Smrzavanje kompa tijekom igranja

poruka: 20
|
čitano: 2.349
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Evo mene opet, javljam vam se s još jednim problemom. Evo vako: tijekom igranja nekih igara (ne svih) komp se jednostavno smrzne. I to nedugo nakon pokretanja igre. Recimo (radi se o original igrama), kad se igra CoD4, komp se ne smrzne, a kad se igra neka druga igra (također original), smrzne se. Intervali su nepovezani, tako da se nekad smrzne nakon 1 min, a nekad nakon 10 minuta igranja. Također, nebitno je dali se radi o starim igrama (tipa Vice City, Virtual Pool) ili najnovijim (NFS ProStreet). Prvo sam mislio da je problem softverske prirode, nakon čega su instalirani novi windowsi (pričamo o xp-u) par puta, sa različitih cd-a (da nebi rekli da je cd ogreban), najnoviji driveri kao i oni koje smo dobili uz komp, opet  se smrzne. Jedino se nesmrzava na Visti, al na visti radi samo par igara, a igre su mu najbitnije i jedino se u njima to dešava, u svakodnevnom radu je sve ok. Nakon što to  nije urodilo plodom, rastavio  sam komp u dijelove (reko možda su ovi u linksu nešt sfušali), ma kakvi, sve fino pregledao  i  složio ponovo, opet isti  problem. Probao različite kombinacije  rama (inače je 1gb + 1gb + 1gb), znači isprobano u dual channelu 1gb + 1gb, nakon toga svaka pločica posebno  sama isprobana,  također ništa  -  opet isto. Temperature  u  redu, proc na 40-ak stupnjeva, grafa isto u redu, matična također, sve pet.

konfa je stara par mjeseci:

CPU: Core2Duo E8200

GPU: GeForce 9600GT

PSU: Corsair VX450

MBO: Gigabyte GA-P35-DS3

RAM: 3 x kingmax 1 GB DDR2 800MHz

ja sam  mislio  da  je grafička kriva najviše, al ne znam stvarno. E  da, da opišem doživljaj: pokrenem igru, fino igram i nakon par minuta - crn ekran, zvuk je u neprestanom loopu, ventilator od cpua (možda i od gpu-a) poludi, max okretaji i onda ne pomaže ništ osim restarta. Nema bsod-a, nema errora, ne pomaže ctrl+alt+del, nema ništ

nadam  se pomoći jer sam dobio sijede

pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Temperature mozda?Bogataš

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ili je napajanje preslabo pa kad grafička potegne punom snagom nema dosta struje za isporučiti.

Jimi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Smrzavanje kompa tijekom igranja

probaj povećavanjem "virtualne memorije"

desni klik na my comp.-> svojstva -> dodatno -> postavke -> dodatno -> promijeni -> posebna veličina:

i onda upiši željenu memu.

Crysis!
17 godina
neaktivan

Po meni je problem u grafičkoj, probaj neku drugu staviti (posudi grafičku) da vidiš pa probaj sve te igre. Prije toga makni drivere sa driver cleanerom. Ako i dalje ne ide nešto je trulo u Kopenhagenu.

Koliko su stare komponente, imaš li garanciju, i koji ti je proizvođač grafičke?

Geekovih svih zemalja, ujedinite se!
17 godina
neaktivan

ja bih rekao da je napajanje pre slabo, i to nema veze sa nikakvo virtualnom memorijom.

Kakvo napajanje imaš? Za 9600gt mislim da ti treba minimalno 450watta i to da bude kvalitetno napajanje!

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.8.2008 21:03 (gengar).
17 godina
neaktivan
Jimi kaže...

Ili je napajanje preslabo pa kad grafička potegne punom snagom nema dosta struje za isporučiti.

gengar kaže...

ja bih rekao da je napajanje pre slabo, i to nema veze sa nikakvo virtualnom memorijom.

Kakvo napajanje imaš? Za 9600gt mislim da ti treba minimalno 450watta i to da bude kvalitetno napajanje!

Pise gore da ima Corsair VX450 koji definitivno nije preslab.

Preporucam da ides sustavom eliminacije. Posuduj komponente, stavljaj ih umjesto svojih i isprobavaj. Za pocetak kreni sa grafom ...
E4600@2400MHz 1.16V,8600GTS,Seagate 320 GB,2GB DDR2@800MHz 4-4-4-12
17 godina
neaktivan

Ja bi rekao da su driveri - rekao si da si uvijek instalirao iste drivere, da ti na xp-u ne radi a na visti radi. Probaj staviti neke druge.

Nabavi benchmark programe pa optereti komponentu po komponentu (CPU, memu, GPU) pa ćeš vidjeti  koja komponenta ti se pregrijava i ruši sustav. Napajanje ti izgleda dovoljno jako, ali svajedno je moguće da se radi o neispravnom primjerku.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Trebao bi flešati BIOS, moj je bratić imao sličan problem s friškom konfiguracijom i to mu je pomoglo.Osmijeh

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Bugy kaže...

Trebao bi flešati BIOS, moj je bratić imao sličan problem s friškom konfiguracijom i to mu je pomoglo.Osmijeh

Da, trebao bi probat s flash BIOS-om.Ali jesi li ti spojio dodatno napajanje za grafičku karticu (mislim da je 6-pinski ili 8-pinski, neznam točno Molex)?
17 godina
neaktivan

Da nije grafa nebi radila.

01101 01111 10010 00100 10011 01000 01001 00111 01001-LordShigi AMD Athlon 6000+ BOX, 4gb DDR 2 kingmax RAM, Sapphire Radeon HD4850,MB GB AM2 s940 GA-M56S-S3, 1tb disk, 550W napajanje
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemoj te covjeku govorit napamet..ja mu kazem da mi kaze temp on nista....kako ce mu onda itko pomoc..moze bit da je grafa tvornicki unistena..moze bit do memeorije..do bilo cega..kada nista nece rec..Viče10 postova pomoci on nista..ukljuci se malo u raspravu da sam se bi pomognes...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

zapali vatru pored kompa, pa se nece smrzavat...

sala ofkors...

ako ne pali dovod vece kolicine struje (kako sam procitao prije) onda svejedno pokusaj promijeniti graficku... i provjeri jeli sve spojeno dobro... jel se to dogadja samo na jednoj igri ili na svima...

http://zupadesigns.com http://www.theTGC.org Dennis Ritchie"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Prvo da se ispričam svima što se nisam javljao, problemi s netom i tak

e sad da kažem svima jeste probali ponovo pročitat šta sam napiso (ne napadam nikog al da vam pokažem):

Lion King pita za temperature, gore ljepo piše da su temp u redu, proc na 40, matična i grafa također u redu

@ gengar - piše da je napajanje corsair vx450, sve komponente su nove, stare mjesec i pol, iz linksa

@ paolo2612 - napiso sam da sam instaliravo one drivere koje sam dobio uz hardware, ali i da sam instaliravo najnovije i one starije, sve sa bug medija. također more i more benchmarka napravljenih na svim komponentama (da nabrojim kojih se sjećam: occt, super pi, 3dmark, neki pcperformance tak nešt, uglavnom SVE šta sam našo na bugovim medijima, a imam ih puno)

opet Lion King - mislim da sam napiso dovoljno detaljno, opet - temperute u redu, ak oćte može screenshot everesta i speedfana

kažem da sam sve ispobo šta je napisano, jedino nisam isprobo flash biosa, al nebi baš to radio prvo zato što nije moj komp pa nebi volio napravit sranja, a drugo zato što nema pogon za disketu (može i preko cd-a, jel tak?)

idem probat ovo sa virtualnom memorijom

edit: virtualna memorija je već bila namještena ručno, min 2048 i max 4096, sad sam stavio na automatic pa ću vidit

edit2: @ ormuz - proizvođač grafičke je xfx

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.8.2008 14:15 (Val).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Evo mog mišljenja:Kad ti tek kupiš matičnu ploču (u tvom slućaju Gigabyte P35-DS3L) ona dolazi s prvom verzijom bios-a.Eh, ti imaš procesor koji je se pojavio nakon što je ploča izašla na tržište.Stoga, MORAŠ nadograditi bios na najnoviju verziju, jer tvoja sadašnja verzija BIOS-a ne podržava taj procesor, zbog čega on često radi na nižoj frekvencij, i događaju se problemi u radu.Skini zadnju ne-beta verziju biosa i napravi upgrade.To ti nije uopće opasan posao ako se držoš uputa.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako se problem ne makne nakon flash-a bios-a onda probaj graficku i memoriju kod frenda u kompu jel normalno radi..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

najprije ću ja isprobat dijelove od drugih kompova, pošto nije moj komp nebi baš volio zabrljat :D

a što se tiče updatea biosa, jel se on može updateat sa cd-a? osim toga, čini mi se da ta matična ima neki "alat" za recovery, jel ima dual bios il tak nešt

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Lako za flash..imas tu na forumu puno tutoriala u vezi toga..prvo ti isprobaj komponente jesu li ispravne..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

tak sam i mislio napravit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Val kaže...

što se tiče updatea biosa, jel se on može updateat sa cd-a?

Novu inačicu BIOS-a skineš s interneta,sa stranice proizvođača matične ploče. Ili ,vjerojatno je na CD-u od matične ploče neki program sa kojim bez problema skineš i instaliraš novi BIOS. 
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice