S.M.A.R.T. warning

poruka: 12
|
čitano: 1.697
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
S.M.A.R.T. warning

Disk je WD Black, star godinu dana. Sve je u redu s njim, radi uredno, no išao bezveze pogledati SMART i naišao na upozorenje priloženo na slici.

Što to točno znači i dali da ga nosim u servis na zamjenu? Screenshot je u prilogu 

btw. Ovaj sam dobio prošle godine u servisu kad mi je riknuo WD Black (Reallocated Sector Count otišao u nebesa i windowsi počeli prijavljivati kvar). I eto sad godinu dana nakon tog ponovno nešto. Sad koliko je ovo ozbiljno ne znam, podatci su mi bitni i koristim ga svakodnevno. Naravno imam i backup.

Također HD Tune mi pokazuje grešku na jednom mjestu na Error Scanu...

A kupio WD Black baš zato jer slovi kao pouzdan disk, još je i nešto skuplji od ostatka i eto, 2 komada u 3 godine riknula. Još su i odlično hlađeni.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.5.2017 16:05 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: S.M.A.R.T. warning
lllnuclearlll kaže...

Disk je WD Black, star godinu dana. Sve je u redu s njim, radi uredno, no išao bezveze pogledati SMART i naišao na upozorenje priloženo na slici.

Što to točno znači i dali da ga nosim u servis na zamjenu? Screenshot je u prilogu 

btw. Ovaj sam dobio prošle godine u servisu kad mi je riknuo WD Black (Reallocated Sector Count otišao u nebesa i windowsi počeli prijavljivati kvar). I eto sad godinu dana nakon tog ponovno nešto. Sad koliko je ovo ozbiljno ne znam, podatci su mi bitni i koristim ga svakodnevno. Naravno imam i backup.

Također HD Tune mi pokazuje grešku na jednom mjestu na Error Scanu...

A kupio WD Black baš zato jer slovi kao pouzdan disk, još je i nešto skuplji od ostatka i eto, 2 komada u 3 godine riknula. Još su i odlično hlađeni.

Već ima jedan loš sektor i samo će se pogoršavati.

Ja imam dva Blacka jedan 5 godsina i tri mjeseca, a drugi godinu i tri mjeseca, nikad zucnuli nisu.

17 godina
softwaremaniac kaže...

Već ima jedan loš sektor i samo će se pogoršavati.

Ja imam dva Blacka jedan 5 godsina i tri mjeseca, a drugi godinu i tri mjeseca, nikad zucnuli nisu.

Hoće mi priznati garanciju sad na to?

Poslat ću im mail u ponedjeljak pa ću vidjet. Probat ću ga sad formatirati, i prepisati s nulama. Vidio sam da je kod par ljudi to rješilo problem. Onda ću ga ponovno napuniti pa ako bude u redu onda OK. Ako ne bude vidjet ću sa servisom što vele, ali ne mogu raditi na takvom hard disku gdje mi je upitno hoće mi uništiti neku bitnu datoteku.

btw. Onaj prošli je bio namješten da stalno radi, ovaj novi sam u Windowsima namjestio da se pali po potrebi.

Nema razlike, krepala oba 

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.5.2017 16:52 (lllnuclearlll).
14 godina
S.M.A.R.T. warning

Možda da pokušaš Extended Test sa WD Data Lifeguard Diagnostic i onda kad pronađe bad sectore repair, ja sam tako uspio jedan svoj WD Blue 500gb repairat

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
lllnuclearlll kaže...

Hoće mi priznati garanciju sad na to?

Poslat ću im mail u ponedjeljak pa ću vidjet. Probat ću ga sad formatirati, i prepisati s nulama. Vidio sam da je kod par ljudi to rješilo problem. Onda ću ga ponovno napuniti pa ako bude u redu onda OK. Ako ne bude vidjet ću sa servisom što vele, ali ne mogu raditi na takvom hard disku gdje mi je upitno hoće mi uništiti neku bitnu datoteku.

btw. Onaj prošli je bio namješten da stalno radi, ovaj novi sam u Windowsima namjestio da se pali po potrebi.

Nema razlike, krepala oba 

Pošto je jedino offical tool u ovom skučaju WD Diagnostic jedini relevantan tool za testiranje quick/full probaj s njim, teško da ti je to slučaj za 1 pending sektor za garanciju

Probaj formatirat sa HDD LLF Low Level Format Tool

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
17 godina
Flying Dutchman kaže...

Pošto je jedino offical tool u ovom skučaju WD Diagnostic jedini relevantan tool za testiranje quick/full probaj s njim, teško da ti je to slučaj za 1 pending sektor za garanciju

Probaj formatirat sa HDD LLF Low Level Format Tool

Da, ovog se sjećam... Taj alat mi je pokazivao i za prošli disk da je u redu sve dok Reallocated Sector Count nije otišao u nebesa, tek onda ga je pokazivao kao FAIL i onda sam ga odnio na servis, s tim da sam ga isforsirao s kopiranjem jedno 500-600GB da mu se poveća broj realociranih sektora dok ne padne na testu. Trenutno mi ovaj disk pokazuje kao PASS još uvijek... jbg. Onda je valjda "u redu". A ovo ne mogu isforsirati da mi prođe pod garanciju kao s prvim diskom...

Budem pitao servis, al sumnjam da će mi to priznati. Ali s diskom očito nešto ne valja... Ako ništa uzet ću novi, a ovaj za backup.

Prvo probam s ovim alatima. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.5.2017 17:19 (lllnuclearlll).
15 godina
lllnuclearlll kaže...

Da, ovog se sjećam... Taj alat mi je pokazivao i za prošli disk da je u redu sve dok Reallocated Sector Count nije otišao u nebesa, tek onda ga je pokazivao kao FAIL i onda sam ga odnio na servis, s tim da sam ga isforsirao s kopiranjem jedno 500-600GB da mu se poveća broj realociranih sektora dok ne crkne. Trenutno mi ovaj disk pokazuje kao PASS još uvijek... jbg. Onda je valjda "u redu". A ovo ne mogu isforsirati da mi prođe pod garanciju kao s prvim diskom...

Budem pitao servis, al sumnjam da će mi to priznati. Ali s diskom očito nešto ne valja... Ako ništa uzet ću novi, a ovaj za backup.

Prvo probam s ovim alatima. 

Nije to ništa za paniku (mada je WD black 5god. garancije), imaš u WDD-u opciju write zeros/full, da ti prepiše i formatira cijeli disk

17 godina
Flying Dutchman kaže...

Nije to ništa za paniku (mada je WD black 5god. garancije), imaš u WDD-u opciju write zeros/full, da ti prepiše i formatira cijeli disk

Ma evo skidam podatke, imam jedno 600GB, pa ću onda probati 

15 godina
lllnuclearlll kaže...

Ma evo skidam podatke, imam jedno 600GB, pa ću onda probati 

i da btw. za disk nema potrebe ga stavljat u nikakav sleep i da se pali po potrebi, napravljen i baždaren da radi stalno

17 godina
moderator
17 godina
mbaksa kaže...

a jbg sorry... nisam dobro pogledao... prebaci tamo ako hoćeš 

17 godina
S.M.A.R.T. warning

Prepisao disk s nulama, formatirao ga (ne quick) i maknuo se onaj pending sector count, a offline uncorectable sector count 1 i write error rate 1 su ostali.  

Pregledao ga s HD Tuneom i WD alatima i veli da je ispravan, prolazi test...

Vratio podatke na njega i sad ću ga koristiti i dalje, nadam se da neće raditi probleme i kvariti podatke. Backup naravno imam svega, otišla mi je jedna nevažna datoteka samo pri kopiranju kompletnog sadržaja diska, ta je valjda bila na bad sectoru kojeg je disk nadam se sad prebacio u područje koje neće koristit makar Reallocated Sector Count stoji na 0 i taj podatak je u redu, stoga ne znam točno što je napravio... 4 godine je još garancija pa se nadam ako će raditi sranja disk da ću ga moći reklamirati.

Ali pošto me to dosta sad kopka i bitan mi je integritet podataka jer ne radim backup nonstop kupit ću si još jedan disk, a ovaj će mi služiti kao backup jer onaj na koji trenutno backupiram ima 10 godina, makar sve je u redu s njim, ali fali mi prostora već polako za backup. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.5.2017 12:08 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice