Grammar Nazi tema

poruka: 84
|
čitano: 17.169
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Grammar Nazi tema
Punti kaže...

...kao npr. Doljnja Kašina

15 godina
odjavljen
A jeri se kaze jeri ili jeli?
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
16 godina
Grammar Nazi tema

Jebodiah - naidealnije brzine - zaboliše me oči. Prvo, jer bi trebalo pisati najidealnije. Ups, ne postoji superlativ za pridjev idealno.

16 godina
Jakovp kaže...
A jeri se kaze jeri ili jeli?

Što, zar je Jela Jerina žena?

7 godina
protjeran
Grammar Nazi tema

Punti, znaš li što kažu o besposlenu popu?

Zlo se vratilo. Ime mu (b)je Arendelle.
16 godina
Grammar Nazi tema

hanteed - "bilo je onih kontoverzni igara" - kontroverznih (molim Boga da je riječ o dva tipfelera u jednoj riječi)

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.4.2018 14:48 (Punti).
16 godina
17 godina
Punti kaže...

Jebodiah - naidealnije brzine - zaboliše me oči. Prvo, jer bi trebalo pisati najidealnije. Ups, ne postoji superlativ za pridjev idealno.

Pitanje, šta nije idealan sam po sebi superlativ?

Tnx unaprijed.

16 godina

Priručnici kažu da nije, nego da spada u pridjeve koji se ne stupnjuju, pa nemaju komparativ i superlativ. Istina je da postoje slični pridjevi koji se tvore od latinskog superlativa (npr. maksimalan), ali to je sve. Uglavnom, "idealan" je u normativu, a komparativ i superlativ ne postoje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.4.2018 15:58 (Punti).
8 godina
neaktivan
Grammar Nazi tema

"A hrvatski, sam po sebi uz to kaj je glup je i tezak tak da nemres ocekivat da ce svi naucit jer nece." Jezik ne može biti glup! Glupa može biti samo ovakva izjava, za koju dozvoljavam da može biti ishitrena, ili takav može biti autor. Materinji jezik mora se naučiti kako u govornom tako i u pisanom obliku inače si nepismen a time i neobrazovan diplomi unatoč. (točka) ispričavam se, na uvredi ali ovo me toliko raspiz....da sam morala. Ukoliko sam ne poštuješ svoje ne možeš očekivati od drugih da to čine - dečec  doma su tvoji dobro debelo zakazali s odgojem.

Paps
14 godina
Grammar Nazi tema
Onda Punti i Mary, da li ste odredili datum? Jesu pozvani "bugovci" ;D?
everyday i'm shuffling...
12 godina
Luka123 kaže...

a ti bi htio biti kum, pretpostavljam... i pomalo mi taj tvoj avatar liči na crnogorca 

7 godina
protjeran
Grammar Nazi tema

Bum-bum.

14 godina
picajzla0707 kaže...
Luka123 kaže...

a ti bi htio biti kum, pretpostavljam... i pomalo mi taj tvoj avatar liči na crnogorca 

Misliš Pašmanca ;) !?

Inace kum? Why not!!? Pozovemo ih u ZD i napravimo cirkus u Kutića :D

everyday i'm shuffling...
8 godina
protjeran
Grammar Nazi tema

Ak ce bit "jagnjetne" i "vopi", pozovite i mene.

12 godina
Luka123 kaže...

Misliš Pašmanca ;) !?

Inace kum? Why not!!? Pozovemo ih u ZD i napravimo cirkus u Kutića :D

može, no proguglaj pojam crnogorski kum, pa će ti biti jasniji moj post 

8 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
može, no proguglaj pojam crnogorski kum, pa će ti biti jasniji moj post 

Picy !

Ako si ti imao na vjenčanju "crnogorskog kuma" ne znači da smo svi imali. 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
12 godina
Anđeo bez falinge kaže...

Picy !

Ako si ti imao na vjenčanju "crnogorskog kuma" ne znači da smo svi imali. 

hehe, prebacuješ foru kao da smo u školici

a žena mi je čak dijelom crnogorka... srećom nikome se od tamo nije dalo potegnut do zadra 

13 godina
Grammar Nazi tema

Definitivno najveća greška koju vidim u uporabi našeg jezika je pozicija enklitika.

95% ljudi napisat će "Bug forum je pokrenut 2008.

Naime, enklitike moraju stajati nakon prve naglašene riječi,  pa bi tako točno bilo "Bug forum pokrenut je 2008.

"Bug je forum pokrenut 2008." također je točno, ali to je zastarjela inačica.

29.11.2010= Barcelona-Real Madrid 5:0
15 godina
neaktivan
KiX777 kaže...

Definitivno najveća greška koju vidim u uporabi našeg jezika je pozicija enklitika.

95% ljudi napisat će "Bug forum je pokrenut 2008.

Naime, enklitike moraju stajati nakon prve naglašene riječi,  pa bi tako točno bilo "Bug forum pokrenut je 2008.

"Bug je forum pokrenut 2008." također je točno, ali to je zastarjela inačica.

S obzirom na to da 90 % ljudi ne zna razlikovati č/ć i ije/je, dalek je put do razine gdje bi razmišljali o tome o čemu ti pričaš 

7 godina
protjeran
Mirko935 kaže...

S obzirom na to da 90 % ljudi ne zna razlikovati č/ć i ije/je ...

Budući da.

Morala sam ti reći s obzirom na to da često pogrešno ispravljaš ljude.

15 godina
neaktivan
Mary Sue kaže...
Mirko935 kaže...

S obzirom na to da 90 % ljudi ne zna razlikovati č/ć i ije/je ...

Budući da.

Morala sam ti reći s obzirom na to da često pogrešno ispravljaš ljude.

Zašto?

7 godina
protjeran

Zbog inverzije.

Budući da nemam kruha, jest ću kolače.
Jest ću kolače s obzirom na to da nemam kruha.

Marija Antoaneta ponosila bi se mnome.

15 godina
neaktivan
Mary Sue kaže...

Zbog inverzije.

Budući da nemam kruha, jest ću kolače.
Jest ću kolače s obzirom na to da nemam kruha.

Marija Antoaneta ponosila bi se mnome.

A gdje piše da u tom slučaju ne može stajati "s obzirom na to da"? Ozbiljno pitam jer u bespućima hrvatskih internetskih prostora nigdje ne nalazim takvo pravilo. Čak štoviše, kako vole reći, na mnogim mjestima gdje pričaju o pogrešnom korištenju "obzirom da" i sličnih čudesa stoje primjeri rečenica u inverziji sa "s obzirom na to da" na početku rečenice. Jadni nepismeni puk se nema gdje obrazovati, bit će.

http://www.lektoriranje.org/jezicni-savjetnik/20/1/2016/obzirom-da-s-obzirom-da-ili-neto-tree

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.4.2018 20:58 (Mirko935).
16 godina

Mary Sue 

Molim te, ako nije problem, možeš li to malo pojasniti? Zvuči mi dobro, ali ne razumijem zašto.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.4.2018 21:05 (Punti).
7 godina
protjeran
Mirko935 kaže...

A gdje piše da u tom slučaju ne može stajati "s obzirom na to da"? Ozbiljno pitam jer u bespućima hrvatskih internetskih prostora nigdje ne nalazim takvo pravilo. Čak štoviše, kako vole reći, na mnogim mjestima gdje pričaju o pogrešnom korištenju "obzirom da" i sličnih čudesa stoje primjeri rečenica u inverziji sa "s obzirom na to da" na početku rečenice. Jadni nepismeni puk se nema gdje obrazovati, bit će.

Ni Oliver ni ja nismo došli do pozitivnoga odgovora. Nigdje. Ne vrijedi to što sam rekla jer ne mogu pronaći izvore za svoje tvrdnje. Provjerila sam u novijoj literaturi relevantnoj za suvremenu normu ("Normativnost i višefunkcionalnost...", "Pregled povijesti, gramatike i pravopisa...", "555 jezičnih savjeta", "Hrvatski na maturi" i slično), nigdje se ne spominje pravilo da na početku rečenice ne smije stajati veznička skupina s obzirom na to da. Normativni priručnici određuju samo da složeni veznik budući da može doći jedino na početku rečenice, to jest kada njime počinje zavisna surečenica u inverziji. Sve drugo, čini se, ovisi samo o autorovu stilu.

Sve je to od lošega vina. Bila sam uvjerena da je onako kako sam nekidan rekla, ali očito je u pitanju lažno sjećanje. Pomislila sam i na to da sam možda čula tu informaciju na nekome predavanju, ali sumnjam u to jer se takva savjeta ne pridržavaju ni u dobro lektoriranim knjigama koje su napisane u skladu s vrednotama visokoga stila. Kada bi takva preporuka postojala, netko bi je se već pridržavao. Dakle, mea culpa. Idem lošim vinom zaliječiti moždane rane od lošega vina.

Punti kaže...

Molim te, ako nije problem, možeš li to malo pojasniti? Zvuči mi dobro, ali ne razumijem zašto.

Već sam objasnila (a ne pojasnila), premda više ni u što nisam sigurna. Osjećam se kao onoga dana kada su mi rekli da Djed Mraz ne postoji.

15 godina
neaktivan
Mary Sue kaže...
Mirko935 kaže...

Ni Oliver ni ja nismo došli do pozitivnoga odgovora. Nigdje. Ne vrijedi to što sam rekla jer ne mogu pronaći izvore za svoje tvrdnje. Provjerila sam u novijoj literaturi relevantnoj za suvremenu normu ("Normativnost i višefunkcionalnost...", "Pregled povijesti, gramatike i pravopisa...", "555 jezičnih savjeta", "Hrvatski na maturi" i slično), nigdje se ne spominje pravilo da na početku rečenice ne smije stajati veznička skupina s obzirom na to da. Normativni priručnici određuju samo da složeni veznik budući da može doći jedino na početku rečenice, to jest kada njime počinje zavisna surečenica u inverziji. Sve drugo, čini se, ovisi samo o autorovu stilu.

Sve je to od lošega vina. Bila sam uvjerena da je onako kako sam nekidan rekla, ali očito je u pitanju lažno sjećanje. Pomislila sam i na to da sam možda čula tu informaciju na nekome predavanju, ali sumnjam u to jer se takva savjeta ne pridržavaju ni u dobro lektoriranim knjigama koje su napisane u skladu s vrednotama visokoga stila. Kada bi takva preporuka postojala, netko bi je se već pridržavao. Dakle, mea culpa. Idem lošim vinom zaliječiti moždane rane od lošega vina.

Punti kaže...

Već sam objasnila (a ne pojasnila), premda više ni u što nisam sigurna. Osjećam se kao onoga dana kada su mi rekli da Djed Mraz ne postoji.

Tko bi rekao da će tebe glupi priprosti inženjer natjerati da priznaš grešku vezanu za pravopisanje... Nisam bio ovako ponosan na sebe valjda skoro 10 godina, od davne druge godine faksa kad sam jednim listanjem skripte iz termodinamike zaradio 100 % bodova na kolokviju.

Ima da navečer častim cijelu birtiju da proslavim ovaj nevjerojatni uspjeh, a za rođendan za par dana ću si pokloniti uokviren tvoj post da ga kačim na zid.

Usput, zahvaljujem na informacijama i na tome što si stvarno išla provjeriti.

7 godina
protjeran
Mirko935 kaže...

Ima da navečer častim cijelu birtiju da proslavim ovaj nevjerojatni uspjeh, a za rođendan za par dana ću si pokloniti uokviren tvoj post da ga kačim na zid.

Želim vjerovati da si me zaboravio pozvati zbog uzbuđenja, a ne da si namjerno propustio uručiti mi poziv. Zaista želim vjerovati da je tako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2018 17:38 (Mary Sue).
15 godina
neaktivan
Mary Sue kaže...
Mirko935 kaže...

Želim vjerovati da si me zaboravio pozvati zbog uzbuđenja, a ne da si namjerno propustio uručiti mi poziv. Zaista želim vjerovati da je tako.

S obzirom na to da  imam prijatelje koji miješaju "jel" i "jer" (pokušao sam i objasniti i naći kvalitetnije prijatelje; nijedno nije urodilo plodom), strah me da bi ti moglo pozliti, da bi ti uši počele krvariti ili nešto takvo

No ako te to ne plaši, slobodno se ti javi na PP pa ćemo nešto dogovoriti

7 godina
protjeran

Neznam jer ziher misliš da bi me smetalo ali nepada mi napamet pri govarati dog ima iča i piča.

Ili tako nešto.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice