Wifi na 1km udaljenosti- izbor opreme

poruka: 32
|
čitano: 8.485
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
wifi na 1km udaljenosti- izbor opreme

Pozdrav.

Htio bi prenijeti wifi iz jednog objekta na drugi. Udaljenost je 1km (s brda na brdo), postoji optička vidljivost, ali se bojim da možda ima jedna prepreka u fresnelovoj zoni, cca 1,5m ispod linije optičke vidljivosti, susjedov objekt.

E sad, uzeo bi za prvi objekt (povezan na net) UBNT AirGrid AG-HP-2G16 2.4GHz 16dBi i stavio na krov a za drugi objekt nanostation M2 2x11dBi zato jer mi grid-ica nije zgodno rješenje.

Da li je to ok izbor, s obzirom na situaciju sa fresnelovom zonom, možda je bolja varijanta sa dvije gridice (usmjereniji signal) ?
Da li je snaga po vama dovoljna? za NSM2 pišu max range 13km, a za grid- 10km.  Treba mi nekih 20Mbita.

I vezano za udar groma, koja antena je pametniji izbor?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2016 13:43 (bebach87).

0 0 hvala 0
11 godina
Re: wifi na 1km udaljenosti- izbor opreme

Nije neka razlika sa signalom ako tu antenu na brdu spustiš na manju visinu radi udara groma.

Veći je problem što će biti sa vezom ako u susjedstvu na tom pravcu ima puno korisnika 2,4GHz wifi radi smetnji ...

12 godina
neaktivan
O kojoj visini pričamo? Ispod razine krova?

Znači ova kombinacija je ok (grid+nanostation)?

Što se tiče broja korisnika, ima jedna mreža u susjedovom objektu. Ostalih par mreža je debelo ispod LOS-a, cca 50m. Tako da ne vidim da bi to moglo smetati.
11 godina

Da uniže krova da nebude najviša metalna točka na objektu.

veće pojačanje = veće usmjerenje = manji kut = manje smetnje okolnih mreža koje nisu na istom pravcu.

Dakle tamo gdje očekuješ okolne  smetnje koristi antenu većeg pojačanja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.6.2016 12:44 (AF139).
9 godina
neaktivan

Inače,antene nemaju pojačanje,nego dobitak u odnosu na izotropni radijator(i).

Ipak je ovo stručni forum.....

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Wifi na 1km udaljenosti- izbor opreme

...jel' baš naprema izotropnom ? ...meni je draže dobitak u  odnosu na dipol  "dBd"  koji možeš sam izmjeriti jer dipol možeš napraviti a izotropnu sumnjam jer je imaginarna   a "razveseli" me svako malo kad za antenu rutera napišu "dipol 7dBi "  ili yagice na Njuškalu od 35 dBi .

Kad umjesto dipola spojiš usmjerenu antenu dobitika 10 dBd i na instrumentu  vidiš to kao "pojačanje" prijemnog signala u iznosu od +10 dB.

Neću nikome zamjeriti  ako umjesto "dobiti" se izrazi "pojačanjem" ...i ne zamjeri mi , imam samo ŠUP 3 god.  i "nešto" prakse godinama prije penzije.

9 godina
neaktivan

Kao prvo,dipolicu tek i ne možeš izmjerit zato jer joj dijagram zračenja izgleda kao moja jaja kad ga ne stresem mjesec dana, a temperatura preko 30...

(na slici jedna polovica dipola)

Izotropni radijator je jedina valjana referenca jer mu je dijagram zračenja isti u svakom smjeru.

Tak da dobitak antene vrijedi jedino mjeriti prema njemu.

A gušenje signala(jedina važna vrijednost) uopće nije nešto kvazieksponencijalno (je,ali točno određeno) kao što mnogi misle, tak da.....

0 0 hvala 0
11 godina

Za zračenje dipola oblika 8 sam znao prije 40-tak  godina dok sam bio u OŠ i ovdje nisam spominjao mjerenja dipola već uporedbu dobitka neke antene u odnosu na dipol tj. dBd.

Godinama prije se koristila razlika dBi-dBd od 3dB da bi se kasnije odredilo da razliku računamo kao 2.15dB.

.... i ako izotropna nije zamišljena već praktična možeš li mi dati mjere i nacrt za  izotropnu antenu ?

9 godina
neaktivan

Istina,ali zato i je referenca jer zamišlljamo da ima dijagram zračenja isti u svakom smjeru i to je referentnih 0 dBi.

Zato i možeš doći do 2.15 za dipol.

Jednadžba širenja vala u slobodnom prostoru je jednostavna. 

0 0 hvala 0
15 godina

da li je moguće šerati wifi na ovoj udaljenosti? optičke vidljivosti nema :P ne znam koja je udaljenost zračnom linijom, ima 6 km cestom. just wondering 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
juice21 kaže...

da li je moguće šerati wifi na ovoj udaljenosti? optičke vidljivosti nema :P ne znam koja je udaljenost zračnom linijom, ima 6 km cestom. just wondering 

NO WAY JOSE!

Inace,za autora teme;

Zasto ne probas kantenom?Ja sam kantenom hvatao signal cc 5 km zracne linije,doka sam na tvojoj udaljenosti imao full signal!

To sam postizao isto kao i ti na brdu,dok sam u ravnici postizao puno lošije rezultate iako sam isto imam opticku vidljivost.

Ako želiš pobjediti,ne smiješ izgubiti!
11 godina

"kantena" je zapravo kao dio valovoda koji nema dobit toliku koliko imaju uređaji sa antenama koje on ima namjeru koristiti.

Inače se takvi tipovi antena više koriste kao iluminator ispred paraboličnog reflektora a odatle i nacrti po net-u loših kopija jer dimenzije i materijal su kritični, po mogućnosti bakreni ili posrebreni.

Ne čudim se da su ime dali po "kanti" graška

14 godina
AF139 kaže...

"kantena" .....

Gle,ja ti se uopce ne kuzim u te strucne izraze,niti je bitno!

Svoju kantenu sam ja izradio "od oka",nisam uopce pratio nikakve nacrte,samo sam pazio da mi kraj bakrene žice bude u sredini kante.

Šljakalo je savrseno!Kasnije sam nabavio nekakvu Edimaxovu vanjsku antenu i nije niti upola radila kao moja kantena!

Ne kazem da,ne postoje jace antene sa pojacalima i ostalim "sviđalicama",ali izrada kantene je zanimljiva,jednostavna uz super rezultat.

11 godina

Samo ću malo spomeniti da aktivni dio  tj. zračeći "komad bakrene žice" mora biti  točnih dimenzija jer i pola milimetra ti  pomiče rezonantnu frekvenciju za oko 200MHz a razmak od dna "kante" mora biti jednako točan. Kad sve to radiš "od oka" SWR može biti i preko 1:3 što je gubitak od bar 25% izračene snage (EIRP) jer impedanca antene mora biti prilagođena na 50 ohma ako se već koristi koaks impedance 50 ohma itd. ....... a o ostalim finesama , mjerenjima i podešavanjima da sad i ne spominjem.

14 godina
AF139 kaže...

Samo ću malo spomeniti da aktivni dio  tj. zračeći "komad bakrene žice" mora biti  točnih dimenzija jer i pola milimetra ti  pomiče rezonantnu frekvenciju za oko 200MHz a razmak od dna "kante" mora biti jednako točan. Kad sve to radiš "od oka" SWR može biti i preko 1:3 što je gubitak od bar 25% izračene snage (EIRP) jer impedanca antene mora biti prilagođena na 50 ohma ako se već koristi koaks impedance 50 ohma itd. ....... a o ostalim finesama , mjerenjima i podešavanjima da sad i ne spominjem.

Znaci ja sam "od oka" pogodio u sridu i odrezao milimetarski točno bakrenu zicu koliko treba!?

JBG,pro,je pro

11 godina

.....kako bi je tek hvalio da si pazio i podesio

12 godina
neaktivan

baš ste se raspisali, ali od niste od neke pomoći :)

evo na kraju nekako mi se čini da ću uzeti dva Nanobeam M2- znaci 2,4GHz, 2x13 dBi. https://www.ubnt.com/airmax/nanobeamm/

estetski djeluje ok, a i po rezultatima koje ljudi imaju s tim čini mi se da ne mogu fulati, da imam stabilan link.

ps. što se tiče kantene, imao sam davnih dana iskustva s njom i nije to baš bilo nešto, barem moja samogradnja :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.6.2016 11:23 (bebach87).
17 godina

SXT Lite5: http://www.mikrotik-hrvatska.com/sxt-lite5-5ghz-cpe-p-525.html

Odnosno ova dva komada u bridge.

Rvat katolik!

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Hvala.

Koja je razlika između nanobeam i ovog uređaja osim cijene i frekvencije? zašto je nanobeam toliko skupljji?

Razmišljam da bi uzeo onda nešto ovakvo http://www.mikrotik-hrvatska.com/routerboard-24ghz-sxtg2hnd-routeros-l4-p-518.html  isto na 2,4GHz jer postoji mogućnost da kakvo drvo malo zasmeta a tu je 2,4 bolji, odnosno manje mu smeta, a isto tako postoji mogućnost da se netko spoji mobitelom na tu mrežu. 

Samo me brine što je slabija antena od nanobeam-a, i ne piše ništa o eventualnom dometu, tj razmišljam da li će mi veza biti kvalitetna i bez pucanja- cca 20 Mbita.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.6.2016 12:33 (bebach87).
9 godina
odjavljen

Ako imas krosnju drveta na putu kada padne kise pa pa signal ;)

17 godina
bebach87 kaže...

Hvala.

Koja je razlika između nanobeam i ovog uređaja osim cijene i frekvencije? zašto je nanobeam toliko skupljji?

Razmišljam da bi uzeo onda nešto ovakvo http://www.mikrotik-hrvatska.com/routerboard-24ghz-sxtg2hnd-routeros-l4-p-518.html  isto na 2,4GHz jer postoji mogućnost da kakvo drvo malo zasmeta a tu je 2,4 bolji, odnosno manje mu smeta, a isto tako postoji mogućnost da se netko spoji mobitelom na tu mrežu. 

Samo me brine što je slabija antena od nanobeam-a, i ne piše ništa o eventualnom dometu, tj razmišljam da li će mi veza biti kvalitetna i bez pucanja- cca 20 Mbita.

Vjerovatno ima malo jacu antenu ili sta vec.

Ovaj uredjaj ti pouzdano ide na 2km 100Mbps (limitiran je ethernet portom). 2.4GHz uredjaj je ok ako ti je eter na 2.4 cist, ako nije imat ces problem. Svakako se preporuca cisti LOS i fresnelova zona.

Rvat katolik!
12 godina
neaktivan

Što se tiče LOS je u redu, dok u fresnelovoj zoni ima dio krošnje (ovisno dal pričamo o prvoj zoni ili sveukupno) i susjedov objekt kao što je gore već napisano. 

Eter je poprilično čist, možda dvije tri mreže, jedna u blizini LOS-a.  Koja količina 2.4GHz mreže bi mogla prouzročiti probleme i na kojim udaljenostima?

17 godina
bebach87 kaže...

Što se tiče LOS je u redu, dok u fresnelovoj zoni ima dio krošnje (ovisno dal pričamo o prvoj zoni ili sveukupno) i susjedov objekt kao što je gore već napisano. 

Eter je poprilično čist, možda dvije tri mreže, jedna u blizini LOS-a.  Koja količina 2.4GHz mreže bi mogla prouzročiti probleme i na kojim udaljenostima?

Ako nije riječ o zagušenom gradskom eteru onda bi 2.4 čak mogao biti ok. Iako, ja bih radije išao na 5GHz nego na 2.4.

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu. Koja bi mi oprema bila potrebna za wifi link 2.3km, optička vidljivost, bez prepreka, pad od 2m +/-0.5m. U okolici kuće iz koje bi se signal odašiljao ima 2 wifi na 2.4ghz ali su u najboljem slučaju -75dBm. U okolici kuće koja bi primala signal nema drugih objekata niti wifi mreža.

Windows Phone 8.1 - L520, L822, L930...
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2016 21:26 (dark_wizz).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dark_wizz kaže...

Da ne otvaram novu temu. Koja bi mi oprema bila potrebna za wifi link 2.3km, optička vidljivost, bez prepreka, pad od 2m +/-0.5m. U okolici kuće iz koje bi se signal odašiljao ima 2 wifi na 2.4ghz ali su u najboljem slučaju -75dBm. U okolici kuće koja bi primala signal nema drugih objekata niti wifi mreža.

Ovo ti je jeftino a ide do nekih 20-ak km...

http://www.mikrotik-hrvatska.com/lhg-5-p-821.html

Rvat katolik!
12 godina
neaktivan

?

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 13:29 (bebach87).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
hvala na savjetima.

uzeo sam sxt lite 5 na 5GHz i nakon dosta mucenja sa podešavanjem, radi to ok.
jedan je stavljen kao bridge, drugi station bridge.
u kojem modu je najbolje da bude router? stari t-com siemens.
i gdje se smanjuje izlazna snaga da se probam s tim malo poigrati?

1 0 hvala 0
17 godina

Da, to ti je ok.

Sto se snage tice, u Winboxu ides na Wireless > Interfaces tab > udjes u wireless interface > Tx power tab >Txpower mode stavis na "All rates fixed" i onda u polje ispod upises izlaznu snagu u dB. 

Napomena da ti je povecanje od 3dB jednako povecanju snage od 100%, znaci ako imas 27dB (500mW) i povecas snagu na 30dB to ce biti 1W izlazne snage. Za primjer, T-Comovi routeri imaju izlaznu snagu od cca 17dB (~70mW).

Napominjem da ovo nije izracena snaga jer tu trebas uzeti jos i pojacanje antene.

Rvat katolik!

0 0 hvala 1
11 godina

Svi wifi uređaji za  prostore gdje borave ljudi u EU moraju po standardu biti ograničeni na 20dBm (100mW) EIRP ( izračene snage).......... pa kad se uzme npr. 17dBm i antena od 5dBi imamo i veću maksimalnu izračenu snagu od 100mW(20dBm)   normalno samo u smjeru u kojem antena ima dobit tj. više zrači.

Snaga se kod većine razlikuje i po modu (b.g.n) koji se koristi pa tako uređaj koji radi u "b" modu 20dBm na "g" ima 17dBm i na "n" 15dBm. Te podatke se može pronaći u "datasheet" od wifi čipseta .

Ukoliko se koriste antene sa većim dobiti (Yagi , parabola-"grid") i sl. za link  od par km ,  i ako ljudi neće stajati par metara točno ispred smjera zračenja takve antene  netreba se brinuti ni da ima 30dBm snage na dolazu u antenu.

17 godina

Jos jedna stvar koju ljudi ne kuze... Npr kupis ruter koji ima izlaznu snagu 1W i to govno se baca kilometar u krug. Problem je u tome sta bi i mobitel/laptop trebao imat toliku izlaznu snagu da se baci nazad do rutera. Inace imas jednosmjernu komunikaciju...

Rvat katolik!

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice