Naravno da ce tesko opstati ako proizvode samo za sebe

Naravno da ce tesko opstati ako proizvode samo za sebe

bez državnog novca bi propali.
bez državnog novca bi propali.
Točno tako, to je i razlog zašto je Intel pristao na takve uvjete i na to da svima ustupi kapacitet. Bili su u jako lošoj financijskoj situaciji, a kad si u takvoj situaciji, pristaješ na sve. Nemaš pregovaračku moć, nego uzimaš prvu ponudu koju ti vlada ponudi. Borisu se sada smračilo pred očima, dobit će živčani slom. Na kraju ništa od Intelove dominacije: troše milijarde na TSMC-ove pogone, a na kraju će morati ustupiti i vlastiti kapacitet AMD-u i Nvidiji ako TSMC zakaže. No, naravno, nitko ne želi Intelove šrot čipove, to je samo plan B.
daj dijete drago to ti je isto kao da si rekao da BMW prodaje samo svoje aute u njemackoj

Intel je izgubio dio povjerenja kod entuzijasta, gamera i tehnoloških blogera. Međutim, u stvarnom svijetu (velike korporacije, državne institucije, proizvođači laptopa poput HP-a, Della i Lenova te podatkovni centri), Intelovi procesori su i dalje standard i najprodavaniji hardver na planetu. 
Najnoviji podaci agencije Mercury Research za x86 procesore jasno prikazuju stvarno stanje:
Ukupno tržište računala (Client): Intel drži oko 69,7% tržišta, dok AMD ima 30,3%.
Prijenosna računala (Laptopi): Intel dominira s čak 71,1% udjela. Većina poslovnih i standardnih laptopa i dalje dolazi isključivo s Intelovim čipovima.
Stolna računala (Desktop): Intel drži 65,1%.
Serveri i podatkovni centri: Intel drži oko 65,5% udjela. Zahvaljujući novom valu umjetne inteligencije i potražnji za serverskim procesorima, Intel bilježi snažan rast prodaje u ovom segmentu.
https://www.6wresearch.com/market-takeaways-view/cpu-market-share
Intel je izgubio povjerenje kod entuzijasta, gamera i tehnoloških blogera. Međutim, u stvarnom svijetu (velike korporacije, državne institucije, proizvođači laptopa poput HP-a, Della i Lenova te podatkovni centri), Intelovi procesori su i dalje standard i najprodavaniji hardver na planetu. 
Najnoviji podaci agencije Mercury Research za x86 procesore jasno prikazuju stvarno stanje:
Ukupno tržište računala (Client): Intel drži oko 69,7% tržišta, dok AMD ima 30,3%.
Prijenosna računala (Laptopi): Intel dominira s čak 71,1% udjela. Većina poslovnih i standardnih laptopa i dalje dolazi isključivo s Intelovim čipovima.
Stolna računala (Desktop): Intel drži 65,1%.
Serveri i podatkovni centri: Intel drži oko 65,5% udjela. Zahvaljujući novom valu umjetne inteligencije i potražnji za serverskim procesorima, Intel bilježi snažan rast prodaje u ovom segmentu.
https://www.6wresearch.com/market-takeaways-view/cpu-market-share
Evo opet je ovaj iskočio iz paštete. Pa dobro jutro, o tome sam već više puta govorio. To smo svi mi ovdje, dakle korisnici koji znaju što kupuju, koji biraju, nemaju ugovore s kompanijama i mogu ih bilo kada promijeniti. I upravo kod takvih kupaca AMD dominira.
Da pogodim: ti si sada u OEM segmentu, kupuješ na veliko itd.? 
Lagano vracanje medu top 10
brzo cete svi nazad na Intela
https://wccftech.com/after-months-two-intel-processors-secure-a-spot-in-top-10-best-selling-cpus-list-on-amazon/
"Održavam" 3 kompa.
Mlađi sin ima moj stari i7 8086K - na tu ploču ne ide nešto brže (2x16 GB DDR4 3200 CL16) - 3070TI 8GB
Stariji sin mi ima i5 12400 - razmišljam, ako on nadoda nešto novaca 14600K/14700K, ali mu ploča nije najbolja, pa ono... (2x16GB DDR4 3200 CL16) - 3060 12GB (tu sam vjerojatno već mogao ići na AM4 - 2021-a)
Ja imam Ryzen 7 7700 (2x16GB DDR5 6000 CL30) - 3080 12GB (kupio rabljenu) - kupio 25-e u travnju, taman prije nego su cijene krenule u nebo.
Moj ima otvoreni put za nadogradnju proca, jedino mlađem bih kupio "sve" novije, jer je njegova platforma "mrtva", ali se dobro drži za proc iz 2018-e (tada sam ga platio oko današnjih 520€, valjda najskuplji CPU koji sam ikada kupio).
Uvijek sam gledao što u danom trenutku ima najbolji odnos uloženo/dobiveno za igranje.
Sada bih vjerojatno samo uzimao AMD, zbog sigurnijeg puta nadogradnje; a i što nam za igranje neće trebati 32-Core-ova (bar ne još neko vrijeme, pretpostavljam).
Ponekad se pitam kad se neki ovdje hvale sa Cinebench rezultatima na DDR5 7200+, da li oni računalo uopće koriste profesionalno ili za dušu trebaju veće brojeve, pa da se mogu hvaliti.
Nas trojica "kućna" računala uglavnom koristimo za igranje i svima nam ispunjavaju svrhu.
Što se tiče Intel/AMD - realno nam treba konkurencija, pa da jedni ne odu sa cijenama procesora u nebo - pa ćemo mi svi imati slađe brige da si biramo koji nam model u danom trenutku bolje paše (novčano i po performansama).
"Održavam" 3 kompa.
Mlađi sin ima moj stari i7 8086K - na tu ploču ne ide nešto brže (2x16 GB DDR4 3200 CL16) - 3070TI 8GB
Stariji sin mi ima i5 12400 - razmišljam, ako on nadoda nešto novaca 14600K/14700K, ali mu ploča nije najbolja, pa ono... (2x16GB DDR4 3200 CL16) - 3060 12GB (tu sam vjerojatno već mogao ići na AM4 - 2021-a)
Ja imam Ryzen 7 7700 (2x16GB DDR5 6000 CL30) - 3080 12GB (kupio rabljenu) - kupio 25-e u travnju, taman prije nego su cijene krenule u nebo.
Moj ima otvoreni put za nadogradnju proca, jedino mlađem bih kupio "sve" novije, jer je njegova platforma "mrtva", ali se dobro drži za proc iz 2018-e (tada sam ga platio oko današnjih 520€, valjda najskuplji CPU koji sam ikada kupio).
Uvijek sam gledao što u danom trenutku ima najbolji odnos uloženo/dobiveno za igranje.
Sada bih vjerojatno samo uzimao AMD, zbog sigurnijeg puta nadogradnje; a i što nam za igranje neće trebati 32-Core-ova (bar ne još neko vrijeme, pretpostavljam).
Ponekad se pitam kad se neki ovdje hvale sa Cinebench rezultatima na DDR5 7200+, da li oni računalo uopće koriste profesionalno ili za dušu trebaju veće brojeve, pa da se mogu hvaliti.
Nas trojica "kućna" računala uglavnom koristimo za igranje i svima nam ispunjavaju svrhu.
Što se tiče Intel/AMD - realno nam treba konkurencija, pa da jedni ne odu sa cijenama procesora u nebo - pa ćemo mi svi imati slađe brige da si biramo koji nam model u danom trenutku bolje paše (novčano i po performansama).
u cijeloj prici samo je AMD otisao s cijenama u nebo, ali evo nece jos dugo jer mu nece imati ko raditi procesore uskoro osim samog Intela, Tsmc ih je vec lagano otpisao
Sto se to uopce i pitas ? Jesi ti ikada visio na usenetu ?!?!? hr.comp.hardver, ako se dobro sjecam (bilo hardware,dok nisu preimenovali u hardver - AFAIK). Visilo se tamo i trolalo bas na ovakav nacin. Ovo tu sada su neke "novije" generacije, matorci, koji jos nisu presli pubertet. Sve je dobro, dok nemaju preko 40 godina
AMD, najvažniji strateški partner TSMC-a, prvi dobio pristup 2nm procesu,
a već sad su rezervirane 2 buduće generacije procesora, u Tajvan i Arizona FAB-ovima
https://newsroom.amd.com/news/amd-announces-production-ramp-of-next-generation-a
a već sad su rezervirane 2 buduće generacije procesora, u Tajvan i Arizona FAB-ovima
https://newsroom.amd.com/news/amd-announces-production-ramp-of-next-generation-a
Haha, najvazniji?
kad na vrbi rodi grožđe, ovi u Apple-u i Nvidiji se grohoto nasmijaše skupa s Intelom
, za tvoju informaciju Intel se ugurao malo na traku da si pomogne dok ne krenu na 100% i tako vec debelo u startu izgurao AMD iz TSMC-a, kao sto i rekoh odavno sto ce biti... 
Haha, najvazniji?
kad na vrbi rodi grožđe, ovi u Apple-u i Nvidiji se grohoto nasmijaše skupa s Intelom
, za tvoju informaciju Intel se ugurao malo na traku da si pomogne dok ne krenu na 100% i tako vec debelo u startu izgurao AMD iz TSMC-a, kao sto i rekoh odavno sto ce biti... 
Na čemu si ti, Intel neće prismrditi njihovom 2nm procesu ove godine, a lako moguće ni slijedeće,
jer još nema nikakve službene najave ili javno potpisanog ugovora
šta ce im njihov imaju svoj 18a
njihov ce koristiti samo da si potpomognu s prenatrpanim i rekordnim isporukama, neznam valjda jos nisi shvatio sto se desava

šta ce im njihov imaju svoj 18a
njihov ce koristiti samo da si potpomognu s prenatrpanim i rekordnim isporukama, neznam valjda jos nisi shvatio sto se desava

Na čemu si ti? Nema tu poslovanja ko na pijaci, ako mi nešto ustreba zaletim se pa kupim...ugovori se sklapaju godinama unaprijed.
Izgleda da ti q ne kužiš

Lagano vracanje medu top 10
brzo cete svi nazad na Intela
https://wccftech.com/after-months-two-intel-processors-secure-a-spot-in-top-10-best-selling-cpus-list-on-amazon/
Vraćanje? Znači priznaješ da su iza AMD-a?
, ajde, napokon su ugrabili dva mjesta u top 10, no i to je samo privremeno. Čim AMD malo sreže cijene, bit će opet plakanja kod plavih. Točno se vidi da je Intel inferioran brend čim se njihovi fanboysi zadovoljavaju mrvicama
.
Amd do danjega nece biti u mogucnosti rezati cijene s obzirom da vise nisu prioritet kod Tsmc-a, jednostavo za shvatiti na razini vrtićke dobi. Nemaju vise nista, Intel im je preuzeo vecinu "traka" kod Tsmc izgurani su jer trenutno postoje daleko veci i bolji kupci a radi se o dva proizvodna pogona koji si pomažu kad treba, Amd nema s cim pomoci
eod
Amd do danjega nece biti u mogucnosti rezati cijene s obzirom da vise nisu prioritet kod Tsmc-a, jednostavo za shvatiti na razini vrtićke dobi. Nemaju vise nista, Intel im je preuzeo vecinu "traka" kod Tsmc izgurani su jer trenutno postoje daleko veci i bolji kupci a radi se o dva proizvodna pogona koji si pomažu kad treba, Amd nema s cim pomoci
eod
amd vjerojatno neće rezati cijene...... ali ne zbog razloga koji ti potenciraš.....
amd ima zakupljene kapacitete u tsmcu unaprijed za cca 30miljardi dolara.......
u te kapacitete je uračunat i planirani rast prodaje...... i te kapacitete im intel ne može ukrast......
problem je što je porast potražnje za amd procesorima debelo prešišao i najoptimističnije prognoze amd-a.......
tako da nemaju zašto smanjivat cijene kad prodaju sve što naštancaju (za razliku od nekih koji su morali smanjivat cijene da bi prodali išta sa lagera)......
osim toga usku grlo i nije sama proizvodnja wafera, nego pakiranje na interposer........
zato amd investira trenutno nekoliko miljardi po tajvanu da to ubrza..........
eod
amd vjerojatno neće rezati cijene...... ali ne zbog razloga koji ti potenciraš.....
u te kapacitete je uračunat i planirani rast prodaje...... i te kapacitete im intel ne može ukrast......
problem je što je porast potražnje za amd procesorima debelo prešišao i najoptimističnije prognoze amd-a.......
tako da nemaju zašto smanjivat cijene kad prodaju sve što naštancaju (za razliku od nekih koji su morali smanjivat cijene da bi prodali išta sa lagera)......
osim toga usku grlo i nije sama proizvodnja wafera, nego pakiranje na interposer........
Kao što je kolega iznad napisao, Stjepanj misli da je to kao na pijaci, lol. Sutra će Intel doći u TSMC i uzeti sav kapacitet. Misli da sve to funkcionira po principu "kako im se digne". Ali pričamo o osobi u zrelim godinama koja je mentalno ostala još u osnovnoj školi i vrlo vjerojatno živi s roditeljima, pa kakvo se znanje može očekivati od njega?
eod
Ispravak: AMD ne mora snižavati cijene jer je potražnja za njihovim procesorima ogromna i ne mogu proizvesti dovoljno da zadovolje potražnju. Da si završio osnovnu školu, možda bi nešto i naučio.
Intel je s druge strane prisiljen snižavati cijene jer im proizvodi skupljaju prašinu. Uf, uf, nije dobro. :(
eod
Ne investira Amd u ništa vise niti ima od cega kad pored njega postoje 10x jaci, Amd je izgubio utrku do danjega sve je to dogovoreno jos 2024..Tsmc dize cijene jadni Amd ti sigurno nebude prodavao po nižoj😆
Točno je da AMD jedva drži korak s potražnjom. Njihovi serverski procesori EPYC (pogotovo generacije Genoa i Turin) praktički su rasprodani do kraja godine, a rokovi isporuke prelaze 30 tjedana.
Intel ne snižava cijene – dapače, poskupljuje: Tvrdnja da Intelovi čipovi skupljaju prašinu pa moraju spuštati cijene potpuno je promašena.
Intel je ove godine proveo već tri vala poskupljenja svojih procesora, podigavši cijene u nekim segmentima i do 30% u odnosu na prošlu godinu kako bi pokrio troškove razvoja novih proizvodnih procesa (poput Intel 18A) i poboljšao profitne marže.
Potražnja za Intelovim Xeon i Core procesorima je toliko visoka da distributeri dobivaju tek oko 40% naručenih količina, a Intel je počeo prenamjenjivati i prodavati čak i bjelančevine/silicij s rubova vafera (koji bi se inače bacili kao škart) jer kupci doslovno razgrabljuju sve što radi.
https://www.fusionww.com/insights/server-cpu-shortage-2026
Intel i dalje dominira volumenom: Iako gube dio kolača od AMD-a i ARM-a na području servera, Intel i dalje isporučuje blizu 70% svih x86 procesora na svijetu te su nedavno preplavili tržište prijenosnih računala milijunima novih čipova kako bi ublažili nedostatak ponude.
https://info.fusionww.com/blog/server-cpu-shortage-2026
Ukratko, AMD trenutno proživljava svoje zlatno doba i snažno raste, ali situacija za Intel nije "skupljanje prašine", već borba s proizvodnim kapacitetima kako bi isporučili milijune čipova koje tržište traži.
Točno je da AMD jedva drži korak s potražnjom. Njihovi serverski procesori EPYC (pogotovo generacije Genoa i Turin) praktički su rasprodani do kraja godine, a rokovi isporuke prelaze 30 tjedana.
Intel ne snižava cijene – dapače, poskupljuje: Tvrdnja da Intelovi čipovi skupljaju prašinu pa moraju spuštati cijene potpuno je promašena.
Intel je ove godine proveo već tri vala poskupljenja svojih procesora, podigavši cijene u nekim segmentima i do 30% u odnosu na prošlu godinu kako bi pokrio troškove razvoja novih proizvodnih procesa (poput Intel 18A) i poboljšao profitne marže.
Potražnja za Intelovim Xeon i Core procesorima je toliko visoka da distributeri dobivaju tek oko 40% naručenih količina, a Intel je počeo prenamjenjivati i prodavati čak i bjelančevine/silicij s rubova vafera (koji bi se inače bacili kao škart) jer kupci doslovno razgrabljuju sve što radi.
https://www.fusionww.com/insights/server-cpu-shortage-2026
Intel i dalje dominira volumenom: Iako gube dio kolača od AMD-a i ARM-a na području servera, Intel i dalje isporučuje blizu 70% svih x86 procesora na svijetu te su nedavno preplavili tržište prijenosnih računala milijunima novih čipova kako bi ublažili nedostatak ponude.
https://info.fusionww.com/blog/server-cpu-shortage-2026
Ukratko, AMD trenutno proživljava svoje zlatno doba i snažno raste, ali situacija za Intel nije "skupljanje prašine", već borba s proizvodnim kapacitetima kako bi isporučili milijune čipova koje tržište traži.
Intelov odvjetniče, nisam vas odmah prepoznao. 16 godina si na forumu, a javljaš se samo kad treba braniti Intel, lol. Zadnji put sam napisao da sam poprilično siguran da imaš Arrow Lake procesor, pa si zato toliko triggeriran i osjetljiv. To je, izgleda svima vama s Arrow Lakeom zajedničko. I gle čuda, pogledam tvoj PC, a kad ono Arrow Lake procesor. xD 
Ne investira Amd u ništa vise niti ima od cega kad pored njega postoje 10x jaci, Amd je izgubio utrku do danjega sve je to dogovoreno jos 2024..Tsmc dize cijene jadni Amd ti sigurno nebude prodavao po nižoj😆
AMD je toliko gotov da zbog njega imaš noćne more xD. Lisa Su vas je toliko uništila da se nećete desetljećima oporaviti
.
Da vidimo što A.I kaže na tvoj komentar:
"
Ne — označena objava je većinom netočna ili potpuno neutemeljena.
„AMD ne investira ni u što i nema novca”— očito netočno. AMD je u svibnju 2026. najavio više od 10 milijardi USD ulaganja u tajvanski ekosustav i advanced packaging. U prvoj polovici 2026. potrošio je 4,9 milijardi USD na R&D, 36% više nego godinu prije, a imao je 13,1 milijardu USD gotovine i kratkoročnih ulaganja. AMD – ulaganje u Tajvan, AMD Q2 2026 10-Q
„AMD je izgubio utrku do daljnjega”— nema činjeničnu podlogu. AMD-ov EPYC „Venice” bio je prvi HPC proizvod podignut na TSMC-ovu N2 tehnologiju, a proizvodi se validiraju i u TSMC-ovu pogonu u Arizoni. To je upravo suprotno tvrdnji da je AMD izbačen iz najnaprednije TSMC proizvodnje. AMD/TSMC N2 objava
„Sve je dogovoreno još 2024.”— bez konkretnog ugovora ili izvora to je izmišljena tvrdnja. Raspodjela kapaciteta i cijene pojedinih kupaca uglavnom nisu javni, pa autor ne može znati da je Intel „istisnuo” AMD.
„TSMC diže cijene”— to je jedini djelomično vjerodostojan dio. Postoje izvještaji o višim cijenama naprednih procesa, a sam TSMC govori o rastu troškova. Međutim, iz toga ne slijedi da AMD ne može sniziti cijene procesora: može smanjiti maržu, davati popuste, promijeniti product mix ili koristiti jeftinije/mature nodeove za dio čipa. AMD-ov prosječni prihod po prodanom client procesoru čak je u Q2 2026. pao 6% na godišnjoj razini.
Zaključak: autor uzima mogući rast TSMC-ovih cijena i oko njega gradi fanboyevsku priču bez dokaza. Financijski rezultati, ulaganja i pristup N2 procesu izravno pobijaju glavni dio njegove tvrdnje.
"
Sve je napisano, par Amd-ovih milijardi kaj su uspjeli skupiti za ovih 7 jadnih godina ce se istopiti ubrzano kad Plavci krenu, cca 100 milijardi investicija do 2030/31 pa se ti misli tko se moze s tim bosti, jedva se bore s 4nm vs 10
Sve je napisano, par Amd-ovih milijardi kaj su uspjeli skupiti za ovih 7 jadnih godina ce se istopiti ubrzano kad Plavci krenu, cca 100 milijardi investicija do 2030/31 pa se ti misli tko se moze s tim bosti, jedva se bore s 4nm vs 10
Sad je držanje 95% DIY desktop tržišta "jedva se bore"

Da vidimo opet šta A.I kaže na tvoj komentar:
"
Autor opet uzima jednu približno točnu brojku i iz nje izvodi zaključke koje podaci ne podupiru.
„AMD ima samo par milijardi koje će se istopiti”— netočno. AMD je na kraju Q2 2026. imao 13,1 milijardu USD gotovine i kratkoročnih ulaganja, u samo šest mjeseci stvorio je 5,3 milijarde operativnog cash flowa, a kvartalni prihod porastao je 50% na 11,5 milijardi USD. To nije tvrtka koja upravo ostaje bez novca. AMD Q2 2026 10-Q
„Intel ulaže oko 100 milijardi do 2030./31.”— djelomično i neprecizno. Intel zaista govori o američkoj ekspanziji vrijednoj više od 100 milijardi USD, ali dio je već uložen, dio su dugoročni planovi, a dio podupire američka država. Intelov aktualni 10-K navodi više od 100 milijardi postojećih foundry assets, ali samo 9,1 milijardu ugovorenog CapExa za 2026. i 3,7 milijardi dugoročnih obveza. Dakle, to nije potvrda da će Intel od danas do 2031. sigurno ubaciti novih 100 milijardi. Intel 2025 10-K, Intelova objava o američkim ulaganjima
Veliko ulaganje ne jamči uspjeh. Intel Foundry je 2025. imao 10,3 milijarde USD operativnog gubitka, dok mu je external foundry prihod iznosio samo 307 milijuna. Vlastite tvornice mogu postati velika prednost, ali i ogroman financijski teret ako nema dovoljno vanjskih kupaca.
„Jedva se bore s 4 nm protiv 10 nm”— tehnički besmisleno i zastarjelo. Brojevi procesa različitih proizvođača nisu stvarne, izravno usporedive dimenzije tranzistora; čak i Intel objašnjava da su danas uglavnom nazivi generacija. Stari Intelov „10 nm” preimenovan je u Intel 7. Intelovo objašnjenje node naming sustava
Uz to, AMD više nije ograničen na 4 nm: EPYC „Venice” već ulazi u proizvodnju na TSMC N2, dok AMD-ove aktualne i buduće arhitekture koriste kombinacije 2, 3 i 6 nm procesa. AMD EPYC Venice na 2 nm
Najpošteniji zaključak: Intel ima mnogo veće fizičke proizvodne kapacitete i ulaže golema sredstva u njih. AMD je fabless i zato ne mora financirati tvornice — plaća TSMC-u proizvodnju. Ne može se iz usporedbe njihova CapExa zaključiti da će Intel „pregaziti” AMD; trenutačni AMD-ovi financijski rezultati i pristup TSMC-ovu 2 nm procesu zasad pokazuju upravo suprotno od priče da mu se novac topi i da tehnološki ispada iz utrke.
"
Kad se makne virus na hu stranici da jedva, 7 godina nisu uspjeli ubit plavce
, izgleda ovdje sve papagaji kojima se mora ponavljati po 200x
A to što se družiš s kako ti kažeš papagajima i još imaš volje ponavljati im isto 200 puta puno govori o tvom životu, pogotovo društvenom.