Pozdrav ekipa
Zivim u Studentskom domu u Mostaru,studiram Informatiku i tehniku , internet je los, oduvijek.
Zelim to promijenuti i potrebno mi je misljenje nekoga tko je vec konfigurirao mreze za vece centre ili pak studentske domove.
Dom koristi 2 ISP-a koja nisu povezana Load Balancerom(mislim da bi trebala biti), centar je odvojen u dvije zgrade.
Stari dio ima ~300 ljudi, novi dio ~250, namjesten je proxy server u novom dijelu, 2 glavna routera su u starom.
Oba dijela su umrezena gigbitnim switchevima, mreza je razdvojena principom class A(10.0.1.0 , 10.0.2.0, 10.0.3.0) - konfiguracije je dobro odradjena,odvojena je Uprava centra od studenata, takodjer i kuhinja.
Bezicni internet je skopcan na routere(tp link neka srednja klasa - mislim da nije dobra solucija jer je SOHO router) po hodnicima, domet jako los.
Brzine koje ta 2 ISP-a mogu ponuditi su :
HT Eronet - (brzine do 25600/2048 kbit/s) a radi se na tome da se uvedu (brzine do 51200/4096 kbit/s) <---VDSL
Telemach - (brzine do 80/5 mbp/s) mogucnost uvodjenja (brzine do 120/7 mbp/s)
Trenutna brzina je : 600 kb/s ~ 1 mb/s (torrent) koja je nestabilna, svakih 20 sekundi pukne, ucitavanje stranica je takodjer lose, a u centru nema ni 50 studenata.
Prosle godine je konekcija bila stabilna ali je ogranicena na max 400 kbps (iako je ulaz bio 8/4 mbps + 80/5 mbps)
Ove godine pustena je ponuda ljudima koji "servisiraju" internet (i na osnovu toga imaju mjesecnu placu kroz sve ove godine) i opet nisu nista napravili, samo su pogorsali stanje.
Zanima me koji je najbolji nacin da se konfigurira mreza Studentskog doma i koju opremu za wireless AP preporucujete?
Lijep pozdrav,
Petar