješim?
RAM-e sam testirao i ispravni su, HDD sam testirao i ispravan je, kabeli i sve je u redu. i samo da kažem htio sam provjeriti uzroke tog crasha kao što je navedeno u tutorialu na početku, ali ne mogu uvijek mi izbaci poruku kao da su krivi symboli. Sad ne znam kako da to rješim?
Ja imam simbole. Friske!
Postavi dump na rapidshare ili fileserve da pogledamo(o)
Evo dump fileova: http://www.2shared.com/file/JZ2SDUeN/dump.html
- Problem s HDDom, bootaj s DVDa, chkdsk /r (vjerojatno je i 0x71 povezan)
- ostali su identični, na svim ultimate.. ipak, testiraj RAM, provjeri kabele, updateaj BIOS, drivere itd.. i na kraju ipak nabavi (legalan) OS.
Ovaj od 29.10.2011 NTFS_FILE_SYSTEM (24) i koa sto ihush veli provjeri sa chkdsk C: /r /f ili ipak...provjeri disk za utilityem od proizvodaca
Upalio sam računalo i odmah mi se pojavio error 0x0000001A MEMORY_MANAGMENT i onda sam ponovno išao testirati RAM-e i test sam puštao svaki put po 3 puta. I onda sam otkrio da mi jedna pločica nje u redu. Onda sam vratio pločicu koja je ispravna a ovu izvadio i upalio računalo i onda mi se pojavi error IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (tak nekak) i onda resetiram komp i onda krene i izbaci poruku BOOTMRG nešt missing. Otišao sam u BIOS i provjerio 1st Boot Device i tamo mi je bio drugi hard disk. A ovaj s kojeg se trebalo bootat nisam mogao odabrati uopće, ali u BIOS-u ga je prepoznavalo.
Upalio sam računalo i odmah mi se pojavio error 0x0000001A MEMORY_MANAGMENT
Otisla je i druga memorija garant pa sad ti korumpira podatke na disku
Ja mislim da nije otišla memorija. Svaku pločicu sam puštao kroz test 3 puta. Jedna je prošla, a druga nije. Ja sada već počinjem sumnjati na matičnu ploču. Jer čudno mi je to da svaki put kad se komp kreša izbaci novi BSOD. Sad na drugoj matičnoj testiram RAM pa ću vidjet. Ne znam, već me to sve lagano živcira.
Zamolio bih nekog analizu ovog dumpa. Radi se o prijateljevom kompjuteru, dnevno par puta mu izbaci BSOD. Pošto baš nemam vremena sljedećih par dana zaletiti se do njega da mu testiram memoriju i da pogledam u kakvom je stanju komp, uputio sam ga da mi bar pošalje taj dump file da ga stavim tu na forum da ga netko analizira.
Zamolio bih nekog analizu ovog dumpa. Radi se o prijateljevom kompjuteru, dnevno par puta mu izbaci BSOD. Pošto baš nemam vremena sljedećih par dana zaletiti se do njega da mu testiram memoriju i da pogledam u kakvom je stanju komp, uputio sam ga da mi bar pošalje taj dump file da ga stavim tu na forum da ga netko analizira.
Tvoj prijatelj ima strasno mnogo programa ...no dobro, ovo ostavljam na tebi (:
Inace BSOD greska je KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M (1000008e)
You may receive an error message on a Windows-based computer: "STOP 0x00000050" or "STOP 0x0000008e
Ukratko, zarazen je! Crash Analyzer nije pronasao uzrok u hardwareu ili softwareu. Naravno, mora se proci tortura > Memtest86+, Disk Check (proizvodacev) i na kraju ne gine vam reinstalacija
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Locale ID: 1050
Additional information about the problem:
BCCode: 7f
BCP1: 0000000F
BCP2: 010EEE20
BCP3: 00000000
BCP4: 00000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\110311-19983-01.dmp
C:\Users\Jura\AppData\Local\Temp\WER-29967-0.sysdata.xml
@ Dipl.Pj.
- opis (BC) je sličan problemima kod overclocka, pošto imaš X3 možda si otključavao u x4 ili OC.
- dodatni 'problem' nema SP1.. nadogradnje? Bez tog je vrlo moguć virus... (to ili temperatura bi objasnilo gašenje nakon desetak sec.)
- dali se u safe modu jednako ponaša? Imaš li neki LiveCD (može i install od win), tek da upališ i vidiš dali PC radi recimo 5 minuta bez grešaka. (istovremeno eliminiraš virus kao uzrok). Ili ostaneš u BIOSu i pratiš temperature.
Ako nije ništa od nabrojanog, treba krenuti u testiranje osnovnih komponenti, isključiti sve što nije neophodno, testirati RAM itd. u najgorem slučaju je ploča na izdisaju (pogledati kondenzatore oko CPUa, dali su napuhnuti).
Ljudi pozdrav. Evo ovako. Jučer sam na drugoj matičnoj testirao RAM-memoriju i bila je ispravna. I onda sam vratio RAM na svoju ploču i uključio računalo i nije bilo slike. Izvadio sam jednu pločicu RAM-a i onda je bilo dobro. I sad sam htio reinstalirati Windows i kopiro stvari najvjažnije ne drugi hard disk (200 GB). I kad se to završilo ugasio sam računalo. Nakon toga ponovno sam ga uključio i ostavio da vidim kako će raditi i onda sam bio na internetu i samo odjednom se zamrzne i neće ništa. Resetirao sam ga i pojavi mi se samo crni ekran i ona crtica na početku što blinka....i ta crtica cijelo vrijeme blinka i ništa dalje od toga ne ide. Unaprijed hvala svima.
@ Dipl.Pj.
- opis (BC) je sličan problemima kod overclocka, pošto imaš X3 možda si otključavao u x4 ili OC.
- dodatni 'problem' nema SP1.. nadogradnje? Bez tog je vrlo moguć virus... (to ili temperatura bi objasnilo gašenje nakon desetak sec.)
- dali se u safe modu jednako ponaša? Imaš li neki LiveCD (može i install od win), tek da upališ i vidiš dali PC radi recimo 5 minuta bez grešaka. (istovremeno eliminiraš virus kao uzrok). Ili ostaneš u BIOSu i pratiš temperature.
Ako nije ništa od nabrojanog, treba krenuti u testiranje osnovnih komponenti, isključiti sve što nije neophodno, testirati RAM itd. u najgorem slučaju je ploča na izdisaju (pogledati kondenzatore oko CPUa, dali su napuhnuti).
1. E, nekad poludi i restarta se i kad se upali ono kad mi piše "press DEL to enter bios features" "press 12 to reboot" itd. onda mi pokaže nešto tipa "Warning! Now system is in safe mode, wrong CPU frequency. Please check your CMOS features." overclockao nisam nikad (niti pokušao, niti otključavao), a u bios sam ulazio zadnji put pred dvije godine da stavim 1st boot device CD, jel bi pomoglo da izvadim onu bateriju ?
2. Ne gasi se uvjek, nekad zašteka, nekad se restarta itd., temperature nisu, provjereno, a misleći na je virus ja sam formatirao diskove i nanovo instalirao windowse pa tako znamo da nije ni to.
3. U safe modu se isto događa.
4. Pogledam pa javim. <--- Sve u redu
- Vađenje baterije nije potrebno kad se pali (samo kad se ne može normalno upaliti), jednako je jumperom ili učitavanje factory defaulta. Nakon izmjena potrebno je snimiti BIOS (uobičajeno F10.. /Yes / Y eng.na slovu Z).
... ostaje ozbiljniji problem s pločom. Resetiranje BIOSa je obično zbog temperature-voltaže (ili pretjeranog OCa), može biti i problematičan CPU ali to bez druge MBO-CPUa ne možeš provjeriti.
-ako sam razumio, dok stoji npr u BIOSu nema problema, samo kad si u windowsima (normal i safe)? Po tom bi rekao da je problem u VGA (može izazvati padove napona, pa su CMOS poruke i reset moguće). Ako imaš drugu VGA ili onboard, probaj.. (nije dobro paliti windowse, ali ako su svježe instalirani, lako ponoviš.. važnije je otkriti uzrok).
Ipak, radije digni LiveCD (linux ili LastXP)... ako nekako moeš skinuti i snimiti (na najnižoj brzini). Tako bi eliminirao sve soft uzroke (jer nisu svi windowsi jednaki).
Sljedeći korak, ako se i dalje gasi-resetira, odspajanje svih komponenti-konektora, samo MBO+CPU i najosonovnije (napajanje, jedan RAM, VGA ako nema onboard..) i postupno spajanje dok se ne desi problem.
Zašteka i u BIOS-u, jednostavno mi onemoguči kretanje strelicama i prisiljen sam ga nasilno restartati.
Zašteka i u safe modu, a na što točno upućuje onaj dump log ?
U slušalicama ide bzzzzzzzzzzzzzzzzz.
Sad mi se pojavilo pravokutnik crni dug 1 cm širok 0,5 cm sa šarenim točkicama.
EDIT: A pred tjedan dana sam testirao grafičku karticu i pod maksimalnim opterećenjem bilo je 75° C i nije ni zaštekao ni ništ.
Zašteka i u BIOS-u, jednostavno mi onemoguči kretanje strelicama i prisiljen sam ga nasilno restartati.
Zašteka i u safe modu, a na što točno upućuje onaj dump log ?
U slušalicama ide bzzzzzzzzzzzzzzzzz.
Sad mi se pojavilo pravokutnik crni dug 1 cm širok 0,5 cm sa šarenim točkicama.
EDIT: A pred tjedan dana sam testirao grafičku karticu i pod maksimalnim opterećenjem bilo je 75° C i nije ni zaštekao ni ništ.
ntkrnlpa.exe ... jedan od osnovnih servisa. Ako se eliminira virus, temperatura i struja, ostaje samo kvar kritičnih komponenti (MBO-CPU).
Pošto je i VGA direktno vezana na chipset, može biti uzrok, sve sumljivija, zbog spomenutih kockica...
Sve su stvari nekad bile ispravne, to ne znači da se ne kvare (stare). Nemora se VGA pregrijavati (to je najjednostavniji problem), problem je robustnost same jezgre ili kondenzatora..
Za kvalitetan-stabilan rad, potrebno je napajanje, ploča na sebi ima stabilizatore koji peglaju jedan dio, VGA drugi dio.. svaki od ta tri djela jednako utječu na stabilnost 8bilo koji nestabilan dio jednako dovodi do rušenja..)
Važan je podatak (tek sad) da se smržava i u BIOSu. To treba odmah reči, jer eliminira sve soft uzroke.
-Imaš kvar, najsumljivija je VGA (zbog kockica..) ali može bi i bilo koja druga bitna komponenta, rezultat je podjednak.
E kak da ja sad provjerim ispravnost grafičke i procesora ? A znaš što je čudno, da nitko nije imao takav problem kao ja.
E kak da ja sad provjerim ispravnost grafičke i procesora ?
-ako nemaš drugi komplet.. nikako. Osim testiranja minimuma.. tj odspojiti sve (baš sve, HDD, CD, USB itd..) spojiti samo napajnaje, RAM, CPU (i VGA) i vidjeti dali se pali i koliko dugo.
Možeš mijenjati strujni kabel ili utićnicu, možeš počistiti kontakte.. ali nemožeš potvrditi da je npr VGA/MBO neispavna ako nemaš drugu.
Da je komponenta crkla do kraja, tad bi PC beep-bip-ovima javio koja je komponenta neispravna.
Izvadi i VGA ili RAM pa probaj upaliti (potrebno je imati spojen PC-zvučnik).
Jedan kratki bip je OK, sve ostalo je neka greška...
Dobro da si me sjetio da taj zvučnik spojim, nego evo sad nešto novo se pojavilo.
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Locale ID: 1050
Additional information about the problem:
BCCode: 1a
BCP1: 00008886
BCP2: 83BF4100
BCP3: 83CB8FFC
BCP4: 00000201
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\110411-19375-01.dmp
C:\Users\Jura\AppData\Local\Temp\WER-26941-0.sysdata.xml
Znači odspojim sve i odem upalim i pratim šta se događa ?
..:
BCCode: 1a
..
Znači odspojim sve i odem upalim i pratim šta se događa ?
-ne pali windowse, beskorisno, samo izazivaš nove probleme. (Odspoji HDD, dok ne rješiš kvar).
-svu diagnostiku treba obaviti u ''DOSu'', jer je očigledan hardware kvar.
Ovaj BC je za RAM, pošto je ploča nestabilna, može ali ne mora bit RAM krivac.
Da ti računalo radi bez gašenja, mogao bi s CDa testirati RAM MemTest+ .. ovako nema koristi (jer se gasi-resetira..).