Imam 4 slota za RAM. Dva su jedne a dva druge boje.
A imam dvije plocice rama ( iste - 800Mhz po 1Gb).
Zanima me jel plocice trebam stavljat u slotove iste boje ili je bolje u razlicite.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
U slotove iste boje, ali radit ce i u razlicitim samo ne u dual channel modu.
iste boje = dual channel, razlicite boje = single channel. Najbolje ih je u dual drzati.
Hvala na odgovoru.
Imam 4 slota za RAM. Dva su jedne a dva druge boje.
A imam dvije plocice rama ( iste - 800Mhz po 1Gb).
Zanima me jel plocice trebam stavljat u slotove iste boje ili je bolje u razlicite.
- umjesto nagađanja iz graha, RTFM, to je važno.
jer, MBO može imati i npr DDR1-2 ili 2-3 (dvije različite vrste RAMa), ne rade zajedno! Jedno ili drugo.
- ako je jedna vrsta RAMa, tad boja određuje parove (kao i intel svaki drugi utor ili amd po redu)
Bez konkretnog modela MBO, svaki odgovor može biti pogrešan/točan. Sve bitne oznake su na samoj MBO pa i za RAM ali možda nije dovoljno vidljivo, zato manual u ruke.
Pozz.Ja imam ram od 8 gb znaci cetiri ploce p 2gb to je u dual chanelu .kada stavim 4gb radi al kad stavim 8gb ili 6gb neradi komp se upali pa se ugasi
-ograničenje chipseta/MBO .. prva stvar, pronađi specifikacije MBO na str. proizvođača (sve važno piše na MBO, proizvođač, model-serija/revizija.) Ako je max 4GB to je očekivano, ako je max 8GB tad ovisi koji RAM-gustoća.. + stabilnost i sam DC mod, BIOS kontrolira paljenje, zato se upali-ugasi. Ponekad pomaže noviji BIOS (ali za neke stvari je support već mrtav i nema novijeg BIOSa koji bi dodao kompatibilnost s novijim RAMom proizvedenim par godina nakon MBO).
- ponekad pomaže 'rasparivanje', bilo koji različiti modul (keks-DIMM) npr niže brzine ili kapaciteta, pošto BIOS sve parametre automatski prilagodi prema najsporijoj komponenti to ponekad pomogne, npr neki stari modul od 1GB, tad možda prorade ostala 3 od 2GB...
- ako je stvar u gustoći RAMa, tad je česta shema, modul u prvoj banci (utor), drugi mora biti prazan.. time jednostavno fizički nemaš mjesta za više ali barem radi.. ako se RAM zamijeni za kompatibilan (niže gustoće, tj više chipova na modulu .. i u specifikacijama MBO navedeno koja kombinacija kao single/dual side) možda radi. Naravno, to sve je možda i tek ako službeno podržava više od 4GB. Zato čitaj RTFM.
oprosti bas te nisam shvatio