Situacija je sledeca, skoro sam kupio hdd seagate barracuda od 1tb. Elem, upalim komp, sistem se podigne, radi ok neko vreme i onda hdd krene da ispusta zvuke iste kao kad palis komp, u tom trenutku zabode sve na par sec, nastavi da radi i posle nekog vremena opet sve isto, onda primera radi dok igram dotu krene cesce da se cuje paljenje harda i zabadanje. Da nije problem do napajanja i da li je neko imao slican problem? Skoro sam izmenjao sve na kompu zbog plavog ekrana, ostalo je jos napajanje staro, ako je do napajanja da promenim i njega ako nije da bacam ceo komp kroz prozor.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Situacija je sledeca, skoro sam kupio hdd seagate barracuda od 1tb. Elem, upalim komp, sistem se podigne, radi ok neko vreme i onda hdd krene da ispusta zvuke iste kao kad palis komp, u tom trenutku zabode sve na par sec, nastavi da radi i posle nekog vremena opet sve isto, onda primera radi dok igram dotu krene cesce da se cuje paljenje harda i zabadanje. Da nije problem do napajanja i da li je neko imao slican problem? Skoro sam izmenjao sve na kompu zbog plavog ekrana, ostalo je jos napajanje staro, ako je do napajanja da promenim i njega ako nije da bacam ceo komp kroz prozor.
Provjeri ga/hdd nekom aplikacijom tipa sentinel. Naravno da moze biti krivo i samo napajanje.
provjeri "Power option" za HDD ...da se ne gasi kad ne radiš ništa pa se zavrti tek kad počneš raditi...a zapne pc dok hdd ne postigne brzinu.....a ako se dešava dok radiš može biti loš spoj kabla napajanja na hdd.
Da, moze biti i to, samo mi malo cudno da se tako cesto pali i gasi u igri osim, ako nije postavljeno neko jako kratko vrijeme.
A k tome pretpostavljam da je na tom disku i sistem, ako se freeza i u windowsima.
Po default-u je 20 minuta u win 10.
Nije do Power option, to se desava samo kad nesto radim, u sred igre ili ovako cuje se onaj beep kad se pali hdd i u tom trenutku zabode na par sec a desavalo mi se i to da se sam od sebe ugasi i potom upali. Ovako kad ga ne pipam ne cuje se hard.
Jeste,na tom hdd je i sistem.
Nije do Power option, to se desava samo kad nesto radim, u sred igre ili ovako cuje se onaj beep kad se pali hdd i u tom trenutku zabode na par sec a desavalo mi se i to da se sam od sebe ugasi i potom upali. Ovako kad ga ne pipam ne cuje se hard.
Jeste,na tom hdd je i sistem.
Kakav beep se zacuje ? Spin up ili neki konkretniji zvuk ?
Usput o kakvom se napajanju radi ?
Jesi mu provjerio voltaze ? Nekako mi na njega baca, ako si sve promijenio od proslog racunala osim napajanja, a i to staro racunalo nije radilo kako treba.
Valjda je spin up, krene kao da ubrza pa se cuje neko kliktanje a to se valjda cuje samo kad se pali komp ili bese restartuje. Napajanje je Gigatech i sa prvog kompa je,staro jedno 7-8 god. Nemam cime da mu proverim voltazu.
A pise ti vjerojatno u BIOS-u. Skini HWMonitor i vidi, ako vec nemas multimetar.
Inace, marka tog napajanja mi bas ne ulijeva neku sigurnost.
.. Nemam cime da mu proverim voltazu.
-hwmonitor, ovisi koji chipset/kako će bit prepoznato i koje sve senzore vidi-očitava.. možda noviji-stariji.. takvim softwareom možeš provjeriti stanje, odstupanja min-max..
Jutros pre posla proverio sam voltazu, negde ide ispod minimalne vrednosti a negde je na granici minimalne.
Znaci napajanje je u pitanju?
Mozda bi bilo bolje da si napisao sto i na koliko zna pasti...
Ovako vuce da je krivica na napajanju ili na naponu u samoj kuci/stanu/sobi.
No kako je to uistinu lose napajanje sa toliko godina na ledjima mozda da posudis od nekoga napajanje da provjeris.
Sad je voltaza ok, probacu kasnije da proverim voltazu kad zabode hard. Pozajmicu sutra od nekog napajanje na par dana da vidim kako ce da radi.
Tu na slici ima jedan problemcic... Ne vide se voltaze koje bi nesto vise rekle... Odnosno ja ne vidim +12V, +5 i +3.3V.
Aj posudi i istestiraj to sa drugim PSUom.
-ne troši PC stalno jednaku struju.. mijenja se napon, ubodeš npr USB i dođe do pada, processor nešto radi, .. i napajanje je možda 'na granici'.. možda nije konkretno-samo napajanje uzrok, jer matična ploča je zapravo stabilizator, ona sve to kontrolira i VRMovima ispravlja.. koliko može, do neke granice. Kad se te granice preklope imaš problem. Kad je sve kompletno novo, tad teoretski računaš da sve radi unutar dovoljno dobrih tolerancija.. statrenjem je stvar sreće da se pojavi problem i pogotovo kad dođe do kvara/pregrijavanja, jer tad i ono što je bilo 100% ispravno, nije više 100% nego nšto manje.
možda je novo napajanje fix, možda nova matična.. možda neki treći dio, (bezveze-sporedno) kao printer.. jer važno je kako sve komponente i periferja zajedno rade, ne jedna za sebe.
To je najgori tip kvara za fix.. lakše je kad nešto crkne.. kao 'utjeha' :)
Evo jutros sam pozajmio napajanje i do sad nema da mi stuca hard i da zabada. Ali i dalje mi je pristuno samo gasenje kompa i paljenje, evo sad sam igrao igricu i usred igre mi se ugasi komp i odmah posle par sec upali...
nesto mi ova temperatura oko procesora ne stima, ako sad nabija 100 stepeni kako li ce leti da radi.
Komponente su mi delimicno nove.
Graficku,procesor i plocu sam kupio pre oko 2 god, hard i ram pre 2 meseca.