I 2700k ili i7 3770k?

poruka: 112
|
čitano: 12.447
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: I 2700k ili i7 3770k?
toxic kaže...

Zasto ti stalno provociras?

Ne provociram. Poznajem dosta ljudi koji kad je vani vruce skoro ni ne izlaze iz kuce i kod njih je klima najcesce na 24-25. Meni je uzasno kad iz takve prostorije izadjem vani.

Mislim da nema smisla dalje provlaciti pricu o klima uredjaju u ovoj temi. Ja sam to spomenuo iskljucivo u kontekstu temperatura procesora.

Sto se tvog procesora tice, previse se grije. Nece njemu nista biti niti ce degradirati dok ga drzis ispod 80 24/7 ali ipak je debelo previse. Moj i7 2600K na Asus Z68 radi 24/ na 4.8@1.375 i ispod Zalmana Quiet, koji je losiji hladnjak od tvog Mugena, ne ide preko 690 i to samo 1 jezgra nakon visesatnog prime95, OCCT i Fumark mucenja (sobna oko 220). Do 800 sam uspio stici tek sa 1.425V i to usred ljeta.

Iako je IB dosta topliji od SB cini mi se da ti ploca znatno overvolta. Ne znam kako si podesio BIOS i jesu li ti sve funkcije vezane uz napon procesora na manual ili ti je ostalo sta na auto (ne poznajem Gigabyte UEFI).

I takodjer mi nije jasno kako to da ti ni jedan software alat ne diagnosticira napon procesora pri opterecenju. Na onom ranijem screenshotu CPU-Z pokazuje 4.5GHz na 1.045V, a to definitivno nije istina.

Cini mi se da je Giga opet izbacio shrot od BIOS-a.

17 godina
toxic kaže...
BlueMax kaže...
lllnuclearlll kaže...
BlueMax kaže...

Oni koji imaju klimu znaju da kad je vani 350 klima se drzi najnize na 300. Pogotovo kad dobijes dijete.

Stvarno sam mislio da si neki neotesani osnovnoskolac.

Nek ti je dijete zivo, zdravo i veselo. Hebes megaherce, celziuse i sve ostalo!

Pa kad je vani 35, klima na 30 unutra bi mi grijala prostor {#}. Tj, da bi mi bio 28-29 u kući ne treba mi klima, toliko je bez nje. 24 mi je najviše što idem, na 25-26 se već polako počinjem kuhati :D

"Vanjska" temperatura nije temperatura na suncu nego takodjer mjerena u hladovini i zatvorenom prostoru. Na suncu je tada preko 40. Ako tvoj prostor ima tako dobru izolaciju da ti je u kuci 28-29 kad je vani u hladovini 35 onda ni ne trebas klimu.

Ili si ti od onih koji ni ne izlaze iz kuce?

Zasto ti stalno provociras?

Zato jer je mućki provokator {#}

14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
l

Pa kad je vani 35, klima na 30 unutra bi mi grijala prostor {#}. Tj, da bi mi bio 28-29 u kući ne treba mi klima, toliko je bez nje. 24 mi je najviše što idem, na 25-26 se već polako počinjem kuhati :D

"Vanjska" temperatura nije temperatura na suncu nego takodjer mjerena u hladovini i zatvorenom prostoru. Na suncu je tada preko 40. Ako tvoj prostor ima tako dobru izolaciju da ti je u kuci 28-29 kad je vani u hladovini 35 onda ni ne trebas klimu.

Ili si ti od onih koji ni ne izlaze iz kuce?

Na suncu je odprilike oko 5000-6000 C, tj. na povrsini, sorry narode al sam moro.{#}

14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Ne provociram. Poznajem dosta ljudi koji kad je vani vruce skoro ni ne izlaze iz kuce i kod njih je klima najcesce na 24-25. Meni je uzasno kad iz takve prostorije izadjem vani.

Mislim da nema smisla dalje provlaciti pricu o klima uredjaju u ovoj temi. Ja sam to spomenuo iskljucivo u kontekstu temperatura procesora.

Sto se tvog procesora tice, previse se grije. Nece njemu nista biti niti ce degradirati dok ga drzis ispod 80 24/7 ali ipak je debelo previse. Moj i7 2600K na Asus Z68 radi 24/ na 4.8@1.375 i ispod Zalmana Quiet, koji je losiji hladnjak od tvog Mugena, ne ide preko 690 i to samo 1 jezgra nakon visesatnog prime95, OCCT i Fumark mucenja (sobna oko 220). Do 800 sam uspio stici tek sa 1.425V i to usred ljeta.

Iako je IB dosta topliji od SB cini mi se da ti ploca znatno overvolta. Ne znam kako si podesio BIOS i jesu li ti sve funkcije vezane uz napon procesora na manual ili ti je ostalo sta na auto (ne poznajem Gigabyte UEFI).

I takodjer mi nije jasno kako to da ti ni jedan software alat ne diagnosticira napon procesora pri opterecenju. Na onom ranijem screenshotu CPU-Z pokazuje 4.5GHz na 1.045V, a to definitivno nije istina.

Cini mi se da je Giga opet izbacio shrot od BIOS-a.

Sad ozbiljno, IB nije topliji od SB-a, nego crap termala pasta stvara probleme, zapravo ako su SB i IB na jednakome naponu, SB ce vice watti da povuce i vise ce kuciste da zagrije, kod IB toplina ostaje "trapovan" ispod IHS-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 20:45 (Leopard_st).
14 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Na suncu je odprilike oko 5000-6000 C, tj. na povrsini, sorry narode al sam moro.{#}

Samo sam cekao tko ce ovo napisati. 

Leopard_st kaže...
BlueMax kaže...

Sad ozbiljno, IB nije topliji od SB-a, nego crap termala pasta stvara probleme, zapravo ako su SB i IB na jednakome naponu, SB ce vice watti da povuce i vise ce kuciste da zagrije, kod IB toplina ostaje "trapovan" ispod IHS-a.

A sad jos ozbiljnije, IB je topliji od SB. Ne stvara vecu kolicinu topline ali je puno slabije disperzira. Razlozi zasto je topliji ne mijenjaju cinjenicu da je topliji.

17 godina
I 2700k ili i7 3770k?

ne mjenjam plocu 100%.. u redu je ona..

samo ne znam da li je mugen 3 sasvim dovoljan.. mozda da upiknem bolji hladnjak??

noctua ili slicno?

možda ovo?'

http://www.protis.hr/products/details/intel-liquid-thermal-solution-bxrts2011lc-retail/51641

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 9:11 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
toxic kaže...

samo ne znam da li je mugen 3 sasvim dovoljan.. mozda da upiknem bolji hladnjak??

noctua ili slicno?

možda ovo?'

http://www.protis.hr/products/details/intel-liquid-thermal-solution-bxrts2011lc-retail/51641

Ni blizu to hibridno vodeno nije Noctui. Jedino H100, ali po nekim testovima i njega Noctua šiša, a i dosta ljudi ima problema sa H100.

13 godina
I 2700k ili i7 3770k?

Jesi razmišljao o deliddingu istoga? 3770K je površinom relativno mal čip, stoga disipacija topline na hladnjak baš i nije najbolja u usporedbi primjerice sa 3820. Grije se (unatoč malom TDP-u) pošto se većina topline zadržava unutar IHS-a... razlog je ujedno i ne baš najbolja termalna pasta koja dolazi na njem. Noctua NT-H1 i MX-4 su paste sa kojima ćeš postići uredne rezultate skidanja temp, ako se odlučiš raskopati ga.

Imam slične temp. kao i ti ( ali ne zabrinjava me previše pošto je tmax dosta visoko ). No svejedno previsoko za bilo kakav pokušaj ozbiljnijeg OC-a.

Iskreno, ne vjerujem da će ti bilo kakvo vodeno praviti veliku razliku u stanju kakav je proc sada, upravo radi ja bih rekao "okrljaštenih" modela.

Sretno sa novim procom i nisi nimalo pogriješio, samo ga treba malo bolje upoznati ;)

molim Vas eto bez predrasuda i OT-a, stvarno nemam namjeru vrijeđati se. Možemo sve fino k'o bunny rabits. HVALA !
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 11:07 (mario0ne).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
lllnuclearlll kaže...
toxic kaže...

noctua ili slicno?

možda ovo?'

Ni blizu to hibridno vodeno nije Noctui. Jedino H100, ali po nekim testovima i njega Noctua šiša, a i dosta ljudi ima problema sa H100.

a gdje da je kupim lol.. mislum na noctua

14 godina
toxic kaže...

a gdje da je kupim lol.. mislum na noctua

Tu http://www.opric-informatika.hr/{#}

17 godina
I 2700k ili i7 3770k?

Ovo je odgovor Gigabyte-a na pitanje zasto mi software pokazuje krivi napon od onoga kojeg ja podesim u biosu itd..

"Dear Nikola,

Because most of the 3rd party software does not know our hardware design and somehow it is impossible to optimize all with our products; therefore, we are sorry to say that we cannot guarantee whether the 3rd party software can report information correctly. Sometimes it may display miscalculated/unsupported readings.

Kindly check the CPU information in BIOS or in Easy Tune 6 to see if problem remains and please provide us the screen shot of it. You can click here to download Easy Tune 6."

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
I 2700k ili i7 3770k?

Bas sam ti mislio napisati da pogledas napone sa Easy Tune pa sam zaboravio. Bar ta aplikacija treba biti up to date sa Giga BIOS-ima.

Sto se tice Mugena, to je odlican hladnjak a Noctua NH-D14 bi svoj kapacitet na i7 trebala pokazati tek iznad 5GHz i 1.4 napona. Ono sto bi te trebalo tjesiti je da posto ti ovi univerzalni alati nisu u stanju ocitati pravi napon, mozda ne ocitavaju ni pravu temperaturu. Imao sam nedavno situaciju sa FM2 procesorom na Asrock maticnoj (joj kako ih mrzim) da bi Aida, HWmotitor, RealTemp... svi alati, kad bi pokrenuo prime95 za par sekundi pokazivali temperature 80-90. Provjerio sam da li hladnjak dobro sjedi, pipnuo ga i uopce nije bio vruc. Skinuo neki Asrock tool i tek mi je on pokazao normalne temperature koje ni nakon duzeg prime-a nisu isle preko 50.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
I 2700k ili i7 3770k?

5+GHz na 3770K + Noctua? To bi se brijem i bolji primjerci preznojili, za 24/7 pogotovo... U mom slucaju max za 24/7 je 4.4, sa Noctua, tempe u stressu idu do 80 na najtoplijoj jezgri, iako je oko 70 i nes sitno avg, to su vise neki skokovi nego da je stalno blizu 80, u igrama nema brige tu nit 70 ne dosegne u najgorem slucaju, tu se uglavnom krece oko 60-tke. Ne znam sad napamet napon, mogu doma pogledat.

I possess a skill to google.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lllnuclearlll kaže...
toxic kaže...

noctua ili slicno?

možda ovo?'

Lagani OT,koje probleme imaju sa H100??{#}

AUDIOFIL
13 godina
mario0ne kaže...

Jesi razmišljao o deliddingu istoga? 3770K je površinom relativno mal čip, stoga disipacija topline na hladnjak baš i nije najbolja u usporedbi primjerice sa 3820. Grije se (unatoč malom TDP-u) pošto se većina topline zadržava unutar IHS-a... razlog je ujedno i ne baš najbolja termalna pasta koja dolazi na njem. Noctua NT-H1 i MX-4 su paste sa kojima ćeš postići uredne rezultate skidanja temp, ako se odlučiš raskopati ga.

Imam slične temp. kao i ti ( ali ne zabrinjava me previše pošto je tmax dosta visoko ). No svejedno previsoko za bilo kakav pokušaj ozbiljnijeg OC-a.

Iskreno, ne vjerujem da će ti bilo kakvo vodeno praviti veliku razliku u stanju kakav je proc sada, upravo radi ja bih rekao "okrljaštenih" modela.

Sretno sa novim procom i nisi nimalo pogriješio, samo ga treba malo bolje upoznati ;)

zar se ne gubi garancija??(pogotovo ako se koristi Liquid Pro)

AUDIOFIL
14 godina
neaktivan
I 2700k ili i7 3770k?

Ovisno o potrebnom naponu (tj primjerku proca) za tih 5.0. Kod mene je ispod Zalmana CNP10X Quiet na 4.8 (ne mogu se tocno sjetit koji je napon bio) pod Prime temp isla do 82-83 na najtoplijoj jezgri.

Taj Zalman < Mugen 3 < NH-D14.

Nisam htio ici dalje ali vjerujem da bi se pod NH-D14 dalo izvuci jos 300-400MHz.

Imam poprilicno provjetreno kuciste ali u vrijeme testiranja bilo je i jako vruce.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 16:23 (BlueMax).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
volegradele kaže...

Lagani OT,koje probleme imaju sa H100??{#}

Crkavaju ko blesavi.

17 godina
I 2700k ili i7 3770k?

Nije bas tako da crkavaju kao blesavi( mislim na pumpu), crkava onaj regulator koji bi trebao kontrolirati vrtnju ventilatora i onda se non stop vrti na max a na tom maxu je onda zvuk kao da avion polijeće, reklamirao sam jednog zbog toga i ovaj drugi isto nakon par dana prosvirao tako da sam morao ventilatore spajati na ploču jer nisam mogao slušati stalno polijetanje aviona {#}. Čekam pravi tren da dođe nešto bolje ili da dođe h100i  pa da zamijenim za njega jer me slanje košta 100kn tamo i natrag, tako da za sada on ostaje u kučištu. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
Leopard_st kaže...

Samo sam cekao tko ce ovo napisati. 

Leopard_st kaže...
BlueMax kaže...

A sad jos ozbiljnije, IB je topliji od SB. Ne stvara vecu kolicinu topline ali je puno slabije disperzira. Razlozi zasto je topliji ne mijenjaju cinjenicu da je topliji.

A sad, dobro necemo sitnicaviti, cinjenica je da sa ib na 4.5 GHz imam SB na 4.7, tako da je sve to na kraju slicno.

17 godina
I 2700k ili i7 3770k?

easy tune mi je pomogao u pm :)

u pravilu uopce mi ploca ne daje previse a niti premalo po onome sto gledam

sada ga upravo vrtim na 4.5ghz pri 1.260 u prime mi je upaljen došlo do 79 stupnja i sad se spušta do 70 i 69 jer sam upalio malo odvinuo potencimetar :)

btw evo jedan klik easy tune validacija onako usputno

http://valid.canardpc.com/26761421

http://postimage.org/image/7bab7n0y3/  prime95 1.260 temperature

http://postimage.org/image/4pa34s8k9/ nakon vise od 20 minuta prajma mugen se neda... nema mi nekog smisla vise drzat pod stresom aka ovo radi kako treba

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 18:05 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
I 2700k ili i7 3770k?

E samo mali offtopic na izvorno pitanje teme, ali vezan uz visoke "ljetne temperature"
Vreli zrak u kućištu i vreli materijali za disipaciju (limovi) ne ponašaju se isto u odvodnji

topline kao pri nižim temperaturama. Topli zrak se drugačije vrtloži od 10 stupnjeva hladnijeg.
Uglavnom iskustvo pokazuje da kad pojedino okruženje prijeđe određeni "threshold" dolazi

do svoje vrsnog "feedback-loopa" koji prilično brzo onda diže temperature svih komponenata
i toplina se općenito teže "skida" sa disipatora jer je manja razlika u energiji, što je osnovni

princip hlađenja - spuštanje na niži nivo okolice.

Da skratim umovanje, dobro je ipak igrati na sigurno, posebno jer teško da je u normalnoj

upotrebi konkretan 3770k nedovoljan na npr.4GHhz, osim ako nemate potrebu za tim

zadnjim hertzom ili nekakvom okruglom brojkom u OC-u. Meni osobno je veći gušt dobiti

pristojnu frekvenciju sa što nižim naponom.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
overhaul kaže...

daj ti meni bolje prodaj ove dvije 2 x 580 gtx :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice