1. Dvanaest kamera snima objekat, povezane su na DVR na kom se sprema video materijal i preko koga na monitoru obezbjeđenje prati video nadzor u LAN-u. Ovo radi besprijekorno.
2. Preko ADSL modema, DVR emituje video materijal dalje na Internet. U ADSL modemu (preko NAT Virtual Servera) video signal je dostupan na zakupljenoj fiksnoj adresi i može se pratiti bilo gdje na Internetu (sa kredencijalima naravno).
3. Koristi se najskuplji ADSL paket, zakupljen kod nas u BiH u ISP "mtel.ba", a to je ovaj NetBiz3, za koga piše da ima pristupnu brzinu "ADSLFlat - pristupna brzina 10240/640". Ovdje radi samo video nadzor, tako da smo sigurni da nam ništa drugo ne troši protok.
4. Kada pratimo kamere na linku, odnosno negdje na Internetu preko IP adrese, nekada se dešava da čekamo da se otvore neke kamere, pa onda slika na njima stoji dugo vremena, štoperica dugo vremena stoji, pa onda krene...
Prvo što bih pitao je da li je bolje da na ADSL modemu u NAT VirtualServer interface-u postavim TCP ili UDP protokol, ili da ostavim kako je sada ALL?
Pokušavao sam u podešavanjima DVR-a da malo nešto popravim, ali ni tu nisam baš siguran kako. Postavio sam Quality na Std1, a to je negdje sredina. Bio je na Super2, kada je ovo štopalo. Frames sam postavio na 6, a bio je na maksimalno 12,5. I Throat Control sam povečao sa 128kbps na 512kbps, a moglo bi se podići na 100MBps.
Sada sam par puta gasio i palio preglednik i očita mi sve kamere, više ne štopaju, ali je kvalitet slike niđe veze.
Kako je najbolje da provjerim koliko mi kamere troše bandwidth-a i da provjerim da li sam ja od ISP dobio ovo što su oni napisali, a to je UPLOAD 640 kbps? Možda ovo za kamere i protok mogu i izračunati, ali kako?
Ako neko ima iskustva sa ovim stvarima. Bio bih mu zahvlan na bilo kakvoj informaciji.