AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.863.897
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
pavlovs_dog kaže...

Svatko najbolje za sebe zna koliko mu je dubok džep, ali ono, po meni je apsurdno dati 100% više love za 10ak% gejming performansi. i5 10400f košta 1250kn dok je r5 5600x 2700kn - nema se tu više o čemu pričat. Radije ostatak love preusmjerit u bolju grafu.

O kakvim ti to 10% pricas? AVG je i veci spram zen2-zen3 u esports titlovima nemoram pricati. A MT isto tako ne- pa bokte mazo imas jedan 5600x koji je u MT performancama doslovno na razini 8 jezgri(10900k)

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:02 (HCgamingCRO).
4 godine
protjeran
boxer kaže...

I dalje bolji CPU od 10700k, redom - novija tehnologija, bolje performanse, manje zagrijavanje, manja potrošnja i na kraju unatoč poskupljenju skoro sa 500 kuna manjom cijenom.

Bonus analiza, dođe sa hladnjakom...

Aha, neznam gdje je to bolji, ni u multithreadu ni u gamingu, a za zagrijavanje vidimo i staru seriju da ide do 80c, moj 10700k nejde tolko ni nakon cuku vremena u prajmu na 5GHz 

A nema ni iGPU. Al napravili su jedan pothvat, sa overklokanjem gube dio performansi, za to mogu traziti patent i autorska prava, neviđena praksa do sada 

13 godina
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:10 (mislioc).

0 0 hvala 0
12 godina
Cijena od 2800 kuna se gleda zato jer je trenutno takva, baš kao što i nevidijim hamper ne gledamo s cijenama kakve su bile u linksu za prvih par komada. Tim više jer su nakupljene zalihe rajzena prodane i sad će potražnja biti veća od ponude, a to znači do daljnjeg veće cijene.
Jbga, netko je uhvatio i 3600 po 900 kuna, pa što bi sad mjesecima to trebali uzimati kao relevantan podatak
4 godine
protjeran
xLockdown kaže...

Bios je updatean od pocetka na F11d. Lud sam stvarno vise, neznam trebam li mozda pod garanciju provuc plocu i procesor ili da pricekam novije verzije biosa?

Pa dobro jel ti znas uc u BIOS i rec koje postavke si nastimao? Moze i screen shotovi neki, mislim ono daj malo zivota baci neke konkretne informacije da se ima na temelju cega zakljucivat situacija...

12 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Znaci svi se slazu da je 5600X nenadje*iv i onda ti dodje ovakav padobranac koji je vec bio ovdje na forumu i banan je i govori protiv njega  Pa daj mogao si stavis bench or GMa i napisat koji roman ko i svaki put, a ne ovdje pravdat se sa nama i govorit kak je 10700k bolji i hladniji, kad nije i za to imas mali milion dokaza.

Sve crno na bijelo, kak vi i pricate, 10600k kad se klokne je bolji i od 10900k u gamingu, ali djabe mu sta je bolji kad ga r5 5600x opet stize, a hladniji i trosi manje struje, i k tome jeftiniji kad se sve zbroji. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:08 (hahhaajaads).
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
xLockdown kaže...
jovial kaže...

long shot obzirom da je nova konfiguracija, ali ako si skidao neke igre za testiranje ili slicno, probaj sa malwarebyteom skenirat komp. mozda si fasovo neki mining virus pa ti u pozadini konstantno komp radi?

Na frisko su windowsi stavljeni, bas radi takvog upgradea sam isao napravit sve po ps-u

ako si ga dvaput vadio i lijepio, ima solidno hladjenje i pastu, airflow...   premda te temperature nisu normalne, nisu ni toliko ekstremne da bi mu skodile, ali ocito nesto ne funkcionira kako treba.  najbolje da odneses da ti zamijene, taf lak, sori.

6 godina
protjeran
xLockdown kaže...

Bios je updatean od pocetka na F11d. Lud sam stvarno vise, neznam trebam li mozda pod garanciju provuc plocu i procesor ili da pricekam novije verzije biosa?

I dalje imaš problem s temperaturom? Frend s 3800x koja se najviše grije od 3000 modela na mx4 pasti i stock cooleru ne prelazi 70c u gamingu, nešto ti definitivno ne valja. Prvo mi pada napamet termalna pasta i cooler nisu dobro postavljeni na proc jer sumnjam da je nekakav kvar u samom procesoru, nisam čuo da su ikome simptomi bili viša temperatura tako da su ili postavke u biosu ili cooler i pasta. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:09 (Riot).
17 godina
HCgamingCRO kaže...

O kakvim ti to 10% pricas? AVG je i veci spram zen2-zen3 u esports titlovima nemoram pricati. A MT isto tako ne- pa bokte mazo imas jedan 5600x koji je u MT performancama doslovno na razini 8 jezgri(10900k)

10900K je 10-jezgreni CPU.

ActionReaction kaže...

Aha, neznam gdje je to bolji, ni u multithreadu ni u gamingu, a za zagrijavanje vidimo i staru seriju da ide do 80c, moj 10700k nejde tolko ni nakon cuku vremena u prajmu na 5GHz 

A nema ni iGPU. Al napravili su jedan pothvat, sa overklokanjem gube dio performansi, za to mogu traziti patent i autorska prava, neviđena praksa do sada 

Tako je i bolje, ostani u neznanju. Ne'jde ni moj 5900X na Prime95 preko 71C.

Moram priznati da si me pobijedio, iGPU je jedini + tog procesora nad 5000 serijom.

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
10 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

čisto onako logično razmišljanje, da ako se procesori i griju više zbog manje površine, da to ne bi trebalo utjecati na temperaturu vrm-a na ploči, jer njegovu temperaturtu određuje potrošnja procesora, odnosno opterećenje

Ne mogu se grijat više zbog manje površine nego mogu teže odvodit tu toplinu na IHS zbog manje površine. Ali da, praktički nikakav utjecaj nema temperatura procesora na onu od VRMa, osim ako ne pričamo o procu koji generira >300W pa pošteno zagrije sve oko sebe. 

Isto kao što napajanje pretvara 230V AC na 3.3V, 5V i 12V DC i pri tom ima određenu efikasnost, tako i VRM pretvara 12V na ~1.2V i pri tom ima neku efikasnost djelovanja s obzirom da ništa nije 100% efikasno. Pa ako recimo proc vuče 150W, a VRM ima efikasnost od ~90%, sam VRM će generirat oko 15W topline.

Dakle za što hladniji VRM uzet ili što efikasniji proc ili što kvalitetniju ploču (ili stavit vent da puše po VRMu). Baš zato što i najjači 5950X ne prelazi TDP od 125W, može ići praktički na svaku ploču od 700kn pa na više i neće throttlati.. dok recimo kod intela 10700K na 5GHz cugne debelo preko 200W što povlači za sobom i potrebu za dobrim VRMom da ne bi bilo throttlanja a i dobar cooler..

ansha: Pomelo te
6 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Cijena od 2800 kuna se gleda zato jer je trenutno takva, baš kao što i nevidijim hamper ne gledamo s cijenama kakve su bile u linksu za prvih par komada. Tim više jer su nakupljene zalihe rajzena prodane i sad će potražnja biti veća od ponude, a to znači do daljnjeg veće cijene.
Jbga, netko je uhvatio i 3600 po 900 kuna, pa što bi sad mjesecima to trebali uzimati kao relevantan podatak

Ali nijhe bio paper launch- hrpetina ljudi je dobila barem ili 5800 ili 5600x. A sta ce ti vise za gaming evo imas rezultate- je najbolje je cekati do 5600, ali ovkva je sada situacija kome treba ili zeli. 5600x je novi gaming king a 5900 i 5950x nemaju konkurencije jer su najbolji u svemu.

12 godina
Kaby kaže...
picajzla0707 kaže...

čisto onako logično razmišljanje, da ako se procesori i griju više zbog manje površine, da to ne bi trebalo utjecati na temperaturu vrm-a na ploči, jer njegovu temperaturtu određuje potrošnja procesora, odnosno opterećenje

Ne mogu se grijat više zbog manje površine nego mogu teže odvodit tu toplinu na IHS zbog manje površine. Ali da, praktički nikakav utjecaj nema temperatura procesora na onu od VRMa, osim ako ne pričamo o procu koji generira >300W pa pošteno zagrije sve oko sebe. 

Isto kao što napajanje pretvara 230V AC na 3.3V, 5V i 12V DC i pri tom ima određenu efikasnost, tako i VRM pretvara 12V na ~1.2V i pri tom ima neku efikasnost djelovanja s obzirom da ništa nije 100% efikasno. Pa ako recimo proc vuče 150W, a VRM ima efikasnost od ~90%, sam VRM će generirat oko 15W topline.

Dakle za što hladniji VRM uzet ili što efikasniji proc ili što kvalitetniju ploču (ili stavit vent da puše po VRMu). Baš zato što i najjači 5950X ne prelazi TDP od 125W, može ići praktički na svaku ploču od 700kn pa na više i neće throttlati.. dok recimo kod intela 10700K na 5GHz cugne debelo preko 200W što povlači za sobom i potrebu za dobrim VRMom da ne bi bilo throttlanja a i dobar cooler..

Roman te ceka uskoro da znas. Kak ti jedan kod nas tu kaze, pa nit klokani R5 3600 nemres drzat na ploci od 800-900kn, osim ak zelis da ti sve izgori  

8 godina
protjeran
boxer kaže...
Moram priznati da si me pobijedio, iGPU je jedini + tog procesora nad 5000 serijom.

garant dobije 10 fps-a više jer ima iGPU 

4 godine
protjeran

Pa dobro gdje je toliki problem pokazat tempereturu rajzena nakon 1h prime 95 smallFFT, svi skacu i vicu a da bi nesto dokazali zali boze. Skrivaju se rezultati ko zmija noge 

0 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Ni Intel trollovi nisu što su nekad bili, nekad je trollanje bilo puno bolje i zabavnije za čitati, danas se ovo ne može ni nazvat trollanjem, jad i bijeda, kao i sama kompanija, sinkronizirani su . Lisa Su sa Zen 3 jednostavno nije dala Intel trollovima materijala za trollanje, uništila ih je na najbolji mogući način, boljim proizvodom od kompanije koju trollovi favoriziraju, dobra pljuska u lice.

2 0 hvala 0
7 godina
ActionReaction kaže...
xLockdown kaže...

Pa dobro jel ti znas uc u BIOS i rec koje postavke si nastimao? Moze i screen shotovi neki, mislim ono daj malo zivota baci neke konkretne informacije da se ima na temelju cega zakljucivat situacija...

Bez brige znam uc u bios... evo screenova
Kada bilo sta promjenim iz "auto" na vrijednosti koje su zadane,pc se ne zeli uopce bootat

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:17 (xLockdown).
17 godina
Riot kaže...
xLockdown kaže...

I dalje imaš problem s temperaturom? Frend s 3800x koja se najviše grije od 3000 modela na mx4 pasti i stock cooleru ne prelazi 70c u gamingu, nešto ti definitivno ne valja. Prvo mi pada napamet termalna pasta i cooler nisu dobro postavljeni na proc jer sumnjam da je nekakav kvar u samom procesoru, nisam čuo da su ikome simptomi bili viša temperatura tako da su ili postavke u biosu ili cooler i pasta. 

Prvo treba da pogleda napon u BIOSu i što mu za napon pokazuju HWinfo i HW Monitor. Na gornjim slikama je skrio očitanja za napon.

6 godina
protjeran
boxer kaže...
HCgamingCRO kaže...

A da- zaboravio sam da se intel razbacivao sa jezgrama cijenom i SMT-om u ovoj seriji sorry. Citaj onda kao 9900k ili evo 10700k

6 godina

Ova tema je nekako izgubila smisao. Zapocela je tamo oko najave prvih ryzena koji su kostali malo, a nudili puno. Sada je obicno prepucavanje, jer i jedna i druga strana kostaju puno, a nude gotovo isto. Cisto mjenjere ciji je dulji.... Nista pametno za reci/procitati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:18 (SamoPitam3).

4 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...
pavlovs_dog kaže...

Svatko najbolje za sebe zna koliko mu je dubok džep, ali ono, po meni je apsurdno dati 100% više love za 10ak% gejming performansi. i5 10400f košta 1250kn dok je r5 5600x 2700kn - nema se tu više o čemu pričat. Radije ostatak love preusmjerit u bolju grafu.

Nitko nije rekao da 5600x nije bolji, nego da je neisplativ. Upari 10400f i 5600x sa rtx 3070 na istoj rezoluciji pa javi koliku razliku u fpsu imaš. Kaj se produktivnosti tiče, ni 10400f ni 5600x nisu relevantni.

13 godina
Riot kaže...

Ni Intel trollovi nisu što su nekad bili, nekad je trollanje bilo puno bolje i zabavnije za čitati, danas se ovo ne može ni nazvat trollanjem, jad i bijeda, kao i sama kompanija, sinkronizirani su . Lisa Su sa Zen 3 jednostavno nije dala Intel trollovima materijala za trollanje, uništila ih je na najbolji mogući način, boljim proizvodom od kompanije koju trollovi favoriziraju, dobra pljuska u lice.

Čekaj ti nas lažeš cijelo vrijeme i nemaš 3900X?

12 godina
Nije bio paper launch, ali su jako brzo prodali ono što su skupljali u tjednima ili više proizvodnje, sad će dolaziti sporije od potražnje - zato su i skočile cijene za 300+ kuna, a skakat će i dalje dok god potražnja bude veća od ponude. Zato možemo zaboravit na 2500kn početne cijene, a još više ns spuštanje cijena u idućim mjesecima
6 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...
boxer kaže...
HCgamingCRO kaže...

A da- zaboravio sam da se intel razbacivao sa jezgrama cijenom i SMT-om u ovoj seriji sorry. Citaj onda kao 9900k ili evo 10700k

5600x lijepo guzi i 10900k u raznim pro aplikacijama tipa photoshop, office itd, zvijer procesor u svakom smislu.

edit: evo citat sa stranice koja je specijalizirana za benchmark procesora s adobe aplikacijama: "What is really impressive is that even the modest Ryzen 5 5600X is able to beat every single Intel (and AMD) processor that was previously available. The Intel Core 10th Gen CPUs are much better for this kind of workload than the X-series, but even compared to the old king of Photoshop performance - the Intel Core i9 10900K - the 5600X is about 4% faster even though it is nearly $200 less expensive. Comparing it to the more similarly-priced Intel Core i5 10600K, the 5600X is a very solid 22% faster in our Photoshop benchmark."

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:26 (Riot).
17 godina
ActionReaction kaže...

Pa dobro gdje je toliki problem pokazat tempereturu rajzena nakon 1h prime 95 smallFFT, svi skacu i vicu a da bi nesto dokazali zali boze. Skrivaju se rezultati ko zmija noge 

Šah mat

6 godina
protjeran
pavlovs_dog kaže...
HCgamingCRO kaže...
pavlovs_dog kaže...

Nitko nije rekao da 5600x nije bolji, nego da je neisplativ. Upari 10400f i 5600x sa rtx 3070 na istoj rezoluciji pa javi koliku razliku u fpsu imaš. Kaj se produktivnosti tiče, ni 10400f ni 5600x nisu relevantni.

OK- ali zasto se to nije onda isto pricalo do prosle godine? zasto se nije taj 10400f ili 10600k reklo da su najbolji cipovi vec su to oduvijek bili i7-dmice i devetke?!

Na 1440p i 4k apsolutno- ali niko mi nemoze uzeti za pravo reci ako igram cs, apex, lol i valorant da je onda isto-kad nije! I normalno da ce svako sebi po zelji tj sta igra sastaviti RIG.

Evo za primjer gledam valorant i cs koje redovno picim(cs vise ne prestajem polako) i tu mi je na novom RYZEN-u min fps doslovno kao intelu AVG...nebo i zemlja

12 godina
pavlovs_dog kaže...
HCgamingCRO kaže...
pavlovs_dog kaže...

Upari 10400F i R5 5600X sa RTX 3070 na 1080p i vidjet ces ogroman pomak (imas gore video eto 10600k vs 5600X), ako ih uparis na 4k neces vidjet pomak jer je sve gpu bound. A ovaj 5600X je tolko neproduktivan da kaska parsto bodova iza 8/16 10700k, lol.

10 godina
neaktivan
xLockdown kaže...

Bez brige znam uc u bios... evo screenova
Kada bilo sta promjenim iz "auto" na vrijednosti koje su zadane,pc se ne zeli uopce bootat

Za početak samo probaj isključit core performance boost pa vidi stanje sa taktom i temperaturama. Ako uredno boota i sve onda ručno stavi recimo 1.25v i 4.5GHz pa opet vidi stanje sa temp. recimo u cinebenchu..

ansha: Pomelo te
12 godina
neaktivan

E kak mogu cijene ocekivat za 5800x u GER/CRO online?

http://steamcommunity.com/id/BluePill/
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
ActionReaction kaže...
Riot kaže...

5600x lijepo guzi i 10900k u raznim pro aplikacijama tipa photoshop, office itd, zvijer procesor u svakom smislu.

Tebe kad citam je slicno kao oni botovi po fejsbuku sto hvale politicare za vrijeme izbora po komentarima svih novinarskih kuca 

Hahaha. Sve ovo jako lici na stari dobri usenet. Mene samo zanima koji si ti od onih "baniranih"

0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Nvidia GTX 680 kaže...

E kak mogu cijene ocekivat za 5800x u GER/CRO online?

Cekaj GER tj mindfactory- imaju msrp ravan i 3 gdine gare.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice