Te SATA sam stavljao samo gdje mi vuće malo struje, računao sam da preko sabirnice ide 75W, a kako mi kartica troši oko 90W onda bi po nekakvoj logici preko tog gornjeg dodatnog konektora trebala povući oko 15W pa ne bi trebalo biti problema sa SATA konektorom. Iskreno izbjegavam te SATA, ali nekad je to teško jer nemam dovoljno konektora.
krivo računaš, preko pcie utora može ići max 75w, ali grafe vuku veliku većinu struje preko dodatnih konektora
situacija će ti biti upravo obrnuta, grafa će nastojati preko dodatnog konketora povuć najmanje 75w, a tek 15w, ako ne i manje, preko pcie utora
Negdje sam čitao onako kako sam napisao, ali da u pravu si, glavni napon vuće direktno iz PSUa.
SATA imam samo na 6-pin kod RTXica koje imaju 6 + 8 pin konektore, 8 pin mi je direktno iz PSU, a 6 pin preko SATA, sama kartica troši oko 140W tako da ne bi trebalo biti problema. Provjerio sam kabele i sve je hladno, ali spojim još voltmetar pa baš provjerim koliko vuće preko 6 pin, a koliko na 8 pin.
Sve drugo mi je spojeno direktno iz PSU preko 6pin ili 8pin.
Zavisi i koje su ti kartice ali ja znam da se SATA ne preporucuje nikako ni za risere da ih napaja jer je bilo dosta slucajeva gdje jednostavno nisu bili u stanju da pruze adekvatnu struju.
Naravno zavisi i od tipa kartice i koliko one struje zahtijevaju ali ukoliko se moze izbjeci onda je bolje ili preko molexa ili direktno napjanja preko 6 pina.
Ono sto se nikako ne preporucuje je sata na 6pin konektori raznih proizvodjaca jer su cesto napravljeni nekvalitetno i jednostavno se istope sto moze izazvat i vecu stetu i nedaj boze pozar u kuci.
I na kraju zasto koristiti 8 racunara u kojima budu po dvije koartice (ako sam ja razumio dobro o cemu pricamo) zar nije bolje ici na jedan ili dva riga uz odgovarajucu plocu i napajanje. Prodajom tih racunara bez grafickih se moze skupiti novac za jedan ili dva riga.
Na njusci se moze naci solidnih napajanja od 850W i vise, a jedno 850W napajanje moze komotno da pogoni 4 ili cak i 5 kartica na mining. Jos uz modularno napjanje imas opciju da svaki riser napajas direktno strujom iz zasebnog konektora.
Razumijem ja da je najprece pokrenut kartice da kopaju i da se sada valja snaci sa onim sto se ima pri ruci ali iskren savjet je da ti sljedeca investicija bude da to sve sklepas u jedan ili dva riga i sredis adekvatna napajanja kako bi ocuvao te kartice da ih ne spali losa struja.
Da to sam vidio, riseri su mi svi na 6pin direktno iz PSU.
Ovih 8 računala troše sitno više od riga, mjerio sam, imam i rig pa sam radio usporedbu. Svih 8 radi plotove za Chiju, a za to mi treba dosta CPUa, RAMa i SSDa. Uz to vrtim još nekakve procese na njima koji ne ometaju majnanje, a mogu raditi paralelno koristeći CPU.
Mana je što zauzimaju puno više mjesta od riga, ali trenutno nemam bolje riješenje, a prostora imam, tako da mi to nije problem.
Što se tiče cijene, vjeruj mi da su mene ta računala koštala koliko bi danas platio samo za pola RTX3060 grafičke kartice. Jesi li vidio cijene? Pa to nije normalno, da prodam sad svih 8 računala i rig fino bi zaradio. Još je sve pod garancijom 5 godina.
Inače, općenito ako i drugima zatreba:
- SATA na PCIe za grafičku 55W
- 6pin 75W
- 8pin 150W (s tim da kvalitetniji mogu izdržati i do 190W)
- Molex ovisi o kvaliteti kabela, ali ide od 55W pa na više, ne vjerujem da ide preko 100W
Iz ovoga se vidi da je SATA najgora opcija koju treba izbjegavati, zatim molex, pa 6pin i na kraju 8pin koji preko splitera sam može napajati riser i karticu.