Ateisti pametniji? zaključana tema

poruka: 377
|
čitano: 70.639
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: Ateisti pametniji?
Psiho246 kaže...
(...)

Nisam katolik, no vjernik jesam (naravno, ne klasični, jer se zaista trudim postupati po "standardima" vjere) i u velikoj se mjeri slažem s tobom.

Slijepo vjerovanje je uvijek loše. Ne kažem da sve mora biti kristalno jasno, nego da u svemu mora biti barem naznaka logike. Slažem se i sa tobom kada kažeš da je potpuno "glupo" i besmisleno tvrditi da nema Boga, jer smo zaista mali i razumjemo samo ono oko sebe i to često površno. Možemo opisati ono što vidimo, no ne i zašto se događa ili zašto je započelo.

Razvodnjavanje moralnih mjerila (poput "Ne ubij.") u ime neke prilagodbe "modernom" društvu mi nema smisla. Ne bih se složio jedino da je smisao ili cilj kršćanstva "činjenje dobra". To spada u gore navedenu kategoriju - razvodnjavanje.

Zanimljivo, ako si kršćanin, onda ti inteligencija ne znači mnogo, jer vjeruješ da ćeš jednom živjeti kao savršen čovjek. Ako u to ne vjeruješ, onda ti inteligencija mnogo znači, jer pametniji opstaju, a život je kratak.

@tema - mislim da smo ustvrdili da ne možemo osobe trpati u jedan koš. Sa obje strane postoje inteligentni ljudi.

Usput, nadam se da tema neće prerasti u hardcore flame war. No opet... (pogledaj priloženu fotografiju)

War is peace.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 2:13 (Revived.Random).
17 godina
moderator
Psiho246 kaže...

Pametniji?

Ne.

Ista glupost kao ono istrazivanje gdje su nepusaci pametniji od pusaca.

LOL! Opce je poznata cinjenica, i to vec dulje vrijeme, da velika vecina znanstvenika nisu teisti. Znaci, cista suprotnost situaciji u narodu. I po cemu je onda to istrazivanje "glupost"? Samo potvrdjuje ono sto se vec znalo.

Psiho246 kaže...

Ateisti su po mome misljenju arogantniji i zatvorenijeg uma. Da, zatvorenijeg, ne otvorenijeg.

Kako netko moze biti tako arogantan i tvrditi da je cinjenica da Bog ne postoji, kad je ovaj svemir gotovo beskonacan, a mi u toj velicini nismo nitko i nista.

Meni je glupavo da netko tvrdi nesto o nekom sto nije istina. Ovo sto si napisao je jedan debilni stereotip odredjenog dijela teista, koji na taj nacin pokusavaju diskreditirati one koji se ne slazu s njima.

Psiho246 kaže...
Mi samo mozemo pitanja postavljati, ali ateizam nam nece dati odgovore. Nece ni religije, ali barem imaju nekakvo objasnjenje koje i ne zvuci toliko nevjerojatno.

Sto konkretno je to "ateizam" da daje odgovore? Rijecju ateizam se kaze da tu nije posrijedi nikakva filozofija, vjerski i ini sustav - kaze se upravo da tu nema niceg takvog. Dakle, komentar "ateizam nam nece dati odgovore" je besmislen, bezsadrzajan. Religije ne daju odgovore na nista, jer ne istrazuju realnost.

Psiho246 kaže...
Ako postoji svemir koji je u svojoj velicini za nas pojam gotovo beskonacan, ako postoji nesto u cemu taj svemir postoji, zasto ne bi postojao Bog?

Koliko ima smisla ulaziti u ovako nesto? Prvo - radi se o logickoj pogresci - postavljas pitanje "zasto ne bi postojao Bog" kao da ti je premisa (ili obje premise) tocna, a pitanjem ujedno impliciras da postoji znacajna vjerojatnost da "Bog" (stogod to bilo") postoji. Prije nego se ova svemirska rasprava rasplamsa, preporucio bih da se pogleda

video - onda mozemo nastaviti raspravljati.

shimano kaže...

još uvijek po ovome svemu nismo neporecivo došli do zaključka da su ateisti pametniji,pogotovo kad bez racionalnog razmišljanja odbacuju postojanje,i samo zato što je religija iskvarena i bazirana na lažnim proročkim temeljima koji su uzrokovane političkim stanjima vremena u kojim su nastale,nije dokaz o samom ne postojanju boga

LOL! Teret dokazivanja je na onome tko iznosi neku tvrdnju. Ako neki teist kaze "bog postoji", onda to ima i argumentirati. Ako ne mozes argumentirati, normalno da necemo prihvatiti njegovu tvrdnju. I prica je zavrsena. Ja mogu tvrditi da oko Sunca rotira cajnik. Hoces li mi ti vjerovati? Ne? Zasto ne, ako nemas dokaza? Teisticki argumenti su jadni, i svakim danom znanost ih sve vise i vise gazi. Pogledaj samo video za koji sam dao link. Onaj tko racionalno razmislja jednostavno mora odbaciti tvrdnju u tamo nekakvom "bogu", s obzirom na saznanja do kojih je dosla znanost i na teisticke nebuloze ciji temelj su tisucama godina stare mitoloske/fikcijske knjige.

A ovo podcrtano je uvreda za inteligenciju svake razumne osobe. Mislim, odakle ti uopce ideja da oni koji nisu teisti ne vjeruju u teisticke price samo zato sto je "religija iskvarena i bazirana na laznim prorockim temeljima"? To je totalna nebuloza - koji su ti ljudi o kojima pricas?

Psiho246 kaže...
Jedino, ja nisam ateist. Mene bi se moglo najbolje definirati, kao sto se i nas predsjednik definirao. Ja sam vjerojatno agnostik.

Ako nisi teist, onda si po definiciji ateist. Agnostik je nesto drugo - to nema veze s vjerom, nego sa znanjem, odnosno mogucnosti spoznaje.

Psiho246 kaže...
Slijepo vjerovati u nesto je uvijek krivo. UVIJEK!

Stvar je u tome sto poprilican broj ateista slijepo vjeruje da Bog ne postoji i da svi vjernici opet slijepo vjeruju u Boga. Ironija...hehe.

"Poprilican broj ateista" koji slijepo vjeruju da Bog ne postoji je tocno - koliko? Kako uopce moze itko slijepo vjerovati u to, kad ne postoji opravdan razlog za vjerovati u tako nesto? Dalje, zasto bi itko morao vjerovati da Bog ne postoji - zasto bi se morao time zamarati? Naime, kako oni koji nisu teisti dolaze do informacija o tzv. bogu ili Bogu - preko teista. Teisti im kazu "bog je to i to, takav i takav" i ateisti njima kazu - to nema smisla, ne vjerujem ti.

Psiho246 kaže...
Ovo o ratovima - Ratovi su se vodili zbog novca i moci, a ne zbog religije. Religija je bila samo izlika i jos je uvijek.

Religija je zapravo super stvar, ako se ona protumaci onako kako je zamisljena.

Nekako mi je ovo dvoje kontradiktorno. Religija je izlika za dolazak do novca i moci preko ratova, ali je zapravo super stvar... Zar nam onda ne bi bilo bolje bez religija?

A ovo "tumacenje kako je ona zamisljena" - pa religije jesu zamisljene kao sredstvo upravljanja masama. I odlicno rade taj zadatak. U tome im pomazu tzv. svete knjige koje su napisane tako da si ih svatko moze tumaciti kako zeli, odnosno kako mu odgovara u danom trenutku.

Psiho246 kaže...
Krscanstvo siri mir i dobro. Nauka crkve nas uci o moralnim vrijednostima i kulturi. Da se svatko drzi 10 zapovjedi bozjih, svijet bi bio puno bolje mjesto.

Kojih deset zapovijedi? Ima tu vise verzija. S tim da su pojedine odrednice cista manipulacija - tj., direktno ukazuju na to cemu su religije namijenjene - vec sam spomenuo - upravljanju masama. Prva zapovijed trebala bi biti ne ubij. U katolickim zapovijedima ona je tek na 5. mjestu!

Psiho246 kaže...
Sam Isus je bio osoba koja je sirila mir i dobrotu i rjesavala probleme na miran nacin. Nikad silom, a uvijek oprostajem i dobrotom.

To je zapravo nemoralno. Te gluposti su tu iz vec navedenog razloga - da ljudi budu podatni, da se daju upravljati i manipulirati. Nasilje treba sprijeciti, a ne okrenuti drugi obraz.

Psiho246 kaže...
Odmah poslje toga se religija pocela koristiti u neke nemoralne svrhe, politicke agende itd.

Pogledajmo samo kako na Bliskom Istoku tumace Islam. Stavi bombu na sebe i ubij sto vise djece. Tuci zenu i zapali ju zivu.

Strasne stvari, sve u ime Boga i religije, ali nikada u ime logike.

To sam vec dao primjer. Najvazniji Bozji zakon u krscanskoj vjeri: "Ne ubij", a u ime krscanstva se islo u krizarske ratove. Logika? Gdje? Tko? Sta?

"Logika" je ista kao i u krscanstvu i u drugim religijama, samo sto su ti na Bliskom Istoku malo ekstremniji. Krscani su u proslosti bili jos daleko gori. Sad su se primirili, valjda ce se i ovi. Svima bi nam bilo ljepse da nema nikakvih religija - ne bi postojalo jedno takvo univerzalno opravdanje za nasilje i manipulaciju ljudima.

17 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

Članak je malo glupavo napisan. Odbacivanje vjerskih dogmi se ne može izjednačiti s ateizmom. To je čisti katolički terorizam: Ako ne vjeruješ ono što ja vjerujem, onda ne vjeruješ uopće. Također, velik broj vjernika voli solit pamet ljudima koji se izjašnjavaju kao ateisti (iako velik broj ljudi to radi samo zbog toga što ne zna pravi naziv, npr deizam ili agnosticizam), a onda jednostavno povratno pitanje tipa "aj ti meni objasni kako tebi to i to ima smisla?" shvačaju kao napad na njihovu religiju.

Mislim da ljudi koji prihvačaju vjerske dogme i niti ne pokušavaju razmisliti i naći svoju vjeru spadaju u jednu od ove tri kategorije:

- Strogim odgojem im je nametnuto i jednostavno imaju zbog toga blokadu ako idu razmišljati kritički. To objašnjava onaj gore navedeni fenomen.

- Jednostavno idu linijem manjeg otpora i nemaju volje razmišljati o tome

- Neinteligentni su (vjerujem da je takvih najmanje).

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

A gdje je to kroz povijest (osim možda u novije vrijeme) kršćanstvo širilo mir i ljubav? Na američkom kontinentu sa nasilnim pokrštavanjem? Ili u Africi? Europsku povijest ljubavi i mira koje je širilo kršćanstvo bolje da ni ne spominjemo. Ne zaboravimo ni činjenicu kolika sranja se vežu uz svećenstvo i pedofiliju te zlostavljanje u zadnje vrijeme...

OK, nekome je religija super... Meni nije. Meni ne treba bog i strah od njega, ne treba mi prastari sveti spis kojeg su generacije pisara i crkvenjaka prepisivale i prilagođavale svojem ukusu. Ne treba mi Jehovin svjedok pred vratima sa svojim nametničkim pričanjem tak da ga čovjek mora poslati u PM, htio nehtio. Ne treba mi neki ortodoksni musliman u susjedstvu kojem je najveća želja raznest nekoga eksplozivom.

Osobno smatram da su religije proistekle sa područja Azije (budizam, šintoizam itd) sa svojim svjetonazorom daleko ispred kršćanstva i islama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 11:37 (Danijel14).
15 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

jesu čipovi ateisti ?

Smijeh

Margot
15 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

a navodno se skratio dan za 1, 26 mikrosekunde Mršti se

Margot
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

još uvijek po ovome svemu nismo neporecivo došli do zaključka da su ateisti pametniji,pogotovo kad bez racionalnog razmišljanja odbacuju postojanje,i samo zato što je religija iskvarena i bazirana na lažnim proročkim temeljima koji su uzrokovane političkim stanjima vremena u kojim su nastale,nije dokaz o samom ne postojanju boga

LOL! Teret dokazivanja je na onome tko iznosi neku tvrdnju. Ako neki teist kaze "bog postoji", onda to ima i argumentirati. Ako ne mozes argumentirati, normalno da necemo prihvatiti njegovu tvrdnju. I prica je zavrsena. Ja mogu tvrditi da oko Sunca rotira cajnik. Hoces li mi ti vjerovati? Ne? Zasto ne, ako nemas dokaza? Teisticki argumenti su jadni, i svakim danom znanost ih sve vise i vise gazi. Pogledaj samo video za koji sam dao link. Onaj tko racionalno razmislja jednostavno mora odbaciti tvrdnju u tamo nekakvom "bogu", s obzirom na saznanja do kojih je dosla znanost i na teisticke nebuloze ciji temelj su tisucama godina stare mitoloske/fikcijske knjige.

A ovo podcrtano je uvreda za inteligenciju svake razumne osobe. Mislim, odakle ti uopce ideja da oni koji nisu teisti ne vjeruju u teisticke price samo zato sto je "religija iskvarena i bazirana na laznim prorockim temeljima"? To je totalna nebuloza - koji su ti ljudi o kojima pricas?

lijepo je kad se može na sve smijati i imati takav smisao za humor,ali ipak bi možda trebalo napraviti odmak od crtića pa čitati s razumjevanjem.teret dokazivanja je i na onome koji pokušava dokazati da bog ne postoji isto kako je na onome drugome,ti ne možeš nepobitno to osporiti,a sad kako sam ja deklarirani ateist,meni se ne treba dokazivati,ali nekome drugom koji iznosi neke činjenice kad zagovara kreacionizam,bi to bilo nužno.no kao što sam već rekao,kad netko misli da posjeduje znanje o samom postojanju svega od početka do kraja,onda je teško komunicirati s nekim takvim čiji ego izlazi iz okvira zdravog razuma.drugo,gdje si sam iznio da "onaj koji racionalno razmišlja jednmostavno mora...na teističke nebuloze ciji temelj su tisućama godina stare..."-šta si ti tu rekao,da ne možeš vjerovati u to jer su mitoloske/fikcijske knjige?a ja sam rekao da da je religija bazirana na lažnim proročkim temeljima,ukratko,da je recimo Tora pa iz toga Biblija laž,što se može dobro vidjeti u "who wrote the bible" dokumentarcu,dakle potvrdio si ono što sam govorio,ali iz objektivnih razloga nisi svjestan toga.pa na pitanje koji su to ljudi,sam si dao odgovor.sajam taštine je čudna stvar,na kraju dana uvijek se najviše prodaje glupost.

i još jedna važna stvar,ti znanstvenici na koje se pozivaš,u dokumentarcu "what the -blip- do we know",ne odbacuju postojanje boga čak su i neki vjernici,iako su vodeči kvantni fizičari i ljudi koji se na ovaj ili onaj način bave tim područjem,jer kad jednom zagrebeš površinu u kvantnoj fizici,tad vidiš kako stvari postanu čudne i kako jako malo zapravo znamo.i zato,iako sam (po stoti put) ateist,ne mogu nepobitno tvrditi nešto jer mi to čak ni sama znanost ne daje za pravo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 12:08 (shimano).
16 godina
neaktivan
Katolik kaže...
shimano kaže...

lijepo je kad se može na sve smijati i imati takav smisao za humor,ali ipak bi možda trebalo napraviti odmak od crtića pa čitati s razumjevanjem.teret dokazivanja je i na onome koji pokušava dokazati da bog ne postoji isto kako je na onome drugome,ti ne možeš nepobitno to osporiti,a sad kako sam ja deklarirani ateist,meni se ne treba dokazivati,ali nekome drugom koji iznosi neke činjenice kad zagovara kreacionizam,bi to bilo nužno.no kao što sam već rekao,kad netko misli da posjeduje znanje o samom postojanju svega od početka do kraja,onda je teško komunicirati s nekim takvim čiji ego izlazi iz okvira zdravog razuma.drugo,gdje si sam iznio da "onaj koji racionalno razmišlja jednmostavno mora...na teističke nebuloze ciji temelj su tisućama godina stare..."-šta si ti tu rekao,da ne možeš vjerovati u to jer su mitoloske/fikcijske knjige?a ja sam rekao da da je religija bazirana na lažnim proročkim temeljima,ukratko,da je recimo Tora pa iz toga Biblija laž,što se može dobro vidjeti u "who wrote the bible" dokumentarcu,dakle potvrdio si ono što sam govorio,ali iz objektivnih razloga nisi svjestan toga.pa na pitanje koji su to ljudi,sam si dao odgovor.sajam taštine je čudna stvar,na kraju dana uvijek se najviše prodaje glupost.

Shimano - da ti nisi LindaL? Stil mi se nekako čini poznat...

wtf,koji pa lindal???

17 godina
moderator
shimano kaže...

teret dokazivanja je i na onome koji pokušava dokazati da bog ne postoji isto kako je na onome drugome,ti ne možeš nepobitno to osporiti

?

Nema tu dokazivanja.

Vjernici ne mogu dokazati. Zato se zovu vjernici, jer vjera podrazumjeva nedostatak dokaza.

A ako nisi vjernik, znači da trebaš dokaze da prihvatiš određenu tvrdnju. Kako se Bog ne može dokazati, logično je zaključiti da ne postoji.

Na svakom pojedincu je da odluči kojoj strani će se prikloniti.

Kome je suđeno da bude j@ban, njemu gaće same spadaju.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 12:12 (DrNasty).
16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
shimano kaže...

teret dokazivanja je i na onome koji pokušava dokazati da bog ne postoji isto kako je na onome drugome,ti ne možeš nepobitno to osporiti

?

Nema tu dokazivanja.

Vjernici ne mogu dokazati. Zato se zovu vjernici, jer vjera podrazumjeva nedostatak dokaza.

A ako nisi vjernik, znači da trebaš dokaze da prihvatiš određenu tvrdnju. Kako se Bog ne može dokazati, logično je zaključiti da ne postoji.

jako puno toga u znanosti se nije moglo dokazati pa se u to vjerovalo dok se nije na kraju dokazalo (ne želim ti vrijeđati inteligenciju nabrajanjem,jer smatram da i sam znaš dosta),tako da to ne može biti argument nepobitne činjenice.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Psiho246 kaže...

Pametniji?

Ne.

LOL! Opce je poznata cinjenica, i to vec dulje vrijeme, da velika vecina znanstvenika nisu teisti. Znaci, cista suprotnost situaciji u narodu. I po cemu je onda to istrazivanje "glupost"? Samo potvrdjuje ono sto se vec znalo.

Dakle ti zbilja vjeruješ da su ateisti pametniji i inteligentniji? Zbog toga što su znansvenici uglanvnom ateisti? Oprosti ali smiješan si ako je tomu tako.

Generaliziranje bilo koje vrste je glupo, a pogotovo generaliziranja u ovakvim slučajevima.

Žalosno da ljudi puše ovakva sr*nja.

mbaksa kaže...

"Logika" je ista kao i u krscanstvu i u drugim religijama, samo sto su ti na Bliskom Istoku malo ekstremniji. Krscani su u proslosti bili jos daleko gori. Sad su se primirili, valjda ce se i ovi. Svima bi nam bilo ljepse da nema nikakvih religija - ne bi postojalo jedno takvo univerzalno opravdanje za nasilje i manipulaciju ljudima.

Ljudi bi, s lakoćom, našli neko drugo opravdanje. Pogledaj komunizam, i tada su ljudima upravljali, a bez religije.

Ni jedna vjera ne uči da treba biti agresivan, zao! Religija te uči da budeš što bolja osoba, a ne suprotno. Na kraju, apsurdno je okriviti religiju za nasilje ili za bilo što kad smo već kod toga, jer je to samo još jedan oblik generaliziranja.

Čini li vjerovanje nekoga manje inteligentnim?

Za svakoga tko smatra da čini, mislim da nije dovoljno inteligentan.

When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
15 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

Mislim da će ova tema završit kao i ona o cajkama odprije 2-3 tjedna...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 12:24 (Danijel14).
15 godina
odjavljen
Katolik kaže...
Danijel14 kaže...

Osobno smatram da su religije proistekle sa područja Azije (budizam, šintoizam itd) sa svojim svjetonazorom daleko ispred kršćanstva i islama.

Kaj fakat? A odakle dolaze judaizam/kršćanstvo i islam - s kojeg kontinenta? Australije? Uzmi si neki atlas.

ispričavam se, (jugo) istočna Azija

16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
mbaksa kaže...
Psiho246 kaže...

Pametniji?

Ne.

Dakle ti zbilja vjeruješ da su ateisti pametniji i inteligentniji? Zbog toga što su znansvenici uglanvnom ateisti? Oprosti ali smiješan si ako je tomu tako.

Generaliziranje bilo koje vrste je glupo, a pogotovo generaliziranja u ovakvim slučajevima.

Žalosno da ljudi puše ovakva sr*nja.

mbaksa kaže...

Ljudi bi, s lakoćom, našli neko drugo opravdanje. Pogledaj komunizam, i tada su ljudima upravljali, a bez religije.

Ni jedna vjera ne uči da treba biti agresivan, zao! Religija te uči da budeš što bolja osoba, a ne suprotno. Na kraju, apsurdno je okriviti religiju za nasilje ili za bilo što kad smo već kod toga, jer je to samo još jedan oblik generaliziranja.

Čini li vjerovanje nekoga manje inteligentnim?

Za svakoga tko smatra da čini, mislim da nije dovoljno inteligentan.

tu se može spomenuti recimo šintoizam,koji nikoga ne dira i ne smeta,a opet je religija.iako u samoj srži ni ja nisam baš za neko masovno okupljanje oko vjere,jer se lako može zlouporabiti,pa je nekako možda manje zlo ako je nema,ali s druge strane komunizam nije baš blistav primjer blagostanja.

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

@katolik

i dalje me zanima,koji lindal?

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 12:27 (shimano).
17 godina
moderator
shimano kaže...

?

Nema tu dokazivanja.

jako puno toga u znanosti se nije moglo dokazati pa se u to vjerovalo dok se nije na kraju dokazalo (ne želim ti vrijeđati inteligenciju nabrajanjem,jer smatram da i sam znaš dosta),tako da to ne može biti argument nepobitne činjenice.

Nije to bit mog posta.

Ako se dokaže postojanje Boga, vjernika neće biti, jer neće biti potrebe za vjerovanjem. A i nije isto dokazati znastvenu tvrdnju i tvrdnju o postojanju Boga.

Znaš li da Adam i Eva nisu bili vjernici? Zašto? Zato što im se Bog pokazao. (koliko sam upoznat s kršćanstvom, ja nisam vjernik, ovo je opća kultura ;))

Ja u obiteljskom stablu imam i svećenika i hadžija, ali im se ne uplićem u vjeru kao ni oni u moju nevjeru :D Ne trebaju meni religije da bih se ponašao dobro. Isto tako, ne radim nešto loše ne zbog straha od pakla već zbog straha od robije ;)

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Ja vjerujem u "nešto više" no zasigurno ne u boga onakvim kakvim ga Crkva narodu prikazuje.

Nebih rekao da su ateisti išta pametniji od katolika, no neka katolička vjerovanja graniče s idiotizmom.

Najzanimljivija stvar u cijeloj toj priči na relaciji znanost-religija jest prilagođavanje religije znanosti, u početku su izopčivali znanstvenike koji su zagovarali išta što se kosilo s njihovim vjerovanjem, kako je znanost napredovala i izlagala dokaze za svoje tvrdnje ovi su polako počeli mjenjati stajalište i svoj stav prema tome, i na kraju sam ja, kao i mngoi drugi na vjeronauku učio kako se religija i znanost nadopunjuju a ne suprostavljaju... Pa tko tu koga?

I nakon svega toga vjerovati što ovi materijalisti zagovaraju...

Što se tiče osobnog biranja stava o tome hočeš li vjerovati ili ne, to je isto farsa, u našem društvu, ovakvom kakvo danas je, bivaš izopćen od većine ukoliko si imalo drugačiji, koliko ja ateista znam, da baš ateista, ne agnostika i slično, koji pohađaju vjeronauk u školi samo zato što im je tako jednostavnije, a i ne žele se razlikovati od ostatka.

Ovo što je katolik rekao da je vjera utjeha, slažem se, no isto tako, vjera je i nametnuti imperativ, naročito osobama odgajanim u katoličkim obiteljima pod strogim režimom.

No one gets left behind.
16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
shimano kaže...
Ne trebaju meni religije da bih se ponašao dobro. Isto tako, ne radim nešto loše ne zbog straha od pakla već zbog straha od robije ;)

zenica blues,frka Smijeh.

15 godina
odjavljen
Katolik kaže...

Osobno smatram da se malo prevelika važnost daje tom jednom jedinom istraživanju koje je našlo korelaciju između inteligencije i vjerske afilijacije. Kada budemo imali deset, dvadeset ili pedeset takvih istraživanja, međusobno ih usporedili, našli metodološke propuste i mane, onda možemo reći nešto na tu temu.

Inače, od ranije je poznato da ljudi više naobrazbe obično spadaju u kategoriju ateista, premda se neki neizravno deklariraju kao "agnostici", premda agnosticizam ne mora nužno biti i ateizam. Dosta kukavički i neprincipijelno, poštovani ateisti.

To, naravno, ni na koji način ne znači da oni koji vjeruju to rade uzalud.

Vjera je mnogima velika utjeha i kada bi se ljudi suzdržali od njene instrumentalizacije za posve svjetovne namjene, ne bi bilo i sve negativne bagaže koju vuče sa sobom kroz vjekove, a koju neprijatelji uvijek vole posebno naglasiti, preuvaličati, istaknuti kad treba i ne treba i općenito tražiti ono najgore u njoj.

Postojanje višeg bića je uistinu nedokaziva kategorija, ali je isto tako nedokaziva kategorija nečije uvjerenje da ima najljepšu ženu, djevojku ili dijete, pa svejedno normalan netko neće dolaziti takvome u kuću i dokazivati mu da je u krivu.

Radi se o osobnom uvjerenju i odabiru koji se druge ljude ne tiču.

Naravno, da je neko istraživanje pokazalo da su vjernici pametniji i bolji onda bi vjernici likovali nad ateistima slaveću snagu svemogućeg boga... I da, vjera ide previše u svjetovno i neće nikada izaći iz toga. Najgora stvar za čuti mi je dok tam neki polu-svećenik grmi vjernicima o grijehu, kako ne treba težit materijalnom, kako se treba bojati boga i bla bla bla... i naravno dati koju deseticu u milodare. A onda, na kraju te propovijedi, taj isti svećenik sjedne u novi auto i ode do parka pipkati djecu. Malo karikiram, ali eto, slobodna smo država...

16 godina
neaktivan
Katolik kaže...
shimano kaže...

@katolik

i dalje me zanima,koji lindal?

Pa ona LindaL (Bolanča) iz prepiske sa Zlim Luđakom.

Također ne zna za pojam novog pasusa, a niti se trudi napraviti kratku i jasnu rečenicu, već nekakvi zarez, trotočke, četverotočke, tako da se samo najizdržljiviji mogu boriti s takvim tekstom.

i ne limitirani,dodao bi.

17 godina
moderator
Ateisti pametniji?

Sa raspravom o Lindi L ste ošli u nepotrebni offtopic, pa ću opomenuti ovako, umjesto da dajem kartone.

16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
shimano kaže...

?

Nema tu dokazivanja.

Nije to bit mog posta.

Ako se dokaže postojanje Boga, vjernika neće biti, jer neće biti potrebe za vjerovanjem. A i nije isto dokazati znastvenu tvrdnju i tvrdnju o postojanju Boga.

Znaš li da Adam i Eva nisu bili vjernici? Zašto? Zato što im se Bog pokazao. (koliko sam upoznat s kršćanstvom, ja nisam vjernik, ovo je opća kultura ;))

da,ali rekao si da je ako se ne može dokazati da postoji,da je onda logično da uistinu i ne postoji,a to u znanosti nije tako,i zašto ne bi pitanje postojanja pokušavali dokučiti kroz znanost,to se radi u kvantnoj fizici.

17 godina
moderator
shimano kaže...

da,ali rekao si da je ako se ne može dokazati da postoji,da je onda logično da uistinu i ne postoji,a to u znanosti nije tako,i zašto ne bi pitanje postojanja pokušavali dokučiti kroz znanost,to se radi u kvantnoj fizici.

Ok, krivo sam se izrazio, pogodniji termin je, po mom mišljenju, da najvjerovatnije ne postoji (opet ova riječ, vjera :)). Da li postoji ili ne, svi ćemo to saznati, kad nam dođe vrijeme :D

Bit mog posta i moje viđenje je da se ne treba s tim opterećavati. Ako ćeš vjerovati, vjeruj, ako ne, ispuni svoje vrijeme na drugi način.

Meni lično ne treba religija da se ponašam po nekim moralnim načelima (ponavljam već rečeno). Da li ću zbog toga u pakao? Ne, mislim da ću u zemlju. A ako se onda nađem, na meni neshvatljiv način, u kotlu ispod kojeg vatru loži Fadil Ložač lično, po strogim uputama Satane, ah, jbg, moj bed :D

16 godina
neaktivan
Katolik kaže...

U tvom slučaju se radi o konformizmu i neobaviještenosti - neugodno ti je deklarirati se ateistom, a s druge strane ti se ne da proučiti argumente jedne i druge strane pa zauzeti neki stvarno argumentiran stav.

Ja nisam ateist, jednostavno ne vjerujem u nešto u što većina vjeruje, imam svoj stav prema određenim stvarima i slobodu da ga iznesem, a ti odmah upadaš ofenzivno i kao kakav samoprozvani borac za pravdu napadaš, nisi se ni potrudio bar jednom temeljito pročitati moj post, nisam ja izgubljen između dvije vatre, jednostavno imam stvoj stav prema stvarima kojima je temi odmladosti ispran mozak.

Iskreno, neželim ulaziti u kakav okršaj s tobom, ti si jedan od rijetkih koje je u stanju braniti svoja vjerovanja, rado bih nastavio ovu konverzaciju, no vrijeme me stislno te trenutno nisam u mogućnsoti, ipak, večeras ću biti online stoga slobodno komentiraj ovaj post i navečer očekuj moj odgovor.

No one gets left behind.
15 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

Izbor svakog pojedinca je u što će vjerovati. Osobno više cijenim agnostike od onih koji vjeruju u nauk Katoličke ili ine Crkve. Nije stvar vjere pokoravati se nekom glupavom učenju nego je bit u tome što vjera znači za pojedinca osobno. Kakvi su to vjernici koji dolaze u crkvu na krštenje, vjenčanje i misu za pokojne, kradu, lažu i griješe na veliko, ali dok netko ima nešto protiv Svete Katoličke Crkve odmah su spremni za križarski rat. Bljak.

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

@thuglife

jesi rasta?Namigiva

@Dr.nasty

ma to s paklom je od strane religije totalno banalizirano,kad bi se ljudi više držali nekih znanstvenih predpostavki o tom pitanju,bilo bi ih čak i više strah.naime,postoji jedna prilično zanimljiva teorija u kojoj se prenosi memorija (stvarno ću skratit max.) Drago Plečko je o tome dosta govorio,pa sam nekako došao do zaključka,ako se prenosi memorija,onda i ono loše ide s nama,pa ako će se s tim morati u nekom obliku postojati možebitno i eonima,onda bi to stvarno mogao biti pakao,jer ipak ni na zemlji nije vatra nešto najstrašnije i ono čega se najviše bojimo.ali ipak je važnije da si čovjek sam i bez prijetnje nađe balans,a o paklovima se ne treba zamarati.

17 godina
Danny_HR kaže...
mbaksa kaže...

Ma religija je krasna stvar!

Prvo ti na nos nabije iskonski grijeh, za koji niti nemaš pojma da si ga počinio (a zapravo ni nisi).

Onda te spasi od tog grijeha, ali samo pod uvjetom da se pokaješ i vjeruješ u ono što ti se kaže da je, upravo tako kako ti je rečeno da je.

Na kraju ti religija kaže - ako si ipak odlučio ne vjerovati, e pa onda prijatelju ideš u pakao i ne samo da ćeš biti mučen, već ćeš biti mučen najgorim zamislivim i nezamislivim mukama, čitavu vječnost, bez kraja i konca. Stvarno prekrasna stvar.

Religija te možda ne uči da budeš zao, ali je zapravo prilično zla sama posebi, plus što prilično olakšava ljudima da ju koriste kako bi bili zli.

Odavno sam izgubio volju za natezanjem u tom smislu i ne bi niti sada reagirao da se u priču nije upleo komunizam...

Komunizam ima svoju egzaktnu definiciju i niti jedno postojeće društvo se još nije približilo idealu komunizma (a vjerojatno nikada niti neće), ono o čemu ti pričaš su razni fašizmi. Zaboravi na komunističke partije i sl. gluposti - i ja sam sebe mogu nazvati Bogom, pa to neće značiti da to stvarno i jesam. Ono zla što se počinilo u ime komunizma nije niti do gležnja, a kamoli koljena onome što se počinilo u ime religije ili uz njenu usrdnu pomoć. A sve što se počinilo, počinilo se od ruke ljudi, samo s nekim 'višim' ciljem na umu.

Da, u potpunosti se slažem s mbaksom da bi svijet bio bolje mjesto bez religije. Nažalost, da bi do toga došlo, ljudi će ju morati sami odbaciti, a to će moći napraviti tek nakon što im se prestanu potpirivati strahovi i hraniti kompleksi. Dakle, nikada.

Gledam te!
17 godina
Ateisti pametniji?

Iz ovog teksta sam skuzio da sam glup ko tocak. jbt nisam ni znao da sam tako neinteligentan.

Znaci, ja kao vjernik i covjek koji voli malo kasnije leci sam manje pametan? Ne vjerujem.

I dalje tvrde da su inteligentniji oni koji su vjerni jednoj zeni. Ako cemo tako onda neka se odluce, pa ja sam vjernik i idem kasno spavati a vjeran sam samo jednoj zeni, jesam li sada pametan ili glup, tj. inteligentan ili neinteligentan.

Malo im je glupa teza. To sto vjernici imaju izricito misljenje o Bogu i vjeri ne znaci da su neinteligentni.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
15 godina
odjavljen
Ateisti pametniji?

Mislim da je bolje da se maknemo od kvantne fizike, teorije struna, svemira sa 5, 7, 11 ili nebrojeno dimenzija. Možda baš znanost dokaže da bog sigurno postoji, možda dokaže da ne postoji, možda postoji rasa bogova, možda ne postoji. Možda smo svi mi i naš svemir u balonu od sapunice na puhalici nekog djeteta u drugom svemiru koji je opet u balonu sapunice... Uglavnom, nije bitno za ovu temu. Bit je tko je pametniji, bolji, ljubazniji, otvorenijeg uma, šireg shvaćanja svijeta: ateist ili vjernik?

16 godina
neaktivan
Katolik kaže...

Bog je NADNARAVNO biće, pa samim time prirodne (naravne) znanosti u koje spada i kvantna fizika, koju ti mistificiraš jer vjerojatno malo znaš o njoj, NEMAJU ŠTO REĆI O NJEMU. Znanstvena metodologija nije vjerska niti to može biti.

Znanost traži obrasce po kojima se odvijaju stvari u prirodi i onda te obrasce opisuje zajkonitostima, formulama, aksiomima i ostalim.

odgovorit ču samo na ovo,jer iskreno sam već i umoran od objašnjavanja,teško je s nekim tko ne može shvatiti raspravljati.kad bi bog postojao,on nikako ne bi bio nadnaravno biće,jer bi to onda bilo sasvim prirodno,bog postoji i sve je stvorio i prirodu i društvo razne likove koji tumaraju u mraku svog limitiranog znanja,i to bi bilo ok,normalna stvar.dakle bog bi bio dio te prirode kao što je u brojnim,pogotovo onim iskonskim,samim tim prirodna pojava.ma nema veze,neču se truditi,dobit ću bruh.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice