Pretres torbe u supermarketima

poruka: 32
|
čitano: 13.999
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Ovako, danas ja u supermarket sa torbom (unutra nogometna oprema) i na blagajni me traži djelatnica da ja otvorim torbu. Ja otvorim i nema ništa.  Cijeli skandal nastao, svi oko mene gledaju. 

Ima li netko pravo, u ovom slučaju blagajnica, meni pregledati torbu, tj. mene natjerati da ja otvorim torbu?

Postoji li neki zakon?

29.11.2010= Barcelona-Real Madrid 5:0
13 godina
neaktivan

Dijete drago, otvori torbu, kad otvoriš reci "Izvolite", kad završiš reci "Hvala, doviđenja".

Samo se sjeti da si olakšao ženi koja radi 9 sati dnevno za pišljive pare, da si ispao pošten i da će možda tako otkriti lopova.

14 godina
Re: Pretres torbe u supermarketima

Kolega onjegin kriiivo ...jako krivo ..

ti jesi njon olaksa ali si ti zato ispa lopov i cili te ducan  gleda ka lopova ...

ja da san na mistu doticnog gospodina ..bacija bi okladu sa blagajnicon .. ireka ako nista ne nades ovo je sve moje(i pokazat na ono sta kupujem),,,

msm ovo sta san napsia mozda je malo bezobrazno al nemoze te neko je***at

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
16 godina
ante5656 kaže...

ti jesi njon olaksa ali si ti zato ispa lopov i cili te ducan  gleda ka lopova ...

ja da san na mistu doticnog gospodina ..bacija bi okladu sa blagajnicon .. ireka ako nista ne nades ovo je sve moje(i pokazat na ono sta kupujem),,,

uvijek sam zamisljao da mi netko u ducanu kaze sad otvori torbu i uvijek sam si reko da cu bas to rec, ajmo se okladit da nema nista.

13 godina
neaktivan
ante5656 kaže...

Ako živiš u malom mjestu, onda te svi znaju i znaju da nisi lopov. Ako živiš u gradu, onda te ljude svakako nećeš više sresti pa ti je svejedno šta misle.

Blagajnica je tu samo zaposlena i primorana je slušati što joj vlasnik ili upravitelj govore. Tako na mistu doticnog gospodina upitaj blagajnicu gdje je ured uprave i riješi to s njima.

Kao što je rečeno nebrojeno mnogo puta: u društvu u kojem živimo svi dobrovoljno predajemo dio svoje slobode za cijelu našu sigurnost.

17 godina
neaktivan
ante5656 kaže...

Ako niste ništa skrivili u čemu je problem otvoriti i pokazati? Situacija bude riješena u 10s, a vama se da j*bat blagajnice iz nekog...principa?

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
16 godina
neaktivan

Kad imam torbu i ulazim u dučan, ostavljam torbu kod blaganje (ili ako imaju mjesto za to ostavljam je tamo).

Druga stvar, blagajnica ima plaču za k****, vjerojatno sve nedostatke iz blagajne plača sama i po meni je ok to što je zatražila da škicne u torbu, otvoriš torbu pogleda unutra vidi da nema ničega i ok, nema te tko gledati kao nekog lopova ako nemaš niš, a i ako si u velikom gradu zaboli te za to što ljudi misle, pogotovo u velikim dučanima,pregledavanje torbe je još i dobro u usporedbi s nekim stvarima koje se viđaju.

--------------------------------------------------------------------------------------------
12 godina
neaktivan
KiX777 kaže...

Ovako, danas ja u supermarket sa torbom (unutra nogometna oprema) i na blagajni me traži djelatnica da ja otvorim torbu. Ja otvorim i nema ništa.  Cijeli skandal nastao, svi oko mene gledaju. 

Ima li netko pravo, u ovom slučaju blagajnica, meni pregledati torbu, tj. mene natjerati da ja otvorim torbu?

Postoji li neki zakon?

Blagajnica Nema pravo trazit od tebe da joj pokazes sto imas u torbi. Ona time krsi zakon i imas ju pravo odbit.

To moze zaštitar ili policajac koji moraju biti u sluzbi i to prema ovlasti:

"Pregled osoba predmeta i prometnih sredstava" 

U tome slucaju imas pravo po zakonu od policajca ili zastitara trazit broj znacke i da ti ju pokazu.

14 godina
Zastitari nemaju znacke...
i nogom u guzicu je korak naprijed
12 godina
neaktivan
crodrot kaže...
Zastitari nemaju znacke...

Imaju zaštitari značke, samo što ih rijetko nose - broj se nalazi na iskaznici.

14 godina
lGRACINA kaže...
KiX777 kaže...

Postoji li neki zakon?

Blagajnica Nema pravo trazit od tebe da joj pokazes sto imas u torbi. Ona time krsi zakon i imas ju pravo odbit.

U tome slucaju imas pravo po zakonu od policajca ili zastitara trazit broj znacke i da ti ju pokazu.

Znači mangup uđe sa svojim torbama u trgovinu, mazne nešto, blagajnica ili gazda trgovine ga vide, nitko mu ne smije ništa, niti ga šta pitat niti zadržat, još manje gledat stvari, policija na poziv dođe za 45 minuta, u to vrijeme ovaj ode na drugi kraj grada, super. Nitko mu ništa ne može. Jedino mogu dodatno pozapošljavati zaštitare. Inače, u velikim trgovačkim lancima šalju "tajne kupce" koji kradu i onda prijavljuju blagajnicu za javašluk ako joj je prošao kroz blagajnu nezamijećen, a njoj se skida od plaće. S jedne strane mora sprječavat krađu, a s druge strane lopova ne smije nitko ništa pitat osim službene osobe s pet sudskih naloga i brojem značaka.

17 godina
lGRACINA kaže...

Naravno da ima pravo i ne krši nikakav zakon.

Za razliku od situacije s policijom, ti možeš odbiti, okrenuti se i otići.

14 godina
Evo prvi put vidim da oni imaju znacke... Uvjek smo trazili broj isksznice od njih...
i nogom u guzicu je korak naprijed
12 godina
neaktivan
ante_etna kaže...

Znači mangup uđe sa svojim torbama u trgovinu, mazne nešto, blagajnica ili gazda trgovine ga vide, nitko mu ne smije ništa, niti ga šta pitat niti zadržat, još manje gledat stvari, policija na poziv dođe za 45 minuta, u to vrijeme ovaj ode na drugi kraj grada, super. Nitko mu ništa ne može. Jedino mogu dodatno pozapošljavati zaštitare. Inače, u velikim trgovačkim lancima šalju "tajne kupce" koji kradu i onda prijavljuju blagajnicu za javašluk ako joj je prošao kroz blagajnu nezamijećen, a njoj se skida od plaće. S jedne strane mora sprječavat krađu, a s druge strane lopova ne smije nitko ništa pitat osim službene osobe s pet sudskih naloga i brojem značaka.

Old Iggy kaže...

Naravno da ima pravo i ne krši nikakav zakon.

Za razliku od situacije s policijom, ti možeš odbiti, okrenuti se i otići.

ante - na žalost je odprilike tako kako pises - ali po pravilima treba ici ovako - jer se nista nesmije radit izvan ovlasti: a ovlasti se primjenjuju po kronolgiji ''težine'' ovlasti od laksih prema tezima - imao sam jedan rad koji sam morao napisati izravno vezan na ovu tematiku -

Dakle blagajnica ima pravo ''pitati'' da kupac pokaže kako sam rekao, kupac ju ima pravo odbit, ali blagajnica nema pravo ''tražiti'' od kupca da pokaže, tu je razlika.

Kupac ne mora pokazati čak ni zaštitaru ako ne želi. Tad zaštitar treba legitimirati kupca ako kupac odbija pokazati što je u torbi.

I to prema ovlasti: ''Provjera identiteta osoba'' i nakon toga dati broj svoje iskaznice. Nakon toga zaštitar postupa po ovlasti: Privremeno ograničenje slobode kretanja, za osobu koja odbija pokazati sadržaj torbe, i zadržava osobu i pozova se policija.

Interesantno je također i to da su lopovi dosta dobro upoznati sa svojim pravima - tj. sa pravima koje ima osoba za koju nije dokazano da je lopov.

14 godina

A što ta blagajnica zna tko joj dolazi u dućan i kakva sve iskustva ima. Može joj doći budala sa torbom i natrpati unutra namirnice kad ga nitko ne vidi, dođe pred blagajnu i kupi žvake. Da li bi ga vi pitali da li može dati na uvid torbu? Kad je inventura što mislite kome ide iz džepa manjak? Da sam blagajnik rekao bih da otvori torbu, ako ne želi zovem murju pa si ti misli. Ako ništa ne skrivaš otvori i nikome ništa, ljudi će te čudno gledati u početku ali ako ništa ne nađe, doviđenja. Čist si.

Najpametnije je ostaviti torbu kod blagajne kao kolega gore i nemaš nikakve brige.

17 godina
neaktivan
lGRACINA kaže...
Interesantno je također i to da su lopovi dosta dobro upoznati sa svojim pravima

Hmmm, interesantno je i to da si ti nešto dobro upoznat sa tim pravima... {#}

12 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
lGRACINA kaže...
Interesantno je također i to da su lopovi dosta dobro upoznati sa svojim pravima

Hmmm, interesantno je i to da si ti nešto dobro upoznat sa tim pravima... {#}

{#} haha - gore sam napisao da sam imao jedan rad za napravit vezano na tu tematiku{#}

16 godina
KiX777 kaže...

Postoji li neki zakon?

-na svim ulazima imaš obavijest, zabranjeno za torbe pa i ormariće za odlaganje.

-ti si ulaskom u njihov prostor pod 'njihovom jurisdikcijom'... do izlaza pa i nakon izlaza imati npr račun ili platiti kaznu ako inspektor zatraži.

-ne treba to tako gledati, Onjegin dobro kaže..

Onjegin kaže...

Dijete drago, otvori torbu, kad otvoriš reci "Izvolite", kad završiš reci "Hvala, doviđenja".

Samo se sjeti da si olakšao ženi koja radi 9 sati dnevno za pišljive pare, da si ispao pošten i da će možda tako otkriti lopova.

lGRACINA kaže...
..

-ne, ti nemaš pravo unositi torbu, sve se može na blagajni ... npr možeš kupiti paradajz u drugoj trgovini, tad moraš imati račun ili platiti taj paradajz još jednom.

interesantno, imaš pravo tražiti broj značke.. jednako tako trgovina ima pravo tražiti zaštitu svog vlasništva/interesa. Zašto se u ovim primjerima uvijek izvlači na npr ljudske slobode, ustav.. cilj je (zakona, zaštite i same blagajnice iz priče s torbom) zaštita od krađe, to se zaboravlja? U čemu je problem? ... ZET?

-btw, svaki zatvoreni prostor je nečije vlasništvo (ne javni prostor), ulazak u takav prostor ima neka pravila koja ulaskom moraš prihvatiti, npr dresscode npr kravata-košulja u restoranu.. u trgovini je upravo to 'torba'.

Ponegdje se miješa npr pretres, to je točno, ali to nije pretres - pogrešan argument, ne broji se.. (čekout pravo-zakone, definicije..).

-zar je u priča s torbom trebala iči ovako? Blagajnica zove zaštitara, on policiju, policija zatraži otvaranje torbe.. eh, da ni to ne može bez naloga ako ćemo po zakonu, jer i policajac ima definiram pregled-pretres, a u ovom slučaju ne postoji npr hitnost (izvanredne okolnosti) + sam razlog tj šteta (2.000kn) za intervenciju, jer se do pregleda sadržaja torbe ne može ni govoriti o krađi ili vrijednosti. Torba je zapravo prazna.. (tek snimkom s nadzornih kamera ili svjedočenjem očevidca bi se podigla npr optužba za krađu). Usporedite npr s vađenjem krvi za alkotest, to može biti u interesu vozača ako je nevin. Zašto bi ovo bilo drugačije?

--

Otvoriti torbu, ... ili ono što je trebalo napraviti, ostaviti je na ulazu. To zapravo pokazuje bahatost nosača torbe, je nikad ne unosim torbe u trgovine osim za sam shoping. Jednako nastavak pokazuje tu bahatost, tj nema štete (osim neugodnosti? zašto neugodnost??), otvaranje teme koja bi trebala služiti kao osuda blagajnice? Svi volimo pljuckati po trgovcima, zetovcima, policiji.. a to su opet obični ljudi koji rade svoj posao. Poneke stvari čak nisu stvar zakona nego navike ponašanja. ...

(sorry autoru za 'bahatost', razumijem neugodu na blagajni, vjerojatno nisi bahata osoba.. više za ostale slične stvari-situacije)

WTF ljudi, ne komplicirajte život nepotrebno, svi želite svoja prava, istovremeno zaboravljate osnovu, isto to tuđe pravo. To je granica prava osobe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
vrinho kaže...

Najpametnije je ostaviti torbu kod blagajne kao kolega gore i nemaš nikakve brige.

A kad ti nešto nestane iz torbe onda je ono "Tko ti kriv što si tamo ostavljao ?" a da ne pričamo o plastičnim sandučićima na ulazima gdje možeš kao ostaviti torbu ... daj molim te ... samo budala će tamo stvari ostaviti

17 godina
ContoNick kaže...
vrinho kaže...

A kad ti nešto nestane iz torbe onda je ono "Tko ti kriv što si tamo ostavljao ?" a da ne pričamo o plastičnim sandučićima na ulazima gdje možeš kao ostaviti torbu ... daj molim te ... samo budala će tamo stvari ostaviti

A zašto uopće netko nosi torbu sa sobom u trgovinu?

15 godina

A gdje ćeš je ostaviti?

Recimo tijekom svog školovanja, svi smo nosili torbu u trgovinu, ali smo je ostavili ispred blagajne. Nikad nikakvih problema. Veće su šanse da će ti nešto nestati iz torbe ako je ostaviš negdje u školi.

Slična stvar sa onima koji nose torbu na treninge i sl.

Ništa ne ostavljam nezavrš
17 godina
dv14 kaže...

A gdje ćeš je ostaviti?

Koga briga?

14 godina
ContoNick kaže...
vrinho kaže...

Dođeš do blagajne i pitaš prodavača ili prodavačicu da ti pričuva torbu, mjesta ima. Sad će ti oni sigurno kopati po smrdljivom opremi s treninga ili školskim knjigama. To se odnosi na dućane gdje te ne poznaju, gdje te poznaju možeš s torbom bez brige.

16 godina
dv14 kaže...

..

Recimo tijekom svog školovanja, svi smo nosili torbu u trgovinu, ali smo je ostavili ispred blagajne. Nikad nikakvih problema...

-da.

to je ok za manje trgovine, normalno ljudsko ponašanje je dovoljno za 99% ... pa čak i pitanje ''jel mogu .. s torbom'' blagajnica te pogleda i kaže može. Jednako, ako netko traži pregled, nema razloga odbiti, tj ako nisi spreman na to, mogao si ući bez torbe (po pravilima).

U većim trgovinama se moramo držati pravila, ne samo normalnog-ljudskog ponašanja. Razlika je kao i reči dobar dan na ulazu (mala trgovina) dok to ne govorimo kad ulazimo u veliki shoping centar... nije teško znati ta 'pavila', nije teško biti normalna osoba. (ili je?).

- da u shopingcentru i idem iz jedne trgovine u drugu s hrpom torbi-vrečica.. samo moram čuvati račune i problema nema.

- ima onih koji u tome uživaju, tj da tad njurkaju, žale se.. jer im je to način skretanja pažnje kao 'vidi me, ima se..' uz skoro obavezno vrijeđanje blagajnice...

-mlađi imaju problem što ih (opravano ili ne) druga strana možda ne poštuje, ponekad je sam ton ili pogled trgovca takav. 'da nisi lopov' ili 'šta si uopče došao'... Prigovarati pogledu ili tonu? Uzaludno. npr moj kvartovski dućan zbog promjena..(merkator/konzum) nikako da se blagajnice snađu, uvijek griješe, kasne.. posljednje, hrpu stvari otkucano i tad je nešto 'stisla'... pa kemija, broji, gleda.. i na kraju sve van iz torbi i ponovo, desetak minuta dok prođeš kasu umjesto minute. To im se dešava svakodnevno jer su 30godina radile na jedan način, promjena i problem je tu. Ponekad gubim živce ali se sjetim da su i one 'ljudi' i nasmješim se.... ima i gorih stvari. Dali bi mi npr vrijeđanje pomoglo? Možda samo kao kratkotrajni ventil za frustracije.. apsurdistan je krvac, ne blagajnica.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
Old Iggy kaže...

Idem u grad, obaviti nekoliko stvari. Za svaku tu stvar uzmem sitnicu / papire i sve si stavim u torbu lakše mi nosit.

Usput idem u trgovinu i da nosim te stvari kasnije iz trgovine u torbi. Ne pada mi napamet da ostavim negdje u plastičnom ormariću ili nešto slično (svašta sam vidio, ekipa koja obija to, tako da).

Svaki artikl ima barkod, ako ga furaš vani imaju ona 2 stupa kad prolaziš kroz blagajnu i detektiraju neotisnut kod / ukraden proizvod.

Neka označavaju robu, vode kontrolu i točka. Kao u robnim kućama ima kod u robi negdje ušiven ili što već.

vrinho kaže...

Dođeš do blagajne i pitaš prodavača ili prodavačicu da ti pričuva torbu, mjesta ima. Sad će ti oni sigurno kopati po smrdljivom opremi s treninga ili školskim knjigama. To se odnosi na dućane gdje te ne poznaju, gdje te poznaju možeš s torbom bez brige.

Nemoj sad gledat da je to tvoje smrdljivo i slično. Tvoje NIKE indoor tenisice koje si platio 100 € (nebitno) ako ih ukradem, operem i prodam za 300 200 100 kn (nebitno), ako su ok proći će. Svaka stvar nešto vrijedi. Pusti ti to. Stvari si ostavio nekome i nema garancije da će biti čuvane. A da ne pričam jedan dan (prije 2 mj) sam baš probao ostaviti tako i ima osoba koja je zaprimila stvari (ostavio sam nešto bezveze tek toliko da ne nosim okolo, nije neke vrijednosti). Kasnije dođem i pitam mogu li dobiti svoje stvari nazad, kad ono "Oprostite u kojem pretincu prepoznajete svoje stvari ?!". Dobro nije doslovno tako bilo, ali nema pojma šta je moje, tj. mogao sam birati.

Točka. Nešto nestane, možeš se ... kužiš...

A da ne pričamo i da netko čuva torbu, kasnije dođeš i praviš se glup " Pa nema mog laptopa, smartfona i tableta unutra !?!?" a kao bili su prije.

EDIT: da se osvrnema na TDove od prošlog mog odogovora. Činjenica (po meni) ako ostaviš u sandučiću ispred ulaza u dučan, netko ti ukrade ... Mislim da se možeš pozdravit sa stvarima. Eto :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2014 16:43 (ContoNick).
17 godina
ContoNick kaže...
Old Iggy kaže...

Idem u grad, obaviti nekoliko stvari. Za svaku tu stvar uzmem sitnicu / papire i sve si stavim u torbu lakše mi nosit.

Usput idem u trgovinu i da nosim te stvari kasnije iz trgovine u torbi. Ne pada mi napamet da ostavim negdje u plastičnom ormariću ili nešto slično (svašta sam vidio, ekipa koja obija to, tako da).

Svaki artikl ima barkod, ako ga furaš vani imaju ona 2 stupa kad prolaziš kroz blagajnu i detektiraju neotisnut kod / ukraden proizvod.

Neka označavaju robu, vode kontrolu i točka. Kao u robnim kućama ima kod u robi negdje ušiven ili što već.

Nisi shvatio. To je tvoj, ne njihov problem. Barkod se ne da kontrolirati, markeri se ni ne stavljaju na svu robu zbog cijene i kompliciranosti.

Prihvati ili se okreni i odi.

13 godina
neaktivan

Ja uvjek nosim ruksak kad idem u trgovinu biciklom po manje stvari i sve strpam u njega, duplo je lakse sa ruksakom nego s vrecicama.

12 godina
KiX777 kaže...

Postoji li neki zakon?

Stvar je ovdje jednostavna što se tiče pravne strane. NITKO nema pravo otvoriti tvoju torbu bez sudskog naloga (ni zaštitar, niti policija...itd)

A druga stvar je pitanje poštenja i pristojnosti.. ako te prodavačica zamoli da joj pokažeš sadržaj torbe bilo bi lijepo da joj pokažeš što je unutra jer nemaš razloga ne pokazati (barem se nadam {#})..

Ne pokazivanje sadržaja torbe te može samo dovesti u probleme.. jer prodavačica te kao građanin ima pravo zadržati do dolaska organa gonjenja.. koji kada dođu imaju ovlast oduzeti torbu i tražiti nalog za pretragu..

PS

ako nosiš u torbi djelove bivše drage ostavi torbu negdje drugo..

Smrt u penziji
17 godina
neaktivan
geothia kaže...

jer prodavačica te kao građanin ima pravo zadržati do dolaska organa gonjenja..

Nema. "Građanin" smije spriječiti bijeg osobe zatečene u počinjenju kaznenog djela za koje se progon vrši po službenoj dužnosti. Daleko je to od random odbijanja provjere sadržaja torbe.

iddqd
12 godina
badmad kaže...
geothia kaže...

jer prodavačica te kao građanin ima pravo zadržati do dolaska organa gonjenja..

Nema. "Građanin" smije spriječiti bijeg osobe zatečene u počinjenju kaznenog djela za koje se progon vrši po službenoj dužnosti. Daleko je to od random odbijanja provjere sadržaja torbe.

Jeste da.. ja sam se krivo izrazio..

mislio sam na ovo (zakon o privatnoj zaštiti)

Članak 36.

Prilikom izlaska iz štićenog prostora, ako osoba na zahtjev čuvara ili zaštitara ne želi otvoriti

zatvoreni predmet ili pretinac u prometnom sredstvu, te ako postoji osnovana sumnja da

pregledavana osoba kod sebe, u prometnom sredstvu ili predmetu kojega nosi sa sobom

posjeduje predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku ili postupku pred

prekršajnim sudom, zaštitar je ovlašten zadržati osobu.

O zadržavanju i razlozima za zadržavanje bez odgode će na pogodan način izvijestiti policiju,

nakon čega će postupiti po zapovijedi policije.

A postoji i kaznena odredba u istom zakonu koja kaže ako osoba ne postupi po naredbi zaštitara biti će kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 5000 kuna
Smrt u penziji
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice