KONFIGURACIJA INTERNETA u Studentskom domu!

poruka: 4
|
čitano: 2.007
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa

Zivim u Studentskom domu u Mostaru,studiram Informatiku i tehniku , internet je los, oduvijek.

Zelim to promijenuti i potrebno mi je misljenje nekoga tko je vec konfigurirao mreze za vece centre ili pak studentske domove.

Dom koristi 2 ISP-a koja nisu povezana Load Balancerom(mislim da bi trebala biti), centar je odvojen u dvije zgrade.

Stari dio ima ~300 ljudi, novi dio ~250, namjesten je proxy server u novom dijelu, 2 glavna routera su u starom.

Oba dijela su umrezena gigbitnim switchevima, mreza je razdvojena principom class A(10.0.1.0 , 10.0.2.0, 10.0.3.0) - konfiguracije je dobro odradjena,odvojena je Uprava centra od studenata, takodjer i kuhinja.

Bezicni internet je skopcan na routere(tp link neka srednja klasa - mislim da nije dobra solucija jer je SOHO router) po hodnicima, domet jako los.

Brzine koje ta 2 ISP-a mogu ponuditi su :

HT Eronet - (brzine do 25600/2048 kbit/s)  a radi se na tome da se uvedu (brzine do 51200/4096 kbit/s)   <---VDSL

Telemach - (brzine do 80/5 mbp/s)  mogucnost uvodjenja (brzine do 120/7 mbp/s)

Trenutna brzina je : 600 kb/s ~ 1 mb/s (torrent) koja je nestabilna, svakih 20 sekundi pukne, ucitavanje stranica je takodjer lose, a u centru nema ni 50 studenata.

Prosle godine je konekcija bila stabilna ali je ogranicena na max 400 kbps (iako je ulaz bio 8/4 mbps + 80/5 mbps) 

Ove godine pustena je ponuda ljudima koji "servisiraju" internet (i na osnovu toga imaju mjesecnu placu kroz sve ove godine) i opet nisu nista napravili, samo su pogorsali stanje.

Zanima me koji je najbolji nacin da se konfigurira mreza Studentskog doma i koju opremu za wireless AP preporucujete?

Lijep pozdrav,

Petar

“Be the change that you wish to see in the world.”
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: KONFIGURACIJA INTERNETA u Studentskom domu!

Kakvi su i koji su routeri od isp-a?

Sa tim brojem korisnika, lako moguce da presaugate cpu na routeru koji vam je isp dao :)

http://www.winblogs.net
7 godina
neaktivan
Re: KONFIGURACIJA INTERNETA u Studentskom domu!

Oprosti zaboravio sam to napisati, od HT eroneta je ZyXEL  P‐660N / HN SERIES 802.11n(smece..) a od telemacha je Cisco EPC3925/3928 (nemam iskustva sa njim)

Moja neka okvirna solucija je spojiti dva isp-a pomocu ubnt edgerouter x i za wireless uzeti ubnt uap ac lr x5(3xstari 2x novi dom -  jedan podrzava do 280 korisnika i domet 120m)

trenutni wireless Ap-ovi su Tp link TL-WA701ND

:)

“Be the change that you wish to see in the world.”
16 godina
neaktivan

Pozdrav, prije 10 god je mislim bio Endian Firewall u SC Mostar, ako me sjećanje dobro služi.

Predlažem ti također da ideš na zasebnu kantu koja će raditi napredni routing/firewall, jer će biti problema s prioritizacijom prometa, eto ti torrenti će zauzeti cijeli bandwith.

Predlažem ti da idete na pfsense koja ima load balancing, i na spomenute UBNT AP-ove.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice