Pozdrav. Prije svega želim reći da se tek u skorije vrijeme zanimam oko ovih stvari, i tek usputno učim, i molio bih bez "to je smeće" i sl. odgovora jer toga sam svjestan i sam, ali je sasvim dovoljno za malog rođaka kojem ovo pokušavam namontirat, bez dodatnih ulaganja. Oni koji su voljni ponuditi konstruktivan odgovor, mnogo bi mi značilo!
Riječ je o tome da je imao stariji komp, a ja sam imao nekih komponenti koje meni ne trebaju pošto već imam svoj jači računar, pa sam odlučio njemu malo upgradeati.
Prvo, da navedem prethodnu konfiguraciju:
MOBO: ASRock N68C-S UCC
CPU: AMD Sempron 140 @2.7GHz
RAM: 2GB DDR2 generic ram
GPU: Radeon HD 4650 1GB (radila super, ali mu je na ventilatoru bilo slomljeno jedno "krilce" pa je bila zaista bučna)
PSU: MS Industrial KY-400ATX P4 400W
Windows 7 Ultimate 64-bit
Ja sam kod sebe imao AMD Phenom II X3 710 @2.6GHz, GeForce 9800GT Green Edition i jedan modul 4GB DDR3 1333MHz (G.Skill) i još jedan od 1GB DDR3 1333MHz (Transcend).
Prvo sam ubacio procesor, i stressao sustav preko CPU-Z (svega nekoliko minuta, možda sam trebao više...) i temperatura procesora je bila oko 57°C. Onda sam ubacio ram, a tek sutradan grafičku. Mislio sam da je sve ok, pa sam podigao nove Windowse jer mu je prije bilo 32-bit verzija, i instalirao sve drajvere i apdejte. Nakon toga sam mu naskidao nekih igrica koje mi je poslao jer imam znatno brži net od njegovog. Pokušao sam da igram, i primijetio sam da mi npr. u ovom slučaju MafiaII podigne temperaturu procesora na 61-65°C. E sad, Phenom II x3 710 je rated na max 71°C ali mi to nije nimalo ugodno za vidjeti. GPU, usput, u tom trenutku je oko 60 i koji stepen, ali to je za GPU pretpostavljam OK.
Onda sam malo više počeo pratiti temperaturu procesora: idle je 39-43°C, pri surfanju nešto malo jače od toga, pri nekim "manjim" igrama (CivilizationV) je 53-57°C. Odlučio sam stress testat ovaj put (razlika od prošlog puta gore spomenutog je RAM i grafička) pomoću OCCT i temperatura je već nakon 5 minuta testa na 67°C (sa 43°C koliko je bilo na idle na početku testa). U sedmoj minuti se popela na 69°C i tako je ostala sve do 30 minute kad sam prekinuo test.
Na procesoru je stock kuler, ventilator vrti na 32xx RPM. Ventilator na grafici i na PSU, nema dodatnih ventilatora u kućištu...
Dakle, prvi put nisam mnogo detaljno testirao, ali sigurno sam držao stress pet minuta i teško da je išlo preko 57°C, a drugi put je za 5 minuta bilo na 67°C... Po mom skromnom mišljenju, razlika je u grafici, gdje po game-debate.com Radeon HD 4650 ima TDP 48W a Geforce 9800GT Green Edition ima 75W. Dakle to nije ona obična 9800GT, ova ne treba 6pin konektor, samo ide u slot u ploču... Preporučano je minimalno 400W napajanje, pa sam ju odlučio staviti, i ponaša se okej, i temperature su okej. Ali vjerovatno zbog tog što je jača vuče više iz napojne (koja je uzgred rečeno smeće?), pri čemu se napojna više zagrijava pa tako i kućište pa i procesor?
I koja su rješenja za ovo? Ne vjerujem da obnavljanje termalne paste na procesoru može tu mnogo pomoći.. Da li bi drugo napajanje riješilo problem zagrijavanja CPU?
Hvala svima koji pročitaju i koji komentarišu!