Ateisti pametniji? zaključana tema

poruka: 377
|
čitano: 77.038
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
RE: Ateisti pametniji?
M_dipl. kaže...
Deklarirajući se ateistom osoba koja to čini implicitno tvrdi da bog ne postoji, i to treba dokazati, i kraj priče. Ako netko sebe smatra agnostičkim ateistom ne mora ništa dokazivati jer očigledno misli da takvo što nije moguće.

Dakle, da ponovim. Pojam "ateizam" podrazumijeva tvrdnju da bog ne postoji, i ta se tvrdnja treba dokazati. Nadam se da je sada sve jasno.

Implicitno tvrdi da bog postoji? Postoji mnogo definicija ateizma, koje u većini slučajeva ovise o osobnom mišljenju same persone koja ju je osmislila. Da ateizam "podrazumijeva tvrdnju da bog ne postoji" je suludo. Za mene ateizam znači točno što i sama konstrukcija naziva, tj. riječ: a - nedostatak nečega, ne, teizam vjera u boga. Dakle, nedostatak vjere u boga. U tom slučaju na meni nije da dokazujem išta jer je "ateizam" evidentan u mom nedostatku vjere, kao što je evidentan i u nedostatku vjere neke osobe koja nikada nije upoznata sa sustavom vjere u boga/bogove (a takvih postoji).

U samoj diskusiji o postojanju nekog entiteta, naravno, ulazi u igru dokazivanje tvrdnje. No, u tom slučaju se moramo prisjetiti koja tvrdnja je pozitivna, pošto je ta od koje se kreće. Ta početna tvrdnja o postojanju boga ne zadovoljava kriterije falsibilnosti koja je potrebna da bismo je mogli eventualno odbaciti nakon što je dokazana krivom. No, početnu tvrdnju, "bog postoji" ne moguće je opovrgnuti per definition jer ona ne zadovoljava kriterije prije spomenute falsibilnosti. Ako je moguće, naravno, neka mi netko ukaže kojim se načinom to dokazuje "da bog ne postoji". Do tada, ne, ne postoji nijedan jedini razlog zašto bi se poziciji "bog postoji" davala ista kredibilnost kao i poziciji "bog ne postoji".

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 20:51 (brentaal).
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ovo više nema smisla.

apsolutno,pogotovo kad kao što je normalno za religiju žmiriš na neke činjenice i nemaš odgovora,pa se hvataš za nešto drugo i kroz to što ti je lakše pokušavaš izbječi važna pitanja.jednostavno onda rasprava nema nikakvog smisla više.i ne znam jel se to može kao autor teme,tražiti da se zatvori,jer ja sam u biti s takvim odgovorima i dobio zaključak pa mi više nije ni bitno.pa ako se može nek se zatvori i do k...!

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Ovo je potpuno pogrešno. Theos je Bog, tako da teizam i ateizam nemaju nikakve veze s religijom. Čovjek koji vjeruje u Boga, bez obzira kako ga ond percipira i personificira, a ne pripada nijednoj religiji je i dalje teist. To je utjecaj Katoličke crkve kojoj je cilj proglasiti sve ljude koji nisu Katolici nevjernicima, kao što su ih prije proglašavali poganima, hereticima.... (a vjerojatno i ostale religijske organizacije koriste istu manipulaciju).

a čovjek koji ne vjeruje u boga, ne vjeruje u nauk crkve, ne pripada nijednoj...osim po, recimo krštenju, a tome se nije mogao oduprijeti jer je bio premali...kako se taj naziva ?

zeitgeistdžija ?

može. nema problema.

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

kako ovo sve više nema nikakve veze s temom,al' totalno,onda evo još malo iživljavanja crkve

http://danas.net.hr/svijet/page/2010/03/11/0274006.html

pa ako se već ne zatvara,onda ću bar malo pljuvati po idiotima iz katoličke crkve!

16 godina
odjavljen
shimano kaže...

kako ovo sve više nema nikakve veze s temom,al' totalno,onda evo još malo iživljavanja crkve

http://danas.net.hr/svijet/page/2010/03/11/0274006.html

pa ako se već ne zatvara,onda ću bar malo pljuvati po idiotima iz katoličke crkve!

Naravno, uvijek je netko drugi kriv (u ovom slučaju Vrag).

18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Ja ne govorim o svakodnevnoj uporabi termina "ateizam" nego znanstvenoj, jedinoj o kojoj možemo pričati objektivno, što za tebe to znači je sasvim drugi par cipela a prefiks "a" nije jednoznačan, pogotovo u tom terminu i njegovom znanstvenom značenju.

Vjerojatno pod utjecajem Poppera govoriš o falibilnosti (falsibilnosti) teorije, no ovdje nema dileme. Tvrdnje "bog postoji" i "bog ne postoji" imaju isti status i jednako se dobro mogu ontološki braniti i pobijati, i to treba imati na umu. Imaš (ako imaš volje) u Kantovoj Kritici Čistog Uma jako detaljno na dvadesetak strana razrađene sve dokaze u prilog božjeg postojanja i onda sva pobijanja tih dokaza, dakle dokaze u prilog božjeg ne postojanja, pa to prouči, obje pozicije su jednako kredibilne.

Koja je to znanstvena definicija termina ateizam?

Uzimajući u obzir znanstvene kriterije - kakvu kredibilnost ima tvrdnja koju se ne može opovrgnuti (bog postoji). Što mora postići suprostavljena hipoteza da bi se ova prva pobila? Koji je proces pobijanja prve?

Što se tiče prijedloga, hvala, sutra ću to malo proučiti.

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?
Nije pitanje dali su ateisti pametniji, nego je cinjenica da je velika vecina pametnih ljudi ateisti. I ta cinjenica govori sama za sebe.
17 godina
odjavljen
shimano kaže...

zapravo si dobro neke stvari rekao u prvom djelu posta (posebno za crkvu),ali na kraju si to zbrljao s onim "da razmilite o svojoj vjeri",pa to upravo i radimo,jer razmišljamo zašto vjerovati.pa ti si sam napisao da ne valja vjerovati zato što ti netko kaže,pa tako mi ni nevjerujemo nego raspravljamo zašto bismo.a pitanje vezano za to ide tebi,zašto ti vjruješ?

Ja vjerujem jer osječam da postoji nešto više. Što - ne znam, da li sam u pravu ili me osječaj vara - ne znam? Mislim da si ti malo promašio poantu. Raspravljati o prihvačanju ili odbacivanju crkvenih dogmi ima smisla, ali rasprava zašto bismo trebali vjerovati je kao da raspravljamo bih li se danas trebao osječati sretno. Ako se ne osječam sretno, nikakvi logični argumenti me neće uvjeriti u to da bih se trebao osječati i obrnuto, odnosno čak i da me uvjere, neće promijeniti to kako se osječam.

magicmist kaže...

Ovo je potpuno pogrešno. Theos je Bog, tako da teizam i ateizam nemaju nikakve veze s religijom. Čovjek koji vjeruje u Boga, bez obzira kako ga ond percipira i personificira, a ne pripada nijednoj religiji je i dalje teist. To je utjecaj Katoličke crkve kojoj je cilj proglasiti sve ljude koji nisu Katolici nevjernicima, kao što su ih prije proglašavali poganima, hereticima.... (a vjerojatno i ostale religijske organizacije koriste istu manipulaciju).

a čovjek koji ne vjeruje u boga, ne vjeruje u nauk crkve, ne pripada nijednoj...osim po, recimo krštenju, a tome se nije mogao oduprijeti jer je bio premali...kako se taj naziva ?

zeitgeistdžija ?

može. nema problema.

Taj čovjek je ateist i pasivni pripadnik Katoličke crkve dok se tako izjašnjava. Onaj trenutak kad se prestane izjašnjavati kao pripadnik Katoličke crkve, to krštenje, pogotovo ako je kršten kao maloljetna osoba ne bi trebalo predstavljati ništa.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

ja možda i završim u paklu.

MrBlc, ti ćeš završiti ovdje:

http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/

18 godina
storm.zd kaže...
Nije pitanje dali su ateisti pametniji, nego je cinjenica da je velika vecina pametnih ljudi ateisti. I ta cinjenica govori sama za sebe.

Pošto sam skeptik, de mi samo reci odakle ti ta činjenica? Najviše mi vuče to da su "najpametniji" ljudi upravo skeptici. :))

Tvrdit jedno ili drugo a bez dokaza, činjenica baš i nije "pametno", tako po nekoj logici mislim da bi skeptik bio "najpametniji". ^^

18 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Mene samo smeta to što svi smiju pljuvat po katoličkoj crvki, ali Židova ili muslimana nitko ne smije vrijeđat. Ja ne volim bilo kakve ekstreme, ni one prepobožne što svaki dan u crkvu idu, a ni one koji odlučno odbacuju postojanje bilo kakvog Boga. Ali zašto se u državi u kojoj su 90% katolici smije reć katolici idioti, a ne smije se reć Židovi lihvari škrti??

Prodajem USB 2.0 Flash drive 16GB KINGSTON DataTraveler 102 nove, zapakirane s jamstvom 5 godina za 180kn, novi su 300kn.
17 godina
Psiho246 kaže...

Kako netko moze biti tako arogantan i tvrditi da je cinjenica da Bog ne postoji,

Kako netko može biti tako arogantan i tvrditi da je činjenica da Bog postoji?

Iako Wikipedija nije nekakav izvor, eto za početak jednog članka na tu temu: http://en.wikipedia.org/wiki/Existence_of_god.

16 godina
neaktivan
Ige kaže...

Mene samo smeta to što svi smiju pljuvat po katoličkoj crvki, ali Židova ili muslimana nitko ne smije vrijeđat. Ja ne volim bilo kakve ekstreme, ni one prepobožne što svaki dan u crkvu idu, a ni one koji odlučno odbacuju postojanje bilo kakvog Boga. Ali zašto se u državi u kojoj su 90% katolici smije reć katolici idioti, a ne smije se reć Židovi lihvari škrti??

zato što:židovi drže svijet za jajca i glavni su a uporište je amerika,tako da čim se bilo šta i prismrdi oko njih oni dignu takvu prašinu da iz nje nastane oluja,a sve zato što je komarac uzletio,tako da im ne možeš ništa.

a muslimani itekako dobijaju po ušima pogotovo u americi,ali i recimo u švedskoj (ili možda danskoj nisam siguran gdje su se ono sprdali s karikaturama,a i kod nas ne prolaze nešto krasno.

a katolička crkva svoje sve zaslužuje i sad i kroz povijest,o današnjim grozotama i sam čuješ pa neču govoriti,ali evo jedan povijesni primjer zašto je to najgora religija.kad su križari osvojili Jeruzalem,pobili i silovali su sve što se kreče,krvi je bilo do koljena i po gradu se gazilo po leševima,dok s druge strane kad je Saladin osvojio taj grad,nije nikom dlaka s glave pala i svi su bili amnestirani i u gradu si slobodno mogao prakticirati svoju vjeru koja god bila,a katolička crkva je njega narodu prikazivala kao vraga,pa ti sad vidi.

zbog toga i puno drugih stvari,katolička crkva je najgore zlo čovječanstva.

također je laž da je 90% katolika,pa dovoljno da pogledaš ovdje omjer kao neki uzorak,pa ćeš vidjeti da to nije tako ni blizu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.3.2010 10:44 (shimano).
17 godina
Ateisti pametniji?

Kad si već spomenuo Saladina, zanimljivo je da je čovjek po narodnosti bio Kurd, a rodio se u Tikritu, gdje i Sadam Husein.

17 godina
neaktivan
Ige kaže...

Tko kaze da se ne smije? Pa ti mozes otici na trg i vikati iz svog glasa stogod oces o bilo kojoj crkvi pa cak i religiji, ko ti brani ?

BTW. i ti brkas crkvu i religiju, pitas zasto se moze pljuvati po katolickoj crkvi a ne reci da je zidov skrt, to ti je greska u koracima.

To ti je ko da pitas zasto ne smijes reci da su svi svecenici pedofili ili pak da su katolici idioti? Ti to smijes rec svakako al je jednaka glupost ko da kazes za

sve zidove da su skrti, skrtih ljudi je uvijek bilo, a gledajuci broj pripadnika po vjerama nekom logikom bi zakljucio da ima daleko veci

broj skrtih krscana i muslimana nego zidova uopce.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
16 godina
neaktivan
Ako pod skeptike podrazumjevas ljude koji nista ne uzimaju zdravo za gotovo i koji ne prihvaćaju nista sto im se nameće (npr vjera) vec do svojih mišljenja dolaze vlastitim razmišljanjima onda se potpuno slažem s tobom da su skeptici najpametniji ;)
18 godina
Ige kaže...

Mislim da forum ne prikazije animirane GIF-ove, pa evo i link.

Jadni kršćani... :( Jadni kršćani... :(
Gledam te!
18 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Ma nisam ja neki veliki katolik, samo mi idu na k*rac ljudi koji seru po katoličkoj crvki, a onda kad ja kažem nešto protiv Židova npr. onda se uvrijede, jer ne smije se generalizirati i vrijeđati ljude na vjerskoj osnovi -.-

Prodajem USB 2.0 Flash drive 16GB KINGSTON DataTraveler 102 nove, zapakirane s jamstvom 5 godina za 180kn, novi su 300kn.
17 godina
Ige kaže...

Ma nisam ja neki veliki katolik, samo mi idu na k*rac ljudi koji seru po katoličkoj crvki, a onda kad ja kažem nešto protiv Židova npr. onda se uvrijede, jer ne smije se generalizirati i vrijeđati ljude na vjerskoj osnovi -.-

Riječ "židov" u tvojoj rečenici bolje bi bilo pisati malim početnim slovom. Naime, Židov je pripadnik naroda koji po religioznom opredjeljenju može biti židov ili ateist. Mislim da nema neke treće opcije, ali opet, nikad se ne zna.

17 godina
neaktivan

Da li bog postoji ili ne, nemam pojima, nisu to dokučili pametniji ljudi tokom povijesti od nas, a nećemo, boga mi, niti mi na ovom forumu..

Svatko neka vjeruje što hoće.

Ali sam potpuno siguran da ukoliko postoji neko više biće, neka energija prapočela, nije joj cilj ubijati ljude kroz stoljeća. Čisto sumnjam da su potrebne žrtve paljenice, mučenja u znak vjere ili pedofilija. Ne vidim niti zašto bi bogu bilo drago da određeni ljudi žive dobro na račun drugih, jer eto podsjećaju da bog postoji. I još je neshvatljiviji razlog zašto bi bog ubijao dobre vjernike ili djecu, koji rade sve što od njih bog traži? Pa nije li ih On stvorio, zar se predomislio??

Čak i da postoji bog, ovakva viđenja i objašnjenja kakva ima katolička crkva su totalno bedasta. U suprotnosti s logikom i zdravim razumom. Eh sad, jesu li pametniji ljudi koji se vode logikom i razumom ili ne, to je pitanje? I toliko o odgovoru na pitanje posta..

P.S. Najdraža su mi ovakva objašnjenja kad je u pitanju pedofilija; to je vrag kriv..

to je naša mala tajna.. to je naša mala tajna..
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
(i) Gledaj, ako ti ne namjeravaš barem malo istražiti područje u koje si se toliko tvrdoglavo zaletio raspravljajući ja ne vidim čemu sve ovo. Zato sam ti i postavio pitanje što ti smatrašrealnim jer odgovor na to pitanje uvelike mijenja stvari i znam što ti onda trebam objasniti. Zato sam te i pitao smatraš li ideju mačke realnom, isuse bože.

Na cemu je utemeljena ideja macke? Na macki - zivotinji, necem fizickom. Necem sto znamo da postoji. Na cemu je utemeljena ideja o tzv. bogu? Na neznanju. Ne znamo kako nesto funkcionira pa... "Bog" je to napravio. x je to napravio. Rijec "bog" koristi se kao univerzalna nepoznanica. Ne mozes cak tvrditi ni da je ta nepoznanica "nadrealna" posto je svemir mogao nastati sam od sebe. I o cemu onda na kraju govoris? Na temelju cega?

Glede realnoga - mozda sam tu upotrijebio krivu rijec. Znaci, islo je ovako:

mbaksa kaže...
maniak kaže...

Meni za vjeru ne trebaju dokazi jer je to nešto što se treba vjerovati, a ne tražiti dokaze.

Zapravo - nije. Sve mora biti utemeljeno na necem realnom.

Cime sam mislio ovo: ako tvrdis ili cak i samo vjerujes da nesto postoji, to moras tvrditi ili vjerovati na temelju neceg stvarnog, opravdanog, nesto mora voditi do toga. Ako ne znas kako je nesto nastalo, ne mozes tvrditi da je to onda "stvorio bog".

M_dipl. kaže...
(ii) Tvoje protupitanje nema apsolutno nikakave veze sa mojim pitanjem, no dobro, eto, smatram da tako nešto nije razumno tvrditi.

Znaci, nije razumno tvrditi da oko Sunca rotiraju cajnik. Zasto? Tako nesto je teortski moguce, ali posto medjuplanetarna putovanja jos nisu osobito popularna i nema dokaza da barem jedan cajnik rotira oko Sunca - stvar je jasna. Znaci, razumno je ne prihvatiti jednu takvu tvrdnju. Je li razumno tvrditi suprotno? To je vec drugi par opanaka - o tome neki drugi put.

E, prica o cajniku nije toliko razlicita od price o tzv. bogu. Teisti najcesce tvrde da postoji "bog", koji je stvorio svemir, da slusa molitve, da se petlja u nase zivote (imas i ovdje na forumu svjedocanstva kako ih je bog spasio)...  A dokazi? NEMA dokaza. Od onog znanstvenika cije sam predavanje stavio mogao si cuti da je svemir mogao nastati sam od sebe - dakle, prvi pokretac nije nuzan. Uplitanje boga u svijet bi se pokazalo kao anomalija u fizikalnim zakonima - opet, to se ne pokazuje. I je li sad razumno prihvatiti tvrdnje od "bogu"? Razumno je isto onoliko koliko je razumno prihvatiti tvrdnje o cajniku koji rotira oko Sunca. Drugim rijecima - nije razumno.

Je li razumno tvrditi da bog ne postoji? Kao sto rekoh, to je drugi par opanaka - mozemo i o tome raspravljati - to tvrde eksplicitni ateisti, koji su samo jedan dio ateista.

M_dipl. kaže...
(iii) To što većina ljudi smatra nema veze sa raspravom.

Bitno je samo ono sto ti smatras? Dobro, ali onda moras detaljno i precizno objasniti sto je to bog, kako utjece na nas svijet, jer u suprotnom nemamo o cemu raspravljati. Dosad si napisao da je isti nadrealan i time zaista nisi mnogo napisao. Ja i dalje nemam pojma o cemu ti pricas. To je isto ko da sam ja macku definirao s "macka je realna".

I pazi jednu stvar - Biblija, Kuran i slicne mitoloske fikcijske knjige jos uvijek su temelj za vjersku indoktrinaciju i vecina teista kupi ideje iz njih (preko roditelja i religijskih institucija), tako to ne da nema veze s raspravom, nego ima kljucne veze s raspravom. Kako su oni dosli na ideju boga? Upravo preko organizirane religije.

M_dipl. kaže...
Occamova britva ti ne koristi, jer ona služi samo u sferi znanosti (i to ne svih znanosti), ne i mimo nje.

LOL! Prvo ces mi odredjivati kako da raspravljam, naredjivati da odgovaram na svako tvoje pitanje i sad ces mi jos ogranicavati arumentaciju na ovakav smijesan nacin!? Danas znamo da je svemir mogao nastati sam od sebe. Ti tvrdis da je bog stvorio svemir. Kako je isti nastao? Sam od sebe? Occamova britva se tu jako lijepo primijenjuje. Pricas gluposti.

M_dipl. kaže...
Također ne postoji apsolutno nikakav način da utvrdiš da nešto uopće jest anomalija, jer i zakoni fizike (po nekim teoretičarima, recimo po Berkleyu) su manifestacije boga

A gledaj - naci ce se teoreticar za mnogo toga sto nije istinito. Stvar je samo u tome sto treba imati dokaze. Teorije - pardon, hipoteze se ne mogu bazirati na neznanju, odnosno na nedostatku dokaza. Od cega polaze te hipoteze? Od hipoteze da ja bog nuzan? Bog nije nuzan - lijepo ti je objasnio covjek u onom videu. Na cemu onda? Na neznanju?

M_dipl. kaže...
(iv) Ne igram se riječima nego govorim nešto što ljudi koji se time bave znaju, umjesto da tražiš linkove po netu potraži malo u stručnoj literaturi pa ćeš vidjeti na koji se način točno ovi pojmovi o kojima pričamo (ponajprije ateizam) tumače!

Razumijes li ti razliku izmedju pojmova moralan, nemoralan i amoralan?

M_dipl. kaže...
(v) Itekako ima veze, ti jednostavno ne poznaješ (niti želiš upoznati) stručnu terminologiju, a uzimaš si za pravo raspravljati o pitanjima dotične struke i značenju njenih termina, strašno... Ne mora nitko ništa izricati (LOL, ako je netko tiho, LOL), samim činom deklariranja tvrdi se nešto, jesi ikada čuo za Austina i Searla? Jesi li ikada čuo za performatives and speech acts? Očigledno ne!

Znaci, dok te se dovede pred sam cin argumentiranja, ti bjezis u off-topic, u ad-hominem stil argumentacije.

Sto konkretno ne valjda u onome sto sam napisao - i zasto?

(v) (A)teizam nema veze s "tvrdjenjem", nego s vjerom, vjerovanjem. Nemoj izvrtati (mijenjati) znacenje rijeci kako bi ti pasale u tvoje konstrukcije.

Ako je teist tiho, ako nista ne tvrdi - nema nikakvih problema - onda se ateist i teist nemaju oko cega kaciti. Ako tvrdi, onda to mora dokazati. Ateist bez da teist izrece svoju tvrdnju nema kome sto tvrditi ili dokazivati - a i tada moze jednostavno reci da ne vjeruje u teistovu tvrdnju, ako je ovaj nije potkrijepio dokazima.

M_dipl. kaže...

(vi) Ne, to ne znači to, opet pokazuješ nepoznavanje terminologije. Možda će ovako biti lakše: teist je jedno, ateisti drugo, agnostik treće, deist četvrto,

Alo, zasto opet bjezis od rasprave? Teizam ima veze s vjerom u boga. Agnosticizam ima veze sa znanjem, sa spoznajom, a ne s vjerom. Stoga ne mozes agnosticizam podvaljivati kao alternativu a/teizmu.

Koliko sam shvatio, deizam takodjer ima veze s vjerovanjem da je bog stvorio svijet, ali bez vecine onih stvari koje su karakteristicne za religije (ispravi me ako grijesim) i moze ga se svrstati u istu grupu s teizmom ili pod sam teizam (ovisi kako tko definira pojmove) - no, i dalje je tu u pitanju nekakav bog.

Dakle, imamo jedne koji vjeruju u boga ili bogove (teiste, deiste) i imamo one druge, koji ne vjeruju u ni jednog boga (nepopularno znani kao "ateisti"). Od tih potonjih, imamo one koji ce eksplicitno tvrditi da bog ne postoji (eksplicitni ateisti) i imamo one koji se time jednostavno nece zamarati (implicitni ateisti) - jednostavno ce reci da ne vjeruju u tako nesto. I posve je jasno da ti eksplicitni ateizam podvaljujes kao ateizam opcenito. Ateist ne mora tvrditi da bog ne postoji - covjek je ateist samim tim sto ne vjeruju u nijednog boga.

Isto kao sto ti ne moras tvrditi da oko Sunca ne rotiraj cajnik - ti jednostavno ne vjerujes da oko Sunca rotira cajnik. I to je to. Druga strana, koja je to tvrdila, nije ti dala adekvatne argumente i stoga neces prihvatiti takvu tvrdnju. Ti ne moras tvrditi suprotno, niti ici dokazivati suprotno ako ne tvrdis suprotno. Ti si jednostavno acajnikovac, poput mene - nismo nuzno anticajnikovci. Ako tvrdimo da oko Sunca ne rotira cajnik, i dalje smo acajnikovci, samo sad eksplicitni i sad bismo trebali dokazati svoju tvrdnju.

Na kraju se vracamo na ono - je li agnosticki teist - teist? Je li agnosticki ateisti - ateist? Odgovor na oba pitanja je - da. To je po definiciji. Stoga ne moze ateist opcenito biti eksplicitni ateist, dakle da iskljucis agnostickog (implicitnog). Cista logika. Je li kukuruzni kruh - kruh?

Na vecinu stvari koje imaju vezu s ovim o cemu raspravljamo dao sam ti odgovor u gornjim odgovorima. Ako zelis raspravu odvuci od teme, to ces morati bez mene.

M_dipl. kaže...

Deklarirajući se ateistom osoba koja to čini implicitno tvrdi da bog ne postoji, i to treba dokazati, i kraj priče. Ako netko sebe smatra agnostičkim ateistom ne mora ništa dokazivati jer očigledno misli da takvo što nije moguće.

Dakle, da ponovim. Pojam "ateizam" podrazumijeva tvrdnju da bog ne postoji, i ta se tvrdnja treba dokazati. Nadam se da je sada sve jasno.

Je li agnosticki ateist - ateist? Badava ti zakljucujes pricu s "Dakle, da ponovim", ako ti logika ne stima. Mozes to ponavljati u nedogled, ali logika ti i dalje nece stimati.

18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
brentaal kaže...
M_dipl. kaže...

Ja ne govorim o svakodnevnoj uporabi termina "ateizam" nego znanstvenoj, jedinoj o kojoj možemo pričati objektivno, što za tebe to znači je sasvim drugi par cipela a prefiks "a" nije jednoznačan, pogotovo u tom terminu i njegovom znanstvenom značenju.

Vjerojatno pod utjecajem Poppera govoriš o falibilnosti (falsibilnosti) teorije, no ovdje nema dileme. Tvrdnje "bog postoji" i "bog ne postoji" imaju isti status i jednako se dobro mogu ontološki braniti i pobijati, i to treba imati na umu. Imaš (ako imaš volje) u Kantovoj Kritici Čistog Uma jako detaljno na dvadesetak strana razrađene sve dokaze u prilog božjeg postojanja i onda sva pobijanja tih dokaza, dakle dokaze u prilog božjeg ne postojanja, pa to prouči, obje pozicije su jednako kredibilne.

Koja je to znanstvena definicija termina ateizam?

Uzimajući u obzir znanstvene kriterije - kakvu kredibilnost ima tvrdnja koju se ne može opovrgnuti (bog postoji). Što mora postići suprostavljena hipoteza da bi se ova prva pobila? Koji je proces pobijanja prve?

Što se tiče prijedloga, hvala, sutra ću to malo proučiti.

Evo ;)

Ateizam

(novolat. od grč. atheos = bez boga): poricanje opstojanja boga (ili bogova), bezbožnost, bezboštvo. Suprotno: teizam (v.), monoteizam (v.), politeizam (v.) i panteizam (v.). Opstoji naivni ili primitivni ateizam (kod nekih plemena i naroda koji uopće nemaju pojam boga), zatim tzv. praktični ateizam u onih ljudi koji žive i djeluju kao da boga nema, pa se i ne brinu za to, premda bi se možda "teorijski" složili da on (ili neko "više biće") opstoji, i napokon teorijski ateizam (bilo dogmatski ili kritički). Ovaj posljednji svjesno, kritički, radikalno i argumentirano nastoji pokazati i dokazati (obarajući teologijske dokaze za egzistenciju boga) i samu nemogućnost božje egzistencije. (...) ima još ali ovdje sad nije bitno; uzeto iz Filozofijskog Rječnika, u redakciji Vladimira Filipovića izdatog u nakladi Matice Hrvatske 1984., konkretni tekst o ateizmu pisao je Milan Kangrga.

Ovaj kritički teorijski ateizam je ono što se u suvremenoj znanstvenoj raspravi misli kada se kaže "ateizam", nadam se da je sad svima sve jasno.

Svaka ti cast. Das definiciju koja ukljucuje vise vrsta ateizma i onda kazes da se u "suvremenoj znanstvenoj raspravi" (to je tvoja osobna kvalifikacija? Belji se) samo "kriticki teorijski ateizam" uzima kao ateizam. Znaci, potvrdio si ono sto govorim (da eksplicitni ateizam podvaljujes pod ateizam opcenito) - namjerno si na ovoj temi pod pojmom "ateizam", bez da to ikome drugome naznacis, oznacavao "kriticki teorijski ateizam". To je podvaljivanje, to je manipulacija, varanje, to je jedan bezobrazan nacin raspravljanja, besmisleno trosenje naseg vremena na raspravu do koje ne bi ni doslo da nisi bio neposten, da nisi radio takve podvale.

Ako za tebe kukuruzni kruh nije kruh, onda si to jasno morao izreci, pa bi te mi upozorili da ako pod kruhom smatras iskljucivo bijeli kruh, da umjesto "kruh" jasno napises "bijeli kruh" i ne bi bilo problema. Jadno stari moj, jadno. Nisi zeljan rasprave, nego na prijevaru hoces pokazati da si bistriji od drugih ovdje. (palac dolje)

18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Evo ;)

Ateizam

(novolat. od grč. atheos = bez boga): poricanje opstojanja boga (ili bogova), bezbožnost, bezboštvo. Suprotno: teizam (v.), monoteizam (v.), politeizam (v.) i panteizam (v.). Opstoji naivni ili primitivni ateizam (kod nekih plemena i naroda koji uopće nemaju pojam boga), zatim tzv. praktični ateizam u onih ljudi koji žive i djeluju kao da boga nema, pa se i ne brinu za to, premda bi se možda "teorijski" složili da on (ili neko "više biće") opstoji, i napokon teorijski ateizam (bilo dogmatski ili kritički). Ovaj posljednji svjesno, kritički, radikalno i argumentirano nastoji pokazati i dokazati (obarajući teologijske dokaze za egzistenciju boga) i samu nemogućnost božje egzistencije. (...) ima još ali ovdje sad nije bitno; uzeto iz Filozofijskog Rječnika, u redakciji Vladimira Filipovića izdatog u nakladi Matice Hrvatske 1984., konkretni tekst o ateizmu pisao je Milan Kangrga.

Ovaj kritički teorijski ateizam je ono što se u suvremenoj znanstvenoj raspravi misli kada se kaže "ateizam", nadam se da je sad svima sve jasno.

Obje ove tvrdnje se mogu opovrgnuti i/ili braniti iz te metafizičke perspektive, no nijedna se ne može ni braniti ni opovrgnuti iz prirodno-znanstvene, zato je i apsurdan mbaksin pokusaj da se u raspravi o bogu poziva na znanost i logiku.

Svakako prouči jer se stvarno isplati, ne samo zbog tih dvadeset strana, nego i zbog činjenice da se radi o, po mom mišljenju, jednoj od najvažnijih knjiga u povijesti..

Što tu definiciju ateizma čini znanstvenom? Znam pokoju stvar o lingvistici s obzirom da je studiram pa me zanima zašto tu definiciju smatrašznanstvenom a druge ne. Termini često mijenjaju značenja ovisno o kontekstu.

Nadalje, ako se koristimo, kako ti to nazivaš, znanstvenom definicijom nečeg apstraktnog, dakle - pojma, tj. naziva ili riječi, zašto se ne koristimo znanstvenim kriterijima i za validaciju ostalih tvrdnji?

Kažeš da se božje postojanje ne može braniti iz prirodno-znanstvene perspektive no iz koje se onda nama relevantne perspektive može braniti? Koliko je meta-fizika relevantna nečemu fizičkome? Na koji način može osoba koja tvrdi da je bog metafizičan potkrijepiti dokazom da nešto metafizično ima utjecaja (tj. sposobnost interakcije) na fizičan svijet?

17 godina
neaktivan
Katolik kaže...

... ali u stvarnom svijetu gdje moji stavovi su samo moji i peer-review moje netolerancije je besmislen, ja uzimam sebi za pravo navijati za Hajduk, biti katolik i netolerantan prema onima kojima smetaju obilježja moje vjere na javnim ustanovama. OK?

Nije OK.

Ti po definiciji vjernika moraš biti tolerantan. Gdje je nestalo ono; tko tebe kamenom, ti njega kruhom? Okreni drugi obraz i neka baci kamen prvi onaj koji nije zgriješio?? Pa kad te vješaju, a ti kažeš; oprosti im bože, ne znaju što čine. Nema netolerancije u kršćanskoj vjeri.. Kakav si ti to vjernik?? To je neka moderna definicija, vjernik, skinhead i netolerantan..

Katolik kaže...

Smatram da imam slobodno volju jer nas tako uči Sveto pismo i Katolička crkva, a to učenje se uglavnom poklapa s mojim opservacijama svijeta oko sebe. A i da se ne poklapa - što onda? Ja taj postulat prihvaćam kao vjernik jer, ponovo, ne pokušavam znanošću ili logikom (koje tu uvijek zakažu) poduprijeti moju vjeru.

Bojim se da nemaš slobodnu volju. Odnosno imaš slobodu izabrati želiš li ti to učenje ili ne, ali ako se opredijeliš za taj nauk, sloboda izbora ti se drastično smanjuje. Crkva ne funkcionira na način da svatko unosi svoje revolucionarne ideje, pa se iste razmatraju. Ako se opredijeliš za vjeru, nemaš što vrludati, tvoje je (slijepo) vjerovati. A kad se tvoje viđenje svijeta oko sebe ne poklapa s učenjem katoličke crkve, možeš brzo izmoliti par oče naš i zakleti se bogu da to više nećeš raditi.. (ili prestati biti vjernik/postati vjernik neke druge sljedbe)

16 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

Naravno da vjernik ima slobodnu volju. Može birati želi li ići na misu ili ne; hoće li psovati ili ne; je..ti prije braka ili ne; uživati u ostalim malim radostima koja se kose sa ''zakonima'' vjere ili ne; hoće li se u ime vjere raznesti sa bombom u podzemnoj ili ne; hoće li se prije spavanja pomoliti bogu ili nekom svecu ili neće.

Svako negiranje gore navedenog vodi vjernika van pravog puta. Rješenje? Npr. ispovijed. Odeš u crkvu, priznaš grijehe i idemo ispočetka. A zašto? Ako sam ja vjernik, držim se crkvenog ili kojeg već nauka, nemam potrebe za tim. 10 zapovijedi, 7 glavnih grijeha, ostale smjernice crkve (u ovom slučaju katoličke ali može se odnositi na sve ostale) postoje da ih se vjernik pridržava, a ne da bira odgovaraju li mu u povodu fešte kad bi se vjernik mogao napit i dozivat jelene u obližnjem polju ili prvog spoja sa curom kad će razmišljati hoće li umočiti ili ne. Navođenje citata iz Biblije (koja obiluje glupostima) našim vjernicima odgovara ako govori o onome što im u određenom trenutku odgovara. Govori se da neke stvari ne odgovaraju suvremenom društvu. Tu vjernici kršćani već kiksaju na veliko. Kao što sam veće rekao, njima su Biblija i ostali crkveni nauci samoposluga iz koje se uzima što im odgovara. Nisam vidio da se pravi vjernici muslimani tako ponašaju. Oni žive svoju vjeru onako kako piše u Kuranu, makar to značilo živjeti ekstremni život. Jehovini svjedoci isto tako, makar ih vjera koštala života.

Što onda reći o svećenstvu koje vjernicima grmi o grijehu, kako se ne smije biti materijalist dok s druge strane žive na teret proračuna, ubiru milodare, traže povrat svoje imovine i još grade kojekakve mastodonske objekte.

I opet smo na slobodnoj volji. Ljudima je dobro, slušaju i ravnaju se po onome što im odgovara, što ne riješit će ispovijed. I kakva je sad to vjera?

Ako želi živjeti svoju vjeru ''punim plućima'' onda se čovjek mora odreći mnogih zadovoljstava i nema baš puno manevarskog prostora za raznorazne izlete van vjerskog nauka i morala.

16 godina
protjeran
Ateisti pametniji?

Ateist sam.

Ne mogu shvatit sto Krscani koji toliko vjeruju u Boga i toliko su "poslusni" ne vjeruju pravom vjerom tj. Pravoslavljem.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
18 godina
neaktivan
Katolik kaže...

Ponovljeni zakonik, 13, 6-10:

"Ako brat tvoj, sin matere tvoje, ili sir tvoj ili kći tvoja ili žena tvoja mila ili prijatelj tvoj, kojega ljubiš kao samoga sebe, hoće da te zamami tajno: Hajde da služimo tuđim bogovima, koji su tebi i ocima tvojim nepoznati,

Bogovima naroda oko vas, u blizini tvojoj ili daleko od tebe, od jednoga kraja zemlje do drugoga,

Ne pristaj s njim! Ne slušaj ga! Neka ga ne žali oko tvoje, i ne štedi ga! Ne taji krivnje njegove,

Nego ga ubij! Tvoja ruka neka se prva digne na njega, da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda.

Kamenuj ga na smrt, jer pokuša da te odvrati od Gospoda, Boga tvojega, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće sužanjstva."

Dakle, nema milosti niti prema najbližima koji ne štuju jedinog pravog Boga.

Dakle, u odnosu na Stari zavjet ja sam suludo tolerantan, moj biblijski slabo opismenjeni prijatelju.

Ili, Evanđelje po Mateju 10, 34-38:

"Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nisam došao da donesem mir, nego mač.

Jer sam došao da rastavim sina od oca njegova, kćer od matere njezine, snahu od svekrve njezine.

Tako neprijatelji čovjeku postaju njegovi vlastiti domaći.

Tko ljubi oca ili mater više nego mene, nije mene dostojan! Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.

Tko ne uzme na se križ svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!"

Dakle, tko ne prihvati Krista, makar ti bio najbliži  - nevrijedan je.

I - što sad? Kako se to uklapa u tvoju teoriju toga što bi "po definiciji" vjernik trebao biti?

Nauči nešto o vjerama općenito i mojoj vjeri, ako već želiš diskutirati s nekima van vrtićke skupine.

O tome kako sam skinhead i ostalo - to su gluposti, ali uobičajena taktika diskutanta koji ne zna što bi odgovorio, pa podmeće.

Prekrasna vjera, koju bi trebalo zakonom zabraniti pod hitno, skinheadi su mala djeca za religiju čije sveto pismo propagira ovakvo nešto vrtićkim, starijim i ma kojim skupinama...

EDIT: Molim poznavaoce svjetovnih zakona (mbaksa?) neka ne štede i prokažu koje krivične ili prekršajne članke hrvatskih zakona ili eventualno ustava bi prekršio svećenik koji štuje jedinog pravog boga i shodno tome bi svoju pastvu naučavao ovakvim vjeroučenjima

Ende Neu
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.3.2010 20:05 ((s)izgoreo).
18 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

http://obracenje.ning.com/profiles/blogs/cuda-svete-euharistije

ima puno čudesa koja se često događaju...i za koja ne postoje objašnjenja. I opet ljudi ne vjeruju...jednostavno, iz mržnje...tako i ateisti i agnostici, zbog svoje mržnje ne vide, ili ne žele

vidjeti, već samo žestoko odmahuju i niječu...

Ultima Cumaei venit iam carminis aetas; Magnus ab integro saeclorum nascitur ordo; Iam redit et Virgo, redeunt Saturnia regna, iam nova progenies caelo demittitur alto
16 godina
neaktivan
Katolik kaže...

Točno tako - svatko ima slobodno volju - nije dovoljno reći da si vjernik i "automatski" prelaziš u neki poseban razred čovječanstva predodređen za vječni život. Tvoje svakodnevne odluke utječu na to kako ćeš na kraju završiti. I istina je i to da ih ima koji se pretvaraju da su vjernici, iz konformizma, uglavnom, a zapravo se nisu potrudili niti proučiti pravila svoje religije, pa čak ni otvoriti Bibliju, a među njima je i podosta onih koji se smatraju kršćanima, a vjerničko opredijeljenje im je zamjena za pripadnost nekoj navijačkoj grupi - u stilu da li Hajduk ili Dinamo?

Ima i svećenika koji su zastranili i poteza Crkve koji nisu dobri. Crkva je zemaljska organizacija - ne postoji jamstvo da je svakog župnika u župu stavio osobno svemogući Bog.

I - što s time? Ako je to razlog da ne vjeruješ u Boga i da se ne pridržavaš njegovih pravila i ne priznaš Isusa Krista za svog Boga i Spasitelja - to su krivi razlozi. I Isus je vidjevši farizeje, "pismoznance" kako zlorabe svoje poznavanje Tore rekao da će im biti suđeno. Bit će suđeno i svećenicima i svim ostalim lažnim vjernicima koji se pretvaraju da slijede Isusa i Božje zakone, a zapravo rade što ih volja.

Nemoj ići njihovim putem.

Dapače, u tom smislu iskrenog ateista, koji se vodi osjećajem moralnosti i općeg dobra, ljubavi prema svom bližnjem i prirodi oko sebe svakako neusporedivo više cijenim od lažnog vjernika koji ide u ckrvu zato jer to svi rade, a vara ženu, nagovara ljubavnicu na pobačaj, opija se, psuje, ponaša životinjski i nečovječno, a pogotovu njegovog dužebrižnika koji to možda zna, a pretvara se da ne zna i premda zna da je ovaj ipso facto, svojim djelovanjem van Crkve, ekskomuniciran, i dalje ga prima na bogoslužje, ispovijeda i pričešćuje.

dakle opet se poziva na bibliju,a ona je kao i internet puna smeća koje se stoljećima pisalo i prepravljalo.od nekih dobrih ideja i zakona u njima koje su u današnjem svijetu jasne i bez biblije,do osvetničkih i loših savjeta općenito,a posebno ne primjenjivih za današnje vrijeme.biblija je prečesto bila izvor inspiracije za mnoga zlodjela upravo zbog hrpe tog svega kojeg se može interpretirat na bezbroj načina.pa tako i kad nekom odgovara vadi neke pozitivne stvari iz nje dok zanemaruje druge.no prije svega,ako nešto čitaš i pozivaš se na to,trebao bi znati tko je napisao to djelo,pa tako i bibliju za koju je to još važnije jer ima toliki utjecaj na neke ljude.e sad zašto ti i drugi koji se pozivaju na nju nemaju interes to znati to je nešto drugo,jer sad postoje vrlo jasni znanstveno povijesni dokazi o bibliji i ona više nije mistična za one koji žele znati.i zato ako ne znaš,onda se nemoj na nju niti pozivati jer bi to bilo isto kao da se pozivaš na neki strip jer ne znaš tko je pisao pa je svejedno,nema težinu.

17 godina
neaktivan
Ivanplesh kaže...

http://obracenje.ning.com/profiles/blogs/cuda-svete-euharistije

ima puno čudesa koja se često događaju...i za koja ne postoje objašnjenja. I opet ljudi ne vjeruju...jednostavno, iz mržnje...tako i ateisti i agnostici, zbog svoje mržnje ne vide, ili ne žele

vidjeti, već samo žestoko odmahuju i niječu...

Čekaj malo, ti stvarno misliš da je tvoje slijepo vjerovanje u nešto što nikad nečeš moći dokazati nama imperativ, ne vide zato što nemaju što vidjeti, nebi ni ti vidio da te tvoja okolina  dok si odrastao nije učila da je "vidjeti" normalno te da će te izopćiti ako budeš drugačiji.

Ne odmahuju ateisti i niječu, to rade "pravi katolici" svaki put kada netko traži konkretan dokaz onoga u što vjerujete.

No one gets left behind.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.3.2010 19:24 (thuglife).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice