Lijeva vrata - desna vrata?

poruka: 4
|
čitano: 23.610
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Lijeva vrata - desna vrata?

Ako ima na forumu neki iskusni građevinar ili stolar - kako se "stručno" definira da li su sobna vrata "lijeva" ili "desna"? Naišao sam na dva oprečna tumačenja, prema jednom "desna vrata" su ona na kojima je kvaka na desnoj strani, a prema drugom "desna" su ona na kojoj su panti na desnoj strani!

Volio bih čuti nečije stručno mišljenje, a ne "ja mislim...". :)

17 godina
neaktivan
RE: Lijeva vrata - desna vrata?

Evo odgovora s jednog drugog foruma gdje je bio isti problem i stručna rasprava i jedan doslovni citat pa prouči.
"

Ajmo sad točno objašnjenje! :lol::lol::lol:

Znači vrata (kao i prozori) se UVIJEK gledaju iznutra - gdje su šarke tj. panti, ta su vrata (drugim riječima, šarke desno=desna vrata, šarke lijevo=lijeva vrata)

Tako se gleda svuda u svijetu, osim u Sloveniji koja je i nas učila krivo!

Ali kao što su ti i drugi rekli najbolje je poslati otvor onome tko ti radi vrata i tako si 100% ziher!

Ovo što je Hrwoye napisao je pravilo. Gleda se iznutra.

p.s. moja isprika, gore sam napisao da se vrata gledaju izvana i pobrkao stvari , a kao što je Hrwoye objasnio, uvijek se gleda iznutra. Sad sam provjerio svoj projekt i ono što sam naručio od stolarije, i vidim da je ovako kao što Hrwoye napisao :s

Zvao sam i kuma ( ing.građ ) da mi još jednom pojasni pravilo struke. kaže on "pravilo je da uvijek gledaš s one strane s koje fizički vidiš pante , znači u 99% slučajeva je to s unutarnje strane, i na vratima i na prozorima, i s koje strane vidiš pante , ta su vrata / prozor. Ako bi se vrata otvarale prema van, pante bi se vidjele izvana, i ista vrata više nisu npr. desna nego lijeva

p.s. ...a nazvao sam i čovjeka koji je uzimao mjere za stolariju na mojoj kući. Unatoč što su po ovom pravilu moja vrata desna, za njih se "ona otvaraju u lijevo , pa su lijeva" . kaže on meni da ja to računam "po njemačkom modelu" ; ali bitno da smo se nas dva razmjeli. Ja naručio desna vrata, on mi pravi lijeva i bit će kako je u projektu nacrtano. I svi zadovoljni."

Nadam se da ti pomaže.

17 godina
protjeran
Ako otvaras vrata lijevom rukom, onda su lijeva, jednostavno nema druge
Zlo i Naopako
16 godina
neaktivan
bestia kaže...
Ako otvaras vrata lijevom rukom, onda su lijeva, jednostavno nema druge
  ...s jedne strane ih otvaraš ljevom,a s druge desom rukom...probaj...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice