Meni je bolja zima, svi imaju jaknu za obući i peć za grijati, a ljeti nema svatko klimu i ne možeš nekam u gaćama. Gledam da ovi standardni termometri do 50°C uskoro neće biti dovoljni.
Meni je bolja zima, svi imaju jaknu za obući i peć za grijati, a ljeti nema svatko klimu i ne možeš nekam u gaćama. Gledam da ovi standardni termometri do 50°C uskoro neće biti dovoljni.
ma nema ništa bolje nego kad preko zime odeš naveče očistit snijeg,uć u kuću,sjest pored peći uz toplu kavicu/čaj i gledat TV
Ili jos bolje otic s ekipom u gorice na kuhano vino i kartanje !
Gledaš ti vijesti tu i tamo?
Ili jos bolje otic s ekipom u gorice na kuhano vino i kartanje !
nije ni viski loš uz vatricu u peći
Ajde barem nama geekovima nešto dobro.
Barem će komponente biti hladne

Ajde barem nama geekovima nešto dobro.
Barem će komponente biti hladne
I benchanje na balkonu
Meni je prek zime najljepše gledati kako se krajolik promijenio,,,
A mislim da kupnjom plinskog,električnog grijanja ili klime zapravo samo želiš iskoristit njihovu praktičnost a ne isplativost...
Samo da ne bude ispod -15C.
Sve niže je totalna katastrofa, jedva dođem do posla i to sav zabundan ko rus.
-10 biciklom na job. Like a boss. Majkemi, skoro sam umro.
Iskreno, fali mi jedna dobra zima. Sjećam se kad sam bio klinac sve ceste su bile zaleđene, auti se ujutro nisu mogli micati jer su kotači ostali pod ledom. Takvu zimu želim.
Jesi ti siguran kaj si želiš uopče, sjeti se kaj je bilo u daljoj prošlosti tj "malo ledeno doba" a ponovit če se opet to sigurno i onda neče bit samo jedna jaka zima.Možda se dogodi i prije nego kaj se misli, ko zna uglavnom iako to tu ne piše na našem području kopnena Hrvatska je u ona vremena po zimi bilo -15 do - 20 i to preko dana pa tak par mjeseci.
Nije to bilo ko ono prošle zime, stislo na 10 dana pa pao snjeg u Splitu i ok kratko trajalo pa prošlo.Ovak nekaj bi u današnje vrjeme bilo jako nezgodno, mnogi bi se smrzavali itekak jer bi došlo do večeg nestanka plina. S obzirom na ogromnu potrošnju kroz dugi period, u toku takve jake i dugotrajne zime nije nit čudno da bi nestalo plina a moglo bi doč i do raznih sukoba ili natezanja Rusija vs Europa oko plina i dostave itd.
Sad kao nitko na bug forumu nema plinsko ili neko grijanje koje nije na drva...
Prema iskustvu govoreći, dio ljudi koji imaju ostale instalacije i dalje koristi drva jer su isplativa. U nekoliko sam kuća u posljednje vrijeme od kad se krenulo s legalizacijama vidio da je upravo kruto gorivo i dalje preferirano, ako se za to ima mogućnosti.
Otkako sam se uselio u stan, koristim struju, prvo sam koristio grijanje od zgrade, na pelete su se grijali ali meni je slabo grijalo...a i cijena mu je bila takva da mi se jednostavno nije isplatilo, kilovat grijanja je bio za oko trećinu skuplji od kilovata struje a radijatori mi bili mlaki, na onih -20 prosle zime ja se smrzavao u stanu i pored PVC-a i 5-ice stiropora. Tako da sam sad sebi ugradio Vailantov termo blok. Njega imam kuci, uz kombinaciju centralnog sa čvrstim gorivom...i super se pokazalo. Većinom ugalj smo koristili i to naložimo ujutro dobro a onda vatra gori do sledeći dan bez obilaska...
Mi potrošimo 4-5m drva, vjerujem da bi bilo i manje da imamo bolju izolaciju u kući, no dobro ipak sam u okolici Splita, zime i nisu tako nešto ekstra hladne. Bura je jedini problem.
I kod nas je jako slaba izolacija, prozor pušta više nego peć za centralno grije, peć je slabo izolirana pa pol topline u kotlovnici ostane, cijevi prolaze kroz dio kuće di se ne grije (stubište i tavan) pa i tu dosta otiđe, prema tavanu nema nikakve izolacije pa toplina ode gore. Živi užas, ali bar mogu clockat kad mi je 18°C u sobi.
I kod nas je jako slaba izolacija, prozor pušta više nego peć za centralno grije, peć je slabo izolirana pa pol topline u kotlovnici ostane, cijevi prolaze kroz dio kuće di se ne grije (stubište i tavan) pa i tu dosta otiđe, prema tavanu nema nikakve izolacije pa toplina ode gore. Živi užas, ali bar mogu clockat kad mi je 18°C u sobi.
Ja iz iskustva mogu reći da zamjena starih prozora čuda čini...ako je to kod tebe slučaj.
To je investicija koja se kroz par godina vrati, ali nema se para za uložit.
Dobra izolacija zlata vrijedi. Meni je konstantno u sobi preko zime padala temp preko noci, hebote vec sam mislio i na duhove, no onda sam vidio da mi je ona gumica sto izolira na prozoru se maknula, stavio neku samoljepljivu spuzvu i nakon toga temp u sobi bila konstantna. Tako da mozda samo to moras provjeriti...
Kod mene silikon oko stakla pušta i kad je jaka kiša zna procuriti. A taj je na najvećem suncu pa ga je valjda to uništilo. Čak smo ga već mjenjali, a kuća je 20 godina stara.
To je investicija koja se kroz par godina vrati, ali nema se para za uložit.
Stari prozori(ili vrata) se fino izolirat nebitno sad imaju ili Izo staklo ili ne, ako ima puhanja/propuha kroz loše dodirne površine itd imaš one izolacijske trake tj spužve i to se sredi itekak.Neče bit ko PVC prozor normalno, ali razlika je drastična nije isto ak staviš ruku dole ispod prozora/vrata i osjetiš kak puše. Nakon kaj to zadihtaš više ništ ne puše, i nema frke jer je paketič najeftinje modela od 6m trake/spužve 15 kn(Bauhaus,Baumax itd) i to je to.
http://www.tesa.com/consumer/saving_energy/tesamoll/windows
http://www.tesa.com/consumer/saving_energy/tesamoll/doors
Ništa nije dokazano što ima veze s ledenjacima, to su samo pretpostavke ali na naše vrijeme uvelike djeluje Golska struja (ako ne donosi vlažni i topliji zrak sa Atlantika, Europa će postati sušnija, ali i hladnija pod naletima sibirske anticiklone i pritjecanja hladnijeg zraka sa N, NE).
Zima?
Pršuti - check
Plečke - check
Kobasice - check
Slanina - check
Panceta - check
Pečenica - check
Zima u dalmaciji:
kišobran - check
drva - check
doviđenja :)
Hm, danas sam slušao na poslu (1 program Hrvatskog radija) da se pretpostavlja da će slijedećih godina zime biti "polarne". No, to znanstvenici povezuju s otapanjem polarnih ledenjaka, kojih je kažu prije deset godina bilo upola više, odn. danas ih je upola manje.
Slijedi nam "navodno" dvadesetak godina suhih, presušnih saharskih ljeta i doba strahovitih zima.
Jeseni i proljeća će biti sve kraća.
A.shit! . Nije meni krivo zbog hladnoće,imam ja drva dosta za sebe pa čak i za "cijeli Zagreb"
. Mene muči to što ću opet morat uzeti lopate u ruke i čistit snijeg,i to što neću moć izaći van bez tri kaputa
.