Rad na računalu (zaštita)

poruka: 17
|
čitano: 7.882
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pozdrav.

Temu sam otvorio jer me zanima što vi poduzimate kako bi zaštitili određene dijelove tijela (oči, kralježnicu,...)?

Najviše me zanimaju iskustva ljudi koji provode dosta vremena radeći za računalom.

Razlog tome je zapravo to što kroz proteklih 2mj. radim za računalom u prosjeku 12h na dan te sam primjetio 

kako je to počelo utjecati na moje oči. Ne u mjeri da mi je vid slabi, nego osjetim da mi se oči dosta naprežu.

Otkako sam to primjetio odmah sam se malo bacio na surfanje, kako da zaštitim oči dok nije kasno. Znači da poduzmem

određene mjere te smanjim negativan utjecaj.

Mjere koje sam poduzeo su sljedeće:

1. poboljšao sam si osvjetljenje u prostoriji gdje mi je računalo
2. svakih 2-3h napravim si mali odmor od minimalno 30min
3. udaljenost očiju od monitora je između 60-90cm

No bez obzira na poduzete mjere, moj problem s očima je i dalje prisutan. Znam da on neće preko noći nestati, ali kao što

sam rekao htio bih poduzeti što više mjera da bih ih zaštitio i spriječio negativan utjecaj rada za računalom što je više moguće.

Znam i sam da sve to postoji na netu, ali mene zanimaju vaša iskustva. Znači htio bih to čuti od osoba koje se s ovim problemima

suočavaju već dugi niz godina. Kako se vi nosite s tim problemima i što činite da ih svedete na minimum?

Napomena: monitor na kojem radim je LCD LG Flatron Wide 20.1" L204WT, pod radom ne smatram igranje i gledanje filmova

iako i to dolazi u obzir 2-3 puta tjedno. (igranje 1h max, te 1 ili 2 filma tokom tjedna)

Također ako ima slična tema ispričavam se modelatorima radi otvaranja. (nisam naišao na sličnu preko tražilice)

Hvala na svim odgovorima

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
17 godina

Nisam jos poceo razmisljat o tome, ali bolje sprijecit nego kasnije zalit... Moj doktor mi preporucio kada sam ga pitao za slican savjet, reko mi je neka si kupim naocale s obicnim staklom, da reduciraju stetnost monitora... Nisam jos otisao po njih ali namjeravam uskoro.

17 godina
neaktivan
RE: Rad na računalu (zaštita)

Ja imam velikih problema sa vratom, izgleda da se iskrivio pa me i rame i glava boli zbog toga. Ne pomaže mi čak ni ergonomska stolica, pa razmišljam da si postavim računalo na nekakvu policu i da radim za računalom stojeći, a napravim si pauzu, kako si rekao svaka 2-3 sata tako da malo sjednem i odmorim noge. No s očima nemam problema, valjda je to individualno, nekom je lošiji lokomotorni sustav, a neko ima osjetljivije oči. Samo nisam siguran da li da to učinim, jer šta ako mi se onda pojave vene na nogama. Moje mišljenje je da rad za računalom izuzetno štetan, te da nitko ne bi trebao dnevno provoditi više od 4 sata za računalom. Možda maksimalno 6 sati sa 3-4 pauze od po 30 min.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 17:32 (ajde).
16 godina
protjeran
ja sam do prije 1god. vidio perfektno,od onda sam na laptopu oko 12-15sati dnevno(posto sam invalid ) ekran laptopa mi je 15-20cm od lica/ociju,nazalost dalje nemoze bit jer tipkam ustima,a tipkovnicu sa misem kao na laptopu,ili mis "tach pad" da ga prikljucim na usb kabel nemogu nigdje nac za kupit...posljedice tog su da vise nevidim citat slova sa tv-a sa udaljenosti cca 2metra,nevidim ni likove jasno,tj zamucen mi je vid,slucajno sam zavrsio u bolnici,i odma usput rijesio okulista,dobio naocale dioptrija -1,75 sto je poprilicno lose,to su naocale za gledat na daljinu,posto izbliza vidim ok..zato i tih 60cm tvojih ce bit problematicno ako nebudes odmarao oci,sto ja neradim...btw ako neko zna gdi kupit touchpad mis sa usb kablom molio bi da mi javi,hvala,pozzzz
"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
17 godina
neaktivan
Batista kaže...

Nisam jos poceo razmisljat o tome, ali bolje sprijecit nego kasnije zalit... Moj doktor mi preporucio kada sam ga pitao za slican savjet, reko mi je neka si kupim naocale s obicnim staklom, da reduciraju stetnost monitora... Nisam jos otisao po njih ali namjeravam uskoro.

Štetnost monitora?

16 godina
neaktivan
ajde kaže...

Moje mišljenje je da rad za računalom izuzetno štetan, te da nitko ne bi trebao dnevno provoditi više od 4 sata za računalom. Možda maksimalno 6 sati sa 3-4 pauze od po 30 min.

Fijuuu...

Ja nisam imao problema sa očima otkako imam laptop. Na CRT-u su me znale boliti oči, ali na laptopu nikada. Ponekad me boli glava, ako pretjeram (pod pretjeram mislim na više od 12 sati).

EDIT: khm...

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2010 14:32 (andy0101).
15 godina
protjeran

Imas kupiti gaming naocale.One sprecavaju da ti jaka svijetlost upire u oci.I r+trebao bi si smanjiti "Contrast" i "Brightness" na Monitoru.
Prije 4mj sam preko 9sati provodio za racunarom igranjem cod2,u to vrijeme mi se oci razj*bale.Kad bi bio vani nisam mogao gledati u sunce ni nista kao slijep.Ali bolje ti je smanji "Contrast" i "Brightness" jer ces tako smanjiti svijetlost i dobro ce ti to doci za tvoje oci.Ako nastavis po starome u stare godine ces biti slijep.a valjda to ne zelis

17 godina
nedIm kaže...
Batista kaže...

Štetnost monitora?

Ne, u tipkovnicu buljis... Ona ti zraci...

17 godina
damir1994 kaže...

Imas kupiti gaming naocale.One sprecavaju da ti jaka svijetlost upire u oci.I r+trebao bi si smanjiti "Contrast" i "Brightness" na Monitoru.
Prije 4mj sam preko 9sati provodio za racunarom igranjem cod2,u to vrijeme mi se oci razj*bale.Kad bi bio vani nisam mogao gledati u sunce ni nista kao slijep.Ali bolje ti je smanji "Contrast" i "Brightness" jer ces tako smanjiti svijetlost i dobro ce ti to doci za tvoje oci.Ako nastavis po starome u stare godine ces biti slijep.a valjda to ne zelis

Hvala u vezi ovog s Contrast i Brightness, no to mi je ok naštimano. Kada bi smanjivao bilo bi mi teže raditi u aplikacijama koje koristim. Jer te aplikacije same po sebi imaju dosta tamnu temu, znači sive su boje. Također valja napomenuti kako se dosta često približavam na svega par cm od monitora. Razlog ovome je taj što ponekada treba sve biti u  pixel točno. Programi kao što su Corel, Photoshop, Flash, a da ne spominjem u Max-u vertexe. Pogotovo sada kada radim, gledam da sve bude napravljeno kako treba. Pokušao sam s sunčanim naočalama, znam da je ovo smiješno. No zaista pomažu, jedini problem je što sve dosta tamnije, ali naviknuti ću se.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
16 godina
neaktivan
E pa da se ne naprežeš, mislim da trebaš kupit veći ekran, tako možeš lijepo zavaljen u sjedalicu gledat svaki pixel
Intenzivno koristim: m.bug.hr ///// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa).
17 godina

A gle znam da bi trebao, no kriza je trenutno. Polako skupljam novce za drugi monitor, a dok ga ne kupim poduzeti ću sve da očuvam vid

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 22:07 (Branimir2412).
16 godina
neaktivan

Ako npr. imaš veću televiziju, jesi probao na nju spojit kompjuter?

Intenzivno koristim: m.bug.hr ///// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa).
17 godina

Ma na TV nikako, imam dva CRT tipa u kući. Tak da oni ne dolaze u obzir.

15 godina
protjeran

...svi imate previše povjerenja u samu tehniku....dakle,pošto se ne može izbjeći rad na kompu,treba bar pomoći organizmu,oči,kičma,šake i ostalo koje je izloženo naprezanju....

1.morate si zadati period u kojem ćete si dati pauzu od ,ajmo reći 5-10 minutabarem svakih 2-3 sata....onda,trkom do toaleta,umivanje hladnom vodom i ispiranje očiju istom..dok to radite,trenirajte kružne pokrete očiju..to će im jako koristiti i odmoriti ih...a voda osvježiti...za kičmu,napraviti20-30 zgibova i još koju vježbu za strechanje...šake isto malo osvježiti vruća-hladna voda i tako naizmjenice,uz to ih zgrčiti i otvarati..tako par desetakaa puta...možda će vam se ovi savjeti činiti glupi,ali probajte pa onda prosudite...Namigiva

15 godina
protjeran

stavi sunčane naočale za oči

17 godina
Branimir2412 kaže...
damir1994 kaže...

Hvala u vezi ovog s Contrast i Brightness, no to mi je ok naštimano. Kada bi smanjivao bilo bi mi teže raditi u aplikacijama koje koristim. Jer te aplikacije same po sebi imaju dosta tamnu temu, znači sive su boje. Također valja napomenuti kako se dosta često približavam na svega par cm od monitora. Razlog ovome je taj što ponekada treba sve biti u  pixel točno. Programi kao što su Corel, Photoshop, Flash, a da ne spominjem u Max-u vertexe. Pogotovo sada kada radim, gledam da sve bude napravljeno kako treba. Pokušao sam s sunčanim naočalama, znam da je ovo smiješno. No zaista pomažu, jedini problem je što sve dosta tamnije, ali naviknuti ću se.

mindstorm kaže...

stavi sunčane naočale za oči

Što je već uradio.

E meni je isto pala ovakva tema na pamet, ali se nikad nisam natjerao da ju otvorim. Svaki put dok sam se sjetio toga, odgađao sam. Ovo me posebno zanima jer sam još mlad, pa ne želim već za 10-ak godina osjećati posljedice sjedenja za računalom (zapravo, želim ih što više umanjiti, jer sumnjam da ih mogu spriječiti).

Rekao si da si pojačao svjetlo u sobi. Koliko ono osvjetljava zid iza monitora? Ja sam si prije stavio bijelu neonku na monitor sa gornje strane i složio traku od kartona sa prednje da meni ne svijetli, nego na zid iza. Uglavnom, zid je bio osvjetljen i osjetio sam da mi je bilo lakše "zuriti" u monitor.

Sad trenutno nemam neonku stavljenu, ali bih ju baš sutra mogao vratiti(već sam zaboravio da ju imam Cool, jer sam pretežno po mraku pred monitorom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2010 2:33 (denix).
17 godina

Ovako, luster koji mi je u sobi je slične forme kao ovaj na slici, no moj je s 3 žarulje.

Jednu žarulju sam usmjerio da svijetli iznad monitora, drugu sam usmjerio prema tipkovnici, dok je treća namještena da osvjetljava ostatak sobe.

Tako stoji već oko tjedan dana i osjetim promjene koje naravno idu na bolje.

Također moram primjetiti da su sunčane naočale stvarno jako dobra stvar za duži rad na računalu. Svakako preporuka za svakoga tko želi zaštiti oči.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice