3gb na windows xp

poruka: 27
|
čitano: 3.749
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
3gb rama na windows xp

Pozdrav svima...

Moj problem je sljedeci....pokusavam bootat windows xp sp3 sa 3gb rama...problem je sto windows dodje do boot ekrana i ne zeli dalje...trenutno comp radi bez problema sa 2gb rama..da iskljucim opciju da ploca ne podrzava 3gb rama sam instalirao win 7 koji prepoznaje ram i radi dobro...sve plocice rama su identicne sa po 1gb,i nove...testirao sam ih jednu po jednu i sve su u redu...nadalje pokusavao sam s 3gb switchem i pae,ali nema napretka....imam sve najnovije drivere i bios koji je BETA ali pokusavao sam i sa ostalim verzijama i rezultat je uvijek isti...dodje do xp boot screena i ne zeli dalje...eto ako netko moze pomoci bilo bi cijenjeno..hvala unaprijed...

konf...MB asus p4v8x-x

prescott 3.0e

7300gt 256mb

ram samsung 1gb ddr 400

bios ver 1009.1008 asus

Komp je starina...ali treba ga cijenit {#}....

0 0 hvala 0
16 godina
Re: 3gb rama na windows xp

XP normalno radi i s više od 3GB (koristi 3-3.5, ali mu ni više ne smeta..), mora biti problem u lošoj (slipstreamanoj?) verziji ili postavkama u BIOSu. Prčkanje po PAE prije da je uzrok porblema.

Najslumnjivija je sama MBO tj chipset, max je 3GB i vrlo vjerojatno problemi sa stabilnošću. Kad je na Max količini, (automatski) je RAM bio spušten na nižu brzinu (FSB 400-333-266..). Probaj ručno postaviti RAM na npr 133(266), možda i dizanje voltaže na 2.6-2.7..

- Ako ne pomogne, 2GB ili 3GB je skoro zanemariva razlika (koirst u radu na takvom sistemu), ostani na 2GB.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Pa probavao sam dizanje voltaze ali nije pomoglo,cak i mijenjanje fsb-a nije imalo nikakav ucinak...mene zanima ako ga win7 zeli dizat na 3gb bez problema(osim sto je jako spor,mozda ne spor,ali upola sporiji nego xp),zasto ga xp ne zeli dic,posto znam da je granica 4gb i da bi sa 3gb trebao radit bez problema...ono znam da nema puno efekta ali eto...perfekcionizam {#}...

16 godina

neobično ( da je sedmica bila samo sporija) jer po tim simptomima je vjerojatno neispravan DIMM... ili neki chipset problem.

btw, nije ograničenje na 3GB ili 4... nego koliko MS odluči za pojedinu verziju OSa. XP je jednak krenel 2003serveru, koji to može to 64GB na x32, za sedmicu x32 postoji patch. VIše RAMa nebi nikako smetali XPu bez obzira koliko ih može iskoristiti (npr na 8GB, koristi 3.5 ali nema nikakvih problema, tj taj problem je za neispravne serije chipova i rješavano je tako da se instalira s 2GB pa se naknadno doda ostatak RAMa, čak bi rekao da to ima veze s 'jogurt' windosom.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 19:53 (ihush).
13 godina
neaktivan

Sedmica radi na njemu bez ikakvih problema,jedino sto je sporija od xp-a posto je komp pretpotopski...inace komp radi sa 2gb rama besprijekorno,bios cita ta 3gb rama ali se xp ne zeli podic...sto se tice windowsa to je najobicniji xp sp3,znaci mora bit slipstreaman posto je danas skoro nemoguce nabavit verziju koja nije...ali probavao sam jos jednu verziju isto tako ne zeli se bootat...htio sam rec da je ta barijera kernela na xp-u 4gb posto je ostalo neupotrebljivo,to je meni jasno 32bitni os i tako dalje...isto tako ne zeli uopce podic instalaciju xp-a s 3gb rama,nego samo s 2 i nakon dodavanja ne zeli se bootat...ono vec sam pokusavao i s userva switchem i 3gb i pae i kombinirano,ali nema nikakvih rezultata...ono mislim da je dimm ispravan posto se cak i s 2.5 gb dize,i radi normalno,ram je testiran,i potpuno je nov,radi normalno bez plavih ekrana i slicnih resetiranja,u igrama ili na netu se ponasa sasvim normalno....

16 godina

- XP ima čistih verzija, s pravih (MSovih) izvora. Ostale izvore treba zaobići i vrlo su moguć uzrok problema. Slipstream se radi isključivo od čiste verzije za određeno računalo (chipset), na drugom računalu je to uzrok problema. ... probaj ipak s pravom verzijom XPa.

-pošto je to max za tu MBO česti su bili i takvi problemi kad se koristi max količina (jer u vrijeme izlaska nije ni postojala takva količina RAMa-moduli), na večini MBO je postojala oznaka-napomena *when used with.. -bla-bla, pa je posljedica bila spuštanje npr FSB CPUa (downclock) zajedn s RAMom u sljučaju max-količine RAMa. .. izgleda da je to kod tebe slučaj (ako nije verzija XPa).

13 godina
neaktivan

Pa vidis sad mozda i ima logike zasto je npr sedmica bila sporija,posto sam na sedmici primjetio da mi se proc napreze u task manageru,znaci moguce je da rusi i fsb proca zajedno s ramom,sto bi znacilo da bi onda ona trebala ic brze s 2gb rama...u teoriji naravno...a to bi znacilo da za xp treba spustit fsb rama recimo na minimum mozda bi onda radio??

17 godina
neaktivan

MB Asus p4v8x-x ima tri utora za RAM,

i njen chipset podrzava 3GB RAM-a (ne 3gb).

Ako se ne varam 1B=8b.

(http://www.informatika.buzdo.com/s050.htm)

Pa dajte procitajte upute toga sto ste kupili.

Bez uvrede, ali malo edukacije ne bi skodilo.

Pozdrav

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 20:56 (drradic).
14 godina
neaktivan
3gb na windows xp

^o čemu ti pričaš?

vrlo vjerojatno ti jedan slot ne radi ili ti jedan stick rama ne radi. Win 7 ga prepoznaje premda je problematičan.

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 21:02 (Immartu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: 3gb na windows xp

Ja ovo s edukacijom nisam razumio posto to nema veze s vezom,al neka....hvala....

Moguce je da neradi,probat cu jos pa cu vidit,ugl...hvala.

14 godina
neaktivan
sux99 kaže...

Ja ovo s edukacijom nisam razumio posto to nema veze s vezom,al neka....hvala....

Moguce je da neradi,probat cu jos pa cu vidit,ugl...hvala.

ma priča o razlici bit i bajt, ali to nema veze s IČIM tako da nije bitno

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
13 godina
neaktivan

DIMM #             1
    SMBus address       0x50
    Memory type       DDR
    Manufacturer (ID)    Samsung (CE00000000000000)
    Size          1024 MBytes
    Max bandwidth       PC3200 (200 MHz)
    Part number       M5.55L658428-CCC
    Manufacturing date    Week 16/Year 10
    Number of banks       1
    Data width       64 bits
    Correction       None
    Registered       no
    Buffered       no
    Nominal Voltage       2.50 Volts
    EPP          no
    XMP          no
JEDEC timings table       CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
    JEDEC #1       2.0-3-3-7-n.a. @ 166 MHz
    JEDEC #2       2.5-4-4-8-n.a. @ 200 MHz

jel ti ovo sta govori???

14 godina
neaktivan
3gb na windows xp

podaci samo jednog sticka ne.

Pokušaj svaki stick posebno testirat memtest-om, ali ga bootaj sa cd-a i obavi to van win-a da testira cijelu memoriju temeljito.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Mislio sam na freq stickova...jedan je na 166 drugi na 200,zasto?ja mogu minimalno smanjit freq na 200 u biosu...sad mi to nije jasno??

14 godina
neaktivan
3gb na windows xp

Iz kojeg programa su to očitanja? cpu-z?

to ti nisu očitanja dvaju različitih stickova, nego samo jednog.

JEDEC su ti samo standardi za tajminge i frekv.

Također, riječ je o DDR-u, znači frekv. koju tu vidiš pomnoži s dva i imaš stvarnu frekvenciju (ddr = double data rate)

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 21:41 (Immartu).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da to je cpu-z,ali identicni su stickovi pa mi jednako pokazuje za oba...

Northbridge          VIA PT800 (VT8754) rev. 82
Southbridge          VIA VT8237 rev. 00
Memory Type          DDR
Memory Size          2048 MBytes
Memory Frequency       180.0 MHz (1:1)
DRAM Interleave          4-way
CAS# latency (CL)       2.5
RAS# to CAS# delay (tRCD)    2
RAS# Precharge (tRP)       3
Cycle Time (tRAS)       5

eo i ovo,sve je namjesteno trenutno na auto...

17 godina
neaktivan

1.9.2 Memmory configurations

You may install 64MB, 128MB, 256MB, 512MB, and

1GB DDR DIMMs into the DIMM sockets on this motherboard.

PC3200 DIMMs max to 2 DIMMs only.

(Iz uputa o koristenju)

Have a nice day - Compa
13 godina
neaktivan
drradic kaže...

(Iz uputa o koristenju)

to je tocno,ali zasto onda win7 hoce,a xp nece...to i je bilo pocetno pitanje?

17 godina
neaktivan

Jedno je procitati a drugo je moci uporabiti.

Vjerojatno su u pitanju mogucnosi chipset-a.

Mozda bi radilo, ali ne vjerujem, ako su svi memorijski

moduli SS tipa (chip-ovi samo s jedne strane), ali sumnjam.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 22:20 (drradic).
14 godina
neaktivan
3gb na windows xp

Kao što sam ti rekao, očita ga ali ne radi, isto kao i što bi bio slučaj da ti je memorija otišla. Nisam gledao specse detaljno tako da nisam vidio ovo ograničenje. Problem ti je riješen

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Hvala vam na pomoci,mislim da cu morat kompromizirat s 2gb ipak {#}

16 godina
drradic kaže...

(Iz uputa o koristenju)

- to se odnosi isključivo na frekvenciju (400) tj, tad se brzina spušta na nižu (već spomenuto). Upravo zato treba postaviti na 200-266 (ne 400 ili auto) ovisno o CPU.

- na nižim freq mora moći raditi do 3GB sva tri DIMMa, jer je tako specificirano ali..  nije neobično da ne rad. (iz tog vremena ima dosta takvih chipseta koji ne rade po specifikaciji RAM-SATA..).

- podržava 1GB DS module, ako je neki SS to bi mogao biti uzrok. (double-single side, jer nije postojala takva gustoća, nije podržan modul).

13 godina
neaktivan
ihush kaže...
drradic kaže...

(Iz uputa o koristenju)

- to se odnosi isključivo na frekvenciju (400) tj, tad se brzina spušta na nižu (već spomenuto). Upravo zato treba postaviti na 200-266 (ne 400 ili auto) ovisno o CPU.

- na nižim freq mora moći raditi do 3GB sva tri DIMMa, jer je tako specificirano ali..  nije neobično da ne rad. (iz tog vremena ima dosta takvih chipseta koji ne rade po specifikaciji RAM-SATA..).

- podržava 1GB DS module, ako je neki SS to bi mogao biti uzrok. (double-single side, jer nije postojala takva gustoća, nije podržan modul).

ono sto mene pati i muci je nesto vrlo jednostavno...laicki receno...uzmimo u obzir da je win7 komplexniji od xp-a,i da ako nesto nece radit onda nece na win7 a da ce xp progutat svasta,a ovdje imamo obrnuti primjer,sto po mojoj zdravoj logici upucuje da win7 je dovljno inteligentan da te postavke sam ustima a xp nije...e sad mene zanima sta da ja kazem xp u da ga ustimam,znaci nesto je do biosa...

16 godina
sux99 kaže...
..

...e sad mene zanima sta da ja kazem xp u da ga ustimam,znaci nesto je do biosa...

- nemaš mu što reči. Osim imati pravu (čistu) verziju, ispravno snimljenu, sve ostalo je u kernelu.

Koliko RAMa prijavljuje BIOS, ako prolazi MemTest, mora raditi. Oba win testiraju RAM kod instalacije. Ništa ne podešavaju za sam RAM (količina-brzina, razlika je samo na npr 64MB i više), jednako se ponašaju ako se doda RAM itd.. Jedino što bi također očekivao da i sedmica ima iste probleme.

Jesi li probao install XPa? Mada win dozvoljava pormjenu RAMa može biti npr swap-hibernate i sl. povezan razlog. Isključi sve promjene u msconfigu (originalno).

13 godina
neaktivan

Bios prijavljuje uvijek 3gb rama,u svim situacijama,e sad win7 radi s 3gb,a xp nece da se boota....uvijek radim clean install i xp ne zeli dic instalaciju s 3gb rama,s 2 radi perfektno...ono mogu dic win7 ali na ovakvom racunalu samo bi izgubio na nekim "performansama"...tako da neznam zasto je to tako...

16 godina

testirao si jednu po jednu pličicu RAMa? - ponovi test sa sve tri, ako prolazi bez greške 10tak minuta sve je OK.

-ponekad je installu potrebno duže vrijeme za pokretanje (do 30 min).

Osim ručnog ograničavanja brzine RAMa u BIOSu i (čiste-originalne, ne slipstreamane verzije) instalacije XPa, nemam ideje. Sve ostale opcije u BIOSu su sporedne, naravno isključit boot-guard i sl. zavisi što sve BIOS ima.

Čista verzija nudi i reinstall-repair, modificirana samo clean install, po tomu je (ako se uspije bootati) možeš razlikovati od modificirane verzije. To možeš isprobati s 2GB.

13 godina
neaktivan

Eto pokusat cu s drugom ver xp-a,ako ne ide ne ide i dobro...ram je mislim u redu,testirao sam sve 3 plocice,sve je bilo ok,a i nove su tako da bi trebale radit...imam dozivotnu garanciju od njih da rade na mom chipsetu...koliko vidim u manualu nema nikakvih boot guarda ili slicnih opcija koje bi ga mogle kocit....neznam...ugl hvala pa se javim kad postignem nesto {#}!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice