Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 2.411
|
čitano: 784.195
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Naravno da ce tesko opstati ako proizvode samo za sebe

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...

Naravno da ce tesko opstati ako proizvode samo za sebe

bez državnog novca bi propali.

9 mjeseci
forumaš kaže...

bez državnog novca bi propali.

Točno tako, to je i razlog zašto je Intel pristao na takve uvjete i na to da svima ustupi kapacitet. Bili su u jako lošoj financijskoj situaciji, a kad si u takvoj situaciji, pristaješ na sve. Nemaš pregovaračku moć, nego uzimaš prvu ponudu koju ti vlada ponudi. Borisu se sada smračilo pred očima, dobit će živčani slom. Na kraju ništa od Intelove dominacije: troše milijarde na TSMC-ove pogone, a na kraju će morati ustupiti i vlastiti kapacitet AMD-u i Nvidiji ako TSMC zakaže. No, naravno, nitko ne želi Intelove šrot čipove, to je samo plan B.

5 godina

daj dijete drago to ti je isto kao da si rekao da BMW prodaje samo svoje aute u njemackoj

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Intel je izgubio dio povjerenja kod entuzijasta, gamera i tehnoloških blogera. Međutim, u stvarnom svijetu (velike korporacije, državne institucije, proizvođači laptopa poput HP-a, Della i Lenova te podatkovni centri), Intelovi procesori su i dalje standard i najprodavaniji hardver na planetu. 

Najnoviji podaci agencije Mercury Research za x86 procesore jasno prikazuju stvarno stanje:
Ukupno tržište računala (Client): Intel drži oko 69,7% tržišta, dok AMD ima 30,3%.
Prijenosna računala (Laptopi): Intel dominira s čak 71,1% udjela. Većina poslovnih i standardnih laptopa i dalje dolazi isključivo s Intelovim čipovima.
Stolna računala (Desktop): Intel drži 65,1%.
Serveri i podatkovni centri: Intel drži oko 65,5% udjela. Zahvaljujući novom valu umjetne inteligencije i potražnji za serverskim procesorima, Intel bilježi snažan rast prodaje u ovom segmentu.

https://www.6wresearch.com/market-takeaways-view/cpu-market-share

Poruka je uređivana zadnji put danas u 19:52 (Mno).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
Mno kaže...

Intel je izgubio povjerenje kod entuzijasta, gamera i tehnoloških blogera. Međutim, u stvarnom svijetu (velike korporacije, državne institucije, proizvođači laptopa poput HP-a, Della i Lenova te podatkovni centri), Intelovi procesori su i dalje standard i najprodavaniji hardver na planetu. 

Najnoviji podaci agencije Mercury Research za x86 procesore jasno prikazuju stvarno stanje:
Ukupno tržište računala (Client): Intel drži oko 69,7% tržišta, dok AMD ima 30,3%.
Prijenosna računala (Laptopi): Intel dominira s čak 71,1% udjela. Većina poslovnih i standardnih laptopa i dalje dolazi isključivo s Intelovim čipovima.
Stolna računala (Desktop): Intel drži 65,1%.
Serveri i podatkovni centri: Intel drži oko 65,5% udjela. Zahvaljujući novom valu umjetne inteligencije i potražnji za serverskim procesorima, Intel bilježi snažan rast prodaje u ovom segmentu.

https://www.6wresearch.com/market-takeaways-view/cpu-market-share

Evo opet je ovaj iskočio iz paštete. Pa dobro jutro, o tome sam već više puta govorio. To smo svi mi ovdje, dakle korisnici koji znaju što kupuju, koji biraju, nemaju ugovore s kompanijama i mogu ih bilo kada promijeniti. I upravo kod takvih kupaca AMD dominira.

Da pogodim: ti si sada u OEM segmentu, kupuješ na veliko itd.? 

5 godina

Lagano vracanje medu top 10 brzo cete svi nazad na Intela

https://wccftech.com/after-months-two-intel-processors-secure-a-spot-in-top-10-best-selling-cpus-list-on-amazon/

Poruka je uređivana zadnji put danas u 22:45 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

"Održavam" 3 kompa.

Mlađi sin ima moj stari i7 8086K - na tu ploču ne ide nešto brže (2x16 GB DDR4 3200 CL16) - 3070TI 8GB

Stariji sin mi ima i5 12400 - razmišljam, ako on nadoda nešto novaca 14600K/14700K, ali mu ploča nije najbolja, pa ono... (2x16GB DDR4 3200 CL16) - 3060 12GB (tu sam vjerojatno već mogao ići na AM4 - 2021-a)

Ja imam Ryzen 7 7700 (2x16GB DDR5 6000 CL30) - 3080 12GB (kupio rabljenu) - kupio 25-e u travnju, taman prije nego su cijene krenule u nebo.

Moj ima otvoreni put za nadogradnju proca, jedino mlađem bih kupio "sve" novije, jer je njegova platforma "mrtva", ali se dobro drži za proc iz 2018-e (tada sam ga platio oko današnjih 520€, valjda najskuplji CPU koji sam ikada kupio).

Uvijek sam gledao što u danom trenutku ima najbolji odnos uloženo/dobiveno za igranje.

Sada bih vjerojatno samo uzimao AMD, zbog sigurnijeg puta nadogradnje; a i što nam za igranje neće trebati 32-Core-ova (bar ne još neko vrijeme, pretpostavljam).

Ponekad se pitam kad se neki ovdje hvale sa Cinebench rezultatima na DDR5 7200+, da li oni računalo uopće koriste profesionalno ili za dušu trebaju veće brojeve, pa da se mogu hvaliti.

Nas trojica "kućna" računala uglavnom koristimo za igranje i svima nam ispunjavaju svrhu.

Što se tiče Intel/AMD - realno nam treba konkurencija, pa da jedni ne odu sa cijenama procesora u nebo - pa ćemo mi svi imati slađe brige da si biramo koji nam model u danom trenutku bolje paše (novčano i po performansama).

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
TomoR kaže...

"Održavam" 3 kompa.

Mlađi sin ima moj stari i7 8086K - na tu ploču ne ide nešto brže (2x16 GB DDR4 3200 CL16) - 3070TI 8GB

Stariji sin mi ima i5 12400 - razmišljam, ako on nadoda nešto novaca 14600K/14700K, ali mu ploča nije najbolja, pa ono... (2x16GB DDR4 3200 CL16) - 3060 12GB (tu sam vjerojatno već mogao ići na AM4 - 2021-a)

Ja imam Ryzen 7 7700 (2x16GB DDR5 6000 CL30) - 3080 12GB (kupio rabljenu) - kupio 25-e u travnju, taman prije nego su cijene krenule u nebo.

Moj ima otvoreni put za nadogradnju proca, jedino mlađem bih kupio "sve" novije, jer je njegova platforma "mrtva", ali se dobro drži za proc iz 2018-e (tada sam ga platio oko današnjih 520€, valjda najskuplji CPU koji sam ikada kupio).

Uvijek sam gledao što u danom trenutku ima najbolji odnos uloženo/dobiveno za igranje.

Sada bih vjerojatno samo uzimao AMD, zbog sigurnijeg puta nadogradnje; a i što nam za igranje neće trebati 32-Core-ova (bar ne još neko vrijeme, pretpostavljam).

Ponekad se pitam kad se neki ovdje hvale sa Cinebench rezultatima na DDR5 7200+, da li oni računalo uopće koriste profesionalno ili za dušu trebaju veće brojeve, pa da se mogu hvaliti.

Nas trojica "kućna" računala uglavnom koristimo za igranje i svima nam ispunjavaju svrhu.

Što se tiče Intel/AMD - realno nam treba konkurencija, pa da jedni ne odu sa cijenama procesora u nebo - pa ćemo mi svi imati slađe brige da si biramo koji nam model u danom trenutku bolje paše (novčano i po performansama).

u cijeloj prici samo je AMD otisao s cijenama u nebo, ali evo nece jos dugo jer mu nece imati ko raditi procesore uskoro osim samog Intela, Tsmc ih je vec lagano otpisao

7 godina
TomoR kaže...

Sto se to uopce i pitas ? Jesi ti ikada visio na usenetu ?!?!? hr.comp.hardver, ako se dobro sjecam (bilo hardware,dok nisu preimenovali u hardver - AFAIK). Visilo se tamo i trolalo bas na ovakav nacin. Ovo tu sada su neke "novije" generacije, matorci, koji jos nisu presli pubertet. Sve je dobro, dok nemaju preko 40 godina  

Poruka je uređivana zadnji put danas u 23:37 (SamoPitam3).
18 godina

AMD, najvažniji strateški partner TSMC-a, prvi dobio pristup 2nm procesu, 

a već sad su rezervirane 2 buduće generacije procesora, u Tajvan i Arizona FAB-ovima

https://newsroom.amd.com/news/amd-announces-production-ramp-of-next-generation-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice