Imam problem sa gasenjem racunala! Rekao/pitao sam vec za taj problem u temi za odabir kucista , mislio sam da je rjeseno, no on je i dalje prisutan. Neznam vise kaj da radim
Nakon pristika POWER BUTTONa komp se upali, pocinju se ucitavat windowsi i onda se ugasi. Sve skupa od pocetka paljenja do gasenja mu treba jedno 5sec.
I to mi se dogada svaki dan prilikom prvog paljenja/pokretanja racunala. Naglasio sam ovo prvog , jer nakon sto se ugasi, palim ga odmah drugi puta i normalno ude u windowse i normalno cijeli dan radi bez ikakvog gasenje!
Problem je taj sto nema nikakvog bipa , nikakvog zvucnog upozorenja, samo se jednostavno ugasi. Znaci kod ucitavanja Windowsa , komp krepa, al onda ga idem prvi , drugi i treci puta palit upalit ce se te windowsi normalno ucitat!
E sad, primjetio sam da kad ugasim komp, iskljucim napajanje na "0" te izvadim kabel iz napajanje , sve to drzim iskljuceno cirka 10min, ukopcam sve natrag, upalim napajanje na "1" te zatim pritisnem POWER Button , komp se upali, radi 5 sec i opet ugasi...
I da ponovim taj postupak , komp ce se opet ugasit nakon 5 sec. No da recimo nakon gasenja da ga odmah idem palit uci ce u windwose bez gasnje, sasvim normalno!
Slika 1
PLED "+ / - " te HDLED "+ / -" za to sam 100% siguran da sam dobro spojio.
PWRBTN te GND zice su plava/bijela i GND RESET zice su plava/bijela za to nisam siguran dal sam dobro spojio jer neznam koja zica oznacava GND (ground)? dal je to bijela ili plava? Mislim da je bijela al nisam siguran!
Ja trenutno imam spojeno tako da mi BIJELA zica za POWER I RESET button oznacava GND...
Zatim dalje kaj sam probao:
1) Izvadio sam sve komponente van(osim procesora) , znaci ram, grafu, bateriju od maticne te iskopcao 24-pinski i 8-pinski konektor sa maticne. Provjerio sam ispravnost napajanja, tako sto sam uzeo metalnu spajalicu te spojio zelenu i crnu zicu, napajanje se upalilo i fanovi su se normalno vrtjeli.
2) Flashao sam BIOS...prije sam imao najnoviju BETA verziju ( 2.1a) , no sad sam se vratio na OFFICIAL verziju (2.1), bez obzira na verziju biosa , komp se i dalje ugasi!
Ja stvarno neznam vise kaj da probam. Dal je mozda problem sa tim sto imam 12gb rama, odnosno 2x4 radi u dual channel modu a ostala 1x4 plocica u single modu? Al do sad nije bilo tih problem, u igrama normalno sve radi. Znaci je*be me samo kod paljenja...