Kao osoba koja spada pod mlade vozače, smijem li voziti auto od 80kW?
Učili smo u autoškoli da je si smije voziti auto jačine do 80kW, e sad da li je to otvoreni ili zatvoreni skup nisam se sjetio pitati, a pošto sada imam auto od točno 80kW zanima me da li ja to vozim legalno.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
80 da, 81kW ne.
Smijes vozit... i da imas 81kW nece ti nitko nista reci sve dok nisi u nekakvom prekrsaju ( brza voznja primjerice ). Ako normalno vozis, vezan si... itd... i da te zaustavi policija 99% da ti nece nista rec'.
to je sad već kockanje.
ma da sam i sam vozio auto od 85kW godinu dana pa mi nisu niš rekli kad su me zaustavili 2 puta tokom tog razdoblja
sa druge strane brat je u istom autu pokupio kaznu pri rutinskom zaustavljanju. ovisi na kakvog pandura naletiš.
Smijes vozit... i da imas 81kW nece ti nitko nista reci sve dok nisi u nekakvom prekrsaju ( brza voznja primjerice ). Ako normalno vozis, vezan si... itd... i da te zaustavi policija 99% da ti nece nista rec'.
Nece mu nista nitko reci ali ako rokne nekoga autom odnosno izazove prometnu nesreću jos i ako bude smrtnih slucajeva i trajni invaliditet onda osiguranje nece isplatiti štetu.
Smjes voziti i od 146 kW...
ali ne brini dođe ti taj 1% i kazne te zbog jednog kilowata ...ali sve ti ovisi o policajcu
ali ne brini dođe ti taj 1% i kazne te zbog jednog kilowata ...ali sve ti ovisi o policajcu
Nemoj govoriti netočne informacije. Kockati se sa prejakim autom a mladi si vozač, je druga stvar. To je na odgovornost vozača.
Nemoj govoriti netočne informacije. Kockati se sa prejakim autom a mladi si vozač, je druga stvar. To je na odgovornost vozača.
Nisi skuzija sarkazam ...
Kao osoba koja spada pod mlade vozače, smijem li voziti auto od 80kW?
Učili smo u autoškoli da je si smije voziti auto jačine do 80kW, e sad da li je to otvoreni ili zatvoreni skup nisam se sjetio pitati, a pošto sada imam auto od točno 80kW zanima me da li ja to vozim legalno.
Eto ti pa čitaj...
Koja su prava i obveze tzv. mladih vozača?
Sukladno članku 2. točke 67. Zakona o sigurnosti prometa na cestama »mladi vozač« je vozač do 24 godine.
Člankom 221. citiranog Zakona, propisane su posebne zabrane i ograničenja koja se odnose na vozače koji pripadaju skupini mladih vozača:
OGRANIČENJE BRZINE:
ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat
na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila ne smije upravljati vozilom brzinom većom od 100 km na sat
ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 120 km na sat na autocesti.
NE SMIJE:
upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, ili ako u krvi ima alkohola ili pokazuje znakove alkoholiziranosti ili utjecaja droga
upravljati osobnim vozilom B kategorije vozila čija snaga motora prelazi 80 kW (109 KS i više).
Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač koji upravlja osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 80 kW.
IZNIMKA:
temeljem Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske (NN 158/13) ograničenja kojima su podvrgnuti mladi vozači ne odnose se na vozače za koje su do 17. lipnja 2008. prestale dvogodišnje zabrane i ograničenja propisani člankom 221. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« broj 105/04., 142/06. – Uredba), i na vozače kojima je upravljanje vozilom zanimanje.
Nisi skuzija sarkazam ...
Sve 5, ali nekom su potrebne točne informacije. 100 ljudi 100 čudi NHF.
Odgovor je vrlo jednostavan... Ne smijes upravljati osobnim automobilom cija snaga prelazi 80 kW, lijepo je to napisano u čl 221. st.3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. E sada, sto pojedinci kazu, zaustavili su me, vozio sam prejaki auto nista mi nisu rekli, to je stvar policijskog službenika, dal ce on kao ovlaštena osoba postupati po tome pa sankcionirati prekršaj, to je njegova volja, mozes proci, najlaksim oblikom, mjerom pisanog upozorenja ili pak najtezim odnosno podnašanjem obaveznog prekršajnog naloga gdje je kazna u iznosu od 1000,00 kn plus troskovi postupka od 100,00 kn.
Meni je taj zakon kompletno nejasan... Položio sam u 11. mjesecu 2009. godine kad je bilo ono ograničenje (24 godine ili 5 godina vozačkog iskustva za 75+ kw) i to mi je ograničenje isteklo u 11. mjesecu prošle godine. U međuvremenu su utefterili taj novi zakon o 80 kw i 24 godine...
Koji se sad hebeni zakon odnosi na mene?
Na tebe se kao i sve odnosi novi zakon do 80kw.