Racunalo se ugasi nakon 5

poruka: 20
|
čitano: 8.572
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Racunalo se gasi nakon 5 sec

Imam problem sa gasenjem racunala! Rekao/pitao sam vec za taj problem u temi za odabir kucista , mislio sam da je rjeseno, no on je i dalje prisutan. Neznam vise kaj da radim

Nakon pristika POWER BUTTONa komp se upali, pocinju se ucitavat windowsi i onda se ugasi. Sve skupa od pocetka paljenja do gasenja mu treba jedno 5sec.

I to mi se dogada svaki dan prilikom prvog paljenja/pokretanja racunala. Naglasio sam ovo prvog , jer nakon sto se ugasi, palim ga odmah drugi puta i normalno ude u windowse i normalno cijeli dan radi bez ikakvog gasenje! 

Problem je taj sto nema nikakvog bipa , nikakvog zvucnog upozorenja, samo se jednostavno ugasi. Znaci kod ucitavanja Windowsa , komp krepa, al onda ga idem prvi , drugi i treci puta palit upalit ce se te windowsi normalno ucitat!  

E sad, primjetio sam da kad ugasim komp, iskljucim napajanje na "0" te izvadim kabel iz napajanje , sve to drzim iskljuceno cirka 10min, ukopcam sve natrag, upalim napajanje na "1" te zatim pritisnem POWER Button , komp se upali, radi 5 sec i opet ugasi...

I da ponovim taj postupak , komp ce se opet ugasit nakon 5 sec.  No da recimo nakon gasenja da ga odmah idem palit uci ce u windwose bez gasnje, sasvim normalno! 

Slika 1

PLED  "+  / - "    te HDLED "+ / -"    za to sam 100% siguran da sam dobro spojio.

PWRBTN te GND zice su plava/bijela   i   GND RESET   zice su plava/bijela   za to nisam siguran dal sam dobro spojio jer neznam koja zica oznacava GND (ground)? dal je to bijela ili plava? Mislim da je  bijela al nisam siguran!

Ja trenutno imam spojeno tako da mi BIJELA zica za POWER I RESET button oznacava GND... 

Zatim dalje kaj sam probao:

1) Izvadio sam sve komponente van(osim procesora) , znaci ram, grafu, bateriju od maticne te iskopcao 24-pinski i 8-pinski konektor sa maticne. Provjerio sam ispravnost napajanja, tako sto sam uzeo metalnu spajalicu te spojio zelenu i crnu zicu, napajanje se upalilo i fanovi su se normalno vrtjeli. 

2) Flashao sam BIOS...prije sam imao najnoviju BETA verziju ( 2.1a) , no sad sam se vratio na OFFICIAL verziju (2.1), bez obzira na verziju biosa , komp se i dalje ugasi! 

Ja stvarno neznam vise kaj da probam. Dal je mozda problem sa tim sto imam 12gb rama, odnosno 2x4 radi u dual channel modu a ostala 1x4 plocica u single modu? Al do sad nije bilo tih problem, u igrama normalno sve radi. Znaci je*be me samo kod paljenja...

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 15:13 (Sandro HR Zagorje).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina

- Prvo, dobro je spojen front panel, reset i power tipke su obične sklopke, tako da tu polaritet (+,-) NE igra

nikakvu ulogu i možeš ga okrenuti kako želiš, za reset sklopku možeš koristit pinove 3 i 4 ili 4 i 5, svejedno je,

(dolje, gledano s lijeva na desno), bitno je da iskoristiš ovaj pin označen s reset.

- Kod lampica je polaritet bitan, ali nije ništa strašno ako ne spojiš dobro, lampica neće radit i to je sve.

- U vezi problema, vidio sam tamo da si ti nešto sam išao kemijati s tom tipkom za paljenje računala, otpoji

f panel kompletno, uzmi šerafciger i na sekundu kratko spoji ovaj PWRBTN (pinove 3 i 4 gore, gledano s lijeva

nadesno), vidi dali se onda nakon 5 sec. ugasi.

- Zatim ako opet bude problema, posudi negdje napajanje i probaj (onaj test tvoj ne vrijedi ništa, to nije realna slika).

- Otpoji HDD, optiku, grafičku karticu (probaj s integriranom-potreban CPU koji ima istu), svu periferiju otpoji (i monitor),

PC neće bootati, ali vidjet ćeš da li se gasi nakon 5 sec.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 16:19 (Valentin17).

1 0 hvala 0
13 godina
Re: Racunalo se ugasi nakon 5
Valentin17 kaže...

- 1) U vezi problema, vidio sam tamo da si ti nešto sam išao kemijati s tom tipkom za paljenje računala, otpoji

f panel kompletno, uzmi šerafciger i na sekundu kratko spoji ovaj PWRBTN (pinove 3 i 4 gore, gledano s lijeva

nadesno), vidi dali se onda nakon 5 sec. ugasi.

- 2) Zatim ako opet bude problema, posudi negdje napajanje i probaj (onaj test tvoj ne vrijedi ništa, to nije realna slika).

- 3) Otpoji HDD, optiku, grafičku karticu (probaj s integriranom-potreban CPU koji ima istu), svu periferiju otpoji (i monitor),

PC neće bootati, ali vidjet ćeš da li se gasi nakon 5 sec.

-1) Da, dalje se ugasi.

-2) Za napajanje cu probat sutra

-3) Probat cu jos to. Daj mi reci ako sve to otpojim i dalje se ugasi sto bi trebalo znacit kaj?  Evo sad cu uploadat video pa ce te vidjet

15 godina
Sandro HR Zagorje kaže...

Daj mi reci ako sve to otpojim i dalje se ugasi sto bi trebalo znacit kaj?

- Tako budeš eliminirao da neispravnost neke okolne komponente (ili periferije) uzrokuje gašenje.

- ps. zaboravio, ako imaš više keksova RAMa, isprobaj jedan po jedan u svim utorima.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 15:59 (Valentin17).
13 godina
Valentin17 kaže...

Daj mi reci ako sve to otpojim i dalje se ugasi sto bi trebalo znacit kaj?

- Tako budeš eliminirao da neispravnost neke okolne komponente (ili periferije) uzrokuje gašenje.

- ps. zaboravio, ako imaš više keksova RAMa, isprobaj jedan po jedan u svim utorima.

Da, al fora je u tome da se pc gasi kod Windows Loading screena! Znaci ja mogu ubios, i prcat po biosu cijelo vrijeme i nece se ugasit. Al cim izadem iz biosa i windwosi se pocinju bootat, pc se ugasi

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 16:03 (Sandro HR Zagorje).
15 godina

- Bez obzira na to, probaj ovo što sam rekao, ništa ne gubiš.

- Provjeri temp. pod opterećenjem, za svaki slučaj.

13 godina

Evo video   

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 16:05 (Sandro HR Zagorje).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Valentin17 kaže...

- Bez obzira na to, probaj ovo što sam rekao, ništa ne gubiš.

- Provjeri temp. pod opterećenjem, za svaki slučaj.

Temp su oke...

15 godina

- Windowsi 8/8.1 vidim, probaj skinuti Linux Ubuntu x64 desktop, snimi ga na DVD, bootaj računalo s toga

DVDa, odaberi opciju TRY UBUNTU, vidi da li se onda gasi ili ne, isprobaj više puta.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 16:16 (Valentin17).
14 godina

Evo malo pogledaj ovo jer kako vidim isti problem imam i ja!

Nakon "milion" sati mozganja,predpostavljam da je rijec o napajanju!

Posudio sam novo napajanje i spojio komp,radio je kao urica.

Vratio sam staro napajanje i komp je bezprijekorno radio punih 2 mjeseca,tada opet problemi.

Nedavno se opet ugasio,pa sve cesce i cesce.

Dakle,napajanje 100%.

No,obavio sam reinstall windowsa i SVE JE OPET PRORADILO???

Dosta dugo je radio savrseno-no nekidan opet po svome-bas kao i tebi!

Hebe tu lud zbunjenoga!

Moj PC  
1 0 hvala 2
13 godina

Probao sam

1) izvadio sam i odspojio sve sa matcine , upalio preko odvijaca , komp se nije ugasio...znaci tu je test prosao

2) Spojio sve nazat osim grafe, upalio preko odvijaca, windwosi se normalno digli, komp se nije gasio

3) Stavim grafu, palim komp preko odvijaca, komp se ugasi kod windows loadinga. U cam je sad problem? Jel maticna, utor, napajanje ili je*ena grafa? Graf ima 2 biosa, i na oba 2 sam probao, koji god da prebacim komp se kod dizanja windowsa ugasi. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:51 (Sandro HR Zagorje).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Probaj:

- Zamijeniti kabel od napajanja.

- Zamijeniti produžni kabel na kojem je komp.

- Grafičku u drugom računalu ako možeš.

- Drugu grafičku u to mračunalu.

- Bez overclocka ičega.

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 17:38 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Nije grafa problem. Sve sam poiskopcal i ugasil te vratil se nakon 2 sata. Ukljucim ga sad, bez grafe  i opet se ugasi nakon bootanja windowsa! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Sve sam poiskopcal i ugasil te vratil se nakon 2 sata.

- Probaj drugo napajanje i "live" test s Linuxom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 20:58 (Valentin17).
13 godina

Sve sam ukopcal nazad i stavil sve plocice rama,jedino sam promijenio kabel od napajanja i zastekal u drugu uticnicu! Vidjet cu sad kaj sam dobio s time. Sve je na STOCK postavkama.

Napravio sam Uninstal Riva tunera i Afterburnera pa cu vidjet tek sutra ujutro. Nemam vise zivaca se je*at s tim!  Problem je taj kaj komp treba iskopcat na par sati i  onda kad spojim ponovno napajanje u struju , pristisnem power button, kod bootanja windowsa mi se ugasi ko da nestane struje. Vidjeli ste i sami na videu.  Ako ce se i sutra ugasit kod bootanja, pokrenut cu memtest da vidim jel koja ram plocica krepala.

Mene samo fascinira i nije mi nikako jasno, zasto kod podizanja windowsa se komp ugasi sam od sebe ko da sam ugasio na sklopku, kao da je nestalo struje. 

Bila grafa spojena ili ne, bio palio preko odvijaca ili power buttona, sa 2 plocie rama, sa 1 plocicom rama, nikakve razlike nema...komp se ugasi!!

A jos vise me brine sto nema nikakvog upozorenja, ni zvucnog od kucista onaj BEEP ni plavi erkan, crveni kakav god. Samo se ugasi kao sto sam reko , ko da je nestalo struje. 

I nakon sto se ugasi , ja ga ponovno palim, windowsi se podignu ko da nis nije bilo! Nevjerojatno

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:02 (Sandro HR Zagorje).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Napravio sam na novo instalaciju windowsa i nemam vise problema sa gasenjem kod podizanja. Ne mogu vjerojat da je problem bio u samom sustavu. Sve stress testove mi je prolazilo ( Memtest86+, prime95, aida64). Niti napajanje, ni rami, ni maticna, ni graficka, ni hard diskovi, nego je*eni windowsi. Pa neznam kaj se tolko "pošemerilo" da je rezultiralo gašenjem?! No uglavnom... nova instalacija windowsa i drivera je rijesila problem sa gasenjem....

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

mozda te zezo neki driver sa windows 8 fastbootom, jer imas u biosu opciju da nakon "unexpected shutdowna" se pc pali normalno, sto se mozda kod tebe upravo dogodilo.

13 godina
antimon95 kaže...

mozda te zezo neki driver sa windows 8 fastbootom, jer imas u biosu opciju da nakon "unexpected shutdowna" se pc pali normalno, sto se mozda kod tebe upravo dogodilo.

Neznam. Nesto me ocisto zezalo a neznam kaj! A ovo za BIOS sta si reko, prvi put cujem. Da nakon unexpected shutdowna se pc normlano pali. Daj mi reci preciznije kak se zove ta opcija u biosu ? 

14 godina

opcija se zove tipa "fast boot" enabled/disabled evo ti slikice

13 godina
antimon95 kaže...

opcija se zove tipa "fast boot" enabled/disabled evo ti slikice

Meni je DISABLE uvijek. Pa to nema nikakve veze sa ovim sta si ti rekao

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2014 21:38 (Sandro HR Zagorje).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice