Laptop pište prilikom startovanja

poruka: 54
|
čitano: 30.221
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Kada uključim laptop počne da pišti. To radi jedno par minuta. Poslije toga se pojavi NON BUTABILE CD IN ATAPI CD ROM. Otkačio sam CD rom, namestio da buta sa HDD ali opet laptop pišti dugo. Nekda se uspije startovati a nekada neće. Kada ga upalim kada kliknem na neku ikonicu on me pita jesam li siguran da želim da brišem(ja samo kliknem na ikonicu). Mišem kliknem No on opet to pojavi i sve tako tek kada na tastaturi preko strelica dođem do No uspije isključiti. Kada se počne dešavati da čim kliknem mišem na ikonicu bilo koju(pjesmu, sliku itd) kada se pojavi to da briše u tom trenutku ni tastatura ne radi. Svaka pomoć dobrodošla. Unaprijed hvala!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Laptop pište prilikom startovanja

ako pišti, može biti da je neki problem do hardverskih komponenti. nisi rekao koji model laptopa imaš. inače, u uputstvima matične ploče ili od laptopa bi trebalo pisati što znači to pištanje, npr dva dugi i tri kratka greška memorija, npr tri kratka dva duga greška grije se procesor i slično.

a za sve ostalo, može biti da te napao neki malware - za početak skini malwarebytes i proskeniraj pc  http://www.malwarebytes.org/, da li imaš kakv antivirusni na pc-ju?

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.7.2010 17:23 (robisierra92).
15 godina
neaktivan

Laptop je malo stariji. NEC PACARD BELL 1.6 GHz. To mi se desilo prvi put prije mjesec dana kada sam ubacio usb flash od druga. Nije se dešavalo više ali u poslednji par dana učestalo je. Probaću sa ovim programo. Šta te konkretno zanima od konfiguracije računara??? Hvala na odgovoru :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemam ja upustvo od laptopa može li se na netu naći šta znači kada pišti. Imam kod od laptopa. Hvala!!!

16 godina
neaktivan

ovo nec packard bell mi ne znači puno, to ti je isto kao da kažeš da imaš laptop od acera, treba mi model. ako ne znaš, skini ovaj programčić LINK on će ti reći koje komponente imaš u laptopu (matična, memorija) pa pogledaj naziv martične i napiši ga ovdje. onda ćemo progluglati i vijedti što znači kada pišti i kako pišti, da li u pravilnim razmacima, koliko piskova itd.

s obzirom da je laptop star, može biti da se pregrijava pa ćeš pogledati kakve su temperature njegovih komponenti s ovim programom KLIK

s obzirom da kažeš da je počeo ludjeti nakon što si stavio usb u nejga, može biti da si pokupio neki virus ili malware. nisi mi odgovorio da li imaš neki nativirusni program instaliran. ako nemaš skini i instaliraj aviru, i s njom preskeniraj laptop LINK i nakon toga možeš preskenirati i s onim malwarebytes za kojim sam ti dao link.

15 godina
neaktivan

E izvini. Imam antivirusni program Avast home edition 5.0. Njega koristim dugo vremena. Imam ga i na desktop lompu i radi dobro. Evo konfiguracije:

Procesor: Mobile AMD Athlon XP, 1200 MHz(12x100)

Matična ploča: VIA VT8364(A) Apollo KL133(A)/ VT8365(A) ProSavage KM133(A)

Grafička karta: S3 Twister-K

Zvučna kartica: VIA AC97 Audio Kontroler.

Eto to je ukratko.

16 godina
neaktivan

ajd sad mi reci to pištanje, koliko često se događa i kako to zvuči, da li više pisaka zaredom, jedan dugi..? jesi li skenirao pc s malwarebytesom i pogledao temperature?

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.7.2010 21:36 (robisierra92).
15 godina
neaktivan

Sada ću to proveriti skinuo sam programe. Ja sam mislio da je nešto sa virusima pa sam izvadio HDD i odneo ga drugu pa je on formatirao instalirao sam ponovo windows ali opet se ponavlja. Pišti neprestano. Nekada i više od minuta. Nije da pisne i da stane nego pišti stalno. Javim ti kada ovo preskeniram i vidim temperaturu. Hvali ti puno

15 godina

Vjerojatno je problem u RAM-ima.

the funniest thing about this particular signature is that by the time you realise it doesn't say anything it's too late to stop reading it...
15 godina
neaktivan

Evo uradio sam. Nije našao ni jedam problem sa onim programom. Temperatura je 46 stepeni. Sada sam držao knjigu ispod laptopa do sada nije bilo nošta a bude na kevetu. Rama imam 256(128 MB je integrisano 128 izmenjivo). Ima li pomoći. Pozzz

16 godina
neaktivan

dakle, win je gore novi, temperature dobre, virusa nema, kao što kolega gore kaže moguće je da je problem u ramima.

skini si memtest pa ćeš testirati rame  http://memtest.org/

ovdje je tutorijal kako se koristi

ako to prođe uredu, onda možemo ići dalje..

15 godina
neaktivan

Uradio sam kako si rekao. Piše PASS CPMPLETE, NO ERRORS. i opet počelo da skenira od početka. Šta dalje da radim???

16 godina
neaktivan

dakle mem test je prošao bez grešaka, možeš zaustaviti scan. win je gore novi, nema virusa, ne grije se..to su bile prve stvari koje su mi pale na pamet kao problematične. za sada mi ne pada nam pamet ništa drugo..možda netko drugi bude imao kakvu ideju. da li još uvijek pišti?

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.7.2010 23:36 (robisierra92).
15 godina
neaktivan

Kolega, možda je problem sasvim druge prirode, možda crkava baterija, koliko ti je stara. Neki, u biti većina laptopa imaju zvučni signal kad baterijidolazi kraj. Imaš li možda, trebao bi imati, opciju da pogledaš kakvo ti ej stanje baterije. Jesli je ikada mijenjao obzirom da ti je stariji laptop

16 godina
neaktivan

može biti da je i baterija u k, ali pogledaj gore njegov prvi post, uz to pištanje ima još nekih problema..

15 godina
neaktivan

hm, da, ovo mi miriše na virus.... s druge strane, autor posta je jako lođe opisao problem, jer nego odakle boot radi nego s harda. u prvi momenat sam pomislio da se radi o memoriji, to je uobičajeno, ali ako je mem test ok, onda nije do toga.

16 godina
neaktivan
mikica1 kaže...

hm, da, ovo mi miriše na virus.... s druge strane, autor posta je jako lođe opisao problem, jer nego odakle boot radi nego s harda. u prvi momenat sam pomislio da se radi o memoriji, to je uobičajeno, ali ako je mem test ok, onda nije do toga.

totlano čudno, mem test je prošao, pc se ne grije, win je gore novi..kao što rekoh, ostao sam trenutačno bez ideja..pmalo bizaran problem..

15 godina
neaktivan

Baterija je riknula prije pola godine ona samo onako stoji u laptopu ne koristim je. Laptop je stalno uključen u napajanje!!!

16 godina
neaktivan

ajde probaj neka radi bez baterje, dakle izvadi ju van a laptop neka bude samo na punjaču. ako i dalje bude zahebavao, onda možemo i to eliminairati.

15 godina
neaktivan

Hm, a da slučajno laptop nema opciju da kada ne radi na bateriju da pišti, to neki laptopi imaju

pada mi na pamet i bios. ne bi bilo loše da uđeš u bios i staviš default settingse. jesi li kojim slučajkem nešto petljao po biosu.

objasni malo ovaj problem osim pištanja, to što ti se pojavljuje opcija da želiš li izbrisat ikonicu.

Također, jeli moguće da ti laptop guši prašina, jeli ikada čišćen iznutra.

jesi probao napravit test harda, ima li možda bad sectora

i na kraju, jesli li proeskenirao antivirusnim programom, ne mislim na malwarebytes, već pravi antivirus, dubinski skeniranje

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.7.2010 23:58 (mikica1).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja bih sumnjao u tastaturu...mozda ti je ukovano koje dugme i prilikom boot checkup_a prijavljuje ti gresku tj keyboard error zbog stisnutog dugmeta, zato je moguce da pisti....probaj upalit bez tastature da je odvojis...a spoj neki mis i tastaturu na usb pa vidi..

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." * Friend: "What is it?" * Me: "An operating system." * Friend: "Like Firefox?"
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mejt kaže...

Ja bih sumnjao u tastaturu...mozda ti je ukovano koje dugme i prilikom boot checkup_a prijavljuje ti gresku tj keyboard error zbog stisnutog dugmeta, zato je moguce da pisti....probaj upalit bez tastature da je odvojis...a spoj neki mis i tastaturu na usb pa vidi..

zanimljivo, al zar ne bi prijavljivao tu grešku prilikom dizanja windowsa. a da svaku tipku pritisneš, možda je stavrno do toga. meni još miriše na nekog trojanca, al eto, volio bih da ovo riješimo.

16 godina
neaktivan
mikica1 kaže...
mejt kaže...

zanimljivo, al zar ne bi prijavljivao tu grešku prilikom dizanja windowsa. a da svaku tipku pritisneš, možda je stavrno do toga. meni još miriše na nekog trojanca, al eto, volio bih da ovo riješimo.

kod vecine novih laptopa bios u postu nikad ne prikaze eror u obliku texta kao kod desktop masini nego to prijavi samo sa bepovim, moguce da ti je tastatura pokupila vlage ili je uglavilo se koje dugme i zato se sve i desava...naravno ovo je jedna od mogucnosti...probaj pa vidi sta ce se desit...naravno pazljivo da sta ne ostetis...

i jos nesto...ako pisti odma kad upalis dok je jos u postu onda definitivno nije do windowsa.

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." * Friend: "What is it?" * Me: "An operating system." * Friend: "Like Firefox?"
16 godina
neaktivan

autor je rekao da ima avast 5 i da je s njime bio skenirao. napravio je scan malwarebytesom, dakle po toj logici bi trebali eliminirati viruse i gamad.

ovo s tipkovnicom nije loša ideja. hvala dečki što ste uključili, ja sam već ostao bez ideja.

15 godina
neaktivan
mejt kaže...
mikica1 kaže...
mejt kaže...

kod vecine novih laptopa bios u postu nikad ne prikaze eror u obliku texta kao kod desktop masini nego to prijavi samo sa bepovim, moguce da ti je tastatura pokupila vlage ili je uglavilo se koje dugme i zato se sve i desava...naravno ovo je jedna od mogucnosti...probaj pa vidi sta ce se desit...naravno pazljivo da sta ne ostetis...

i jos nesto...ako pisti odma kad upalis dok je jos u postu onda definitivno nije do windowsa.

to ej jasno, ali ovdje se radi o starijem laptopu kako je autor posta naveo. no, svejedno, i ja bih provjerio ovo što ti govoriš, jer to je najlakše. samo mi nije jasno kako misliš da odvoji tastaturu u laptopu?????

15 godina
neaktivan
robisierra92 kaže...

autor je rekao da ima avast 5 i da je s njime bio skenirao. napravio je scan malwarebytesom, dakle po toj logici bi trebali eliminirati viruse i gamad.

ovo s tipkovnicom nije loša ideja. hvala dečki što ste uključili, ja sam već ostao bez ideja.

uh sorry na mom previdu, valjda je to onda OK

15 godina
neaktivan

Evo ovako polako. Znači baterija mi je pregorila prije pola godine od tada radim bez nje nije bilo problema.(Držim je u laptopu radi ukrasa da ne bude praznina ona). Kada uključim laptop sada pojavi se welcome screen od PACARD BELL onda počne pištati nekada i po nekoliko minuta. Nekada startuje windows a nekada pišti duže i ne startuje. Skenirao sam prije par dana Disk kompletno sa Avastom. Nije našao ni jedan virus. Izvadio sam hard disk iz laptopa odneo kod druga i on je formatirao obe particije na PC. Potom sam instalirao windows ponovo i problem je isti. Znači pišti i ekran pocrni posle minut dobije malo svetliju crnu boju ali neprestano pišti. Nekada se startuje. Do prije 7 dana je normalno startovao ali se dešavalo da odjednom tastatura ne radi(rade samo strelice na tastaturi). I na šta god kliknem on me pita jesam li siguran da želim da brišem. Kada idem sa mišom na NO. Ponovo otvara isti prozor. Sve dok ne odem strelicom na no onda uspije to isključiti onda otvorim na primer word i neki tasteri na tastaturi rade neki ne. Kada restartujem sve radi normalno. ALi u poslednja tri dana otežano startuje. Eto problem je opisan kompletno. Ako vas još nešto zanima pitajte

16 godina
neaktivan
mikica1 kaže...
mejt kaže...
mikica1 kaže...
mejt kaže...

to ej jasno, ali ovdje se radi o starijem laptopu kako je autor posta naveo. no, svejedno, i ja bih provjerio ovo što ti govoriš, jer to je najlakše. samo mi nije jasno kako misliš da odvoji tastaturu u laptopu?????

Nadje na netu manual za taj dati laptop---vecinom i novi i stari laptopi imaju tri ili max cetiri serafica sa dojnje strane koji se odvrnu i samo se podigne tastatura i onda otkaci flat kabal sa maticne...ali kao sto sam rekao jako pazljiv mora bit i bez imalo grubosti inace napravice gore samo....

16 godina
neaktivan

po mom mišljenu je problem do hardwera. ja bih to sve rastavio, počistio i ispuhao. možda se stvarno negdje nakupila neka vlaga ili prašina koja smeta.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sada sam pogledao ni jedno dugme nije ukovano bar ne izgleda tako!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice