Onome tko ima znanje i vještinu za realizaciju ne treba mu ideja jer uvijek može ideju "posuditi" od nekoga drugog.
Super je ovaj dio: "Ja bih 70% zarade. Ne znam baš kako se radi, ali vrlo je jednostavno, osnove, ima samo jedan mali dio zeznut".
Ako vjeruješ u svoju ideju idi na to. Zaboravi na ove koji ti cmizdre da zašto bi nekome dao manji postotak iako napravi veći dio posla, ti ulažeš, ti riskiraš i naravno da bi trebao dobiti više.
Ima puno primjera ljudi koji su samo ulaganjem postigli nešto. Najbolje bi ti možda bilo potražiti nekoga tko će za tebe realizirati projekt, dakle nekoga kome ćeš platiti dogovorenu cifru neovisno o uspjehu/neuspjehu projekta. Ili ako si zbilja uvjeren u uspjeh ideje, otvori firmu, zaposli ljude koji znaju i kreni na posao.
Sigurno da bi ti bilo mnogo lakše da sam znaš realizirati projekt, ali ne mogu svi znati sve. Imaš lovu i to je dovoljno za početak.
.. ali ne mogu svi znati sve. Imaš lovu i to je dovoljno za početak.
- dobar (pozitivan) stav. Uz jedan mali problem, neozbiljost. Inače svi trebaju pokušati provesti svoje ideje, želje ili snove...
Pravo vrijeme kad se naganjaju (takvi snovi) projekti je između 20-30tak god. U toj generaciji treba znati odabrati pravog radnika (deva) koji neće odustati nakoj par dana i koji zapravo i zna to što je potrebno. Pa i da ima trenutno rješenu financijsku situaciju da bi mogao raditi npr za proviziju (recimo godinu bez prihoda). Nije lako nači takvu, pravu osobu, pogotovo na forumu...
On misli da zna i da ima dovoljno novca za projekt. Međutim, to sve zahtijeva puno više resursa nego početnik (bez ikakvog potrebnog znanja) ima. Dali će ući u pratnerstvo pa dijeliti postotak ili će zaposliti radnika za plaću je njegov poslovni izbor. Onaj tko ima novaca daje plaću, onaj tko nema obećava proviziju. Cjenkanje je tržišna kategorija pa se u svakom poslu može kao orjentir uzeti 50:50, međutim kao i vino, mješavina ide u svakom omjeru. To je za samu plaću. Za naše uvjete, jedan pravi dev je 15-20k kn. Manje od tog je mačak u vreči ili u čizmama..
- Onaj drugi (fixni) dio je sama firma, patenti, licence... godina posla u branši kad već sve znaš. Tek tad ima nešto što može deponirati (kod).. Tu ne uleću noobovi s kvazi idejama. Razvoj i ostatak te igre je cca godišnje jedan milijunćić kuna, bez tog može samo prodavati piratske CDe na placu ili krpati knigovodstveni soft s novim PDVom. Istovremeno, to je direktno povezano s prvim dijelom, jer ni jedan ozbiljan profesionalac-programer neće potrošiti više vremena osim kave s takvim prijedlogom, razgovor bi završio, ''bilo mi je drago, ali sad žurim.., čujemo se (nikad)''.
Apsolutno, samo ja sam krenuo u odgovor s pretpostavkom da se nije javio s idejom i 5000 kn u džepu pa rekao da ima lovu.
Ako ima lovu moj odgovor stoji, ako nema lovu za pokriti troškove za vrijeme razvoja može zaboraviti na sve kompletno. :)
Apsolutno, samo ja sam krenuo u odgovor s pretpostavkom da se nije javio s idejom i 5000 kn u džepu pa rekao da ima lovu.
Ako ima lovu moj odgovor stoji, ako nema lovu za pokriti troškove za vrijeme razvoja može zaboraviti na sve kompletno. :)
-ma da, ali.. da je neki glazbenik s gitarom.. može krenuti u ostarivanje snova, da je nogometaš, vozač formule, kuhar, sladoledar.. On je 'ništa', a htio bi npr programirati i zaštititi licencu. To je dugotrajniji proces, da je barem klasični manager (ekonomist-pravnik) koji se snalazi u financijama i ugovorima ili programer koji to može izvesti, ovako bi trebao angažiati takvu ekipu... a količina novca koja je potrebna je obično takva da nema šanse da je tipkao (temu) netko tko tu količinu ima... kao što kažeš, 5k .. tri nule više su potrebne za takav biz.
- možda je jeftinije rentati neki indi-code studio, ali je problem copyright-licenca (što on ne razlikuje od patenta).
ovo sa idejama je vise smjesno, nije sve u tome... sta ako niko ne krene kupovati, bude prosjecna aplikacija,ne bude kompaktibilna za sve mobitele i sl...
Druga stvar, ako ces dati 1500KN, to ti je kao 10 dana posla, onda ce sigurno neko nakon tebe napraviti slicnu i bolju aplikaciju (neko iskusniji) i opet te nema nigdje :)
Jesi siguran kad jednom ode aplikacija na market da te niko nece stici?
ako ces dati 1500KN, to ti je kao 10 dana posla
U najboljem slučaju je to 1 radni dan posla, a nikako 10 dana.
nakon svega sta san procitao ovde trenutno najvise razmisljam da platim nekoj firmi da to naprave za mene...trenutno trazim firme koje bi mogle to napraviti
pitaj ovdje
ako ces dati 1500KN, to ti je kao 10 dana posla
U najboljem slučaju je to 1 radni dan posla, a nikako 10 dana.
U najboljem slucaju ako nadje nekog programera, studenta, uz to ako se dogovore za procenat.. moze i do 10 dana, ali nije to vazno :) Ono sto sam mislio reci jeste, ako treba kratko vrijeme da se napravi onda ce moci i neko drugi da te prekopira, a ako je potrebno vise vremena onda ce ti doci i dosta skuplje a samim tim vise i rizikujes rizikujes.
"Imam ideju, imam novac... Što dalje?"
-Imaš ideju, imaš novac, odseli se iz Hrvatske dok još imaš novac..
Imam ideju, imam novac... Što dalje?
- kupuj nekretnine :D
Jedina isplativa (možda) opcija ti je da osnuješ firmu koja će onda to napraviti za tebe. Jesi razmišljao da ćeš stalno dobivati ideje kako poboljšati tu aplikaciju jedom kad se napravi? Tko će ti to onda napraviti osim ako nemaš svoje ljude? Bugovi - tko će ih ispraviti ako ih bude? Meni djeluješ totalno neozbiljno, znaš da je to jako jednostavno za napraviti, a ne znaš programirati, prijatelji su ti stručnjaci - profesori (čega?) iz Amerike, nisi se raspitao u vezi ičega, itd.
On je vjerojatno htio napraviti servis povezan mobilnim klijentima putem kojeg ljudi šalju kratke poruke (do 140 znakova) i međusobno se stavljaju na liste pa tako biraju tko čije poruke vidi.
-ideja je k'o mišljenje (i shupak)...
-copyright je jedina stvar koja te štiti. Da bi se zaštitio, moraš biti programer (imati kod-algoritam, razvojne verzije itd..), jer kod je taj koji se deponira, ne ''ideja'' (misliš na patente, idi u USA patentni zavod, neka kolićina zelenog i imaš patent).
- kod nas te ništa ne štiti (na na način kao zapad), moraš biti dovoljno jak da te ostali u igri ne izigraju.
btw u EU se ugl ne priznaju software patenti.
Budalaštine zborish kolega.
1. Ideja je pokretac svega, ali apsolutno svega. Bez dobre ideje nema ni dobrog proizvoda ni kvalitetnog rada, sto znaci IDEJA je broj 1. Bez nje nista ne pocinje, ona je pokaz kreativnosti i umjeca razmisljanja.
2. Kakve gluparije ti zboris. Ne mora on nista biti vec treba ideju zapisati na papir po pravilima patentiranja i otici do javnog biljeznika da mu lupi pecat za autorsko pravo. Strasno je to da hrvati nemaju pojma o svom pravnom sustavu i drzavi. Jad i bijeda. ccc
3. Kod nas te stiti ako znas kako se zastiti, ako kao ti trkeljas gluposti onda... samo vam Bog moze pomoci, a za njega znamo da ne postoji. Hebiga... vidis kako neznanje steti. :D
I evo moze te se krstiti. U EU se ne priznaju softverski patentni?! Da.. Nokia je u albaniji, Mercedes je u Indoneziji, Audi u Tunguziji, Ferrari na Madagaskaru.. daj se saberi. Pokusaj kopirati jednu od tehnologija od navedenih proizvodjaca... sretno na sudu. ;)
I ovaj.. cisto da ne laprdate i zbunjujete i plasite ljude, bar netko od vas neka upise informaticki faks. Cisto da se rijesite bajki, ti pogotovo. Kod nas je jedino skupo patentiranje i uz to patentiranje zahtjeva testni primjerak.
...
- ma bravo. btw, iste stvari se mogu reči na razne načine, jedan od njih je pristojan, jedan je glup, jedan je najobičniji proser.. Pa prvo razmisli ili se informijraj što pojedina riječ zapravo znači, prije nego nešto kreneš kritizirati (i nepotrebnoo koristiti vrijeđajući ton). npr provjeri što znači riječ patent a što autorsko pravo.
- pokretač teme ima 'ideju', nema potrebno znanje i iskustvo (bar ne neko koje bi mogli valoritzirati kao 'dovoljno' za željeni posao).
- manje 'laprdanja' mozda i više argumenata, OK? Kritiziraj sve netočno, napiši ono što misliš ili znaš da je točno i to je to. Izrazi budalaštine, gluparije, trkeljaš, laprdate.. kad su ovako kontekstualno ubačeni, u svaku rečenicu su primitivno vrijeđanje, za koje nema baš nikakve potrebe ili misliš da je to argumentacija?
- vidi svoju posljednju rečenicu, 'patentiranje zahtijeva testni primjerak'. Vidi moju, dio koji citiraš, 'kod je taj koji se deponira, ne ideja'. Usporedi pa kritiziraj, (hint: patent-copyright).
- Mercedes, Ferrari ..? Poveznica s nečim u temi kao argument?
mali off,
Naravno, sasvim ste u pravu poštovani ''kolega''... (kad smo već kolegijalni), inače sam priučeni skpljač meda i jahač ovaca, nisam bio ni svjestan da postoji još netko moje struke. .. eto, sad mi je odmah lakše.
NHF.
edit: back on polu-topic..
link i citat : ''.. when compared to their American counterpart, that does not mean that all inventions including some software are de jure not patentable.'' što implicira da soft nije tako 'patentabilan' kao u USA, tj malo se soft tehnikalija može patentirati, ali se može sve copyrightati.
-ideja je k'o mišljenje (i shupak)...
-copyright je jedina stvar koja te štiti. Da bi se zaštitio, moraš biti programer (imati kod-algoritam, razvojne verzije itd..), jer kod je taj koji se deponira, ne ''ideja'' (misliš na patente, idi u USA patentni zavod, neka kolićina zelenog i imaš patent).
- kod nas te ništa ne štiti (na na način kao zapad), moraš biti dovoljno jak da te ostali u igri ne izigraju.
btw u EU se ugl ne priznaju software patenti.
1. Ideja je pokretac svega, ali apsolutno svega. Bez dobre ideje nema ni dobrog proizvoda ni kvalitetnog rada, sto znaci IDEJA je broj 1. Bez nje nista ne pocinje, ona je pokaz kreativnosti i umjeca razmisljanja.
2. Kakve gluparije ti zboris. Ne mora on nista biti vec treba ideju zapisati na papir po pravilima patentiranja i otici do javnog biljeznika da mu lupi pecat za autorsko pravo. Strasno je to da hrvati nemaju pojma o svom pravnom sustavu i drzavi. Jad i bijeda. ccc
3. Kod nas te stiti ako znas kako se zastiti, ako kao ti trkeljas gluposti onda... samo vam Bog moze pomoci, a za njega znamo da ne postoji. Hebiga... vidis kako neznanje steti. :D
I evo moze te se krstiti. U EU se ne priznaju softverski patentni?! Da.. Nokia je u albaniji, Mercedes je u Indoneziji, Audi u Tunguziji, Ferrari na Madagaskaru.. daj se saberi. Pokusaj kopirati jednu od tehnologija od navedenih proizvodjaca... sretno na sudu. ;)
I ovaj.. cisto da ne laprdate i zbunjujete i plasite ljude, bar netko od vas neka upise informaticki faks. Cisto da se rijesite bajki, ti pogotovo. Kod nas je jedino skupo patentiranje i uz to patentiranje zahtjeva testni primjerak.
Mi smo u firmi radili nekoliko patenata. Javni bilježnik nema veze. Kod nas patentiranje nije skupo. Testni primjerak se ne zahtjeva. U EU se ne priznaju softverski patenti (iako postoje iznimke).
Googlaj malo! http://lmgtfy.com/?q=kako+napraviti+smartphone+aplikaciju%3F
Evo ti jedsan korisni link http://www.racunalo.com/zanimljivosti/edukacija-i-literatura/29932--nauite-programirati-online-za-android-platformu-.html ;)
Poceo sam citati ovaj post i navuko sam se. I sto je bilo dalje? Jel aplikacija na storeu vec? Zanima me sto se desilo dalje?
Ugalvonom ja mislim da je GlobalDizajn http://globaldizajn.hr/
razvio za nekoga aplikaciju za iPad sa bubnjevima. Imas sliku bubnjeva i bubnjas sa prstima. Ugalvnom mislim da je ta aplikacija bila dosta uspjesna. Eto mozda da se javis njima. Ako se odlucis bio bi zahvalan da ovdje stavis cijenu koliko traze za apliakciju. Cisto me okvirno zanima koliko je izrada aplikacije. Znam da nije svaka aplikacija ista ali okvirno...
Bok, nova sam na forumu, da ne otvaram novu temu nadovezat ću se na ovu. Svi znate kakvo je stanje u državici, da se bez debele veze ne može ni naći staž, a kamoli posao. Dugo sam na burzi i moram se nekako snaći. Mislila sam nešto privatno pokrenuti. No postoji problem, ja isto imam ideju odnosno više njih ali ne znam programirati, niti poznajem programera. A strah od izigravanja je velik. Sjetimo se i Gates je ukrao ideju. Sada sam prikupila materijale za naučiti web dizajniranje da barem nešto znam. Molim vas, što mi je isplativije: doći sa nacrtima u neku programersku firmu i s njima sklopiti ugovor ili da sama otvorim startup i zaposlim programera s kojim bih surađivala ili da nasumice pronađem programera i da nas dvoje zajedno nešto otvorimo? Please pomagajte.
Ja bih našao nekoga i pokrenuo bih to nešto zajedno sa njim. Tako je on u tome poslu i zbog vlastite dobrobiti i profita će se truditi i vjerovatno te neće imati želju zahebati, niti će htjeti prodati ideju jer je u neku ruku njegova(radi na njoj).
Ali to ti je bingo jer ne znaš kakav je netko.
Tj. sve tri opcije su bingo, ali ova je, barem po meni, najsigurnija i najjednostavnija.
Sve ovisi kakve su to ideje, dali ih moze vizualizirati 1 programer ili ih je potrebno vise.
Čini se da je ideja davno propala, sama ideja nije dovoljna, potrebno je ideju realizirati ako je izvediva, koliko god se vama sviđala neka vaša ideja ne mora značiti da je tako dobra i da će se drugim ljudima sviđati, bitno je pokušati i ne žaliti, najvažnije je da se nikada ne odustaje.
Što se podebljanog tiče potrudi se što bolje opipati/ispitati tržište :)
Kreneš od nekog užeg kruga pa an dalje
Iako ne znači da ako se užem krugu ne sviđa da se ni drugima neće sviđati
Wow, ova tema je stara već skoro tri godine, vjerojatno je autor bogat dosad, a možda nikad nije bilo ništa od toga.
Inače, što se tiče mobilnih aplikacija, ideja i koncepta zlatnog rudnika, to vrijeme je praktički prošlo. Jedini pravi način za zaradu je contracting ili izrada nečega totalno naprednog/specifičnog što je teško kopirati - a i onda je to upitno za prodati. Evo pogledajte Hyperlapse za iOS koji je stvarno teška aplikacija za izraditi, a besplatna je.
Ako želite zaraditi: jako kul i originalna igrica ili neka niša gdje imate veze/nekome se ne da zafrkavati.
Što se tiče zaštite, od toga treba odustati jer toliko klonova ima, toliko firmi koje žive od kopiranja igrica/aplikacija da uopće nije upitno to. Jedino što daje prednost je custom backend koji onda nije lako ili uopće moguće kopirati. U hrvatskoj postoji i koncept poslovne tajne (NDA) odnosno ugovora između dvije firme koja osigurava tajnost. Sudstvo će to riješiti...eventualno.
Nadalje, što se tiče novaca, 10.000-15.000 kuna nije niti jedna mjesečna plaća, a jako je teško napraviti aplikaciju za jednu platformu u mjesec dana. Ako se želi pokriti više platformi, ako treba dizajner, tester, više developera, project leader, etc, onda cijena raste poprilično visoko. A može i neki klinjo to odraditi, ali kakvi će biti rezultati onda?