BSOD - što, zašto i kako izdvojena tema

poruka: 3.547
|
čitano: 1.296.157
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: BSOD - što, zašto i kako

Lazarus molim pomoć... Evo još jedan {#}

http://www.fileserve.com/file/rFCy9a9/100911-25359-01.dmp

17 godina
neaktivan
zvone07 kaže...

Lazarus molim pomoć... Evo još jedan  {#}

http://www.fileserve.com/file/rFCy9a9/100911-25359-01.dmp

Moze ali nazalost MS Crash Analyzer kaze da je problem u hardwareu a ne kaze tocno gdje. Vec si rekao da si ispitao RAM, temperature i disk,jel?

Max Headroom
14 godina

Ma temp su super, proc u loadu nejde preko 41-42, graficka oko 45..sve ok. Disk je ispitan, i ono sve kaj si rekao... Stavio sam screenshotove par postova ranije, neznam dal si vidio.. Jao ocajan sam vec..

17 godina
neaktivan
zvone07 kaže...

Ma temp su super, proc u loadu nejde preko 41-42, graficka oko 45..sve ok. Disk je ispitan, i ono sve kaj si rekao... Stavio sam screenshotove par postova ranije, neznam dal si vidio.. Jao ocajan sam vec..

Vidim da vec 2-3 dana lupas glavu sa ovim ali ja bih ucinio sledece:

Reinstalirao bih Windoze i stavljao jedan po jedan program  ...osobito one emulatore za Xbox. Nikako Daemon toolse....to ne dolazi u obzir. Koristiti PowerISO

Max Headroom
14 godina

Stavio sam vec PowerIso.. Neznam, izgleda da cu i to morati.. E a sto ako je stvarno hardver, kak da otkrijem kaj je?

16 godina
Lazarus Long kaže...
Don Kihoty kaže...

Ovdje sam stavio zadnja tri log-a.

..

.. NETIO.SYS  ..

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL  ..

@ don,

netio.sys može bit power managment (hibernacija i sl.) najkonkretnije povezano s driverima (irql_not ...). Pogotovo ako je nVidia chipset... kemijaj s driverima i opcijama savinga, isključi 'green' opcije.

(Sedmica i nForce pogotovo 3-4, nisu sretno rješenje).

-ako to nije, tad je vjerojatno čitava ploča u komi (možda vent na chipsetu pomogne, jer se često pregrijava..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
ihush kaže...
Lazarus Long kaže...
Don Kihoty kaže...

Ovdje sam stavio zadnja tri log-a.

..

.. NETIO.SYS  ..

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL  ..

@ don,

netio.sys može bit power managment (hibernacija i sl.) najkonkretnije povezano s driverima (irql_not ...). Pogotovo ako je nVidia chipset... kemijaj s driverima i opcijama savinga, isključi 'green' opcije.

(Sedmica i nForce pogotovo 3-4, nisu sretno rješenje).

-ako to nije, tad je vjerojatno čitava ploča u komi (možda vent na chipsetu pomogne, jer se često pregrijava..).

Cool and Quite mi je uvjek uključen, dali da ga isključim?

Chipset je AMD-ov najnoviji 990FX, dakle moguće je da je problem u driverima.

Driveri su zadnji sa AMD-ove stranice, novijih nema.

RAM je sto posto OK, prošao Memtest+ kroz 30 passova prošli vikend (stalno je vrtio dok nisam bio kod kuće).

Chipset se ne pregrijava jer je ploča u idleu 34°C, a u loadu 39°C, dakle pregrijavanje nije uzrok.

Zašto mislim da je SSD? Zato što mnogi korisnici imaju random kreševe sa SSD-om.

Moj nije zadnjeg firmewarea nego firmeware prije zadnjeg, jer je zadnji pokazao totalnu nestabilnost.

Pa krenimo redom u analizu hardwarea:

- CPU -> odličan, nikad s njim problema. Za probu sam uzeo Athlona X4 640, istva stvar se random dešava.

- RAM -> prošao memtest X puta, probao i sa 8GB G.Skill-a, ista stvar.

- MBO -> MSI 890FXA-GD70, ASRock 890FX Deluxe4, ista stvar, radnom BSoD

- HDD-ovi -> svi prošli HD Tune

- Napajanje -> dobri naponi

- Grafika -> ne igram baš igrice, ni ne opterećujem je baš, dakle nije do nje.

- Zvučna -> nebi trebala biti problem, radi ko urica već godinama (X-Fi)

- SSD -> on mi je jedini sumnjiv

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
Don Kihoty kaže...
..

Cool and Quite mi je uvjek uključen, dali da ga isključim?

Chipset je AMD-ov najnoviji 990FX, dakle moguće je da je problem u driverima.

Driveri su zadnji sa AMD-ove stranice, novijih nema.

..

- Pokušaj za test isključiti C&Q.. jer u kombinaciji s novim chipsetom-driverima može biti uzrok. (tad mi to više vuče na novi BIOS kao rješenje, kad se pojavi).

- temp su OK, ipak provjeri ''prst-test'', ako peče...

- logično, ostaje SSD kao mogući krivac, ali diskovi obično izazivaju drugačije BSODove. (obično zamrzavanje, bez BSODa). Možda, stavit cooler na SSD?

Ako je greška u SSDu (ne software), tad bi se morao rušiti i s LiveCDa, probaj neki linux ili MiniPE.. ako rade neko vrijeme, mora biti soft uzrok.

15 godina
protjeran

Metodom prst je sve hladno, i pod Prime95 testiranjem.

SSD isto hladan, puše po njemu hladan zrak tako da tu nema greške.

UltiBootCD/MiniPE/BartPE/AlkidLiveCD svi rade uredno bez rušenja, u njima su mi i većina testova tako da je to bez greške.

Od BIOS-a sam probao sve, i nije do njih jer je greška suviše random.

Dakle testni BIOS-i:

1.00

1.10

1.20

1.22 - beta

1.30

1.44 - beta

Sa svima radi jednako dobro, ali BSoD je random stvar.

Mnogo se ljudi žali na OCZ-ovom forumu na random faktor BSoD-a, a strah me je stavljati novi FW jer je više

loših replyeva nego dobrih, tako da sam za sada na predzadnjem FW koji je priličko OK naspram prijašnjeg koji se dnevno

par puta rušio.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

@Don

Ajmo ovo pokrenuti: [ukucaj u start] sigverif     > javi rezultate

Zatim Verifier   > Create Standard Settings > Automatically Select Drivers For Older Versions of Windows

Max Headroom
16 godina
Don Kihoty kaže...

..

UltiBootCD/MiniPE/BartPE/AlkidLiveCD svi rade uredno bez rušenja,..

- po ovom dijelu rekao bi da je stvar u driverima, prije nego u SSDu ili BIOSu. Možda čak i bug u chipsetu (u kombinaciji s nečim.. kao SSDom).

- to bi odgovaralo BSODovima i irq-less poruci, više nego problem s diskom. Ja bi tražio rješene među driverima, možda i s generic windowsovim, zatim WHOL i isključivanje autoupdatea za hardware, kao i powersavinga. (hibernaciju moraš ubiti u CMDu powercfg -h off).

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 11:42 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ don,

netio.sys može bit power managment (hibernacija i sl.) najkonkretnije povezano s driverima (irql_not ...).

NETIO.SYS nije dio Power Managmenta, to je mrezni driver odnosno dio mreznog, ajmo reci, podsistema od Windowsa

Max Headroom
16 godina
Lazarus Long kaže...
ihush kaže...

@ don,

netio.sys može bit power managment (hibernacija i sl.) najkonkretnije povezano s driverima (irql_not ...).

NETIO.SYS nije dio Power Managmenta, to je mrezni driver odnosno dio mreznog, ajmo reci, podsistema od Windowsa

-naravno...  to mi je kao indikator za uzrok (podrazumijeva se), to je zato jer mrežni dio je izuzetno stabilan, nema loših drivera (kao za drugi hardware), ... u mrežnom dijelu IRQL_less je obično uzrok powermanagment, koji pali-gasi mrežne adaptere (ugl WLAN)..

17 godina
neaktivan
BSOD - što, zašto i kako

Evo malo tehnikalija u vezi Don-ovih BSOD-ova

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (d1)

An attempt was made to access a pageable (or completely invalid) address at an
interrupt request level (IRQL) that is too high. This is usually
caused by drivers using improper addresses.
If kernel debugger is available get stack backtrace.
Arguments:
Arg1: fffffa000a450aca, memory referenced
Arg2: 0000000000000002, IRQL
Arg3: 0000000000000000, value 0 = read operation, 1 = write operation
Arg4: fffff880018d76c6, address which referenced memory

Jos vise na http://pastebin.com/4ZwfaFJY

Max Headroom

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-naravno...  to mi je kao  indikator za uzrok  (podrazumijeva se), to je zato jer mrežni dio je izuzetno stabilan, nema loših drivera (kao za drugi hardware), ... u mrežnom dijelu IRQL_less  je obično uzrok powermanagment, koji pali-gasi mrežne adaptere (ugl WLAN)..

Ili virtualac koji petlja sa domacinom preko mreze i/ili koristi njegovu mrezu  {#}

Max Headroom
15 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
Don Kihoty kaže...

@Don

Ajmo ovo pokrenuti: [ukucaj u start] sigverif    > javi rezultate

Zatim Verifier   > Create Standard Settings > Automatically Select Drivers For Older Versions of Windows

Prvi javlja da su svi OK, drugi javlja da nema drivera za starije verzije sustava.

Evo danas kad sam uključio PC, kad kliknem Chrome da mi otvori mojih spremljenih 50ak tab-ova -> BSoD,

i tako par puta zaredom. Izgubio sam sve spremljene tab-ove, tako da sam sad u banani, jer ih ne znam sve napamet.

Uglavnom, otišao sam u BIOS i napravio slijedeće:

- Cool & Quiet -> sa ENABLE na DISABLED

- Secure Virtual Machine -> sa ENABLE na DISABLED

- Enchanced Halt State (C1E) -> sa ENABLED na DISABLED

- CPU Thermal Throtle -> Sa AUTO na DISABLED (ima još i opciju od 10% sve do 100%)

Uspio poreknuti Firefox sa 30ak spremljenih tab-ova. Chromovi tab-ovi su izgubljeni (ne nudi ih kao vraćanje - restore).

Evo i logovoi:

http://www.speedshare.org/download.php?id=4971C58F11

17 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Svi do jednog kazu memory corruption

Ovo je driver samo moras otkriti koji. Jesi li probao skloniti trenutnu instalaciju [Ghost, Acronis] i instalirati nanovo sa generickim driverima i BIOS na default?

Max Headroom
14 godina

HITNO molim pomoć! Nemogu ući u Windowse, čim uđem dobijem blue screen neki DRIVER_VERIFIER_IOMANAGER_VIOLATION... Ovo pišem iz safe moda.. Dumpovi u linku, hvala!

http://www.fileserve.com/file/aBDTGh3/minidumps.rar

EDIT: uspio sam ga vratit preko system restora, sad je ok... Al ne kuzim kaj je to bilo??

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 17:06 (zvone07).
15 godina
neaktivan
BSOD - što, zašto i kako

Prije nekoliko dana sam stavio novi procesor, RAM i maticnu plocu i od tad kad igram igre nakon nekog vremena mi se pojavi bsod.

Otisao sam u Event Viewer i nasao sam kako se ovo svugdje ponavlja isto od datuma kad sam stavio novi windows i hardware:

Session "Microsoft-Windows-Setup" stopped due to the following error: 0xC000000D

-System

-Provider
[ Name] Microsoft-Windows-Kernel-EventTracing [ Guid] {B675EC37-BDB6-4648-BC92-F3FDC74D3CA2}
EventID 3
Version
0
Level
2
Task
2
Opcode
14
Keywords 0x8000000000000010
-TimeCreated
[ SystemTime] 2011-10-07T20:48:54.392015500Z
EventRecordID 22
Correlation

-
Execution
[ ProcessID] 4 [ ThreadID] 180
Channel Microsoft-Windows-Kernel-EventTracing/Admin
Computer
MC-PC
-Security
[ UserID] S-1-5-18

-EventData

SessionName Microsoft-Windows-Setup
FileName
C:\Windows\Panther\setup.etl
ErrorCode 3221225485
LoggingMode
5

minidumps:http://www.fileserve.com/file/nEvtpXH/Minidump.zip
[url=http://www.points2shop.com/?ref=davidri]Points2Shop[/url]
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2011 23:37 (davidri).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
davidri kaže...

Prije nekoliko dana sam stavio novi procesor, RAM i maticnu plocu i od tad kad igram igre nakon nekog vremena mi se pojavi bsod.

Otisao sam u Event Viewer i nasao sam kako se ovo svugdje ponavlja isto od datuma kad sam stavio novi windows i hardware:

KB 925528 Stop errors occur on a Windows-based computer that has 2GB or more of RAM and is using an NVIDIA nForce USB controller (XP, Server 2003, Vista)
KB 929734 You have problems after you resume a Windows Vista-based computer from sleep or from hibernation
KB 949483 Stop error when you resume a computer that is running Windows XP or a 64-bit version of Windows Server 2003 from hibernation: "STOP 0x1000007E"
KB 959766 Windows Server 2008 Hyper-V systems restart unexpectedly, and you receive a 0x1000007E Stop error code when you mount a VHD file

BTW

Nismo vidoviti

Kazi kakav OS (32 ili 64, Windows 7, XP ...Vista) Nova/stara instalacija. Koja ploca...

Max Headroom
15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

BTW

Nismo vidoviti

Kazi kakav OS (32 ili 64, Windows 7, XP ...Vista) Nova/stara instalacija. Koja ploca...

Ispričavam se, windows 7 64 i matična je: MSI 870-C45
Nemam nikakvih problema sa startanjem windowsa jedini problem je taj bsod koji se pojavi nakon nekog vremena kad igram igre i onda se komp sam resetira normalno

[url=http://www.points2shop.com/?ref=davidri]Points2Shop[/url]
17 godina
neaktivan
davidri kaže...
Lazarus Long kaže...

BTW

Nismo vidoviti

Ispričavam se, windows 7 64 i matična je: MSI 870-C45
Nemam nikakvih problema sa startanjem windowsa jedini problem je taj bsod koji se pojavi nakon nekog vremena kad igram igre i onda se komp sam resetira normalno

Mene zanima da li je cista instalacija ili si samo promjenio maticnu, ram i procesor? Ako si menjao bez reinstalacije onda BSOD-ovi "normalna" stvar

Medutim, ako je cista instalacija onda svakako obrati pozornost na drivere i 32-bit programe. Iako deklarirane, neke 32-bit programi jednostavno ne rade dobro na 64-bit opkruzenju

Ako imas manje od 4 ili 4 GB RAM-a onda savjetujem ti da predes na W7 32-bit

Max Headroom
15 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
Don Kihoty kaže...

Svi do jednog kazu memory corruption

Ovo je driver samo moras otkriti koji. Jesi li probao skloniti trenutnu instalaciju [Ghost, Acronis] i instalirati nanovo sa generickim driverima i BIOS na default?

Otkad sam isključio CnQ u BIOS-u i stavio na High Performanse u OS-u, sve radi OK.

Pretpostavka je da se SSD vjerovatno ne može probuditi nakon nekog vremena u IDLE-u.

(kad isključi HDD-ove, oni se "zalaufaju", ali SSD ništa, samo BSOD)

16 godina
Don Kihoty kaže...
..

Otkad sam isključio CnQ u BIOS-u i stavio na High Performanse u OS-u, sve radi OK.

..

- dakle, ipak je (vjerojatni) uzrok power managment. Recimo BIOS (možda u kombinaciji s driverima). Pošto je jučer izašao update (druga tema, Asrockica) koji upravo rješava neke probleme s resume iz S5 state, trebao bi pokušati i noviji BIOS...

14 godina
BSOD - što, zašto i kako

Novi windowsi, i nakon instalacije service packa 1, BSOD, i opet isti... Očajnički molim pomoć..

http://www.fileserve.com/file/YsFhpMJ/101311-22468-01.dmp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zvone07 kaže...

Novi windowsi, i nakon instalacije service packa 1, BSOD, i opet isti... Očajnički molim pomoć..

http://www.fileserve.com/file/YsFhpMJ/101311-22468-01.dmp

Crash analyzer kaze da je  faulty  hardware dakle neispravna komponenta. Sada kada imas novu instalaciju pocni eliminirati uzroke sa vadenjem jednog keksa RAM-a pa zatim drugog i tako

Pokusaj flashati BIOS, zajmi drugi RAM...uistinu ne znam vise sto reci. Vidim da osim drivere za Logitech nemas instalirano nista drugo (osim CPUz)

Max Headroom
14 godina

Lazarus puno hvala na trudu... Ništa, idemo testirati hardware {#}

EDIT: memtest 0 errora

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:27 (zvone07).
16 godina
zvone07 kaže...

Lazarus puno hvala na trudu... Ništa, idemo testirati hardware {#}

EDIT: memtest 0 errora

-  vjerojatno će i ostati na 0 errora (ostali testovi HWa), jer je 96% stvar software.

- nabavna cijena OSa 'bez PDVa' je vrlo logično objašnjenje. Pokušaj bez keya, ovisno o verziji imat ćeš 10 dana.. dovoljno za provjeru.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-  vjerojatno će i ostati na 0 errora (ostali testovi HWa), jer je 96% stvar software.

- nabavna cijena OSa 'bez PDVa' je vrlo logično objašnjenje. Pokušaj bez keya, ovisno o verziji imat ćeš 10 dana.. dovoljno za provjeru.

Zar ne bi bilo korisno slediti Don Kihotyev pristup problemu odnosno baciti se na stelanje BIOS-a i instaliranje drivera za chipset. Ako su Windozi krekani onda trazi razlog u verziji koju imas...na pr. od kojeg je izvora, da li se MD5/SHA1/CRC32 vrednosti podudaraju sa onim od MSDN-a i tako.

Naravno, da se zvone07 ne uvredi..ovo su samo moje pretpostavke sto se tice fals Windowsa.

@zvone07

Pokusaj reinstalirati Windows ali ovaj put nemoj stavljati nikakve drivere (osim za mrezu, naravno) i instaliraj samo ono neophodno. Radi ovako 1-2 dana pa javi rezultate

[edit]

Da li su ti RAM moduli iste marke?

Max Headroom
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 23:50 (Lazarus Long).
14 godina
Lazarus Long kaže...
ihush kaže...

Zar ne bi bilo korisno slediti Don Kihotyev pristup problemu odnosno baciti se na stelanje BIOS-a i instaliranje drivera za chipset. Ako su Windozi krekani onda trazi razlog u verziji koju imas...na pr. od kojeg je izvora, da li se MD5/SHA1/CRC32 vrednosti podudaraju sa onim od MSDN-a i tako.

Naravno, da se zvone07 ne uvredi..ovo su samo moje pretpostavke sto se tice fals Windowsa.

@zvone07

Pokusaj reinstalirati Windows ali ovaj put nemoj stavljati nikakve drivere (osim za mrezu, naravno) i instaliraj samo ono neophodno. Radi ovako 1-2 dana pa javi rezultate

[edit]

Da li su ti RAM moduli iste marke?

Ram moduli su iste marke, da... Boldani dio mi nije jasan? Kako da to provjerim?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice