Oporezivanje ultra-bogataša?

poruka: 9
|
čitano: 1.826
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dosta sam vremena potrošio na raspravu sa ocem o ovoj temi. Naime, on smatra da je poželjno povećavati porez linearno sa količinom novca koju osoba posjeduje (naravno, do neke granice). Ja sam smatrao da nitko, pa ni vlada neke države ne može pojedincu određivati koliko mu je novca, imovine dovoljno.

Možemo reći da smo se našli na tome da treba dodatno oporezivati one koji svoju imovinu nikako ne mogu iskoristiti (vila sa 44 sobe u svakoj atraktivnoj turističkoj destinaciji, 16 automobila...)

No, moram se složiti da je zaključak opet veoma klimav. Naime, gotovo je nemoguće odrediti tko što može iskoristiti, a tko ne (osim ako nemamo neke komitete koji će to određivati, a mnogima ne paše takva vrsta vlasti).

Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj temi?

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
17 godina
neaktivan

Iako su na forumu političke teme zabranjene (buuu) ovo ću iskomentirati.

Veći porezi samo za bogataše su glupost. Tko će biti taj koji će odrediti da Mirko mora plaćati više od Slavka zato što ima vilu i 2 auta? Ako će bogataši plaćati veći porez onda je to kao komunizam. Svi moraju biti jednaki i svi daju doprinos državi. Ja dolazim iz obitelji srednje klase tako da sam u ovom pitanju nepristran (nit siromašan nit bogat). Porez je za sve 22%. Bogataš kupnjom auta za recimo 1'000'000 kn državi daje 220'000 kn. Siromak kupnjom auta za 50'000 kn državi daje 11'000 kn. Proporcije su iste, a svejedno bogataš daje više novaca. Po meni najpravedniji način za naplatu poreza.

Općenito je povećanje poreza glupa stvar. Očekivao sam da će Jaca naći druge i prihvatljivije načine za rebalans, ali vidim da je ova vlada još nesposobnija od Sanaderove. Rade rigorozne stvari, a narod je već kratkih živaca. Na kraju će ispasti da će narod srušiti vladu, pazite šta vam kažem.

Uzima se tamo gdje je potrebno, a tamo gdje je novac apsolutno nepotreban, tamo se ne uzima. Pogledajte samo koliko udruga živi na državnoj sisi. Koliko ima lokalnih moćnika iz općina koji isto žive na državnoj sisi (ovo je danas bilo na Dnevniku). Nije ni čudo što nam država tone. Vlada misli da će se i sad izvući tako da nekako spase situaciju, a da ne opale po džepovima moćnika. Neće to više tako ići, Hrvati su već puno pretrpjeli vladinih nebuloza i kratkog su fitilja.

http://www.youtube.com/watch?v=ZWmf7r_37eA
16 godina

... no comment. dali je (ikad) platio porez, dali neka firma/biznismen plaća porez za jahte, aute ... -sve ide na lizing (ili pušing?) te se još odbija od poreza.... .. -no comment. Izlanuo se

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
RE: Oporezivanje ultra-bogataša?

Isto takvu raspravu smo mi imali s profesoricom iz politike. Iako osobno nisam za progresivno oporezivanje poreza (mislim da svi trebaju davati isti postotak), slažem se da je progresivno oporezivanje u ovoj državi nužno jer je previše lopova i bahatih idiota koji se kur.e jer su tatini sinovi koji se voze na jahtama s zastavom kajmanskog otočja, tablicama službenih vozila firme i različitim glupostima koje su rezultat takvih olakšica.

Ja bi uveo progresivno oporezivanje i naplaćivanje kod kršenja zakona. Zanimljivo je kako je Kerum jurio 200km/h u svojem autu, policajac ga zaustavio i rekao mu da je kazna toliko i toliko bodova i 7000kn gotovine (nisam siguran točno, ovu cifru sam uzeo za primjer), a on se samo nasmijao i pitao: "zar samo toliko?" i izvadio žbunj novčanica veći od zarade cijele prosječne obitelji tijekom godine. A jadan policajac ga gleda dok ga ovaj zajebava jer krvavo radi za crkavicu.

Zato se to riješava kao u Finskoj: Mercedes AMG projurio 200km/h i uhvate ga. On kaže da je neki poddirektor Nokie i dobije kaznu od 1.200.000 eura (da dobro sam napisao: milijun i dvjestotisuća eura). Tako se kazne računaju: prema plaćama - pa ti nećeš više nikad to napraviti. A ovi naši kreteni još nošalantno divljaju po cestama...

U ovoj lopovskoj državi treba sve bogataše orobiti do zadnje lipe u džepu (čast poštenim iznimaka, ako ih uopće ima...)

P.S. Ova 2 slučaja s kaznama su bila napisana na net.hr-u pod vijesti, sada koliko su istinita ne garantiram

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
neaktivan

Nema Frke, mi smo u NATO, štite nas imperijalističke sile, a mi njihov humani kapitalizam.

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
16 godina
neaktivan

@ Paolo - Dođe ti na isto. Hoćeš li mu uzeti novce preko većeg poreza ili ćeš mu naplatiti veću kaznu - svejedno je.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

@ Paolo - Dođe ti na isto. Hoćeš li mu uzeti novce preko većeg poreza ili ćeš mu naplatiti veću kaznu - svejedno je.

Pa nije baš isto - postoje bogataši koji se ne bahate svojim novcem i igraju se šerifa. Žive normalnim životom i ne krše zakon (ali to u hrvatskoj ne postoji pa dođe na isto, u nekim kulturnijim zemljama bi bilo itekakve razlike).

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
neaktivan

ja cu jos samo dodati da ce se smanjivanjem mirovina, ukidanjem besplatnih udbenika i svim ostalim solucijama mozda rijesiti manjak u blagajni ali ce se netko nakrasti para

prvo su nas uvalili u kiflu i sada naravno ispasta jadan narod

I can't remember anything
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2009 22:03 (labrovic).
16 godina
neaktivan
labrovic kaže...

ja cu jos samo dodati da ce se smanjivanjem mirovina, ukidanjem besplatnih udbenika i svim ostalim solucijama mozda rijesiti manjak u blagajni ali ce se netko nakrasti para

prvo su nas uvalili u kiflu i sada naravno ispasta jedana narod

ma poserem im se na politiku

U redu, hvala na komentaru, no u ovoj temi se ne želimo mješati u vladavinu aktualne stranke i slično jer će tema najvjerovatnije biti zaključana. Ovo je jedna, moglo bi se reći, etička dilema.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice