Kućni server za zatvorenu grupu usera

poruka: 5
|
čitano: 2.160
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Ja i još 5-6 mojih prijatelja želimo napraviti sebi "server" koji bi bio u npr. mojoj kući i svi ti moji prijatelji iz svojih kuća bi mogli pristupati tom računaru preko interneta

znam da je moguće a ne znam kako i šta, ako može neko da mi objasni šta sve treba i kako šta namjestiti i kolika otprilike treba brzina interneta da to radi kako treba, npr , filmovi da se gledaju da ne zapinje i tako dalje

recimo da mi imamo neki stari pc, jednojezgreni procesor mislim 3.0 intelov, 512 rama, i hard diskova ćemo natrpati što više :D

jel moze uopste na to ? i ako moze kako gdje šta prikljuciti, koji sistem i te stvari me zanimaju ?

jel moze neko da mi to objasni ?

znači treba i da napravimo kao usere koji bi sa svojim paswordom ulazili na taj server, znači ne moze svak vec samo nas nekoliko

Hvala unaprijed :)

Kuda ćeš za mnom ?? I ja sam se izgubio !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kućni server za zatvorenu grupu usera

Batali ga ako si na nekom malom uploadu jer će tvoji frendovi poludit dok pristupe tvojem serveru.

Inace mozes nekoliko kombinacija. 

Možeš instalirati neki linux home server (npr. Amahi) gdje je to dosta pojednostavljeno ili instalirati CentOS pa instalirati još webmin da ti bude jednostavnija konfiguracija. Složiš vpn pristup serveru npr. openVPN ili pptp, na routeru proslijediš da ti vpn zahtjevi idu prema tom serveru i to ti je gotova konfiguracija za početak i odredio si tko ima pristup serveru.

Ako ćeš koristiti webmin tada možeš sa sambom konfigurirati filesharing tko što vidi i kako vidi. 

Ovo je sad jednostavno napisano ali ima posla :) , ako nisi to nikad radio, sretno učenje :) :) 

13 godina
neaktivan

hvala puno na odgovoru

imam upload 1 Mbit, hocel biti dosta ?

Kuda ćeš za mnom ?? I ja sam se izgubio !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kućni server za zatvorenu grupu usera

za početak hoće, ali čim vam se apetit poveća bit će problema,  radije se spojite wifijem nego ovako se mučiti.

12 godina
neaktivan

Mozes instalirati XAMPP, podici ftp server, napraviti user-e i grupe, samo ti treba staticka IP adresa rutera za pristup. Naravno moraces forward-ovati portove za ftp.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice