Konstantno resetiranje novog računala

poruka: 6
|
čitano: 2.171
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Juče sam složio jedan komp, bitno dijelovi su ovo

matična MSI B75A-G41

proc i5-3350p

memorija Adata DDR3 1333MHz 2x2GB

Sapphire Radeon 7790 dual-x

PSU Seasonic SS-520GB

Nakon sastavljanja ga upalim i trebalo mu je oko 10-15 sec da pokaže sliku na monitoru, tj. da krene POST. Malo čudno, no rekoh možda neka žuta minuta, prvo paljenje pa dok je enumerirao sve itd... Naravno, BIOS javi da je konfiguracija promjenjena pa sam ušao u njega, pregledao postavke i save & reboot. Naravno, bez ikakvog OC-a tako da to nije problem. I komp se resetira kako bi i trebalo, opet nekih 10-15 sec da se upali monitor sa POST-om krene učitavati setup od windowsa, i kad ono prd, reboot. I od onda u 95% slučajeva konstantno reboot.

Upalim ga, ledice se popale (power, hdd), ventovi krenu, no slike nema. Nakon 5-10 sec se sam od sebe ugasi da bi se odmah nakon toga ponovno sve upalilo. I tako konstano, sam se pali i gasi nakon 5-10 sec. Povremeno ga uspijem upaliti nakon brisanja CMOS-a, no ne uvijek. I nakon vađenja jedne pločice memorije (nije bitno koja) pa bios javi da se konfiguracija promjenila. Pretpostavljam da se zbog toga i upali, nakon toga mogu ući u BIOS, po potrebi promjeniti nešto, no nakon save & reboot opet ista priča. Probao sam i BIOS update-ati na zadnju verziju, u jednom od uspješnih paljenja, no nije pomoglo.

Jednom mi se nakon n tih pali/gasi momenata upalio na tren i na ekranu sa vidio poruku da OC postavke nisu dobre. No nije ništa u OC opcijama mijenjano, provjeravao sam. To mi se znalo događati ako bih imao premali napon za frekvenciju koju sam naštimao. No u ovom slučaju freq je default 3.1 GHz, nije OC-ano. Čak sam probao i dignuti u jednom od funkcionalnih momenata vcore napon na prvu slijedeću stepenicu, za 0.02V no nije pomoglo. I dalje se nije normalno budio.

Da li možda netko ima ideju što bi moglo biti? Prije nego raskopam svoj komp pa počnem dio po dio mjenjati da vidim što zeza. Nekako mi vuče na matičnu zbog one poruke sa OC-om. U grafičku je uštekan 6 pinski konektor i isto tako u matičnu 8 pinski uz standardni 24 pinski ATX. Znači nije da mi fali nešto od toga...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Probaj izvadit bateriju sa matične na par sekundi, ako to ne pomogne onda probaj izvadit keks RAMa, isprobaj jedan po jedan keks, ako opet bude problema onda probaj izvadit sve van iz kućišta i probaj na stolu spojit sve ponovo, ako ne proradi onda budeš morao probat sa drugim komponentama, kreni od grafičke kartice. Po meni ili je problem matična ili grafička.

Javi rezultate.

Sretno.{#}

Valentin

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Update BIOS-a?

Moj PC  
1 1 hvala 0
18 godina

Treba bios 17.1 a tvornički je 17.0.

http://www.msi.com/product/mb/B75A-G41.html#/?div=BIOS

Twitter: @191x7
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

slazem se, identicna mi se stvar davno nesila, flashaj bios..

Ne pravim se lud, pravim se da nisam.

0 1 hvala 0
18 godina

Da se napokon javim :), konstantno na poslu zadnjih dana. Rješio sam problem. Bilo je do memorije. Stavio sam kingmax iz svog kompa i više nijednog problema. Pali se iz prve, ne gasi se, instalirao windowse, update-e i sve štima.

BIOS nije pomogao. To sam prvo radio kada sam vidio da komp zeza. U jednom od rijetkih paljenja kada sam uopće došao do BIOS-a sam odradio update, no nije pomoglo. Gledao sam compatibility listu sa procesorima i taj je bio podržan u verziji koja je bila tvornički tako da sam sa te strane bio osiguran. No naravno, kada stvari zezaju ideš redom u nadi da će stvar proraditi kako treba.

Ah kada se sjetim davnih dana i Athlon-a XP kojega sam imao... bio je na matičnoj koja nije imala podršku i jedino što mi je to značilo je da bi kod paljenja BIOS napisao "Unknown CPU" :D.

No, sve u svemu, hvala na prijedlozima, problem riješen, krivac je bila memorija, izgleda obje pločice. Probavao sam odmah sa jednom ili sa drugom i nije radilo ni sa jednom ADatinom, no kingmax evo radi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 23:00 (Solo761).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice