Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.266
|
čitano: 4.782.127
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

-da.. za ubuntu je jednostavno pravilo, parni broj (godina) i mjesec 04.. su za lts-dugoročni support..

-neparni broj je obična-kratkoročna, dok je 10 (mjesec) za test-napredne nove fičere-izmjene..

-većina distri je temeljena na ubuntu-lts.. (koji je na debianu).. no ovih par spomenutih, su na fedori, bazzite, nobara.. prednost nobara, sve isto + više outofbox gamer-juzer-kućni dodataka što je za početnike prednost, npr osb, wine.. i time lakše npr instalirati davinci ili igre, steam itd..

+ naravno, sve moderne-normalne distre prioritet dati kde-plasma desktopu.. mada će svi nuditi i gnome.. kde je način kako moderni osevi-appsi rade i trebaju raditi, koristiti gui-gpu.. ono što radi i browser, a dodatno je to važno za starija računala uz uvjet da imaju upotrebljivu gpu.. koja će tad raditi većinu gui posla i time će računalo LAKŠE-brže-glađe raditi... a ako je prestaro, bez gpu.. tad je beskorisno za moderne appse, surfanje-gaming itd.. jer je sve ista multimedija i traži iste resurse samo manje-više.. zato prednost kde. .. suprotno od starog kriterija i štednje resursa s npr xfce-mice minimalizmom.. tj čak i za potrošnju resursa je kde bolji, upravo zato jer koristi gpu, dok bi bez tog gpu dijela to sve morao raditi cpu kroz ram i time više troši resurse.. i mora jer današnje apps to kao browser traže, tj jedino ako se vremeplovom vrati u staro vrijeme-appse tad može trošiti manje, bez interneta itd.. :)

-pošto su to distre istih temelja, ako bt radi na jednoj, radit će i na drugoj.. a kad je nešto novo kao čip, tad ne radi dok se ne ubaci driver u kernel, kroz godinu, .. recimo cca pola godine na tržištu.

edit: .. i stvar izbora, okusa.. :)

fedora (neovisno o starim-novim renejmanjima, fedora-linux..).. nudi hrpu DE-guija.. cca 13.. mate, i3, gnome.. primjetite da se sve svodi na dva glavna izbora, gnome i kde. + s razlogom :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2025 15:50 (ihush).

1 0 hvala 2
15 godina

Pozdrav,

može li mi itko pomoći, imam prilično glup i specifičan problem da mi čini distru neuporabljivom..

Fedora Workstation 43 i Lenovo Legion 5 15ACH6H koji ima ryzen i rtx 3060, preko HDMI pušta samo 4k 30Hz, ne želi 4k 60Hz, driveri su up to date...

Probo sam hrpu stvari sa GPT i ovak po netu tražio, no problem ostaje

Imam HUB koji preko USB-C ima HDMI, tamo je isto 30Hz al moguće je da je to adaptera, nisam ga stigao probati

Na Win11 uredno radi.

Moj PC  
2 0 hvala 0
8 mjeseci
Re: Linux - pitanja i odgovori
1. HDMI izlaz i iGPU
Na Legion 5 modelima HDMI port je često spojen na AMD iGPU, a ne direktno na RTX 3060. Linux tu zna imati ograničenja s HDMI 2.0 bandwidthom pa završiš na 4K @ 30Hz, dok Windows to riješi s Lenovo/AMD driverima. Vrijedi provjeriti koji GPU zapravo gura HDMI (xrandr --verbose).

2. Wayland + NVIDIA problem
Fedora po defaultu koristi Wayland, a NVIDIA driveri još uvijek znaju imati problema s 4K @ 60Hz preko HDMI-a. Puno ljudi dobije 60 Hz čim se prebaci na X11 (GNOME on Xorg) ili se privremeno isključi Wayland u GDM-u. To je često najbrže rješenje.

3. Kabel / HUB ograničenja
USB-C → HDMI HUB-ovi vrlo često podržavaju samo HDMI 1.4, što znači max 4K @ 30Hz. Isto vrijedi i za lošiji HDMI kabel. Ako možeš, probaj:

direktno HDMI iz laptopa (bez HUB-a)

drugi HDMI kabel (HDMI 2.0 / Premium High Speed)

ili još bolje, USB-C → DisplayPort, ako monitor to podržava (to najčešće daje 4K @ 60 bez problema).

- Na Windowsu radi jer koristi drugačije drivere i routing, ali na Linuxu su ove tri stvari najčešći uzrok 4K@30 limita.
typing... scrolling...
11 godina

Ispričavam se ako sam naporan, ali mali update: instalirao sam Bazzite i oduševljen sam kako se sustav ponaša i kako je sve OBB prilagođeno za igre.

Hvala na preporuci i svim idejama. Na Ubuntuu su se počeli javljati neki grafički artefakti i malo štekati iz nekog razloga (Apps Store).

Bazzite leti i sve je jako uglađeno. Stvarno sam oduševljen i za sada nemam nekih zamjerki.

Što se tiče BT problema: ni Bazzite nije pronašao drivere pa sam zaključio kako vjerojatno treba još malo pričekati da izađu. Za sada ide uz mali BT dongle.

Taj mali trade-off vrijedi za cijelo iskustvo brzine, čistoće i jednostavnosti OS-a, odnosno Linuxa kao takvog.

Moj PC  
6 0 hvala 1
18 godina
Johanan kaže...

Ispričavam se ako sam naporan, ali mali update: instalirao sam Bazzite i oduševljen sam kako se sustav ponaša i kako je sve OBB prilagođeno za igre.

Hvala na preporuci i svim idejama. Na Ubuntuu su se počeli javljati neki grafički artefakti i malo štekati iz nekog razloga (Apps Store).

Bazzite leti i sve je jako uglađeno. Stvarno sam oduševljen i za sada nemam nekih zamjerki.

Što se tiče BT problema: ni Bazzite nije pronašao drivere pa sam zaključio kako vjerojatno treba još malo pričekati da izađu. Za sada ide uz mali BT dongle.

Taj mali trade-off vrijedi za cijelo iskustvo brzine, čistoće i jednostavnosti OS-a, odnosno Linuxa kao takvog.

Taj laptop može biti i sa mediatek čipom za wifi/bt koji može biti problematičan na Linuxu.

Da li imaš dual boot? To može uzrokovati probleme - onda dvaput restartaj sistem - reboot u linux, pa reboot linuxa.

Da li si flešao BIOS (03.12.2025. je izašla zadnja verzija)?

Lenovo nudi samo windows exe za bios upgrade ovog laptopa - to možeš sa nekim windows to go USB-om napraviti.

Probaj u BIOS-u disablirati wifi i bt, rebootaj pa ponovno u BIOS-u enabliraj wifi/bt i bootaj u linux.

Ako se radi o bazzite-u to je fedora based ja mislim, pa provjeri po fedora forumima ima li rješenja za tvoj model laptopa (Legion 5 15IAX10) ili  mediatek bt, da li je firmware paket za mediatek instaliran.

Za kraj, možeš probati neku od arch based distribucija i vidjeti da li pomaže (endeavouros, garudaos, cachyos).

xy
3 godine

Nisam vidio da se negdje spominje na bugu ili forumu, ali u zadnja tri tjedna otkrivena 4 sigurnosna propusta, ne pamtim kada se tako nešto zadnji put desilo.

Copy Fail (29. travnja)

Dirty Frag (7. svibnja)

Fragnesia (13. svibnja)

i danas novi sigurnosni problem ssh-keysign-pwn

3 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...

Nisam vidio da se negdje spominje na bugu ili forumu, ali u zadnja tri tjedna otkrivena 4 sigurnosna propusta, ne pamtim kada se tako nešto zadnji put desilo.

Copy Fail (29. travnja)

Dirty Frag (7. svibnja)

Fragnesia (13. svibnja)

i danas novi sigurnosni problem ssh-keysign-pwn

Navodno će biti velik broj sigurnosnih rupa u idućih nekoliko mjeseci zbog ai stvarčica koje su postale dobre u otkrivanju. Ista stvar se događa sad s svim velikim softverima. Macos, win, android, chrome...

3 godine

evo i novi i to poprilično ozbiljan propust...

OVSwrap

CVE-2026-64531 ("OVSwrap") is a local privilege escalation vulnerability in the Linux kernel Open vSwitch datapath module (openvswitch.ko). An unprivileged local user can make the kernel auto-load the module and then escalate to root.

https://cloudlinux.zendesk.com/hc/en-us/articles/29223197225116-Kernel-Local-Privilege-Escalation-CVE-2026-64531-OVSwrap-Open-vSwitch-Affected-Status-and-Fix

dušu dalo za šerane hostinge. 

0 0 hvala 0
18 godina

koristim bazzite-gnome, nakon godina i godina windowsa i jednostavno su mi dojadili, s obzirom da i nisam neki gamer, zaigram ponekad neke igre, tipa arc riders, division, diablo, poe.....meni se je fakat ova dista pokazala sasvim super, najviše koristim komp za slušanje mjuze, a tu sam primjetio promjenu na bolje nakon windowsa i smatram da danas svako može koristit linux bez nekih večih problema, ako nije baš neki gamer, a komp služi za zabavu, ne neki profi alati makar se i to da danas jako lako riješit kroz virtualnu mašinu da se doda gpu za rendanje ako je potrebni, makar ima več i jako dobrih alata za linux samo zahtjevaju ponovo učenje manje više.

a prijlazni trenutak je došo kad sam usred filma i to je bio neki čak neki dobar izleti mi da se ovaj treba restartat, tu je malo i moja greška bio sam u insider buildu, al ipak, daj me ostavi ma miru izbaci u traj da treba restart i bok, ne neg nasred ekrana, eh onda je došlo do formatiranja i podizanje bazzite-gnome edition, sve je prošlo glatko, malo oko symlinkanja meh hddova na home direktory mi je bilo onak izazovno, al AI mi je pomogao puno i ak nisi neki gamer ovaj prijelaz je preporod em novo okruženje, naučiš nekaj, kaj s tiče gaminga, kad upališ igru doslovno osjetiš da cijeli hw je upregnut, ma cijeli komp počinje drugačije radit, na win sam često znao čut vent od cpu jer on mora nekaj roivarit tu toga nema, nisam ni ocao komp kroz bios ni grafu, a znam ulovit u mangohudu da se hw vrti na višim frekvama nego dok je na win bio oc-an komp, a u prilog u tome mi i ide kaj mi je cijeli komp na AMD platformi 
r7 5800x

rx 6700 10gb
sad kakva je situacija za intel i nvidia grafe neznam, tu nemogu ništa sa sigurnošču reč, al za AMD hw je nekaj najbolje kaj se može desit, hw prodiše kak treba
-to je moj neki recimo osvrt prelaska na linux, fakat nije teško

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:59 (mrakky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

- vrlo potresna priča .. naježim se svaki put kad pročitam, format-c .. klasični stari pc-majstor recept (kojeg se današnje gen ne sjećaju..)

- gnome-kde.. kde je bolji, pravi gui frontend, namijenjen modernom uređaju-radu (prerano začet i tad je uskočio gnome, dok se hw i sw nisu sustigli unazad 1-2 desetljeća.. tad je postojao razlog za gnome).

- probaj.. mada se o ukusima ne raspravlja, no opet, bolja distra je nobara, bazite je samo hype-reklamiran (vjerojatno kao u svemu ostalom, novac.. i nobara ostaje neprimjećena).

- pravi recept je nobara, kde, uz dodatne opcije, game-nv-amd-generic-steam.. pa kod izbora distre pročitati-izabrati odgovarajuću-željenu zbog sitnica koje su tad outofbox sređene.. mada je sve jedan-isti linux a sve je stvar juzera i instalacije-podešavanja no ta širina je problem početnicima koji ne mogu znati što žele dok ne probaju, .. sladoled-pizza isti problem, moraš probati razno da bi znao što ti odgovara pa i tad treba probati ostalo u ponudi, jela, soft.. iskustvo... tek tad juzer stvarno ima izbor, kad zna što može birati i kad je već probao pa može odlučiti što želi..

- nobara je temeljena na fedori.. druga grana kao deb-ubuntu su jednako popularne distre uz naravno izbor frontendova-guija, gnome, kde, .. 10-20 kako koja.. izbor, no s posljedicama, ovisno što koji soft traži-treba ili kako će sve na kraju priče raditi, a sve radi na konkretnom hw-u, pa je za svaki slučaj-izbor stvar o konkretnom juzeru, resursima-potrebama.. ne jedan recept za sve jer naprosto nije isto, auto-bus-šleper-traktor su vozila različitih namjena.. itd.

* dodatak, nobara=bazite.. isti izvor-temelj, slične distre.. onak 99%..

- pri tome je prosječnu linux distru vrlo lako 'probati', kao live-boot-installer.. napraviti stikić i bootati-vidjeti.. mada nije isto-identično normalnom dovoljno za vidjeti izbor i to je nešto što bi juzer koji traži distru morao napraviti-probati-vidjeti.. bez tog je samo horror priča o formatu nakon što u beti-insideru iskoči ažuriranje.. onak, bzvze, ekšli vrlo slično izabranoj distri-bazitu.. :)

-pa opet, distrowatch.. juzer koji traži-bira.. može vidjeit popularnost distre, može dobiti osnovne info i izgled.. zgodno kao počeni izbor samih ponuda distri, dok u ovakvim temamam svaki juzer favorizira nešto što je njemu dobro-kul i sl. ... klasična prepucavanja-ego-nešto.. :) .. tj kao što ja 'guram' nobaru, tako netko gura neku drugu.. no juzer ne treba 'vjerovati', može provjeriti-vidjeti sam na svom hw-u i odlučiti za sebe.. ne zato jer ja tako kažem, osim što može uzeti preporuku za skraćivanje puta-traženja.. no istovremeno bolje je da traži više, ne da iz prve nabode 'najbolju distru', jer tad neće vidjeti ponudu-razlike pa i banalno da mu druga distra iz nekog razloga više odgovara.. opet, sladoled-pizza ili bilo što u životu što možemo birati.. moramo znati što se nudi, razlike i najvažnije, nisu isti kriteriji ili ukusi-okusi ili potrebe i resursi-hw.. za surfanje ili gejmanje, za slušanje glazbe ili gledanje filma.. nije isto, dodati na to macos-win-and.. pri čemu je 'sve to isto', no i nije.. mac je npr hw-ovisan-zatvoren.. a najgori dio priče za lin je što u biz klasi biznis-vlasnici ne daju licencu-kodek bez čega je sve besmisleno, tj win-mac može, lin-ne.. mada isti soft radi, nema licencu u bizu gdje je licenca temelj zarade... i upravo zato to vlasnici ne daju-zabranjuju... tj tad izbora nema, win-ili-mac.. ne lin. .. na to dodati za gejmere, možda važno, tj ovisi o igrama koje igra.. antičit, nema na lin.. time za te igrače te igre lin nije opcija, mada sama igra radi, nije problem u igri nego u nepostojanju antičita-rikošeta-punkbustera i uvjeta za server-multiplayer.. sve radi, nema antičita.. nije izbor.

** ubačeno-pojašnjenje: .. gameri i video editing, dvije grupe juzera koje koriste zvjer računalo + gpu.. i kriterij po kojem mogu ili ne mogu birati, npr igra cod6 ili davinci bez kodeka-licence.. čak nije uopće stvar cijene ili free jer oni troše puno čak na miša.. kriterij je da radi, stabilno itd. a biz bez licence je tad = pirat .. gejmanje bez multiplayer-servera itd.. i to uopće nije stvar osa, nego kontrole vlasnika kao apple-adobe koji to ne dozvoljavaju, kao i svađa applea-nvidie itd.. nešto što tad juzer-napredni ne može birati..

*+ .. može kriterij biti obrnut, bez jake gpu i hw-resursa, cpu-ram.. kad se želi lakša distra, lakši gui.. tad se koristi gnome ili xfce i sl. .. no takav hw s nedovoljno resursa gdje se na to mora paziti-štedjeti odavno ne postoji, tj to je nekad prije desetljeća bilo 'uredsko računalo'.. danas je sve multimedijalno, internet-globalizacija-digitalizacija.. danas npr browser traži gpu akceleraciju kao i h264 kodek, čip-kutijica kao mobitel koji to ima radi glatko, ako nema teško ili nikako... tj multimedija je danas u svemu, nema više 'samo za browsanje'.. tj kao gaming-video kriteriji samo nešto manje u količini-snazi vs top-jako.. i danas osim za izuzetak-slučaj nema razloga koristiti takve DE-guije, dok server-file.. uopće ne mora imati, no nije ni tema ovog posta kao ni izbora distri, tad se koristi deb-fedora-arč-rh, čisti-stabilan sa supportom, ne popularno jer sutra možda nestane itd..

-dodatno, nobara-prednosit.. najvažnije, za početnike, outofbox, s podešenim-instaliranim dodatcima-uvjetima-dependencyjima.. koje razni soft traži-treba-korisit.. pa tako dolazi s emulatorima-wine-razno, launčeri, steam.. obs, davinci, nv-amd driveri.. sve je tu, najteži-najgori dio posla kojeg inače mora obaviti napredni juzer-guru kao one muke da nešto na lin proradi.. i to danas radi glatko, dobro, tj kao u gore opisanom primjeru + još bolje s nobarom :) .. mada su iste-slične distre, onak bazite mi je blentavog izgleda quazi-3d izometrija koja treba sugerirati juzeru neki 3d.. odnosno kao da su designeri dječjih konzola kreirali izgled desktopa, ostalo je isto-slično jer je sve to na kraju priče jedan-isti linux-os-temelj.. kao što je sve meso-hrana ista, no ne znači da će svaki kuhar napraviti jednako ukusno, dobro-loše ili ovisi o juzeru, želji pa i promjeni.. i oni mali sitni dodatci-začini jelu, osu.. to nobara ima, zato je dobar izbor, što proširim da čak nije poželjno iz prvog pokušaja pogoditi najbolju, nego barem 2-5 raznih probati-vidjeti.. i tad izabrati, što se naravno kroz neko vrijeme može i promijeniti, ako danas želim pizzu, sutra možda ćevape ili zagrebački, možda svježi sir-vrhnje ili palačinke.. koliko ima razne hrane, koliko raznih-istih distri.. treba probati-birati.. ne vjerovati drugima na onom što 'ja' trebam izabrati za sebe.

** npr na prosječnoj distri je teško instalirati davinci, dok sve proradi.. na nobari 'jedan klik'.. pripremljena je za to, dok office-word ili tetris radi na svemu, kao i browseri pa to nije kriterij-razlika..

- zgodna distra je i ubuntu-studio.. + tko treba i RT kernel itd..

* -e, da.. toplista nije stvar bolja-lošija distra, nego količina downloada u nekom periodu.. pri tome distra može biti na prvom ili stotom mjestu jednako dobra-loša.. kao i npr steamos koja da je bolja za gaming bila bi tako i preporučivana.. no realnost je da je distra toliko dobra koliko tim koji je održava uloži truda, pa su obje bazite-nobara 'bolje' od steamosa za gaming.. kao primjer i da to ekšli ne znači puno, samo da je juzeru-početniku lakše s boljom, u kojoj manje mora sam dodavati-podešavati.. bliže je cilju, vs guru koji na arču napravi sve od nule u terminalu :) ..

-današnji soft-os je došao do nivoa kao konzole pleyka-xbox.. upališ-gejmaš, radi.. ako to juzer želi tad tako treba izabrati upravo tako pripremljen izgled-rad distre i zato postoji takva ponuda, opet, primarno kde-plasma s razlogom, jer tad gpu radi grafički dio posla, ono što je od početka bila ideja no prije par desetljeća hw i sw nisu bili dovoljni, jaki-stabilni, tad je bolje prošao gnome iz tog razloga.. kao i ostale lite-lakše distre kao xfce, lubuntu itd.. tj dva suprotna kriterija, da radi na kutiji šibica-ničemu-mikrovalnoj-svemu.. ili da radi na gaming gpu hw kojeg je juzer skupo platio i da iskorištava upravo te mogućnosti-resurse, .. ono što na macosu radi metal, na win aero-directx.. jedan gui na tim osevima, lin ih ima desetke.. serveru-bazi uopće ne treba gui, mrežnoj opremi u kutijici.. zato ni nema, treba juzer koji gleda ekran, koji klika miša i sluša glazbu dok gleda film i gejma.. ono što radi gpu, što u pravilu nema mrežni fileserver, koji uopće nema periferiju koju juzer ima npr miš ili printer, ekran.. ne da je nešto bolje nego namjena, auto ili šleper, ili bager ili bilo koje specijalizirano vozilo-alat za neki posao kao polaganje pruge za vlak.. :) linux je os, modularan, za razne namjene, bormašina-šarafciger imaju razne nastavke-bitove.. itd itd..

-a što do tog trebam 'ja'-juzer? to je ono što treba birati.. a odgovor ovisi o tom 'ja', ne o meni i mojem izboru :) ..

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:52 (ihush).

0 0 hvala 0
18 godina

Nemaš pojma!

KDE saks, GNOME iz d best!

Gledam te!
16 godina

Gnome di ima touchpad, KDE di nema!

0 0 hvala 0
18 godina

e svaka ti čast kolko si napisao, da upravu si i slažem se skroz sa tobom, glavno da je user zadovoljan, a ostalo su nijanse

17 godina
mrakky kaže...

.. ostalo su nijanse

-često je stvar u nijansama, boji.. nečem što ekšli nije 'pravi' kriterij, npr izbor boje auta, pri tome je auto isti, samo boja se mijenja.. no svi će reći da je npr crveni ferrari bolji od plavog.. nijanse, vrag je u detaljima, kao i sve sitnice u životu, začini.. ono što se dozira prstohvatom kao sol u tanjuru preslano ili bljutavo.. a razlika je samo u maloj količini soli ili nijansi :) ..

-no takva 'nijansa' me upravo odbija od bazitea, izgled-crtež.. kriteij besmislen, no moj.. a po svemu što sam probao nobara je ista-bolja, radi.. tj da je samo izgled, lako bi promijenio-prilagodio, najmanje je meni izgled problem .. više baš ono kako radi i da radi.

-razlika distri.. normalne, 'mjutabilne' :) na klasičnim rpm paketima, vs immutable.. ono što juzer-početnik ne zna, naravno ne može ni znati pa ni razumjeti, pogotovo ako je pridošlica s win (ili mac pa i ostalih distri).. nemutabilna, ako nešto nije uključeno, tog nema.. ako neki soft traži neki sys-dll-lib-dodatak, bilo što.. i ako tog nema.. ?? što misliš da je rezultat .. naravno, neće..

-bazzite je immutable distra, nešto za konzolaše i sl. juzere... koji konzolu izvade iz kutije, upale, gejmaju, ugase.. (uključe-isključe za grammarnazije) :)

-tad je immutable dobra-zgodna stvar.. nema izmjena, nema zbrljavljenog osa.. profi-guru je složio i to radi, juzer ne mijenja, korisit..

-no kad treba nešto dodatno.. tad ima problem.. teže, više, pogotovo za početnika koji nije srastao s terminalom.. za izmjenu-nadogradnju trebaš npr flatpack.. 

-a nobara je normalna-klasična mutabilna distra.. install-ažuranje radiš direktno-klasično na sys.. prednosit i mane, immutable je 'sigurniji', no zato i teži za početnike, sve je lako kad znaš ili kad jednom posložiš..

-gore se juzeri svađaju oko izgleda... pri čemu je srž frontend-gui servera ono na čemu radi moderan juzerski DE os.. ne serverski u mraku terminala ili mrežno a kriteirije zadržavaju kao iz mračnog srednjeg vijeka jer su tako navikli-naučili bez osnovne vještine prilagodbe promjenama oko njih ..

-instaliranje igre, video softa, nešto što konkretno koristi jaki gpu.. i te razlike, koje nisu sporedne nego upravo temeljne-važne.. tj linux je mrežni car, serveri +90%.. i tu dominira, bez potrebe za gujiem.. dok za desktop imamo evoluciju kroz desetljeća razvoja recimo same gpu grane (na što možemo dodati i ram kao osnovni resurs ili cpu-jezgre kao motor koji sve pokreće osim gpu taskova koje radi gpu..).

-kde je stariji-prvi.. prerano izmišljen, uz dominaciju win-macos i lin za mreže-servere gdje gui-de nije potreban, u doba prvih 3d akceleratora, voodoo-3dfx-nvidia.. u doba kad je prosječan pc imao recimo 256mb rama i s win95-98 prešao na xp.. u doba kad proizvođači dirvera nisu skoro ništa grafičkog-juzerskog podržavali za linux, nezanimljivo tržište s 1-2% juzera desktopa vs +90% win.. (mac u usa +30%)..

-u to doba nedovoljno hw-resusra, nikakav support.. i bez realne potrebe-potražnje, jer server ne treba.. i zato se tad pojavljuje gnome, kao realno-fix resursi.. i radi, tj dolazi ubuntu koji postaje dominantna distra i radi..

-bolje? pogrešan kriterij.. osobni auto troši manje od šlepera ili f1-bolida.. no šleper preveze više tereta i bolid je brži, nije tad kriterij potrošnja nego teret ili brzina.. a fiću kupiš jer je jeftin, ne jer ga želiš.. i to je gnome, fićo tog doba, početka razvoja gpu.. i da je samo to, tj bila bi i dalje ista niša-grana, gameri i video obrada.. kao taskovi koje radi gpu.. no sve je otišlo u digitalizaciju i internet.. a gpu je postao dio svega, tj sve je multimedija.. i ako neki task mora raditi cpu tad ima više taskova-posla.. ako neki task prebaciš na gpu, tad cpu ima luft, može raditi druge taskove, dvojica su jači od jednog, brži.. a specijalizacija kaže i efikasniji, bolji.. pa kad se gleda klipić na yt kroz browser, to radi gpu-video čip za h264-dekoder.. radi glatko u mobaču, dok je prije par desetljeća trebala radna stanica i cgi-ormar (nekadašnji orinx-oxigen i sl. ogl ormari po kojima je ekšli napravljen i voodoo-minigl driver :) ).. to danas radi mali čip, u jeftikaner uređaju kao mediaplayeru npr iptv-prijemnik kojeg se u šparu kupi za 20€.. a to je samo jedan dio taskova, koje danas tj u modernom gui-de radi gpu, ne cpu, jer nije za to specijaliziran, treba raditi druge taskove kao copy-paste file i pratiti filesys, crc-ove, malware, brinuti o printeru, zvuku, mreži.. gpu radi samo video-dekoder, jedan jednostavan task za koji ima tisuće raspoložvih jezgara koji kao mravi podjele slona i lako ga pojedu.. a cpu bi se time mučio ili bi morao imati par tisuća jezgara više.. jer i dalje mora obabljati sve os-sys dijelove posla..

-kul?.. :)

-gnome jednostavno ne traži te fičere-resurse, koji tad nisu ni postojali tj većina-prosjek juzera.. na što možemo dodati i lajt distre, guije, kojima je smisao što manja potrošnja ograničenih resursa kao ram.. no to je iz tog doba, kad je ram bio u mb, desetljeće kasnije ne postoji računalo s manje od 4gb rama jer nema ni manjeg modula, danas najslabije-najjeftinije računalo recimo laptop-tablet ima 4-8gb kao minimum.. browser traži za svoj rad +2gb .. osevi? svi.. od par desetljeća unazad, jednako-isto, za gui install minimum 512mb (može s manje, extrem 32..) realno za rad +2gb, što nas uz minimalni modul i browser brojanjem na prste-laički dovede do 4gb i da svaki os već desetljeće na tome radi, zadovoljavajuće.. tj nije problem os ili što on traži, nego ono što korisnik traži-koristi.. igre i appsi, oni postave uvijet npr min 8gb ili više.. čak sam browser koji može bahato trošiti.. pri tome uspoređivati lajt distre nema više smisla, tj imalo je do gigabajt-ere.. ne danas, kad prosječno-slabo-početno računalo ima više od 8gb a prosječno gamersko od 16-naviše.. troši li os-gui ili korisit, ja ću uvijek reći korisit i daje resurse na raspolaganje.. pri čemu od viška glava ne boli, pa je bolje imati više rama nego manje.. a hoće li netko koristiti npr lubuntu ili ubuntu je sporedno..

-važnije je ako već zna što i kako birati, izabrere za njegove potrebe odgovarajući de, gui, jer je to danas osnovni dio, najvažnij, tj sve frontend-juzerske apps koriste frontend-gui za iscrtavanje i prikaz na ekranu.. mada za 2d nije problem brzina, sporedno.. vidljivo-osjetno tek u težem, gejmanje.. tj ono što juzer i narativ oko izbora guija griješe je razlog, izbor i ono što gui radi.. spoj hw-drivera i gpu koja sve odrađuje, macos-metal, win-aero-dx.. kao opencl-gl-vulkan ili cuda.. npr ako netko treba app koja traži cuda, tad mora kupiti-imati nvidiju.. ako traži 16gb rama, mora ga imati, ako traži 20gb-vrama mora ga imati i tad ima npr nv-quadro-gpu.. ili 4090-32gb.. odnosno ono što radi novi mac-arm-čip s unified memorijom, koja je ram-vram-oboje.. i brzo-najbrže.. top model sa 128gb.. cpu-gpu rade svaki svoj dio posla.. to je mac, upališ, radi, glatko.. to je hw+sw, a dio tog je DE-gui tj temelj kao x11 ili wayland .. pa ovisno o distri i softu imaš ograničenje koju distru možeš izabrati, jer često soft traži x11 i tad ne može na wayland.. kao što će se možda to u budućnosti pormijeniti, no tih promjena i izbora na linuxu ima beskonačno-previše i problem razmrvljenosti tj upravo količina kombinacija..

-povijest, distra kao redhat-debian.. dolazi komercijala i pojavljuje se fedora, kao i kde.. prerano, ubuntu je glavni desetljeće.. no to je desetljeće razvoja-promjena, hw-resursa.. dok je gnome i lajt distre imao smisao-razlog.. više tog razloga nema. .. tj može za servertaskove, nevažan gui, no za desktop-juzerske 'mora' pravi gui-de koji daje potrebne fičere i to na način da je tad brži-stabilniji nego kad to ne daje gui-os dio..

-tj kao za gaming ili video uvjete, hw mora zadovoljiti minimum za rad, kao i optimum za ugodan rad.. i tad gledamo performanse, brzinu, mjerimo koliko fps-a daje neki sustav, gpu, ram, disk.. svaki dio ima svoj utjecaj i pogotovo kad se radi satima kao video ili hobistički gejmanje.. ne kad se tipka u wordu ili surfa-googla ili ispunjava porezna prijava.. na uredskom računalu ne benčamo slova u wordu, na gejmerskom benčamo.. jednako to ne radimo na npr xfce-distri jer joj nije namjena biti brza na top-zvjeri nego raditi na slabom-uredskom s manje resursa.. ne iskoristiti max-sve resurse zvjeri.

-upravo obrnuto za performanse.. nekad i danas, dok hw nije imao potrebne fičere-resurse za kde ili gaming, tad je lakše bilo bez tog, dok emulacijom sve što gpu ne može radi cpu.. time sporo no radi, nije hw-driver ovisno, pa radi na svemu.. ali opterećuje cpu.. u vrijeme kad su cpu bili jednojezgreni, pa dual, quad.. danas je cpu jak, desetak puta jači, današnji cpu može to odraditi emulacijom no ne treba jer ima internu-integriranu gpu koja je dovoljno jaka kao prije desetljeća gamerska gpu recimo nv-1050.. današnji jači cpu ima 10-30 jezgara, severski 30-60-100.. do 60 jezgara se vide neke korsiti na teškim taskovima, iznad zanemarivo-višak, kao i količine rama u takvim taskovima, tj malo koristi iznad 60gb.. tek teški ai-llm traže više kao danas najveći poznati gutači resursa, igre i apps traže manje 16-32 kao max.

-danas, da nema unazad divljanja cijena memorija, jeftikaner računalo može imati 16-32gb i time biti na max s potrebama bilo koje igre.. nešto što se prije 10-20god nije ni sanjalo, nisu imala ni superračunala..

-moderan gpu-de-gui.. koji koristi fičere gpu-de, je lakši-brži-efikasniji od onog de koji to ne koristi.. kde je lakši-brži od xfce-a, tj za svaki fičer koji gpu nema tad mora odraditi cpu u emulaciji a to troši resurse, više, sporije, .. tj xfce je ok samo u ograničenim primjerima, kao auto na nizbrdici koji troši malo goriva.. što kad je na ravnom ili uzbrdica? ili koliko je važno danas ako ne zauzme 2gb nego samo 1gb rama dok ostatak zjapi prazan-beskoristan? .. kde-plasma to koristi, direktno, cpu i gpu rade u paru, optimalno, onako kao što radi i macos-metal-gui koji je do jaja isplimplan-optimiziran upravo za guijevski rad, tj mada mac može biti i klasičan fileserver bez ekrana, to nitko ne radi.. staviš jeftikaner kantu ne maca.. odnosno danas je support linuxa sustigao fičere koje gpu daje, dok je prije to bilo rezervirano za mac-win platforme, pa dok stigne na lin.. a kako se svake godine opet svije mijenja, to kašnjenje-lag je beskonačno odgađalo samu usporedbu oseva na istom-sličnom hw i to dok je mac bio na intel-cpu-x86-hw i sad više nije usporedivo na taj način osim nova nvidia-sparkle serija kao laptop koji će stići na jesen.. i moguć npr win-arm i lin-arm os na njima.. no već znamo da nv ostaje na polovici unified brzine i time slabija, no do tih granica dovoljno dobra + nije macos ograničenje nego win-lin.. ali za gamere opet problem, isti problem antičita-nema ili za video-kodeke-licenca.. pa je tad opet win-mac a mac je jači mada je skup..

-nakon desetljeća dominacije ubuntu-distre i odličnog supporta, povratak na fedoru.. tj trenutak-prelaz-razlika nije baš jasno vidljiv, mutno.. od 2014-2018 je uefi-secboot-tpm promjena biosa i samog bootanja s usb stikića pa može ili ne može proći install-boot, kao i spectre-melt i ostali intel fičeri ispod haube, recimo da se zaokruženo može reći granica 2020-deseljeće.. u kojem smo već skoro desetljeće i sve je sazrilo, dostupno, debugirano.. radi. .. radi onako kako su zamislili prije par desetljeća za kde, dok su win-mac radili isto to ali za jedan de, jedna ekipa s jednim šefom, jednim ciljem.. a linux s tisućama različitih i entuzijazmom koji danas napravi nešto dobro a sutra zamre-nestane.. pa je ubuntu kao trajna distra-support izuzetak ili deb kao temeljna.. npr mint, manjaro, .. tko ih spomene danas? moda-pormjena? .. razvoj osa i hw-sw ne trpi promjene kao boja čarapa svake modne sezone..

-može se uzeti i win11-kriterij, 2018-ma, za bios-uefi fičere.. dovoljno blizu ili (ne)precizno.. i od tad je plasma-kde tu, tj do ver.3 je bilo neko traženje-lovljenje.. 4 je početak stabilnosit, radi, 5 je zrela faza.

.. i tad ubuntu polako nestaje, kao i gnome.. tj canonical radi grešku koju rutinski rade svi, kad si godinama dobar u dobrom smjeru, teško je promijeniti cilj.. mada ima i kubuntu na kde, nije to isti tim, a s tim povezano i ciljana grupa juzera.. tj ubuntu je uvijek želio biti nešto za široke narodne mase, uredsko-kućno... kao win.. druge distre kao suse su ciljale npr uredske juzere po državama-birokraciji.. a fedora je postojala zbog redhata-komercijala-free.. i promjena, promjeniti čamac na vrijeme, smjer.. kde ili gnome.. ubuntu je previše navikao na gnome, nostalgija koja spriječava dobru odluku.. oče to.. pa i to da nam ne trebaju dvije iste distre, tj ako imamo fedoru ne trebamo ubuntu i obrnuto.. no one su samo kao temeljne, mada su druga ruka od temeljne.. no temeljne su za ove nove kao bazzite-nobara ... pri čemu nobara to radi na pravi način, do kraja ne do pola, immutable-normalna-razlika.. pri čemu je u nekim slučajevima immutable ok izbor, za djecu koja ne smiju zbrljaviti uređaj-računalo-soft.. kao konzola-gaming i moguće u igraonicama i sl. .. no za kućne i one koji žele nešto više, različito, dodatno.. je ta 'sigurnost-zacementiranost' problem-prepreka.. dodatno za napraviti a mada se danas sve može i dostupno je, prosječna distra traje pola godine, do ažuriranja-verzije-izmjene nečeg.. i postane dosadno-naporno to održavati kao admin-guru dok se djeca igraju kao s konzolom.. ili kad treba instalirati soft kao davinci.. i koji svake godine donese nešto novo, pa dok se to sve uskladi s verzijama dependencyja-kernela-drivera.. onak, biz u kojem kašnjenje od pola godine do godinu nije prihvatljivo jer već izlazi novi jači hw i staro se baca jer produkcija traži brže-više.. nema se vremena čačkati-podešavati za biz koji ne čeka i pogotovo što zbog licenci sve bace u smeće i kupe maca koji radi ili win koji radi slično no to će raditi samo kućni s ograničenim resursom-novcem, ne biz koji od tog živi i zarađuje dovoljno da je ušteda manja od potrošenog wc papira i vremena za ta podešavanja da bi radilo ok.. :)

-soft koji je free.. a za studio-plaćanje 300€ kao kirikriki iznos u toj branši.. kolike su cijene ostalog hw? a koliko sw? adobe paketi, acad.. ovo je đabe i radi..

-prosječna aaa igra 30-60€ i gamer kupi nekoliko godišnje.. ili cijena miša-tipkovnice.. čak na kavu potroši više godišnje ili razlika u potrošnji struje ako koristi optimiziran sustav vs xfce koji štedi ram no ne daje performanse ili uštedu struje kao npr mac.. čak da netko izračuna, kroz recimo 5god potrošnja struje može ispasti sa je mac đabe.. :) nešto što majneri-rudari možda moraju paziti..

-što bi morao biti os? nešto što daje resurse appsu-korisniku.. a de je dio-sučelje prema korisniku, frontend appsa, igre-video.. važan? važniji od boje auta-čarapa.. dok se istovremeno možemo svađati oko designa ikone ili menija što bi objektivno trebalo biti nevažno :)) ..

-tad je kde-plasma bolji-jači de, a lakši de je samo nužno zlo iz nekog ograničenja resursa npr nedovoljno rama no iz pogrešnog vremena jer ako danas štedimo ram osom, to je beskorisno-zanemarivo-malo.. nedovoljno za ono što danas traže apps ili igre.. tj ušteda-razlika je takva da je nevažna, dok s druge strane performanse eliminiraju takvo računalo do granice neupotrebljivosti, npr ako se u browseru isključi gpu akceleracija na prestarom-nedovoljnom gpu-hw, tad će i ostatak računala biti nedovoljno-neadekvatno, cpu-ram-disk.. neće biti nvme nego hdd, neće biti 10-20 jezgraš nego 1-2, neće imati avx extenzije nego jedva mmx koje su dovoljne za faxmodem, ne za današnje medije-potrebe.. a samo za takva prestara računala je izbor de-osa kao xfce nužan, tj nije izbor nego ono što je moguće-realno.

-za sve ostale kde.

-oni koji koriste mrak terminala, fileserver i sl.. zalutali su u post o de.. kriterij, kao da vegan prića o odojku, nešto što ne koristi i ima sasvim različite potrebe-kriterije..

-prosječan kućni-uredski juzer je danas u modernom de-guiju, klika, miš i touchpad+ekran.. a pogotovo mobač-palac.. ili govorne naredbe pa tipkovnica i miš postaju manje važni.

-korisit multimediju, razne tehnologije, kodeke, mreže-povezivanja, uređaje, printer, spajanje mob-desktop-šeranje.. za sve to gui-de mu je zgodniji, potreban, pogotovo jer za učenje naredbi u terminalu treba vrijeme, za klik manje-brže.. pri čemu nije važno kojom metodom dođe do cilja nego rezultat. .. gnome ili drugi de ne daju rezultat, to daje sustav-os-sve spojeno s apps-korsnikom koji nešto treba-radi ili se gejma.. i de je samo dio, ali važan dio tog sustava.. onaj koji danas odrađuje najviše posla, gui-gpuevski uključivo i glasovno dok bi za slijepu osobu mogli izbaciti ekran no i dalje treba multimediju za audio dio ili cuda za computing itd itd..

-zapravo svaki dio je važan, cpu jer bez njega nemamo ništa, ram jednako tako ili storage, internet-mreža... sve je važno i sve je dio sustava koji samo kad sve radi daje željeni rezultat, ne zato jer neki de traži manje resursa za sebe.. tj to nije razlog korištenja de, nasuprot, da je to razlog tad ga ne bi koristili.. tj nije stvar koliko troši-traži nego koliko nudi-daje.. kriterij i objektivno realno današnje stanje vs povijest iz prošlog stoljeća samo u mb-gb skali dostupne memorije-resursa.. nešto što u ostalim granama jednostavno nije usporedivo s takvim razlikama, npr da auto poveća toliko nosivost prtljažnika ili da smanji potrošnju, za red x 1.000 .. računala to rade, ostalo ne u tim brojkama, time nije usporedivo ni slično a tako se zna pogrešno zaključivati, npr relativno jel kava skpa ili jeftina, kao u usporedbi cijene auta i kave.. tj ono kad nije usporedivo, kad je cijena kave neovisno jel 1€ ili 10€ nevažna u odnosu na 50.000€ .. i možemo ostaviti kao tringlt za kavu, a laičkim opisima se takve stvari tumače na sasvim pogrešan način pa netko zaključi kako je kava skupa ili skupa je ako je preko 6€.. skupa je ako je iznad 1-2€.. skupa je jer se plaća rad konobara, ne kava, nego usluga i radno mjesto..

-pa se upitajte.. što je DE, troši li ili daje resurse? treba li de štedjeti resurse-ram ili je kriterij nešto drugo.. tj 'zipiramo' neki file i on je tad manjeg footprinta-zauzeća na storageu.. no jel time postao bolji? -nije. .. a ako je ta razlika u veličini recimo s 10mb smanjena na 9mb, tad je za današnje kriterije-kapacitete to nevažno, realnost i današnji resursi, dok je prije par desetljeća to bilo ograničenje naprosto time da je jako računalo imalo recimo 4mb rama, 1mb manje-više je danas nevažno, tad je bila granica-uvjet.. zato je gnome postojao i imao smisla, koji je evolucijom nestao..

11 godina

Nobara me sad privukla nakon citanja, morat cu probati. Jedno pitanje da li podrzava drivere ze epson xp 215?

0 0 hvala 0
17 godina

-podržava.. tj normalna distra, linux.. drivere imaš deb i rpm ili cusp... ne vidim zašto ne bi radilo mada tko zna, npr nedavno je ubijen support za stare nvidia gpu-drivere, pa ovisi o seriji kad se što ubije-abanda no za mrežu i printere se ne sjećam da je nešto odbacivano.. ili možda bi primjetio problem da imam taj-takav printer..

-btw za epson je veći problem scaner.. odnosno uređaji koji imaju obje funkicje.. jer službeno ne daju support, ali i to radi ili uz malo truda, radi.. :)

-važnije... takvi problemi, postojanje ili ne postojanje drivera za neki uređaj, nije stvar distre, čak ni linuxa.. to je stvar proizvođača, supporta, pa kad je to važno-uvijet, tad se koristi odgovarajući os, win-mac.. ne na silu ili pišanje protiv vjetra.. pa kad nešto kemijajnem proradi, opet pitanje što će biti kroz pola godine u ažuriranju distre-builda recimo za ubuntu 04-10 kao i win h1-h2.. a to pokazuje sličnosti platformi i gdje je izvor problema ako postoji.. :)

**

edit: .. zapravo ovo bi bio odličan primjer za usporedbu, prednosti-mane pojedine distre odnosno filozofije immutable-atomic distri kao 'sigurne-otporne' (na juzera i čačkanje-greške..) i konkretno razlika za 'normalnu' linux distru, tj usporedba bazzite-nobaru pri čemu su skoro iste, namjenjene win-gamerima i sl. grupi..

- tj za očekivati da će neki printer biti lako riješiv, driver, upute, ppa-postavke za cups itd.. dok za neke brandove ili starije serije možda neće postojati.. ono čeg nema ne možemo ni koristiti ili moramo kemijati na neki drugi način, virtualci-emulacije ili ponavljati nakon ažuriranja-nadogradnje uz istale sitne promjene koje s vremenom dođu, pa abandaju jednu pa drugu stvar.. na kraju se umjesto plovidbe jahtom pretvori u krpanje splavi koja curi na sve strane dok pluta morima sortofspik :) ..

-bilo bi zgodno, barem bootati stikić-live i vidjeti koja distra prepozna-podrži outofbox .. mada je to jedan printer i ne mora biti važno za ostala 2 juzera koji požele preći (masovno) na lin :)) ..

-evo što dedoimedo kaže na to za bazzite i epson (skener)

nije dedoimedo nego neki medo :)) .. 

evo i epson drivera za rpm, printer-scaner-util.. (ako link ostane ili se mora kroz epsonove stranice izabrati..).

-dok je na početku ove stranice ekšli sažetak izbora distri, ubuntu-fedora i derivati uz kde-gnome :) umjesto posljednjih postova-plahti.. isti sadržaj u manje slova..

Poruka je uređivana zadnji put danas u 0:14 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice