Bok
Zanima me dal se mogu recimo preko mobilne veze (3G) spojiti na svoju privatnu mrežu doma koja ima adsl i recimo spojiti se sa serverom ili nekom web stranicom koja je u privatnoj mreži?
Imam doma jedan PLC koji ima opciju za web server i postavio sam web stranicu da radi nekoliko očitanja sa plc-a (senzori, ugl. nebitno). Web stranica funkcionira na određenoj ip adresi tj. statična je i sa bilo kojeg računala ili mobitela spojenog na tu privatnu mrežu mogu pristupit toj web stranici i vidjeti očitanja. Da li se može i kako napraviti da to radi preko mobitela, a da ne postavljam web stranicu na internet nego da ostane u privatnoj mreži.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Forward porta na routeru + neki od dinamic dns servisa bi ti omogućili pristup web stranici preko interneta, ako ti je prihvatljivo da bilo tko može pristupiti.
Ako nije, onda bi trebao dignuti VPN, pa kad se spojiš u VPN, pristupaš kućnoj mreži kao da si fizički spojen (naravno uz brzinu internet konekcije). Nisam baš eksperimentirao s VPN-om na mobitelu, pa ti ne mogu dati konkretne preporuke, ali, eto, barem da znaš odakle krenuti.
Android ima ugrađeni VPN client koji radi odlično, jedino što traži da security bude uključen tj. mob mora biti zaštićen PINom/patternom... na lock screenu.
Ako router ima VPN server na sebi, najbolje rješenje. Pogotovo ako taj web ui nema nikakvu autentifikaciju.
Android ima ugrađeni VPN client koji radi odlično, jedino što traži da security bude uključen tj. mob mora biti zaštićen PINom/patternom... na lock screenu.
Ako router ima VPN server na sebi, najbolje rješenje. Pogotovo ako taj web ui nema nikakvu autentifikaciju.
Hvala dečki.
Web stranica je običan txt. dokument sa nekoliko redaka i html kodom s obzirom da plc ima ograničenu memoriju za web stranicu. Ja se mogu direktno spojit na PLC, logirat se i onda sve očitat, ali nije to kaj hoću. Ima web server opciju pa je želim iskoristiti jer možda mi na poslu bude trebala pa da mogu to napravit.
Recimo da probam to sa routerom kako onda podesiti VPN? Tko onda može pristupiti takvoj mreži osim mene? Dal se može podesiti da VPN traži šifru za ulaz? Nisam se previše bavio oko mreža znam podesiti/namjestiti najobičniju mrežu s switchom, par računala i routerom.
Obično smeća koja dobijemo od providera nemaju mogućnost VPN servera pa ti treba neki bolji router (a to ti je dodatni trošak). VPN zaštitiš šifrom i nitko se ne može ulogirati bez nje.
Ako je to samo tekst, read-only pristup onda ti je dovoljno forwardirati taj port/ip adresu prema van i uzeti neki free dns (npr ovaj) i preko njega riješiti problem dinamičke IP adrese.