Kompjuter mi przi kablove

poruka: 7
|
čitano: 956
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Kompjuter mi prži kablove

Pozdrav,

Skoro mi se desio problem, slušalice prestale da rade, mislio sam da im je došao kraj jer su kineske, moram napomenuti da su dan prije radile skroz normalno i nisu imale nikakav problem. Odem kupim nove, jer su mi neophodne slušalice i nove slušalice crknu za dva dana. Prvo su počele tiho raditi, pa na kraju nikako. Probavao sam ih na svim uređajima po kući, od telefona do tableta, laptopa i nisu radile. 

Prvo mi je palo na pamet da nije možda do matične, što mi nekako i logično dođe. Imam i dalje garanciju na komp pa tako da mogu reklamirati bez problema, samo ako ima neko ko se razumije u materiju da mi potvrdi da li ovo može biti problem do matične ili u najgorem slučaju do struje u kući ? 

E sad drugi problem mi se desio prije par dana, odem skuham kafu u kuhinju, vratim se čujem smrad gorenja, pogledam u tablet(koji je bio priključen usb-om u kompjuter, radio sam kompajl za igricu koju trenutno pravim), kad ono dim ide iz kabla, brzo sam izštekao i nisam više kabl uključivao. Moram napomenuti da sam imao prije problema sa USB kablom, nije iz prve spajao tablet sa kompjuterom i morao je tablet stojati u određenoj poziciji da bi se priključio, isto i za punjenje. Tako da ne mora značiti da mi je matična spržila kabl, već eto jednostavno loš tajming. 

Je li moguće pronaći do čega je problem ovog tipa, želim biti siguran je li do kompa ili nečeg drugog, jer stvarno želim reklamirati kompjuter, ne želim da mi izgori kuća, a imam i video igre koje pravim i ubio bi se kada bi mi se izbrisale u slučaju nekog kvara (večeras ću da uradim backup za svaki slučaj).

Specifikacije imate pod moj računar.

Darko
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.8.2016 23:41 (DarkoKwon).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kompjuter mi przi kablove
Pogledaj jer to dobro spojeno, ocito da negdje struja prolazi, daj ti to fino na garanciju pa nek se oni time bave, mozes uzeti multimetar pa provjeri sa njime jer negdje pusta struja na kucistu
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
11 godina

Nema veze to sa strujom u kući već je relacija napajanje-matična-usb port...jesi probao na nekom drugom utoru od usb-a ili samo na tom jednom kaj te zezao kontakt.Moguće da žica/e ima loš kontakt pa ti se dimi i pregrijava utor od usb-a.

SILA/ZGX@ZGamers
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
ZGamer kaže...

Nema veze to sa strujom u kući već je relacija napajanje-matična-usb port...jesi probao na nekom drugom utoru od usb-a ili samo na tom jednom kaj te zezao kontakt.Moguće da žica/e ima loš kontakt pa ti se dimi i pregrijava utor od usb-a.

Evo sada imam USB u kompu (skidam drugu bootable win 10) i radi normalno, nikakvih problema. Kabal i prije zapaljivanja je bio problematičan, ali predpostavljam da se opet ne bi trebao zapaliti ? I nije se utor pušio već kabl od tableta. I šta kažete za slušalice ? Je li to mogao biti loš tajming ili negdje dolazi do spoja ? Bojim se kupiti nove slušalice ponovo da ne bi otišle. No međutim zvučnici rade već neko vrijeme, čak i nakon  crkavanja slušalica bez problema na istom utoru. 

Darko
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.8.2016 0:10 (DarkoKwon).
11 godina

Kabel te zeza sigurno jer da je unutar kompa prekid trebalo bi se ugasiti računalo/matična...nezz zakaj su ti slušalice otišle,možda same od sebe, možda si oštetio i usb utor sa neispravnim kablom.Najsigurnije ti je dati na servis neka to pogledaju.

SILA/ZGX@ZGamers
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
DarkoKwon kaže...

Pozdrav

Zamjeni matičnu ploču za neku ATX i kvalitetniju kao npr. Gigabyte H97-HD3 i napajanje za npr. FSP Raider 650W,

svakako gledaj da imaš u kućištu barem jedan ventilator otraga da izvlači vrući zrak van iz kućišta i jedan ventilator

naprijed da uvlači friški zrak u kućište, svakako provjeri strujne instalacije u kući i svakako izbjegavaj kupovinu nekvalitetnih

i zamjenskih (Ebay i sl.) kabela za punjenje tableta, mobitela, laptopa itd. itd.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.8.2016 15:06 (Valentin17).
17 godina
moderator
Što se tiče usb kabela, ili je bio defektan (na rubu kratkog spoja) ili je imao pretanke vodiče za struju koju je tablet vukao. Nadam se da si ga bacio i kupio kvalitetniji.

Što se tiče slušalica, ne znamo o kakvim je slušalicama riječ. Jesi kupovao najjeftinije moguće slušalice?
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice