Erm... mala situacijica, recimo to tako.
Dakle imam B450 Tomahawk, R5 3600. Jedino što sam upalio je XMP profil u BIOSu, stavio mi je RAM na 3200 16 18 18 36 - ok, recimo da je to zadovoljavajuće.
Power plan je AMD Ryzen balanced
Na stock cooleru mi je throttlao, držao ga je na 95°C, spuštao frekvenciju na 800-1000 prije updata BIOSa, nakon updata BIOSa na najnoviju verziju i dalje je bilo vruće, ali throttlanje je išlo na 3200-3600, često 3800-4000, ali samo odmah nakon paljenja (dok je još hladno) na ili blizu 4200 Hz po CPU-Z
OK, "krivo sam postavio hladnjak", "ne valja stock" , OK. Odlučio sam kupiti Artic Freezer 34 eSports DUO. Jučer skinem stock, postavim ovaj. Bilo je mali problema, kad sam skinuo stock cooler, odlijepila se ona zadnja pločica, kao CPU backplate, odnosno držač coolera sa zadnje strane matične. Ne znam je li to ok, ali zaključio sam da je nebitno, drži ga ionako cooler sa prednje strane kad se sve zategne...
Postavljam cooler, jedan onaj šaraf neće uć do kraja - zaključim da mi je možda u tu rupu djelovalo da sam ušarafio stock, pa sam prestao da ne pretegnem, vjerojatno je problem bio tu... Nekako utegnem taj donji držač/šaraf do kraja, siguran sam da je do kraja, jednako viri ko ostali.
Skinem foliju, namažem pastu kao na video uputama, postavim eSports, vratim ventove kao po uputama - jako čvrsto zašarafim, sada nemam što puno pretegnut, sva 4 šarafa izgledaju jednako stegnuto, sve sjeda jedno na drugo, nigdje "nema lufta" - nemam što fulat, zar ne?
Uštekam zadnji u prednji, prednji u gornji slot na matičnoj, sve po uputama. Postavim matičnu nazad u kučište, sve pospojim, popalim, provjerim rukom strujanje zraka, fino ide od naprijed i osjeti se iza jak mlaz hladnijeg zraka.
U windozama primjetim RAM više nije na 3200, ok, ponovo u BIOS, XMP profil upalim, sve OK.
U igrama sad ide na 4200, ne throttla, ali vent nije odmah na najjače. Postepeno se poglašnjava, pa stišava, stoga i temperature variraju. Ono što je problem, variraju između 63 i 75°C što mi se po svemu čini previše sa ovim coolerom, poprilično glasan bude na max RPM, a povremeno, kako imam upaljen RyzenMaster na drugom monitoru, vidim da skoči na 80°C, ali samo na trenutak, odmah čujem da se vent pojača i spusti nazad na 73°C, pa opet u "60" Znači to traje možda pola sekunde, ali vidim krajičkim oka da se zažuti na tren.
Idle temp je reltivno tih vent, nije nečujan, 38-40°C
E, sad... nekaj je čudno. Išao sam upalili PRIME 95 da ga testiram. Nakon 5 minuta drži ga na 68°C. Zatim test pojačava sve na 100% I tu se penje do 80°C - po svemu preko 70°C se u PRIME ne očekuje na ovom cooleru.
Dobra vijest je da preko 80 neide ni u jednom trenu, držao sam PRIME upaljen stvaaaarno dugo. No i dalje nisam uvjeren da je "sve po planu".
Ima li tko kakav savjet, ideju?
Čitao sam da se upali "Cool 'n' Quiet" na MBO, pa sam to i učinio... možda on sprečava cooler da se ranije/jače vrti?
I da, cooler je daleko od "nečujnog" , ne znam da li je to normalno ponašanje, ali dosta mi je glaniji nego prethodni.
Zanemari PRIME. Ako su temperature OK dok se igras i radis normalne stvari - sve je OK. Problem sa velikim (i nasumicnim) oscilacijama u brzini ventilatora na Zen-u je ocito sveprisutan. Trebas se malo poigrati sa krivuljom u BIOS-u
EDIT:
Ima svega
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cf60gt/3600_owners_what_are_your_temperatures/
https://forums.tomshardware.com/threads/what-are-good-temps-for-a-ryzen-5-3600-under-load.3513090/