Paranormalno

poruka: 2.052
|
čitano: 438.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Paranormalno
Da ti objasnim tu neobjasnjivu pojavu - ljudi lako pamte zanimljive dogadjaje, a zaboravljaju nezanimljive. Tvoja majka je jako cesto pomislila kad ces ti doci doma i recimo svaki dvadeseti put kad je ona to pomislila ti si dosao doma. Naravno, ona je zaboravila na one trenutke kad je pomislila, a kad nisi dosao jer - jednostavno nisu bili "zanimljivi", nije bilo razloga da ih zapamti.
 Toliko istinito, trebalo bi napraviti 'Latinicu' samo o ovome... Ljudi ne vide neke stvari, pa radije pričaju o paranormalnom.
Doć će Zoka da vas roka
17 godina
neaktivan
Creative kaže...

Ta mala napuknuća tvorila su tri znamenke jasno poredane jedna pokraj druge. Te su znamenke bile 6 6 6.

1) jedan od podsustava obrade informacija u našemu umu je i sustav uzorkovanja (patterns). To nam je potrebno kako bismo prepoznali oblike, lica, itd. Otud, recimo, mnogo slučajeva ukazanja raznih svetih i neshvetih ličnosti - ljudi od raznih besmislenih oblika mrlja, napuklina, oblaka i koječega podsvjesno oblikuju prepoznatljivu sliku, pa se iznenade.

Slično je i s tim napuklinama u staklu. Kristalna struktura baš toga stakla kod tebe vjerojatno dopušta oblikovati napukline ne baš u klasičnom obliku linije kako smo navikli (auto staklo puca kao "kockice" i heksovi), već u svakakvim oblicima, a tvoj um je uzorkovao iz toga znamenke.

2) za "natprirodnu" pojavu, paranormalno, itd. pođi od toga da Netko Nevidljivi Inteligentan ako želi komunicirati s nama onda to mora imati smisla, a ne samo da nas plaši i radi gluposti. Broj 666 je judeo-kršćanskog naslijeđa i predstavlja simbol pobune spram Boga, neovisnosti o Bogu i nesavršenstva (broj savršenstva i punine u Bibliji je 7, tako bi Božji broj bio 777, ali ga nema, samo 7), te se pripisuje čovjeku, a ne demonima (broj čovjekov i broj Zvijeri - a Zvijer je ljudska institucija, po Bibliji)

To što si se nagledao filmova poput "Omen" ili čitao ili gledao dokumentarce s mas-popularnom idejom o broju 666 kao nečem lošem i demonskom, nečemu što znači zlo, smrt, prokletstvo, to je tvoj problem i problem mnogih drugih koji se trpaju takvim informacijama, pa jadni mozak procesuira onaj materijal koji ima na raspolaganju.

Creative kaže...

Moja druga neobjašnjiva pojava je nekakva psihička povezanost sa majkom. Kako pitate se? Eto na primjer ona mnogo puta pomisli kada ću doći doma i ja se pojavim na vratima... Ili ja želim nju nazvati a ona u isti čas nazove... takvih je primjera bilo više.

E, ovo je već nešto što je slabo istraženo, a ima dodirne veze s idejom Polja (čitaj Lynne McTaggart - "Polje - Potraga za tajnim silama svemira"), u to ne ulazim, ali zanimljiva tema.

No, međutim, može imati i veze s čistom statistikom, majčinskim nagonima, itd.

Složeno, uglavnom.
Ja ću jednu srednju ćevapa i malo točeno. Hvala.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2008 7:58 (Faerdhur).
17 godina

Creative kaže...
Moja druga neobjašnjiva pojava je nekakva psihička povezanost sa majkom. Kako pitate se? Eto na primjer ona mnogo puta pomisli kada ću doći doma i ja se pojavim na vratima... Ili ja želim nju nazvati a ona u isti čas nazove... takvih je primjera bilo više.
To se je događalo jer te predugo nije bilo doma pa je imala jako puno šansi da pogodiCool

Kod mene prije nekih 10 godina, kod jednog mog susjeda, koji živi sam i ima 50god, pojavila se jedna čudna pojava-neke starije žene(preneseno "babe") "zagledale" su i proglasila da se je ukazala Majka Božja na balkonoskom prozoru. Odmah je pozvan župnik, a uz njega došli i neki "specijalci". Na kraju je ispalo da je navedeni susjed prao stalko sa "čarlijem" i nije dobro isprao. Uz odasjaje sunca stvaraju se efekti duginih boja kad se radi o "čarliju" i upravo je to bil razlog.
Meni inače ni malo nije sličilo na Majku Božju.
Kad ti ju šutnem s 35m, nećeš je ni vidjeti!!
17 godina
neaktivan
Paranormalno

Dragi ljudi, možete vi biti i za i protiv, ali kada procitate knjigu Benedict - Paralelni svijet, otkriti ce vam se novi svijet.

Neophyte
17 godina
neaktivan
Paranormalno

U 90% situacija koje ste nabrojali nije ništa paranormalno već slučajno. Dajte nešto stvarno dobro, a ne da te mate zvala baš u trenu kad si pomislio na nju. Možda i je istina ali što je tu paranormalno.

Hacking isn't just Computers & Exploits. It's a Philosophy
17 godina
neaktivan

Zato ćeš nam ti ispričati nešto zanimljivije :D

BUG rulz!
17 godina
neaktivan

2) za "natprirodnu" pojavu, paranormalno, itd. pođi od toga da Netko Nevidljivi Inteligentan ako želi komunicirati s nama onda to mora imati smisla, a ne samo da nas plaši i radi gluposti. Broj 666 je judeo-kršćanskog naslijeđa i predstavlja simbol pobune spram Boga, neovisnosti o Bogu i nesavršenstva (broj savršenstva i punine u Bibliji je 7, tako bi Božji broj bio 777, ali ga nema, samo 7), te se pripisuje čovjeku, a ne demonima (broj čovjekov i broj Zvijeri - a Zvijer je ljudska institucija, po Bibliji)

To što si se nagledao filmova poput "Omen" ili čitao ili gledao dokumentarce s mas-popularnom idejom o broju 666 kao nečem lošem i demonskom, nečemu što znači zlo, smrt, prokletstvo, to je tvoj problem i problem mnogih drugih koji se trpaju takvim informacijama, pa jadni mozak procesuira onaj materijal koji ima na raspolaganju.

Da mu je staklo napuklo i pokazao se savršen oblik broja 666 zašto bi to uopće bilo paranormalno? Ne vjerujem da je biblija istinita isto kao i paranormalne pojave.
17 godina
moderator
Faerdhur kaže...
Creative kaže...

E, ovo je već nešto što je slabo istraženo, a ima dodirne veze s idejom Polja (čitaj Lynne McTaggart - "Polje - Potraga za tajnim silama svemira"), u to ne ulazim, ali zanimljiva tema.

No, međutim, može imati i veze s čistom statistikom, majčinskim nagonima, itd.
Kako si samo dosao do toga!? Pricas o pseudoznanstvenoj knjizi (znanstveno-fantasticnoj knjizi koja je prezentirana kao znanstvena knjiga).

Osim toga, doticnu "pojavu" prepoznaje psihologija, stoga ne vidim zbog cega bi se zalazilo u paranormalne ili pseudoznanstvene vode. Jucer sam bas malo svrljao po psihologiji i nasao stranicu s popisom psiholoskih efekata vezanih uz pamcenje i doticna pojava bi se mogla povezati s vise efekata - recimo, barem s ova tri: Mood congruent memory bias, Positivity effect, Von Restorff effect.
17 godina
neaktivan

Ta knjiga je čista pseudoznanost tipa "What the bleep...". Ta "Polja" u knjizi su nešto kao "Sila" u SW.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Osim toga, doticnu "pojavu" prepoznaje psihologija, stoga ne vidim zbog cega bi se zalazilo u paranormalne ili pseudoznanstvene vode. Jucer sam bas malo svrljao po psihologiji i nasao stranicu s popisom psiholoskih efekata vezanih uz pamcenje i doticna pojava bi se mogla povezati s vise efekata - recimo, barem s ova tri: Mood congruent memory bias, Positivity effect, Von Restorff effect.
Mislim da se to službeno i objašnjava kao "Von Restorff".
17 godina
moderator
vulerious kaže...

U 90% situacija koje ste nabrojali nije ništa paranormalno već slučajno. Dajte nešto stvarno dobro, a ne da te mate zvala baš u trenu kad si pomislio na nju. Možda i je istina ali što je tu paranormalno.

Evo, meni je sad bas palo na pamet nesto "paranormalno" u mom slucaju. Izmontiram ja tako BugTV, sredim zvuk, i izrenderiram videodatoteku. Sve jos provjerim, izgleda mi OK, zvuci mi OK, i idem ja to rekodirat u XviD/MP3 i odem u redakciju. I tamo to reproduciram i sto se desilo? Zvuk je bio degradiran i svako malo su se javljali neki artefakti zbog cega je zvucilo kao da se javlja vrazji glas. Meni nije bilo nista jasno. Ponovno izrenderiram i rekodiram to u redakciji, na laptopu (doma sam montirao na stolnom racunalu) i sve zvuci OK. To je bilo jedan mjesec.

Drugi mjesec ista stvar: rekodiram doma u XviD/MP3, pazljivo preslusam i - opet taj vrazji glas! I mislim si - pa nemoguce! Radim s istim programima i s istim kodecima s kojima sam radio na laptopu. Preslusam je izrenderirane datoteke u kojima zvuk nije bio komprimiran i zvuci normalno. Slusam datoteku u kojoj sam zvuk zakodirao MP3 kodekom - cuje se vrazji glas. Nista, skinuo drugi program za koji sam znao da ima svoj kodek za konverziju u MP3 (iTunes konkretno), rekodiram - sve OK! U tom trenutku sam shvatio da je uzrok Lame MP3 kodek koji na mom stolnom racunalu nije radio kako treba (mozda ga mucio cetverojezgreni procesor ili sto vec). Reinstaliram ga (istu verziju, zadnju stabilnu) - nema promjena. Istaliram novu betu - zvuk rekodira kako treba. I sto bi sad bilo da sam zakljucio da se radi o paranormalnoj pojavi i odustao? Mucio bih se i dalje s montiranjem na laptopu, umjesto da uzivam u dovoljno snaznom stolnom racunalu.
17 godina
protjeran
Paranormalno

Eto, vidiš što su ti računala sa četverojezgrenima! Namigiva

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Kako si samo dosao do toga!? Pricas o pseudoznanstvenoj knjizi (znanstveno-fantasticnoj knjizi koja je prezentirana kao znanstvena knjiga).

Naravno da je pseudoznanstvena tema u toj knizi, jesam li rekao da je znanstvena?

To što sam skeptik, agnostik, itd. ne zabranjuje mi da ostavim mogućnost čitanja raznog materijala kako bih upoznao mišljenja i "one druge strane". To pitanje majčinskog nagona i predosjećaja jednostavno ne poznajem dovoljno, pa sam predložio tu knjigu neka se čovjek zabavlja traženjem odgovora, a osobno sam odustao od čitanja oko polovice.

Ne možeš samo navaliti na jednu stranu, griješiš i ostavljaš stvari u neravnoteži. Znanost je objasnila dosta i ima načina za objasniti još toga, ali ima i dosta prostora za pametno strahopoštovanje prema onome što još ne znamo ili ne možemo razumjeti (do daljnjeg). Ne mislim na narodne strahove i paranormalne điđe-baje koje svaki asistent na faksu može razbucati, već na ona područja za koja znanstvenici danas tvrde da ne mogu odrediti (kvantna fizika i genetske mutacije, primjer).
17 godina
moderator
mbaksa kaže...
Evo, meni je sad bas palo na pamet nesto "paranormalno" u mom slucaju. Izmontiram ja tako BugTV, sredim zvuk, i izrenderiram videodatoteku. Sve jos provjerim, izgleda mi OK, zvuci mi OK, i idem ja to rekodirat u XviD/MP3 i odem u redakciju. I tamo to reproduciram i sto se desilo? Zvuk je bio degradiran i svako malo su se javljali neki artefakti zbog cega je zvucilo kao da se javlja vrazji glas. Meni nije bilo nista jasno. Ponovno izrenderiram i rekodiram to u redakciji, na laptopu (doma sam montirao na stolnom racunalu) i sve zvuci OK. To je bilo jedan mjesec.

I sto bi sad bilo da sam zakljucio da se radi o paranormalnoj pojavi i odustao? Mucio bih se i dalje s montiranjem na laptopu, umjesto da uzivam u dovoljno snaznom stolnom racunalu.
 To vrag zeli da mislis da je bilo do programa i compa. Ustvari istina je da si pod vrazjom kontrolom (taj glas su tajne naredbe kojih si bio svjestan usred nepovoljnog kozmickog zracenja i blizine istinskih vjernika koji su te prosvijetlili) i radis ono sto on zeli, uvjeravas ljude da ne postoji (njegov najveci trik).

hahahahah (morao sam se nasaliti) Smijeh

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
Paranormalno

Znam da je to poznato skoro svima, ali neki put kada se vraćam iz škole ili od negdje drugdje vidim nešto i obuzmeme osjećaj da sam isti prizor već vidio u snu ili negdje dugdje, ne govorim o nekoj zgradi koju vidim 200 puta na dan, već kada nešto frend kaže, učini mi se da sam već vidio da je to rekao, bilo je još tih čudnih stvari.

AMD Athlon 3200+, 2gb DDR 2 RAM, Radeon X1600/1650 series 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
moderator
Faerdhur kaže...
Ne možeš samo navaliti na jednu stranu, griješiš i ostavljaš stvari u neravnoteži. Znanost je objasnila dosta i ima načina za objasniti još toga, ali ima i dosta prostora za pametno strahopoštovanje prema onome što još ne znamo ili ne možemo razumjeti (do daljnjeg). Ne mislim na narodne strahove i paranormalne điđe-baje koje svaki asistent na faksu može razbucati, već na ona područja za koja znanstvenici danas tvrde da ne mogu odrediti (kvantna fizika i genetske mutacije, primjer).
Pseudoznanost nije znanost - nema veze sa znanoscu, to su bajke, to nije nesto na sto bismo trebali biti otvoreni.

Nisam navalio na jednu stanu - ostao sam neutralan, u ravnotezi. Logicki je pogresno izmisljati "drugu stranu" (u ovom slucaju paranormalno ili nemoguce) kako bi se stvorila neka umjetna ravnoteza - to nije skepticizam. Skepticizam ne znaci ostavljati otvorenima mogucnosti koje nisu moguce (samim tim nisu ni mogucnosti) ili postavljati pitanja koja nema smisla/razloga postavljati - to rade new-ageri, a ne skeptici. Namigiva
17 godina
neaktivan
Paranormalno

Kad sam igral F.E.A.R  išo sam niz lojtre i kad sam se okrenuo da se spustim  vidio sam malu djevojčicu!!!!   Jel to paranormalno???

"Um caruje, Dundo Maroje..."
17 godina
moderator
Dodinho kaže...

Znam da je to poznato skoro svima, ali neki put kada se vraćam iz škole ili od negdje drugdje vidim nešto i obuzmeme osjećaj da sam isti prizor već vidio u snu ili negdje dugdje, ne govorim o nekoj zgradi koju vidim 200 puta na dan, već kada nešto frend kaže, učini mi se da sam već vidio da je to rekao, bilo je još tih čudnih stvari.

Deja vu. Neobicno, ali ne i paranormalno. Jos jedan od brojnih psiholoskih efekata koje ljudi zamijene za paranormalno. PS Nisam ovime htio reci da si i ti mislio da je to paranormalno. Namigiva
17 godina
moderator
DrNasty kaže...
To vrag zeli da mislis da je bilo do programa i compa. Ustvari istina je da si pod vrazjom kontrolom (taj glas su tajne naredbe kojih si bio svjestan usred nepovoljnog kozmickog zracenja i blizine istinskih vjernika koji su te prosvijetlili) i radis ono sto on zeli, uvjeravas ljude da ne postoji (njegov najveci trik).
Moze bit! Svasta je moguce! Namigiva
17 godina
neaktivan
Paranormalno

Obavezno baci sve aparate koji su govorili vražijim glasom i pozovi svećenika da blagoslovi mjesta gdje se to dogodilo. Nikad ne znaš što može biti pa bolje spriječiti nego liječiti.

Hacking isn't just Computers & Exploits. It's a Philosophy
17 godina
moderator
vulerious kaže...

Obavezno baci sve aparate koji su govorili vražijim glasom i pozovi svećenika da blagoslovi mjesta gdje se to dogodilo. Nikad ne znaš što može biti pa bolje spriječiti nego liječiti.

Dosad se tako glasao samo moj stolni kompjuter, a iz njega sam uspio istjerati vraga instalacijom nove verzije MP3 kodeka tako da sam sad miran... Neko vrijeme... Smijeh
17 godina
neaktivan
Paranormalno

Ah šta je meni bilo...ujutro prije nego sam otišla u školu probudilo me neko skvičanje, pogledala sam kroz prozor,a ono vrana maltretira vrapca. Tjedan dana poslije mom ujaku je umro najbolji prijatelj. Tako me blo strah toga,otkad sam to vidjela i u školu sam išla sva isprepadana,čitavo me vrijeme to mučilo,a kada je taj dečko umro postalo mi je još bizarnije... :(

17 godina
neaktivan
Paranormalno

@mbaksa

Djeluje mi malo kao da previše trolamo ovaj thread. Možda je bolje da načneš neku "skeptik" temu s pametnom nakanom i pravcem, pa da tamo trujemo ("prosvjetljujemo") vjernike i praznovjernike?

Mislim da je dobro pustiti nekima ovdje neka u miru plivaju u toploj vodi "paranormalnog" i razbacaju se iskustvima, a mi lagano put pod noge. Ovako baš i nije fer...  A?

17 godina
moderator
Faerdhur kaže...

Djeluje mi malo kao da previše trolamo ovaj thread. Možda je bolje da načneš neku "skeptik" temu s pametnom nakanom i pravcem, pa da tamo trujemo ("prosvjetljujemo") vjernike i praznovjernike?

Sve o cemu smo dosad raspravljali proizaslo je iz iznosenja "paranormalnih iskustava" - stoga, ako smo malo slobodniji, ako smo malo otisli u sirinu, ne treba se sve sto je imalo off-topic smatrati trolanjem - ovo je ionako specijalizirani informaticki forum, stoga ne vidim smisla da ovakvu temu cijepamo na vise tema. Ako hoces, slobodno otvori temu o skepticizmu. Na ovoj temi se skepticizam ionako spominjao u odnosu na paranormalno, sto jest tema.
17 godina
mbaksa kaže...
 Jedinu moc iscjeljivanja koju su imali, imali su zbog placebo efekta...
 A placebo efekt je najnormalnija stvar koja se dešava u racionalnim okvirima i znastveno je objašnjena??????

1. Placebo je dokumentirani dokaz (samo)iscjeljenja.
2. Medicina je priznala placebo efekt!
3. Medicina nema pojma kako i zašto se taj efekt događa!
4. Placebo efekt prkosi prirodnim zakonima i "racionalnim" okvirima!
5. Medicina je tom efektu dala ime. I to je sve. I nikad se neće njime baviti niti ga istraživati. Zašto? Zato što je puno lakše zarađivati prodajući tablete.
6. Što se mene tiče, placebo efekt udovoljava definiciji paranormalnog.
7. Hoću Randijevih milijun dolara!!! Osmijeh
17 godina
mbaksa kaže...
Nisam navalio na jednu stanu - ostao sam neutralan, u ravnotezi.
 Looooooooooool!!!!! OsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijeh
Trbuh me boli od smijanja!
17 godina
moderator
DexCro kaže...
Kad ce nekome izrasti amputirana noga od placeba, onda ce placebo uci u paranormalno. Belji se
17 godina
neaktivan
DexCro kaže...
mbaksa kaže...
 Jedinu moc iscjeljivanja koju su imali, imali su zbog placebo efekta...
 A placebo efekt je najnormalnija stvar koja se dešava u racionalnim okvirima i znastveno je objašnjena??????

1. Placebo je dokumentirani dokaz (samo)iscjeljenja.
2. Medicina je priznala placebo efekt!
3. Medicina nema pojma kako i zašto se taj efekt događa!
4. Placebo efekt prkosi prirodnim zakonima i "racionalnim" okvirima!
5. Medicina je tom efektu dala ime. I to je sve. I nikad se neće njime baviti niti ga istraživati. Zašto? Zato što je puno lakše zarađivati prodajući tablete.
7. Hoću Randijevih milijun dolara!!! Osmijeh
Ako češ tako gledati na stvari onda je sve što trenutno nema objašnjenja paranormalno.

17 godina
neaktivan
Paranormalno

17 godina
moderator
DexCro kaže...
Moram jos ovo prokomentirati jer si nabacao fakat smijesne tvrdnje. Nazalost - iz neznanja. Recimo, glede tableta: znas li zbog cega su tablete u razlicitim bojama, odnosno zasto u njih stavljaju (umjetne) boje? Zato jer je i boja tableta jedan od faktora ucinkovitosti tableta - znaci, iskoristava se placebo efekt bojanjem tableta. Znas li zbog cega lijecnici previse prepisuju antibiotike ljudima za raznorazne prehlade i upale, iako znaju da su posve neucinkoviti ako je uzrok virus? Zato da pacijent misli da je dobio lijek koji ce ga izlijeciti, odnosno da se kod njega inicira placebo efekt. I da si ih skinu s vrata. Osmijeh Ubuduce, prije nego naumis sipati takve apsurdne tvrdnje, barem skoci na Wikipediju i procitaj nesto o onome sto mislis komentirati. Placebo na Wikipediji
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice