Pretres torbe u supermarketima

poruka: 32
|
čitano: 14.168
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Pretres torbe u supermarketima
ContoNick kaže...

Svaki artikl ima barkod, ako ga furaš vani imaju ona 2 stupa kad prolaziš kroz blagajnu i detektiraju neotisnut kod / ukraden proizvod.

Neka označavaju robu, vode kontrolu i točka. Kao u robnim kućama ima kod u robi negdje ušiven ili što već.

Svaka stvar nešto vrijedi. Pusti ti to. Stvari si ostavio nekome i nema garancije da će biti čuvane. A da ne pričam jedan dan (prije 2 mj) sam baš probao ostaviti tako i ima osoba koja je zaprimila stvari (ostavio sam nešto bezveze tek toliko da ne nosim okolo, nije neke vrijednosti). Kasnije dođem i pitam mogu li dobiti svoje stvari nazad, kad ono "Oprostite u kojem pretincu prepoznajete svoje stvari ?!". Dobro nije doslovno tako bilo, ali nema pojma šta je moje, tj. mogao sam birati.

Točka. Nešto nestane, možeš se ... kužiš...

I sad tako vidiš nekog tko razbija tvoj ormarić i iznosi tvoju torbu i stvari, dođeš do njega i on ti kaže "nemaš pravo me ništa pitat bez odluke ustavnog suda, a prije toga daj svoj OIB i broj nečega". Netko ti u trgovini iščupa iz ruke torbu, opet ga nemaš pravo zadržavati jer tako negdje piše. Moraš nositi sa sobom stupiće koji pište kad ti netko nešto ukrade. Osim toga po tome ni stupići ništa ne znače jer po tim navodnim pravilima ni ako pišti nitko ne smije sumnjivca ništa pitati, dirati njegovu torbu, a najmanje ga još zadržavati. Neka pišti koliko hoće.

Inače, još mi nitko nije nikad uzeo stvari iz onih ormarića osim jednom ali to je bila moja krivica jer nisam imao pet kuna za ubaciti u onaj mehanizam i vratašca nisu bila zaključana. Našao sam to lika i iščupao mu stvari, a on me je "oprao" da se to mora zaključavati, a on je to kao htio kao predati na šalteru informacija. Sreća što se nije  sjetio svojih prava i tražio me broj značke jer po tim pravilima ja ga nisam smio pitati apsolutno ništa, a još manje "neovlašteno" uzeti svoje stvari natrag.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2014 8:38 (ante_etna).
17 godina
neaktivan
Re: Pretres torbe u supermarketima
ante_etna kaže...

I sad tako vidiš nekog tko razbija tvoj ormarić i iznosi tvoju torbu i stvari, dođeš do njega i on ti kaže "nemaš pravo me ništa pitat bez odluke ustavnog suda, a prije toga daj svoj OIB i broj nečega". Netko ti u trgovini iščupa iz ruke torbu, opet ga nemaš pravo zadržavati jer tako negdje piše. Moraš nositi sa sobom stupiće koji pište kad ti netko nešto ukrade. Osim toga po tome ni stupići ništa ne znače jer po tim navodnim pravilima ni ako pišti nitko ne smije sumnjivca ništa pitati, dirati njegovu torbu, a najmanje ga još zadržavati. Neka pišti koliko hoće.

Pobrkao si različite situacije i izvodiš pogrešne zaključke. Ako netko razbija ormarić i iznosi tvoju torbu - krađa, imaš ga pravo zaustaviti, zadržati i uzeti stvari natrag. (U praksi je pametnije zvati policiju i laganini ići za kradljivcem pa javiti policiji gdje se nalazi). Ako ti netko u trgovini isčupa iz torbe ruku - razbojstvo, opet ga smiješ zaustaviti i zadržati. (Primjena sile u tom slučaju je druga tema). Ne znam odakle ti da negdje piše da ga nemaš pravo zadržavati.

Ako se upali alarm u trgovini - zaštitar te može zaustaviti, zadržati, pitati da pokažeš sadržaj torbe, ako odbiješ, može zvati policiju. A sve je to već napisano u temi, tako da ne znam odakle ti ta "navodna pravila ni ako pišti nitko ne smije sumnjivca ništa pitati...."

Ali ajmo se vratiti na neku 99% normalnu situaciju gdje ako već nosiš torbu u trgovinu i nisi je pustio na blagajni/u pretincu jer su ti unutra vrijedne stvari (pravo trgovaca je tražiti da se u trgovinu ne unose torbe), a baš si htio u trgovinu, onda i pristaješ na moguću situcaiju da će radnik na blagajni/zaštitar htjeti provjeriti da ti nešto nije upalo u nju pa se opet vratimo na Mentalistov prvi post u temi.

iddqd
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice