posjedujem dell PowerEdge T110 sa intaliranim windows serverom 2003.
racunar vec nekoliko godina radi bez problema zajedno sa intaliranim nod32 licenciranim antivirsnim programom.
sluzi samo kao network baza fajlova (dokumenti i sl.).
prije par mjeseci instaliran je licencirani sistem jantar za prijavu-odjavu dolaska na posao.
evo u cemu je problem.
primjetio sam da kod restarta masine mrezna kartica Broadcom Gigabit Ethernet se tek pojavi nakon par minuta, a to mi “zaglavi” sistem jantar koji radi preko mreze.
u servisima je sve ok sve je prijavljeno da se starta i da radi normalno, medjutim manuelnom kontrolom startanja npr. jantar servisa uvidio sam da se isti ne starta sve dok se
ne pojavi ikona mrezne kartice u desnom cosku.
napominjem da sam instalirao najnovije drajvere za mreznu kartu i isti je problem kod restarta masine.
molim vas za informaciju kako mogu ubrzati startanje mrezne karte broadcom da ne bi imao problema sa servisom npr. jantar.
pozdrav,
djeno
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Postavi staticnu adresu na serveru?
Mozda to ubrza konekciju.
Zavisi od kartice do kartice, nekad najnovji mrezni drajveri nisu i najbolji. Googlaj malo vidi.
hvala na savjetu ali....
i postavljena je staticka adresa,
nije u pitanju brznina konekcije (super radi na 1gb) vec kasnjenje podizanja mrezne kartice
posto sam ustanovio da njeno kasnjenje pojavljivanja ne starta jantar servis.
kad se ona pojavi i restartujem jantar sve normalno radi
naravno, treba znati timing-delay jer potrebno je vrijeme za inicijalizaciju systema, mreže..
+ umjesto 'običnog' pokretanja, takve stvari se uobičajeno na serveru pokreću kao servisi... tad je to 'normalno' tj redosljed, trigger-timer. (ne kao obična user-startup app).
evo sam uspio rijesiti problem pomocu
timeout /t 100 komande da servis kasnije starta
hvala svima
djeno
može i tako (na žganjce..) ali postoji windows task scheduler .. pogodi čemu služi :)
cuj za windows task scheduler nismo culi :)
u pravu si ali ovako je "lakse"
l.p.