Pročitao sam sve vezane teme koje se tiču ne-paljenja kompa, ali imam neki specifičan problem i trebao bih drugo mišljenje.
MBO: Gigabyte P35-DS3L
CPU: Intel E4300
RAM: Apacer DDR2 6400 (samo jedan keks 1GB)
GPU: Gigabyte Radeon x1300
Napajanje: Fortron 350W PNF
Hard: WD 120GB/Hitachi 320GB/WD Green 1TB
Monotir: LCD Samsung SyncMaster 720 N
optički driveovi i floppy isključeni, pa ih neću niti navoditi
Već neko vrijeme (2-4mj.) se komp ponekad ne želi upaliti. Pritiskom na power button se upale diode, hardovi se zavrte, ventilatori, ali slika ostaje crna i ledica na monitoru samo treperi ko da je u standby modu. Ponekad se upalio na restart od prve, nekad bi trebalo par puta, a nekad je pomoglo samo gašenje, pa ponovno paljenje. Kad bi se upalio, sve bi normalno radilo i po nekoliko dana, bez ikakavih naznaka nestabilnosti. Kad bi ga nakon instalacije nekog programa trebao restartati, problem se pojavljivao (ne uvijek), sve isto ko da sam ga upalio tek. Također ista situacija ako bi ga stavio u sleep i kad bi ga pokušao upaliti ponovno.
Nedavno nisam bio par dana doma i zove me brat da je nećak zalio miša, komp se tog trena ugasio i više ne daje znakove života. Međutim, on je pokušavao sve odspojiti i ponovno spojiti, te također nije proradio. Kad sam se vratio, skužio sam da je zaboravio spojiti kabe od napajanja :D spojim ga ja tako i radi komp. Nakon prvog restarta više se želi paliti. Isti problem koji sam prije naveo, sve se upali, samo slika ostaje crna, amo ovaj put ne pomažu niti restart, niti gašenje/paljenje.
Komp je sklopljen prije ~2 godine i nije otvarano kućište, jednom zbog usisavanja prašine. Sad sam ga otvorio i nema po matičnoj i konektorima niti malo prašine. Mislim da nije pregrijavanje jer sam nedavno pogledao temperature i bile su oko 40, a kad sam ga pržio s prime95 nije temp prelazila 55-60 stupnjeva, te imam ogromni pasivni hladnjak s dodatnim ventom, koji se vrti na minimum okretaja, jer nema potrebe. Također, to je sve skupa u sobi sa sjeverne strane kuće u kojoj niti po ovoj žegi ne prelazi 20-ak stupnjeva.
Umalo zaboravih, naveo sam koji monitor imam jer mi ponekad, već oko godinu dana na par sekundi, ili minuta iskače menu i gasi se sam od sebe. Nosio sam ga u servis, pa su mi ga vratili nakon tjedan dana i rekli da mu nije ništa i da se njima nije dogodilo (što je moguće, jer je nekad i po 2mj. potpuno u redu), a sad mi ga se ne da ponovno voziti u zg. Možda je on jednostavno ispustio dušu? Tome u prilog ide i to da je trenutno neka stara krama od kompa kod mene koju trebam osposobiti za net, ali kod njega se pojavljuje identičan problem mojem što je malo čudno s obzirom da je do sad, iako star, radio beprijekorno.
To je više-manje to, ako se sjetim još nečega što bi pomoglo u dijagnostici, napisat ću. Hvala svima na bilo kakvoj ideji.