Pozdrav. Imam jedan problm. Složio sam novo računalo,sa nekim potpuno novim komponentama i nekim rabljenim, ali provjerenim. (mbo gygabite ga-ma790x-ds4, athlon ii x2 270, 4 giga rama, grafička asus gforce 9600 gt 512mb) Jedino šta mi je ostalo staro je napajanje. To je staro lc atx napajanje od 400w. Na njemu imam 20 pinski atx i 4 pinski cpu, a na matičnoj normalno 24 pinski priključak sa 8 pinskim cpu. Kad pritisnem tipku power, samo se zavrti hladnjak procesora i grafičke, ali nema zvučnog signala niti slike na monitoru. Zanima me je li problem u napajanju, tj. snazi napajanja i pinovima koji mi nedostaju? provjerio sam nekoliko pua i sve ostalo je dobro spojeno.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa logično je da je do napajanja. Ti stavio 4 pinski konektor na 8 pinski utor. Budi sretan ako ti se ništa nije pokvarilo.
Troll?
Paaa, uglavnom u pinovima, ali možda još i u napajanju
Dobro, možda nisam potpuni expert u ovom području, ali ponešto se ipak razumijem. Čitao sam dosta po forumima i ljudi uglavnom kažu da bi 4 pinsko cpu trebalo raditi na 8 pinskoj matičnoj. Mislim, ako je napajanje, nitko sretniji od mene, bolje nego mbo ,ionako sam ga mislio mijenjati. I da, nisam troll, jednostavno očito nisam na tolikoj informatičkoj razini, šta ću sad.
Dobro, možda nisam potpuni expert u ovom području, ali ponešto se ipak razumijem. Čitao sam dosta po forumima i ljudi uglavnom kažu da bi 4 pinsko cpu trebalo raditi na 8 pinskoj matičnoj. Mislim, ako je napajanje, nitko sretniji od mene, bolje nego mbo ,ionako sam ga mislio mijenjati. I da, nisam troll, jednostavno očito nisam na tolikoj informatičkoj razini, šta ću sad.
Vadi taj 4-pinski dok ne nabavis bolje napajanje od 8-pin.. Shebat ces sta, pa ce ti biti zao .
napisao sam troll zato sto su mi sumnjive te nove komponente posto su dosta stare! ako imas nekog frenda posudi napajanje pa probaj iako moze biti i do ploce! dali ima bepova kad stisnes pwr?
Ne, nema nikakvog signala samo se zavrte hladnjaci. Procesor je nov, matična i grafička su stare godinu i pol. Probao sam samo jednom, nije išlo skinuo sam napajanje.
Da, već sam napravio cmos reset ako to misliš. Sutra uzimam napajanje pa ćemo vidjeti.
Danas kupio novo napajanje, sa 24 i 2x4 pina. Međutim stvar je ista. Hladnjaci se vrte, ali neće dalje. Matična ploča je izvađena sa frendovog kompa i radila je do zadnjeg dana. Može li biti problem u hard disku pošto sam ostavio stari koji nije foramtiran nego su gore driveri od stare matične i komponenata. Molim vas neki savjet jer sam već pomalo lud.
Daje li iakakv zvučni signal matična?
Testiraj svaku komponentu jednu po jednu na drugom kompatibilnom kompjuteru i vidi rade li
Ne vjerujem da je do hard diska jer bi i da on ne radi komp izbacivao POST
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Danas kupio novo napajanje, sa 24 i 2x4 pina. Međutim stvar je ista. Hladnjaci se vrte, ali neće dalje. Matična ploča je izvađena sa frendovog kompa i radila je do zadnjeg dana. Može li biti problem u hard disku pošto sam ostavio stari koji nije foramtiran nego su gore driveri od stare matične i komponenata. Molim vas neki savjet jer sam već pomalo lud.
Napravi ovako: Na matičnoj imaš 24 pinski utor. Na napajanju imaš 20pinski+4pinski
Ako si priključio oba na matičnu, uvaj 4 pinski isključi i probaj samo s 20 pinskim. Imao sam identičan problem.